URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2016, 07:34

Big Brother cu upgrade: Poliţia vrea să acopere toată Oradea cu camere de supraveghere

Big Brother cu upgrade: Poliţia vrea să acopere toată Oradea cu camere de supraveghere OCHII NEVĂZUŢI. "Sistemul de monitorizare va trebui extins treptat până în faza în care un om să poată fi urmărit cum trece dintr-o cameră în alta. Oradea va fi atunci un oraş absolut sigur", spune comisarul-şef Adrian Bucur (foto), şeful Poliţiei Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camere de luat vederi cu infraroşu, soft-uri de tip "listă neagră" pentru localizarea maşinilor furate şi programe pentru "refacerea" tăbliţelor de înmatriculare mânjite cu noroi şi pentru identificarea persoanelor după datele antropometrice, înălţime şi greutate - sunt instrumentele cu care poliţiştii bihoreni vor să treacă, anul viitor, într-o nouă eră.

"Dacă infractorii operează ca-n filme, trebuie să acţionăm şi noi ca-n filme", explică şeful Poliţiei judeţene, comisarul şef Adrian Bucur.

"Sacadează!"

Mihai OaieÎn prezent, Oradea are 133 camere de supraveghere. Sistemul implementat cu începere din 2006 îşi arată însă limitele. "După 10 ani, unele camere sunt uzate sau au infiltraţii de apă şi nu pot reţine numărul unei maşini sau chipul unei persoane", spune şeful serviciului Logistică din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar a Primăriei, Mihai Oaie (foto).

Obişnuiţi să se bazeze pe sistemul de monitorizare pentru lămurirea unor evenimente rutiere, tot mai mulţi orădeni reclamă funcţionarea precară a acestuia. "În noiembrie, ziua în amiaza mare, traversam cu maşina sensul giratoriu din intersecţia Vladimirescu - Lăpuşului când un autovehicul m-a lovit şi a fugit. Degeaba am fost la Poliţie. Camerele erau de slabă calitate şi nu se vedea mai nimic", povesteşte un orădean. Situaţii similare s-au înregistrat în aproape toate zonele unde au fost amplasate primele videocamere...

Se extinde!

Luna trecută, după vandalizarea unui pasaj subteran abia inaugurat, Primăria a hotărât să caseze camerele "chioare" şi să extindă reţeaua cu alte 60, majoritatea cu zoom optic, acoperire de 360 grade şi comandă de la distanţă. "Primăria va cumpăra anul viitor camerele, iar Poliţia va stabili amplasarea lor în locuri aglomerate sau cu risc de vandalizare", zice viceprimarul Florin Birta.

Sistemul e monitorizat non-stop de trei agenţi din dispeceratul Poliţiei Municipiului de pe Calea Aradului. Aici vor fi legate până în februarie şi videocamerele promise de Consiliul Judeţean pentru supravegherea ieşirilor din oraş. Investiţia de circa 50.000 euro este menită să elimine "piraţii" care fac transporturi ilegale de persoane, concurând transportatorii autorizaţi, dar şi să îmbunătăţească monitorizarea oraşului.

"Camerele vor putea recunoaşte numărul maşinii sau chiar să-l "reconstruiască" dacă e acoperit cu noroi, să identifice maşinile furate şi camioanele pentru care nu s-a plătit taxa de trafic greu", spune şeful IPJ Bihor. În plus, sistemul va avea un soft de recunoaştere facială capabil să identifice persoanele nu doar după chip, ci şi după datele antropometrice rezultate din raportul înălţime-greutate. Dacă este bine monitorizat, sistemului nu îi scapă nimic.

Cu ochii pe orădeni

Ţinta Poliţiei e ca în câţiva ani videocamerele să acopere tot oraşul. "Cu 300 de camere sistemul ar fi deja eficient, iar cu 500 Oradea ar deveni un oraş "safe". Orice s-ar întâmpla, ai vedea", zice Bucur. Şeful Poliţiei e cu atât mai încrezător cu cât, aşa depăşit cum este, sistemul a ajutat la identificarea unor infractori şi, mai ales, a schimbat comportamente.

"Dacă acum câţiva ani vandalizarea mobilierului stradal, furturile din maşini şi bătăile în faţa barurilor din centru erau la ordinea zilei, acum sunt cazuri izolate". Anul acesta, numărul infracţiunilor stradale a scăzut la 11.126, aşezând oraşul pe locul 23 în topul naţional al criminalităţii. "Infractorii fug de locurile iluminate şi dotate cu videocamere", explică Bucur. Motivul e simplu: acestea ajută poliţiştii să-i prindă repede!

Te văd!

Radu Șandru, șeful Poliției Municipiului OradeaCel mai bun exemplu este tentativa de viol comisă anul trecut sub Podul Intelectualilor de un bărbat proaspăt eliberat din închisoare asupra unei tinere pe care o lovise cu pumnii. "Dacă nu erau camerele, poate nu l-am fi prins. Şocată, femeia nici nu mai ştia cum arată. Colegii din dispecerat au condus echipajele din teren până în Parcul Brătianu, unde agresorul a fost prins", povesteşte şeful Poliţiei Municipiului, comisarul şef Radu Şandru (foto).

Sistemul de monitorizare i-a mai identificat pe interlopii care l-au rupt în bătaie, în zona Lotus Center, pe recuperatorul Marius Lazăr, zis Ciobanul, precum şi pe moldovenii care au devalizat casetele de valori ale Băncii Transilvania. După sute de ore de vizionare a înregistrărilor, poliţiştii le-au refăcut traseul în sens invers, de la fuga de la faţa locului până la pregătirea loviturii.

Adesea, sistemul scuteşte agenţii de căutări inutile. "Am avut un caz al unei femei care a reclamat un viol cu tâlhărie în zona Auchan, dar am verificat pe camere şi ne-am dat seama că minte. Pierduse banii la păcănele şi se temea să dea faţă cu soţul", povesteşte Şandru. Pusă în faţa imaginilor, femeia a recunoscut că a inventat povestea. Pentru că, spre deosebire de oameni, tehnologia nu minte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
In sfarsit.
Camerele de supraveghere pot face minuni (reducerea accidentelor si protejarea celor care circula corect, bani pt. salarii, autoturisme...)cu conditia ca celor care incalca legea circulatiei sa li se intocmeasca automat si actele de contraventie(indiferent cine sunt)trimise prin posta si executati urgent.Procedura se aplica de mult in tarile avansate si da rezultate.
Postat 09 Ianuarie 2017, 12:44 de Ducustrigacucu
Epoca de Aur
Ceea ce nu a realizat Ceausescu, sa fim supravegheati 100 %, am realizat noi, de la legea Big Brother din 2010 (Basescu) + camerele de supraveghere + stocarea convorbililor - sms (istoric internet) 6 luni obligatoriu de SC-uri oferit serviciile de mai sus.......- am realizat cu brio.
Postat 22 Decembrie 2016, 21:43 de User anonimizat
No problem
Daca nu faci tampenii, te doare fix in pix de tate camerele de supraveghere sau spionare ,cum or fi ele. Sigur ,mai putin in dormitor.
Postat 22 Decembrie 2016, 18:44 de Iness
E vorba de liber la ridicarea autoturismelor
La 30 de zile dupa publicarea in m.of. se da liber la ridicarea masinilor. Asta e o afacere de milioane de euro anual, mai ales ca biraul reduce mereu spatiul pt. parcare. Inevitabil vor fi zilnic fraieri care vor plati. Asta e statistica, dar pt maximizarea sanselor se vor folosi camerele, adica nu vor colinda prin oras. E cum fac aia care pescuiesc folosind sonarul, stiu la fix unde sunt pestii. Fiecare fraier va plati o suma, care va acoperi costul unei camere. De la al doilea profitul creste spre 100%.
Postat 22 Decembrie 2016, 13:44 de ili3
!!!!!!!!!!!!!!
@pinonelu....Tratamentul,nu uita tratamentul,esti artist se pare!Tu si ...muianul!Oare pe cine mai pacalesti pe aici????????Mandatul ca mandatul,sa vezi cum e in ...ancheta...!
Postat 22 Decembrie 2016, 12:45 de grigore
@pinonel
Daca tu sau copilul tau ati fi loviti pe trecerea de pietoni de un sofer care fuge de la locul accidentului, sau cineva ti-ar vandaliza masina sau ti-ar sparge casa, ti-ar placea sa-i prinda politia, asta ar fi ,,supraveghere" , in toate celelalte cazuri este "spionare". As mai comenta dar nu are rost, e clar ca esti un idiot.
Postat 22 Decembrie 2016, 11:00 de vasyion
Cateva consideratii pe marginea ,,proiectului"
Phil Zimmermann, inventatorul popularului PGP, serviciu de criptare a e-mailurilor, a spus "Trăim în epoca de aur a spionarii." Un artist din Chicago, Leo Selvaggio, a creat un mod ieftin si foarte eficient pentru ca publicul sa lupte împotriva abundenței de camere de spionare - măști de cauciuc care pun dispozitivele în imposibilitatea de a identifica efectiv oamenii. Metoda funcționează foarte simplu: oricine poarta masca are fața creatorului Leo Selvaggio! Softurile biometrice isi fac constiincioase treaba, dar sunt păcălite să creadă că străzile sunt pline de zeci, sute de Leo Selvaggio. Artistul ofera si niste manusi care au imprimate amprentele lui. Acum, despre citirea numerelor de inmatriculare. Sunt spray-uri care costa cateva zeci de lei, se aplica o singura data si pot fi folosite pentru mai multe autoturisme. Rezultatul este identic cu cel al foliilor protectoare, numai ca folosirea lor nu este interzisa de Codul Rutier. O simpla cautare pe net duce la zeci de metode de a pacali camerele care ne spioneaza. Folosesc intentionat termenul ,,spioneaza" si nu ,,supraveghere" dintr-un motiv simplu: supravegherea se face la vedere, cu anunturi care spun ca zona este supravegheata video/audio, etc, pe cand spionarea se face pe ascuns, la ,,nevedere". In final o intrebare: sunt respectate pe deplin prevederile Legii nr. 677/2001? Nu cred! Este folosit sistemul pt. a monitoriza anumite persoane, evident, fara mandat de la judecator? Sunt convins!
Postat 22 Decembrie 2016, 09:21 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON