URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2016, 16:39

Bir-maghedonul: Orădenii care deţin clădiri cu altă destinaţie decât locativă s-au trezit că datorează de anul acesta impozite de 20 de ori mai mari

Bir-maghedonul: Orădenii care deţin clădiri cu altă destinaţie decât locativă s-au trezit că datorează de anul acesta impozite de 20 de ori mai mari LA LIMITĂ. Proprietarul clădirii de birouri din strada Lugojului (foto) spune că noul mod de calcul al impozitelor pe proprietate ruinează economia locală. "Degeaba îmi majorează Primăria impozitele de 10 ori. Eu nu pot să le majorez clienţilor chiria, pentru că ei nu pot plăti mai mult. Economia locală n-are mai multă putere! Aş înţelege să se actualizeze impozitele cu inflaţia, dar ce se întâmplă acum e bătaie de joc", acuză Gheorghe Hodorog
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi făcut imprudenţa în trecut să declaraţi la Primărie un imobil sau o parte dintr-o clădire ca având altă destinaţie decât cea de locuinţă? Verificaţi-vă pe portalul municipalităţii obligaţiile fiscale, dar nu înainte de a lua un Distonocalm. Oricum, veţi avea palpitaţii!

"Când am văzut cât îmi vine impozitul, de 13 ori mai mare decât anul trecut, nu mi-a venit să cred. Da’ ce-şi imaginează Primăria că fac în clădirea aia, vând droguri?!", protestează Gheorghe Hodorog, proprietarul unei clădiri din zona Parcului 22 Decembrie.

"Explodează" impozitele!

Sorin Iacob, directorul economic adjunct al Primăriei OradeaDe două săptămâni, la Finanţele Primăriei sună telefoanele ca nebunele. Orădenii care şi-au verificat pe site obligaţiile fiscale pe anul în curs protestează nervoşi faţă de noile impozite. Sunt cazuri în care dările au crescut şi de 20 de ori. "Oamenii sună nemulţumiţi: «Cum se poate să-mi crească impozitul de la 100 lei la 1.200 lei?!». Păi, uită că se poate!", spune Sorin Iacob (foto), directorul economic adjunct al Primăriei.

Creşterea fără precedent a impozitelor se datorează noului Cod Fiscal, care începând de anul acesta calculează impozitul pe proprietate după destinaţia clădirii. Aceasta poate fi rezidenţială (locativă), caz în care se taxează cu 0,1% din valoarea impozabilă, sau nerezidenţială ori cu altă destinaţie, situaţie în care impozitul sare automat la 1%. Valoarea impozabilă trebuie să rezulte dintr-un contract de vânzare, un document privind valoarea finală a lucrărilor de construcţii sau un raport de evaluare, toate de cel mult 5 ani vechime, în caz contrar aplicându-se automat o cotă de 2%.

Impozite "din burtă"

Cum până anul acesta proprietăţile persoanelor fizice nu s-au impozitat în funcţie de destinaţie, municipalitatea a calculat impozitele pe 2016 raportat la ce are în baza de date. Practic, nimeni nu ştie câte imobile nerezidenţiale sunt în oraş. Primăria aşteaptă ca orădenii să le declare de bunăvoie până la 31 martie. "Baza de date ar putea fi denaturată. Pe de o parte multe spaţii nu au fost declarate, iar pe de alta, având în vedere că la cele declarate nu s-a depus raport de evaluare, softul a aplicat automat procentul de 2%", explică Nadia Haş, directorul economic al Primăriei.

Oricum, efectele sunt năucitoare. "Dacă anul trecut am plătit 1.800 lei, pentru anul acesta mi-a venit un impozit de 31.000 lei. După reevaluare impozitul a coborât la 19.000 lei, dar oricum e enorm!", spune un întreprinzător. Iar în situaţia lui sunt sute de orădeni care şi-au închiriat garsonierele unor firme, au acceptat în locuinţele lor spaţii comerciale, şi-au pus casele la bătaie ca pensiuni sau pur şi simplu şi-au deschis birouri în apartamente.

Gheorghe Hodorog, proprietar clădire LugojuluiSpre exemplu, orădeanul Gheorghe Hodorog (foto) şi-a construit pe credit o clădire de birouri cu două etaje în strada Lugojului. La o rată la bancă de 24.000 euro pe an, va avea de plătit şi impozit de vreo 9.000 euro. Culmea, nu îl va salva nici măcar reevaluarea imobilului. "Evaluatorul spune că tot pe acolo voi ieşi", zice bărbatul. Iar explicaţia e simplă...

Aberaţii fiscale

Dan Octavian, consultant financiarExperţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi dau valoarea clădirilor după criterii stabilite la nivel naţional. "Pe considerentul că materialele costă la fel în toată ţara, nu se ţine cont de amplasarea clădirii. Aşa se ajunge în situaţia aberantă că, la o suprafaţă egală, impozitul pe o clădire nerezidenţială din Pociovelişte este mai mare decât pentru una din centrul Bucureştiului. Aceasta are precis peste 50 de ani, iar vechimea e singurul factor care diminuează impozitul", explică directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto).

Aberaţiile nu se opresc aici! Dacă un spaţiu e împărţit frăţeşte de doi proprietari, cel care l-a reevaluat anul trecut, când conta valoarea de piaţă, va plăti mai puţin, iar celălalt, care îşi face reevaluarea după noua metodologie, va datora impozite chiar şi triplat. "Diferenţa e şi mai clară în cazul în care un imobil este vândut. Noul proprietar va plăti impozit mai mic, după valoarea de piaţă din contractul de vânzare-cumpărare, în vreme ce vechiul proprietar era impozitat mult mai consistent, în baza raportului de evaluare".

Contribuabilii care speră să scape de un impozit mărit prin vânzarea imobilului se înşală. O altă "ghiduşie" a Codului Fiscal spune că impozitul se datorează de către cel care deţine proprietatea la 31 decembrie. Aşa că anul acesta sunt buni de plată...

Vin controalele!

Deşi termenul limită pentru depunerea actelor necesare calculării impozitelor este 31 martie, săptămâna trecută la Primărie erau depuse doar 11 rapoarte de evaluare. În 90% din cazuri noile impozite au crescut vertiginos. Spre exemplu, un orădean care anul trecut plătise 93 lei va datora anul acesta 1.000 lei, iar un altul care anul trecut a achitat 500 lei trebuie să scoată acum 4.600 lei. Şi asta aplicând la valoarea reevaluată cota de 1%! Există şi excepţia unui contribuabil care va plăti doar 670 lei, cu 50 lei mai puţin ca anul trecut, dar numai pentru că, imobilul fiind vechi, i-a scăzut valoarea.

Cap la cap, deţinătorii spaţiilor nerezidenţiale au doar 2 luni să îşi lămurească situaţia. Termen extrem de scurt. În Bihor există doar 80 de evaluatori ANEVAR, ocupaţi până peste cap. Problema e că după 31 martie, când expiră primul termen de plată a impozitelor, municipalitatea va începe verificări. "Undeva prin mai vom lua de la Registrul Comerţului baza de date cu toate sediile şi punctele de lucru din Oradea, şi vom verifica în teren dacă spaţiile nerezidenţiale au fost declarate conform legii", anunţă directorul Sorin Iacob. Amenzile pentru nedepunerea declaraţiilor pot ajunge şi la 700 lei în cazul persoanelor fizice. Atunci când vrea, într-un fel sau altul, statul tot îşi încasează banii...


EXISTĂ SOLUŢII
Să scadă birul!

Pentru că municipalitatea nu poate schimba nici prevederile Codului Fiscal legate de impozitarea spaţiilor cu altă destinaţie decât locativă, nici modul de calculare a evaluării imobilului, singura soluţie pentru obţinerea unor impozite mai rezonabile este diminuarea procentului cu care se impozitează proprietatea reevaluată. În prezent, acesta este de 1%, la fel ca în cazul deţinătorilor de spaţii persoane juridice.

Primăria se arată, acum, dispusă să umble la cifre. "Adevărul este că s-ar putea ca un procent de 1% să fie exagerat şi să propunem Consiliului Local o cotă diminuată", spune directorul economic al Primăriei, Nadia Haş, care precizează că municipalitatea s-a orientat după oraşele vecine. "Noi am mers cu aceeaşi cotă de 1% ca Timişoara şi Clujul, dar acestea s-au răzgândit în ultima clipă, şi Timişoara practică acum o cotă de 0,6%, iar Clujul de 0,2%". Adică oraşe de două ori mai dezvoltate au impozite de două ori mai mici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
sa-l evacuam pe bolojan
bolojan ne daruieste o noua noapte de frig. nu ii e rusine * pentru cit ii e de catastrofal managementul orasului? sa te pregatesti de evacuare, Ilie!
Postat 05 Februarie 2016, 22:22 de andreimagheru
Noblesse oblige
Un oras reinnoit din temelii,la nivel occidental merita taxe pe masura.Oradea versus Bucuresti: bilet autobuz 2.5 vs 1.6 ; gcal 260-subventie 5% vs 310-subventie 50% ;impozit cladiri la plafonul maxim 1% ;taxa turism 2% oradea si constanta .Pe de alta parte veniturile salariale bihor : locul 5 din coada(1200lei).Viitorul suna bine
Postat 05 Februarie 2016, 10:07 de excalibur
Taxe si iar taxe !
Pentru primar si consilierii locali nu conteaza ce voteaza, conteaza doar sa fie asigurat continuitatea "scaunului cald" nu interesul cetateanului care la votat si carei plateste salariul !? Clujul si Timisoara tin la oamenii lor, ai nostrii ...??? pauza !La noi procentul sa fie maxim din lege, ca doar nu conteaza daca maine se inchid cateva sute de firme...!Rusine sa va fie domnilor consileri , ne vedem la vot D-le Bolojan !
Postat 05 Februarie 2016, 09:21 de zolimiklos
DACA ?
M-am tot intrebat ce s-a intamplat cu Bolojan ? Bolojan din 2012 / 2013 incoace nu mai e cel din 2008 ! Ce s-a petrecut ? Pur si simplu nu inteleg ! Auzeam niste chestii cu CFR-ul , ca acolo ar fi cunoscut pe cineva , ca.............Sa fie asta ? Dar daca e asta?!
Postat 04 Februarie 2016, 22:38 de TDS
Adio, Bolojan !!!
Dupa ce a falimentat orasul, din cauza urii manifestate in mod consecvent fata de oradeni timp de aproape 8 ani, Bolojan a ajuns sa fie vazut de unii ca un "erou" al lucrarilor publice neterminate sau, de altii, ca un "bou" al turmei de vinituri care confunda urbanul cu ruralul si sapunul parfurmat cu lesia din care au iesit !!! Bine ca am scapat de el, prin "mila" lui Blaga fata de bihorenii de langa care se trage ... duca-se pe pustii !!!
Postat 04 Februarie 2016, 21:39 de WinDos
.
ma voi sunteti prost sau va faceti? taxele si impozitele astea vin din centru, nu doar in Oradea exista. Desteptii p****
Postat 04 Februarie 2016, 21:35 de David
Consilierii PNL au votat taxele
Ca să nu fie nici o nelămurire, la propunerea primarului Boloja, consilierii locali ai PNL au votat mărirea taxelor și impozitelor locale. ”felicitări”
Postat 04 Februarie 2016, 21:18 de anghel
Fanarioti
Au vindut si amanetat tara cu tot cu populatie, si-au dat pensii si salarii(crestere cu 29% in administratia locala) evident ca toate costurile vor fi aruncate in capul celor care si-au asumat riscul sa ramina in colonia Romania.Nu mai e nici o jena,ajustari de taxe cu rata inflatiei(care e tot furaciunea lor,dealtfel) sunt de domeniul amintirii,in vremurile noastre dijma se corecteaza prin multiplicari suprapuse.Asta e reforma fiscala a lu' ponta,in care ANAF-ul sare la gitul covrigarilor,patiserilor.E firesc,deficitul la pensii e de cca 4 mld.€ pe an , crescind treptat de prin 2006 incoace, cind inca era in echilibru.Asta fiind reforma tariceanu.Asteptam reforma vladimirescu.
Postat 04 Februarie 2016, 19:13 de excalibur
@Florin
CORECT Birtineanul se crede destept...consecintele nu-l intereseaza..el e plecat sa-si faca partie, se gandeste ca poate scapa..
Postat 04 Februarie 2016, 17:54 de Tinas
povestea cu codul fiscal e pentru prosti doar....
Consiliul local a hotarat nu codul fiscal. La Bucuresti impozitele sunt de 0.2% pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice, la Oradea este 1%, de cinci ori mai mare. asta nu tine de codul fiscal cum ar vrea unii sa induca...
Postat 04 Februarie 2016, 17:07 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON