URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2017, 10:27

Big brother adormit: În plin centrul Oradiei, hoţii sparg unul după altul chioşcurile de ziare fără să fie prinşi

Big brother adormit: În plin centrul Oradiei, hoţii sparg unul după altul chioşcurile de ziare fără să fie prinşi VANDALI. Pentru a nu fi prinşi, hoţii au distrus sistemul de alarmă al chioşcului din staţia Emanuil Gojdu, în Parcul 1 Decembrie, după care au spart uşa cu ranga, vandalizându-i în final şi interiorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea sunt montate 133 de camere de supraveghere care au costat municipalitatea peste 300.000 lei. Alţi 40.000 lei sunt prevăzuţi anual pentru mentenanţa sistemului, la aceste sume adăugându-se şi salariile agenţilor din Dispeceratul Poliţiei Municipiului puşi să urmărească pe monitoare zonele supravegheate. În perioada următoare se vor pune la bătaie alţi 50.000 euro, pentru a actualiza şi extinde reţeaua inclusiv la periferie.

Siguranţa cetăţeanului costă, ar zice unii. Doar că tot mai mulţi orădeni reclamă ineficienţa ori funcţionarea precară a sistemului "Big brother", incapabil să surprindă hoţii care îi umblă "pe sub nas"...

Atenţie, se fură!

Din decembrie, proprietarii chioşcurilor de ziare sunt în alertă. O bandă de hoţi le-au spart, rând pe rând, furând nu ziare şi reviste, ci ţigări, scumpe şi uşor vandabile. Doar în ultimele săptămâni au fost sparte trei chioşcuri, unul chiar de trei ori la rând.

"Dintr-un singur chioşc, din Parcul 1 Decembrie, au furat bunuri de 13.000 lei. Dintr-un al doilea, de lângă magazinul Crişul, marfă de 90.000 lei. Au spart uşile cu ranga, au distrus tot!", s-a plâns BIHOREANULUI Sebastian Laza, proprietarul unui lanţ de chioşcuri. Făptaşii sunt de negăsit. "Am întrebat la Poliţie dacă nu s-a văzut ceva pe camerele de supraveghere. Doar sunt zone ultracentrale, iar indivizii sigur au fost cu maşina, nu puteau duce atâtea baxuri de ţigări în braţe. Mi s-a spus că nu se distinge nimic".

Probleme şi probleme

Camerele din zona Parcului 1 Decembrie, deşi au furnizat imagini nerelevante, măcar au funcţionat. În schimb, cele de la Crişul n-au mers deloc anul trecut, cu lunile. De altfel, acesta e unul dintre motivele pentru care poliţiştii n-au reuşit să lămurească deocamdată nici împrejurările unui accident produs în 23 noiembrie în intersecţia străzilor Pasteur şi Magheru, soldat cu rănirea gravă a unei femei care trecea pe zebră, aceasta susţinând că traversase corect, iar şoferul că a trecut pe verde!

Problematică e nu doar funcţionarea camerelor, ci şi perioada de stocare a înregistrărilor. Deşi Legea 333/2003 privind paza bunurilor prevede că acestea se păstrează minimum 20 de zile, orădeni care au căzut victime unor accidente şi furturi spun că după doar două săptămâni nu le-au mai putut viziona, motivul fiind memoria mică a sistemului.

Fără mentenanţă

În urma unor licitaţii organizate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar (DPI), mentenanţa sistemului de supraveghere a oraşului e asigurată de două societăţi, Helion Group (pentru sistemele montate în unităţile de învăţământ) şi Top Sound (pentru cele din oraş), plătite cu câte 10 lei/lună pentru supravegherea fiecărei camere, plus încă până în 40.000 lei/an pentru întreţinerea, reparaţia şi înlocuirea pieselor defecte.

Asta, în prezent. Căci BIHOREANUL a descoperit că din martie 2015, când a expirat contractul cu Top Sound, până în iulie 2016, când s-a organizat o nouă licitaţie, mentenanţa nici măcar n-a fost asigurată. Mai bine de un an, Primăria pur şi simplu a lăsat sistemul fără administrator, deoarece fusese schimbată fosta conducere a DPI, iar cea actuală a neglijat înnoirea contractului. Pe Legea 333, fapta este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10.000 lei.

Va fi bine...

Ce se întâmplă cu sistemul "Big Brother", când vor fi înlocuite camerele uzate şi cine răspunde pentru imposibilitatea de a furniza imagini care să ducă la depistarea autorilor unor furturi? Solicitaţi să dea explicaţii, reprezentanţii Primăriei întârzie cu răspunsurile, dând în schimb asigurări că în primăvară vor schimba camerele defecte, cele mai multe în centrul istoric (Republicii, Piaţa Unirii, Pasajul Vulturul Negru), cu altele performante, cu zoom optic, acoperire de 360 grade şi comandă de la distanţă.

Hardurile şi serverele vor fi şi ele mai puternice, pentru a se evita suprascrierea înregistrărilor înaintea termenului minim prevăzut de lege, şi vor fi instalate inclusiv softuri pentru localizarea maşinilor furate, pentru "reconstituirea" tăbliţelor de înmatriculare murdare şi pentru identificarea facială a persoanelor. Investiţia de 50.000 euro va fi finanţată de Primărie şi Consiliul Judeţean, fiind menită inclusiv să elimine "piraţii" care transportă ilegal persoane, dar mai ales să îmbunătăţească sistemul de monitorizare al oraşului. Nu de alta, dar are nevoie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
traiti, dom' beltechi!
Vedeti daca ascultati de birtinez si-i puneti pe subordonati sa pazeasca tomberoanele rer-ului, un operator privat?! Puteti sa puneti camere din metru in metru, prezenta in teren a subordonatilor are un efec descurajant incomparabil mai mare!
Postat 20 Februarie 2017, 12:36 de pinonel
Bravo edililor, v-ati scos!
Edilii nostri nu sunt in stare sa intretina nici macar ce au ... dar vor acum camere IP cu focalizare, rotire completa (care nici nu exista pe piata, pentru ca se poate la max. 350^), servere tari de 100 terra (de parca un cloud nu ar fi suficient pe sistemul din PMO). (...)
Postat 19 Februarie 2017, 12:42 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON