URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2012, 08:37

Boc a dat, ţiganul a "măritat": Şeful ţiganilor pocăiţi din Ineu a "măritat" Audi-ul primit de la Guvern (FOTO)

Boc a dat, ţiganul a "măritat": Şeful ţiganilor pocăiţi din Ineu a "măritat" Audi-ul primit de la Guvern (FOTO) BUNUL PĂSTOR. Virgil Hendre (medalion), şeful bisericii penticostale Păstorul cel Bun din colonia ţiganilor din Ineu (foto), a ctitorit edificiul fiindcă, zice el, fraţii români strâmbau din nas la coreligionarii romi. Recunoaşte însă că evanghelizarea n-a sporit nici credinţa semenilor, nici nu i-a făcut să înveţe scrierea şi citirea. "No, dacă n-avem sponzori...", oftează pastorul privind în gol şi cu mâinile în jeburi spre Biblia din faţa sa
Boc a dat, ţiganul a "măritat": Şeful ţiganilor pocăiţi din Ineu a "măritat" Audi-ul primit de la Guvern (FOTO) MARELE ZID ŢIGĂNESC. Descinderea BIHOREANULUI (foto) în colonia din Ineu a strâns ca magnetul o liotă de puradei şi balabuste în devenire. Cu mare greutate, fotoreporterul a pozat, totuşi, peste gardul pastorului, Chryslerul procurat în schimbul Audi-ului primit de la Boc (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută s-a aflat despre încă o milostenie a răposatului Guvern Boc: anul trecut premierul a repartizat 138 de maşini, majoritatea modele de lux, unor primării PDL şi UDMR, precum şi unor parohii ortodoxe şi biserici neoprotestante.

Între acestea, un Audi A6 din 1999 a fost dat Bisericii Betania din Ineu de Criş. Cum şi cu ce folos, BIHOREANUL a încercat să descopere la faţa locului, în colonia de ţigani din localitate.

"Turnat" de nepot

Pe uliţa dintre vatra Ineului şi colonia de romi de la marginea satului, un cârd de patru puradei trece în şir indian, cu nişte scaune pe capete. Iute, gitanii se bagă în vorbă: "Şăfule, ne dai o ţîgară?", "La cine mereţi, domnu'?". Odată împărţit tainul, limbile se dezleagă. "Feri îi zice la ăla de-l căutaţi. Vă ducem noi la el. Îl cheamă Hendre Virgil, da' tăţi îi zîcem Feri. Îi fratele lu' taică-meu. Nu ştiu câţi ani are, că taică-meu o murit", turuie unul din puradei.

Odată conversaţia închegată, pe drumul de glod către cartierul din chirpici, mai toate "reabilitate termic" cu termopane, reporterul încearcă marea cu degetul. "Auzi, Feri ăsta are un Audi A6?", împinge el discuţia spre limuzina de la Guvern. "O primit-o dă la Boc, da' n-o mai are, că o măritat-o", vine, neobişnuit de franc, răspunsul nepotului.

"La Roza"

În colonia cu 100 de cocioabe, cele mai multe cu câte două odăi în care se înghesuie trei generaţii ale aceleiaşi familii (părinţii, 6-10 copii, plus 2-4 nepoţi), dintr-un singur horn iese un firicel de fum. O fi vreun bogătan, dar nu Hendre. Pastorul iese din ogradă şi abia îşi face să tacă zecile de "supuşi" care împresurară străinii.

Auzind că era căutat ca lider al comunităţii, "fratele" Feri propune un "dialog" în linişte, "la o cafă, la Roza", o bombă din sat. Până acolo, foindu-se neliniştit, fostul muncitor de la Urbana - "creştinat" prin 1996 în urma unei întâlniri în centrul Oradiei cu nişte evanghelişti din Italia - încearcă să afle "care-i baiul".

Apoi, cu mare zgârcenie de vorbe, zice că ploconul primit de la Boc nu li se datorează nici şefilor Comunităţii Penticostale din Bihor, nici "fratelui" Radu Ţîrle, preşedintele de la judeţ, şi nici deputatului Nicolae Jolţa, şi el membru al aceleiaşi confesiuni. "Ăştia n-or venit la noi niciodată. Mie mi-o zis că putem primi maşină cineva care ne tot ajută din când în când. Nu-i din Oradie. Mi-o dat în iulie trecut o hârtie s-o semnez şi după-aia, în august, o venit cu maşina", povesteşte pastorul.

Calul de dar...

Limuzina i-a plăcut, dar a schimbat-o fiindcă... nu corespundea. "Era cu numere de Republica Moldova şi costa mult s-o scriu în România. D-îndie bani?", motivează el. Cât anume trebuia, nu ştie exact, dar ideea e că a făcut schimb "cu cineva din Oradie". "Am zîs că dăcât să rămâie aşe, mai bine facem un schimb. În locu' lu' Audi am primit Craislăr Voiajăr (n.r. - Chrysler Voyager) cu 7 locuri, că om ave' nevoie când om mere mai mulţi pă sate, la evanghelizare...".

Dacă avea voie sau nu să vândă ori să schimbe darul de la Guvern habar nu are. "Nu ştiu, domnu', că nu io m-am ocupat dă acte. Da' amu' ş-aşe, ş-aşe Boc nu mai îi", pune el punct lămuririlor. Pentru ca apoi s-o ia de la capăt cu celelelate: "Nime' nu ne ajută cu nimic. Nici socialu' nu ni-l mai dă, pământ n-avem, Domnu' ştie ce-a fi cu noi...". Amin!


"FRĂŢIA" LUI BOC
Ex-popular

21 Dumitru Togor.jpgPână vinerea trecută, primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto), era convins că limuzina primită de pastorul Virgil "Feri" Hendre fusese făcută cadou de fraţii acestuia de credinţă. "L-am văzut în toamnă cu un Audi, da' am crezut că i l-or dat fraţii", mărturiseşte edilul, uluit că romul are "pile" aşa mari. "La nime' n-o zis că-i de la Guvern".

Potrivit spuselor lui, Feri e doar unul din cei şase şefi neoprotestanţi care conduc comunitatea de 1.300 de ţigani prin cele trei biserici penticostale: Betania, Philadelphia şi Păstorul cel Bun. Togor zice, însă, că Feri şi-a cam stricat omenia de-o vreme: "O fost el mai popular până amu-s câţiva ani, da' şi-o pierdut popularitatea când ţiganii l-or luat la rost unde-s ajutoarele...".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
primar
niste comentari ,foarte jicnitoare fata de tigani din ineu de cris . dar cred ca cei care au scris toate parcariile despre tigani din localitatea ineu sunt niste oameni care nu au habar de ce vorbesc au promis multe pana au ajuns primari dea-l lungul anulor si tot na-u facut nimic au facut numai sa-si unple buzunarele hoti cum al sti oameni localitati santa,radu si etc care ai sti sai fie rusine la primarul care este acuma niste cuvinte nu de primar ci de scuzati vacar cum zic tarani
Postat 24 Decembrie 2013, 22:00 de tipodulce@yahoo.com
TIGANI
DAI DRAQU PE TOTI ROMII ASTIA CA NU STIU ALTCEVA NUMA SA FURE.LA FEL SI PRIMARU LOR!!!!
Postat 02 Mai 2012, 14:13 de Humax
cicase
...Noi sa fim sanatosi ca frati aca Tirle ,marele proroc ??? se stie ca face si ce aprobari,rezolvari , etc. La noi sub geamuri frati au toaletat pomi ,dupa bunul plac (coafura ala ---sa nu-mi cada mie frunzele-n curte ) ,trunchi ,ramuri etc . Si nu si-au pus problema ,caci vine cineva sai deranjeze ??? ....Dece oare ? Vine ciunpalacul cu masina , si apare giolbanul ,pus de mai marele-n !!! si te amendeaza !!! Dar vorba aia tot giolbanul i de vina !!! as..taia, confunda bunul simnt cu ma apara Domnul ! ...Ia punetiva la cautat ,cti din Orasul nostru primesc ajutoare de caldura si ce hramuri de tin ??? Sau spati nitel in trecutul primului edil Mare e doamne voia ta !!! Pai are cineva inpresia ca vom scapa de unu ca Tirle ,care pentru fatti,miere si petru restul draci ....
Postat 04 Martie 2012, 17:57 de Cetateanul
tigan,tot tigan ramane pana ce va murii
-buna tuturor romanior si alte nationalitati,exclusi tiganii: -cunosc acel sat Com-Ineu.cunosc toti tigani din partea aceea -stiu ce le poarta capul -se dau toti cei mai mari crestini adevarati -la aceea persoana i se mai spune sub numele de (pastorul fer)care are dar de la cel de sus -am asistat la mai multe evenimente langa aceasta persoana -minte pe fiecare persoana,care este mai inchis la minte,le cere bani speculan-d ca ii va ajuta cu:alocatii,supliment,bursa,ajutor social,etc. -totusi!DE CE SA MAI DESCHIS INCA 2 BISERICI PE ACEEA STRADA(una la intrare,iar cealalta unpic mai sus de biserica acelui individ feri,este zugravita in albastru cladirea aceea).asa de crestin sunt ei,de le trebuie mai multe locasuri de rugaciune?! -totul este o afacere pentru bani multi,ca fiecare pastor sa se ridice din groapa cu morcila sa se inbogateasca. STIU FOARTE MULTE CE SE INTAMPLA IN AEEA LOCALITATE CI ACEI TIGANI ASA ZISI POCAITI CU FRICA DE CEL DE SUS -am nemuri acolo,sunt si eu tigan,dar nu am crescut ci ei. -sunt si tigani foarte de treaba,insa te poti baza pe ei cu ochii inchisi
Postat 28 Februarie 2012, 20:00 de cristi
hotiii
Domnule ziarist am fost intr-o zi, in comuna Diosig si acolo stau multi tigani .acei tigani sunt intr-un ,,partid\\".Analfabeti,fara scoala!Ei vor sa faca legea!se i-a de la cei saraci in fiecare luna 50lei ,de la copii care merg la scoala!Ei primesc de la stat pani ca sa mearga la scoala,din acei bani ei sunt obligati sa dea 50 lei in fiecare luna,daca nu dau ei sunt amenintati ca daca ei nu vor da banii vor pierde ajutorul de la stat!Acesti oameni nu au data nici un ajutor niciodata!Ce e de facut cu acesti,,conducatori\\"autotitulati ca ei nu au fost alesi de nimeni!!!!! Inca ceva ,acei bani sunt ceruti pentru a-i da la profesori ca spaga la
Postat 28 Februarie 2012, 19:03 de vaiseamar
vai seamar
ce rusine ce tigan ai asta rusine!!!!!!!!!!!!!! analfabetul....ce evangelizeaza minte a vandut ........toti astea care se dau sef an sate ca sunt sef de tigani....sant totii niste hoti fura de la cei saraci....si an comuna diosig cere bani dela copii care merg la scoala fie care luna cere 50 lei pentru
Postat 28 Februarie 2012, 18:24 de de o del
togor baci
cate case din cele din fotografii au autorizatii de constructie ?
Postat 28 Februarie 2012, 18:24 de ????
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON