URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2017, 08:00

Beline de Bihor: Sute de bihoreni s-au "privatizat" ilegal pe cursurile de apă din judeţ (FOTO)

Beline de Bihor: Sute de bihoreni s-au 'privatizat' ilegal pe cursurile de apă din judeţ (FOTO) PÂRÂU PRIVAT. În Băile Felix, vizavi de Hotel Internaţional, un afacerist a îngrădit malul drept al Văii Hidişel şi a îngropat hidrantul destinat stingerii eventualelor incendii la pensiunile apropiate. Fiindcă noul proprietar a depozitat pe mal şi un morman de cărămizi, apele pluviale nu s-au mai putut scurge în vale, inundând astă-vară o pensiune şi trei case
Beline de Bihor: Sute de bihoreni s-au 'privatizat' ilegal pe cursurile de apă din judeţ (FOTO) "ÎNGHIŢIT" DE CÂMP. În Cheresig, comuna Toboliu, "terenul neproductiv" de sub Valea Alceului a fost însuşit în 2001 de Consiliul Local Girişu de Criş, care l-a vândut apoi unei familii. După tranzacţii succesive, peste 2 hectare din cursul pârâului au ajuns în proprietatea unei firme producătoare de sucuri care, deţinând terenuri agricole pe ambele maluri, l-a încoporat acestora, ca teren tot arabil. Evident, fără ştirea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu există român care să nu fi aflat de celebra afacere Belina, făcută pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea şi din cauza căreia premierul Mihai Tudose a trebuit să-şi remanieze Guvernul, înlocuind doi miniştri, pe Sevil Shaidehh, de la Dezvoltare, şi pe Rovana Plumb, de la Mediu, acuzate că au contribuit la trecerea ilegală a unei insule şi a unei părţi a Dunării în proprietatea nu mai puţin faimoasei firme TelDrum.

Albiile unor cursuri de apă au fost privatizate fraudulos, însă, în toată ţara, inclusiv în Bihor, unde site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară relevă sute de asemenea situaţii, câteva zeci fiind cunoscute şi de şefii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, instituţia ce administrează aceste bunuri ale statului. Rezultatul? Noii proprietari nu se sfiesc să îngrădească malurile apelor şi să le exploateze cum îi taie capul, realizând profit din taxe de pescuit ori chiar provocând inundaţii.

Lovit în cap

Turiştii din Felix trebuie să fie atenţi pe unde se plimbă, căci riscă să fie luaţi la păruială de proprietarul unui... pârâu. A păţit-o deja un localnic, Ioan Fâşie (foto): astă-vară, când strângea gunoaie de pe malul drept al Văii Hidişelului, ce curge prin faţa pensiunii sale, peste drum de hotelul Internaţional, asupra lui s-a năpustit un bărbat care l-a lovit cu un par în cap, strigându-i că nu are ce căuta pe proprietatea sa, pe care, dealtfel, o îngrădise. Filmat de un turist, episodul este, de atunci, probă într-un dosar penal al Parchetului Oradea.

Conflictul îşi are originea într-o tranzacţie din 2010, când agresorul, Constantin Covaci, a cumpărat de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România un teren de 281 mp şi un altul de 334 mp, înscrise în Cartea Funciară Haieu şi aflate în pădurea Felix, de o parte şi de cealaltă a Văii Hidişelului, afluent al Peţei. Cumpărătorul, şi el proprietar de pensiune, a cerut apoi un schimb de terenuri cu Direcţia Silvică, în grija căreia este parcela din pădure, de pe malul stâng, şi cu Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, care gestionează parcela de pe malul drept. Motivul? Voia, zic vecinii, să facă o parcare privată cu plată...

Refuzat de justiţie...

Întrucât conform legii pădurile din fondul forestier naţional şi albiile cursurilor de apă sunt în proprietatea statului şi nu pot fi înstrăinate, Covaci a fost refuzat, aşa că a deschis un proces împotriva Direcţiei Silvice şi a ABA, reclamând totodată şi Primăria şi Consiliul Local al comunei.

În 2013 Judecătoria Oradea şi în 2014 Tribunalul Bihor i-au respins acţiunea, arătând că bărbatul ştiuse foarte bine ce terenuri cumpărase, iar statul nu era dator să-i ofere nicio "compensare" în condiţiile în care Codul Silvic şi Legea Apelor interzic schimburile de terenuri de genul celui pretins, ci se putea îndrepta, în baza Codului Civil, asupra Comunităţii Evreieşti, care i-a vândut ceva ce nu putea folosi. "Bunurile statului sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile", au arătat magistraţii.

... rezolvat de topografi

Cu toate acestea, surpriză: în 2016, Covaci s-a intabulat la Oficiul de Cadastru atât peste terenurile de pe ambele maluri ale Văii Hidişel, cât şi pe suprafaţa de sub pârâu, pe o lungime de aproximativ 100 metri. Edilul-şef Cristian Laza susţine că Primăria Sînmartin nu i-a aprobat nicio punere în posesie, ba chiar l-a amendat cu 1.000 lei pentru împrejmuirea nelegală a malului drept al pârâului. "Covaci a comandat o lucrare topografică cu care s-a dus la OCPI, unde a fost intabulat fără verificări", a explicat, sub adăpostul anonimatului, un funcţionar al Primăriei.

Contactat telefonic de BIHOREANUL, Covaci a recunoscut "combinaţia" şi a promis că va da detalii într-o întâlnire faţă în faţă, pe care, însă, ulterior a anulat-o prin SMS, motivând că "a trebuit să plec" din localitate.

Cu zecile

Confruntând ortofotoplanurile realizate din satelit de ANCPI, BIHOREANUL a descoperit că trânteala nu este nici pe departe singulară, pe Valea Hidişel fiind vizibile încă trei "privatizări" de albie doar în Felix.

Situaţia este similară şi pe Valea Alceului, ce izvorăşte din zona Dealul Popii (pe teritoriul comunei Nojorid), şerpuind apoi 26 kilometri până în Cheresig, unde se varsă în Crişul Repede. Un orădean care s-a deplasat luna trecută la Cheresig pentru a pescui, a constatat că Valea era proprietatea unei firme, Herald Com Impex, deţinătoarea cunoscutului brand Merita Bio.

"Am permis AJVPS cu care ar trebui să pot pescui pe apele curgătoare, dar mi s-a cerut taxă, spunându-mi-se că-i proprietatea privată a firmei", a explicat orădeanul atât BIHOREANULUI, cât şi conducerii ABA Crişuri, căreia i-a sesizat cazul. "Nu e normal ca legea să spună că râurile şi pârâurile sunt ale statului, iar ABA să nu ştie că de fapt aparţin unor privaţi", şi-a motivat omul demersul.

Vânzări în cascadă

Reprezentantul firmei, Constantin Demian (foto), nu a permis nici reporterului accesul pe proprietatea sa. O expertiză topografică recentă arată că, deşi terenul în chestiune se află pe teritoriul satului Cheresig, ce aparţine comunei Toboliu, aleşii din Girişu de Criş l-au trecut abuziv în 2010 în proprietatea comunei, prin Hotărâre de Consiliu Local, chiar dacă legea permite asemenea transferuri, în situaţii excepţionale, doar prin Hotărâri de Guvern.

Tot în 2001, comuna Girişu de Criş s-a intabulat şi apoi a vândut terenurile unei familii din Oradea, care le-a revândut după 5 ani unei alte persoane fizice. La rându-i, aceasta le-a revândut unei firme, Zeller Crystal Corporation, pentru ca în 2009 ele să ajungă în proprietatea Van Den Heerik Agricola, iar în 2011 la Herald Com Impex. Care, evident, are acoperirea că a fost cumpărător de bună credinţă. Iar acuma profită de ea...

De altfel, de la izvor, din Nojorid, până la vărsarea în Crişul Repede, în Cheresig, ortofotoplanurile realizate din satelit de ANCPI relevă că pe Valea Alceului există încă alţi 20 de proprietari privaţi ai unor bucăţi de pârâu. Şi câte şi mai câte or fi pe alte cursuri de apă, mai importante, dacă aici sunt atâţia...


DUPĂ BUGET...
"Ştim şi intervenim"

Dorel DumeDirectorul ABA Crişuri, Dorel Dume (foto), a declarat BIHOREANULUI că problema "privatizării" albiilor este cunoscută. "Sunt câteva zeci de cazuri pe teritoriul judeţului Bihor. Fiecare va fi rezolvat, pentru anularea intabulărilor nelegale, pe măsură ce ni se alocă fonduri", spune şeful ABA.

Potrivit lui Dume, operaţiunea de "reîmproprietărire" a statului prin anularea CF-urilor întocmite fraudulos ar fi început cu câţiva ani în urmă, dar având în vedere că fondurile disponibile sunt limitate, ABA şi-a prioritizat acţiunile, pe primul loc fiind clarificarea situaţiei juridice a terenurilor de sub cursurile hidrografice cele mai importante, începând cu Crişul Repede.

De altfel, pe ortofotoplanurile ANCPI, acolo unde intabularea statului pe cursurile de ape a fost făcută, acestea sunt evidenţiate cu linii roşii, "încorporarea" lor în proprietăţile private, marcate cu galben, nemaifiind posibilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cheresig
Omu nu ii prost destul daca nu-i si fudul. Se lauda in gura mare ca toti mai marii judetului ii sunt prieteni si obtine ce acte vrea. Uite, pe d-nul director Dume nu il ai la mana. SAH MAT, GAME OVER.
Postat 07 Decembrie 2017, 11:13 de Cheresig
BALTA MERITABIO
Vai, si eu care credeam ca d-nul Demian este usa de biserica . Eu si cu prietenii mei in ultimii doi ani dupa un calcul rapid i-am platit pt taxa de pescuit pe aceea vale aproximativ 5.000 lei + alti bani pt pestele prins. Sa va bucurati in continuare de valea dvs. Asta se intampla daca schimbati regulile jocului in timpul jocului. O palinca buna d-nu Demian . Eu aduc mierea.
Postat 07 Decembrie 2017, 11:01 de MDM
Sute si sute hectare de terenuri, din toate categoriile, au facut obiectul retrocedarilor nelegale in Oradea si imprejurimi.
Procese au fost cu miile, dar DNA nu s-a "prins" ca la Oficiul de Cadastru si la Primaria Oradea in special, de zeci de ani exista grupuri infractionale de spagari profesionisti, care au creat prejudicii uriase, marevparte a acestora trecand de ochiul vigilent si bine platit al magistratilor. Jenant pentru sustinatorii actualului sistem judiciar.
Postat 07 Decembrie 2017, 09:50 de CrisDumi
PERLE
DACA stia trebuia sa atace in INSTANTA ! Da poate ca firma statu(ABA) nu are juristi.
Postat 07 Decembrie 2017, 08:30 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON