URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2012, 12:05

Biserica ora exactă: La biserica reformată din Paleu cântă Marşul lui Kossuth

Biserica ora exactă: La biserica reformată din Paleu cântă Marşul lui Kossuth CLOPOTNIŢĂ CU DIFUZOR. În loc să stârnească fiorul naţionalist în locuitorii comunei, Marşul lui Kossuth, difuzat din clopotniţa bisericii reformate din Paleu, a ajuns să-i nevrozeze. Nu din pricina textului, ci a decibelilor, cum recunoaşte însuşi administratorul lăcaşului de cult, Csiki Emeric (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Salonta a devenit primul oraş din lume în care două biserici se "bat" în cântece patriotice, cea ortodoxă fălindu-se cu Marşul lui Iancu, iar cea reformată cu Marşul lui Kossuth, o altă localitate bihoreană îşi dispută întâietatea între cele în care ineditul capătă uneori forme ciudate.

La doi paşi de Oradea, satul Paleu din comuna cu acelaşi nume este, probabil, singurul din ţară unde biserica dă ora exactă. Nu a României, ci a Ungariei...

Cadou muzical

20 Katona.JPGAcum o lună, preotul reformat din Paleu, Katona János (foto), le-a oferit enoriaşilor un cadou la care nu se aşteptau, "plantând" în turla bisericii o instalaţie de sonorizare. Decizia a luat-o după o discuţie cu un inginer electronist, care îi propusese proiectul. "Dacă la Salonta se cântă Marşul lui Kossuth în centrul oraşului, de ce n-ar fi la fel şi la Paleu?", povesteşte Katona cum a îmbrăţişat ideea de a difuza din clopotniţă marşul menit să anunţe ora exactă, dar şi să menţină treaz spiritul patriotic maghiar din timpul Revoluţiei de la 1848.

Aşa că, vorba românului, zis şi făcut. Cum preţul instalaţiei, cu manopera de montare cu tot, a fost de numai 1.000 de lei, aparatura a fost amplasată rapid şi inaugurată la slujba de duminică. Cu sfinţire, normal...

Naţionalism pe note

20 Szebeni.JPGLa fel ca edilul din Paleu, viceprimarul Szebeni Alexandru (foto) a fost din start unul dintre susţinătorii iniţiativei. "E o idee bună. Marşul lui Kossuth este un cântec patriotic, iar textul nu are nicio tentă naţionalistă care să incite la tensiuni interetnice", argumentează vicele. Atitudinea sa e de înţeles, având în vedere că Lajos Kosuth a fost unul dintre liderii paşoptişti maghiari care au ridicat armele împotriva absolutismului habsburgic, iar Marşul este una dintre creaţiile populare dedicate lui.

Din clopotniţa bisericii din Paleu se difuzează doar melodia, dar cuvintele sunt la fel de mobilizatoare precum muzica: "Kossuth Lajos ne transmite un mesaj / Că nu mai are regiment. / Dacă încă o dată ne va spune, / Toţi va trebui să plecăm. / Hai, prietene, să devii soldat! / Ploaia cade în mari picuri / Pe pălăria lui Kossuth Lajos, / Câte picturi cad pe pălărie /Atâtea binecuvântări să primească! / Trăiască libertatea maghiară! / Trăiască patria!"...

Pro şi contra

Intonarea Marşului de 15 ori pe zi în clopotniţa bisericii n-a fost, însă, apreciată la "justa valoare" de către toţi localnicii din Paleu. Motivul? Imnul care debordează de mândrie maghiară a ajuns să-i deranjeze la ureche. Iar asta fiindcă de la 7 dimineaţa până la 9 seara, cu pauză doar pe timpul nopţii, cântecul răsună mult prea zgomotos. Cel puţin asta spun locuitorii de pe străzile din apropierea bisericii, care se plâng că nu mai au linişte. "Nu cred că trebuie să-mi reglez ceasul în fiecare oră. Mă deranjează. Să pună muzica mai rar sau mai încet", zice un sătean care, culmea, ca vecinii săi la fel de supăraţi, este de etnie maghiară.

Că Marşul lui Kossuth a ajuns în comuna de la marginea Oradiei o problemă sonoră o confirmă chiar şi administratorul parohiei reformate, Csiki Emeric. "Mulţi spun că îi supără. Nu le place că se aude atât de tare, chiar dacă este un cântec vechi maghiar. Unii zic că părintele trebuia să le ceară şi lor părerea înainte...", recunoaşte omul.

Aceeaşi problemă cu larma pe care o fac boxele bisericii o au şi puţinii români din comună, care nu depăşesc 20% din totalul populaţiei şi care, poate pentru că nu ştiu ungureşte, sunt deranjaţi şi ei nu de textul marşului, ci de volum. Până acum, ce-i drept, oficial nu s-a plâns nimeni, nici la preotul reformat, nici la Primărie, dar nemulţumiţii cârcotesc, româneşte, pe la birt şi pe uliţe. Şi toţi spun că, oricât de fălos ai fi ca ungur, tot nu e cazul ca asta să le strice liniştea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Ceusescu
Aici e cultura voastra thiganilor imputiti ce sinteti, contropitori din india h t t p ://www.youtube.com/watch?v=sZYPsOjn8_s
Postat 20 August 2012, 05:53 de Nicolae
muiiiieeee
Afara cu thigani moldoveni si olteni din Oradea! Acuma!
Postat 20 August 2012, 05:39 de joanye
muiiiieeee
@sinucigasilor Tu vorbesti c_a_c_a_t de t_i_g_a_n ce esti cu neamul tau de hoti si turnatori nu aveti istorie, limba voastra vine din Ungaria, sinteti un neam de thigani sa-ti fie de rusine thigan imputit ce esti.
Postat 20 August 2012, 05:38 de joanye
muwee bozzgorilor
sa va f.t in gura de bozzzzzgori imputiti si neamu vostru de migratori, sinucigasi in masa, un sapun si sfoara pt fiecare bozzzgor imputit, sa va puteti spinzura pe gratis....
Postat 20 August 2012, 00:40 de sinucigasilor
sa-ti fie rusine ziaristule
persoana care a scris acest articol vrea sa se renasca ura intre natiuni 1 in turla bisericii se canta imnul lui rakoczi si nu a lui kossuth 2canta la ora fixa nu este nici a bucurestiului nici a budapestei ,canta pur si simplu la ora fixa 3 nu cred ca este deranjant pe timp de ziua pentru ca noi avem gradina exact in capatul gradinii bisericii si ii place si sotiei, care este printre foarte putinele persoane de nationalitate romana din paleu, pentru ca stim cat e ora nu trebuie sa cobori sa te uiti la ceas, de fiecare data ghicim o gluma pe seama cantecului cel care ai scris acest articol ai putea sa-ti ceri scuze de la toti ce-i care au citit articolul fie ei de orice nationalitate
Postat 19 August 2012, 23:00 de dokman
sugaci
Si de ce phula mea nu va duceti inapoi la moldova sau oltenia de unde ati venit, hotiilor tigani de sinteti? Bag * in voi si inca un **** care caca pe * voastra cu limba voastra de tigan nem ade hoti ce sinteti!
Postat 19 August 2012, 17:12 de io
Rusine
Domnu' parinte sa-si ia instalatia, cu tot cu mars si sa si-o duca acasa sa o asculte cat o vrea. Daca se plictiseste, poate sa- cheme pe domn primar ca si asa nu face nimic. Si daca tot se plictisesc, sa- cheme pe " elnok ur" , un alt nenorocit!
Postat 19 August 2012, 13:42 de Ion de la paleu
homo porcus
Rassistule mai spala gura ca ati pute ca la un porc!
Postat 19 August 2012, 04:22 de Sebi
bozzzfori immputiti
tava Dzo de bozzzzgori imputttiti, si apoi sa nu va crapam capul, iredentistilor, tuvaneamuncur de migratori...
Postat 18 August 2012, 23:07 de mow
VA BATETI JOC DE DE LUCRURILE SFINTE...
RUSINE, PREOT IPOCRIT CE ESTI!!! RUSINE!!! BATJOCORESTI LUCRURILE SFINTE...
Postat 18 August 2012, 22:22 de Aris
@citizen
stiu ca aici nu e facebook, dar e in trend, asa ca mega like! :-))
Postat 18 August 2012, 22:20 de Alin
@citizen
bine spus !a-l urmeze pe kosuth, de urgenta, respectivii !
Postat 18 August 2012, 18:55 de oradean
@Carp III
Nu prea am inteles mare lucru ceea ce ai vrut sa spui..Probabil nuantele academice presarate de elocinte culturale a facut sa nu se inteleaga.Cert e ca conform fusului orar, daca vorbim de exactitate, este o diferenta de aprox.20 min dintre oradea si bucuresti, diferenta neluata in considerare, deoarece toata romania este pozitionata pe acelasi fus orar.Vis a vis de marshu lui koshut, ar fi bine ca cei care il doresc asa mult, sa se duca direct acolo unde ii coshut acum !
Postat 18 August 2012, 16:43 de citizen
Ora Bihoreanului nu bate ?
E un început bun să spui că ora exactă la Bucureşti e diferită de ora exactă de la Budapesta. Probabil că autorul articolului nu le are cu interpretarea noţiunii de exact. Adică, dacă la ora 12:00 pe meleagurile noastre bate clock-ul, pe când la ei nu bate, indiferent de oră, pentru că nu este exactă cu a noastră. Sau invers !?!
Postat 18 August 2012, 15:19 de Carp III
ahah
plini de nationalism ... bisericosi astia ... din cauza astora s-au stranit razboaie...
Postat 18 August 2012, 15:04 de as
erata, ca la CCR!
\" place\"
Postat 18 August 2012, 13:11 de TDS
CRIN
stiu pe cativa carora le plae! chiar daca aparent se dau europeni care doar atat, nu-l agreeaza pe crin! in rest se manifesta ca pedeleii veritabili! astept replica
Postat 18 August 2012, 13:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON