URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bătălia pentru Irak: Cu muncitori orădeni, Selina construieşte în Kurdistan sediul unui minister al Sănătăţii

Bătălia pentru Irak: Cu muncitori orădeni, Selina construieşte în Kurdistan sediul unui minister al Sănătăţii TAMAN ÎN KURDISTAN! Primii 40 de angajaţi ai firmei Selina Co Kurdistan, majoritatea dulgheri şi fierari betonişti, s-au instalat la Erbil la începutul lui februarie. "Au plecat acolo cu maşini, cu scule, cu macarale, cu tot ce trebuie. O bună perioadă de timp i-au ţinut în loc ploile, dar acum acum pot munci fără probleme. Săptămâna trecută acolo era chiar mai răcoros decât în Oradea", povesteşte Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, după trei săptămâni petrecute pe şantierul din Irak
Bătălia pentru Irak: Cu muncitori orădeni, Selina construieşte în Kurdistan sediul unui minister al Sănătăţii ŞAUA PE EI! Pasionat de mişcare, Beniamin Rus îşi petrece iarna vacanţele la munte în Austria, unde îşi duce nepoţeii la schi. Vara, la sfârşit de săptămână, preferă însă stânele din Apuseni. Bate zeci de kilometri prin munţi, călare pe unul din caii săi lipiţani pe care îi creşte la ranch-ul din Oradea. "Mie nu-mi trebuie fiţe. Adevărul este că avem locuri la fel de frumoase ca afară, numai că nu le ştim aprecia"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adaptarea e cheia supravieţuirii. Grupul de firme Selina pariază în lupta cu criza pe atacarea de noi pieţe. "În 2010, când proiectanţii au început să moară de foame, ne-a fost tot mai limpede că următorii vor fi constructorii. Din acest motiv ne-am îndreptat atenţia spre Irakul aflat în reconstrucţie. Se pare că nu ne-am înşelat", povesteşte Beniamin Rus, patronul firmei Selina.

Omul de afaceri s-a întors la Oradea miercurea trecută, după trei săptămâni petrecute pe şantierul din Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde Selina Co Kurdistan construieşte viitorul sediu al Ministerului Sănătăţii.

Vremuri (g)rele!

Cifrele nu mint. Piaţa construcţiilor din România a coborât de la 15,3 miliarde euro în 2008 la 9,3 miliarde euro anul trecut, iar lipsa investiţiilor arată că declinul va continua şi în 2013. Marile proiecte de infrastructură derulate de stat sunt blocate din lipsă de fonduri, proiectele începute sunt plătite cu întârziere silind constructorii să îşi crediteze beneficiarii, iar foamea de bani a făcut ca firmele să liciteze lucrările şi la 40% din preţul estimat, doar ca să rămână pe piaţă.

06 Beniamin Rus.jpg"S-a ajuns în situaţia aberantă că pe un proiect cum este cel al Aparegio, pentru apă şi canalizare în judeţ, lucrările se adjudecă la 60% din valoarea estimată. Asta înseamnă că 20 milioane de euro din fonduri europene nu mai intră în economia locală şi nu se regăsesc în impozite. Or asta nu înseamnă economie, ci locuri de muncă pierdute!", spune Beniamin Rus (foto=, patronul grupului de firme Selina. Pentru a traversa mai uşor această perioadă dificilă, omul a luat decizia să încerce noi pieţe în Orientul Mijlociu.

Mirajul orientului

În ultimii patru ani grupul Selina a testat, între altele, piaţa din Algeria, Kuweit, Libia şi Quatar. În final s-a oprit asupra Kurdistanului irakian. Regiune autonomă a Irakului, Pământul Kurzilor şi-a câştigat după căderea lui Saddam Hussein recunoaşterea internaţională ca entitate federală autonomă. Apărată de o armată şi o poliţie proprie, regiunea cu o populaţie de 7 milioane de locuitori s-a bucurat de un calm relativ, care a dat avânt economiei.

Benzina şi curentul electric sunt de patru ori mai ieftine decât în România, iar firmele primesc scutiri de impozite. Ieşită de sub dictatură, ţara are nevoie de constructori, la fel ca România anilor '90. "În Kurdistan va fi de lucru şi peste 15 ani. Trebuie refăcut totul. Au nevoie de canalizare, de centrale electrice, locuinţe şi clădiri administrative", spune Rus.

Zonă bogată în petrol, resursă care îi asigură un buget anual de 17 miliarde de dolari, Kurdistanul a atras rapid constructori din toată lumea. Aici se bat pe lucrări firme din Iran, Liban, Turcia şi alte ţări. "Poate părea surprinzător, dar turcii sunt văzuţi acolo cum sunt văzuţi la noi nemţii. Există chiar expresia de "lucru turcesc" pentru un lucru de calitate", povesteşte patronul orădean.

Ministerul Selina

Grupul orădean a tatonat piaţa kurdă începând din 2010, pentru ca în 2011 să înfiinţeze Selina Co Kurdistan, iar în 2012, după mai multe licitaţii pierdute, să îşi adjudece prima lucrare, la concurenţă cu companii din Turcia şi Iran. Firma românească are la dispoziţie doi ani pentru a construi în Erbil, capitala regiunii, sediul Ministerului Sănătăţii.

Clădirea va avea 14 etaje, iar lucrarea a fost adjudecată pentru suma de 13 milioane dolari. Rus spune că şi-a calculat preţul cât să nu iasă în pierdere. "Ideea a fost să intrăm pe piaţă. Peste trei ani, când vom fi familiarizaţi cu legislaţia de acolo, ne vom putea gândi şi la profit", explică el.

În Kurdistan lucrează de ani buni peste zece firme de construcţii româneşti, toate în profit. Topul e deschis de Delta ACM, câştigătoarea unui contract de 67 milioane dolari pentru construcţia unei autostrăzi, Marco şi Alex, care amenajează 18 kilometri de şosea, şi Terra Nova, care a câştigat proiectarea unei linii de tramvai în localitatea Duhok.

Capul de pod

Primii 40 de muncitori ai firmei Selina au ajuns în Erbil în februarie. Majoritatea fierari şi dulgheri, aceştia au făcut organizarea de şantier şi au turnat fundaţia viitorului bloc. Săptămâna trecută montau macaraua turn dusă din România, pentru a putea trece la construcţia etajelor. "Oamenii sunt plecaţi pe şase luni. Transportul dus-întors al unui meseriaş costă circa 1.000 de dolari, aşa că este nerentabil să-l aduci acasă mai repede. Cel mai greu e dorul de casă, care ţine cam o lună jumătate-două. Dacă ai trecut de pragul acesta, poţi rezista şi cinci ani", spune Rus.

Pentru a le face angajaţilor şederea mai uşoară, firma le-a dus bucătar din România, care le găteşte trei mese pe zi, şi le-a amenajat dormitoare cu aer condiţionat la 50 de metri de locul de muncă. "Din cei 1.500 de dolari pe lună, cât este cel mai mic salariu, omul îşi poate trimite acasă peste 80% din bani, pentru că nu are alte cheltuieli. Cazarea şi masa le este asigurată. Mai cheltuie eventual pe ţigări sau pe-o haină pentru când iese în oraş", povesteşte patronul.

Diversificarea afacerilor

Rus vrea să-şi întărească luna viitoare efectivele din Kurdistan cu 10 dulgheri şi fierari, doi ingineri şi personal de conducere. "Pentru o lucrare care se desfăşoară la 3.000 de kilometri de România este foarte important să poţi delega responsabilităţile. Şedinţele se pot ţine prin Skype, dar optimizarea producţiei cu planificarea lucrărilor, a numărului de muncitori şi ţinerea sub control a costurilor se poate face numai de la faţa locului".

În paralel, Selina Kurdistan vrea să intre pe piaţa materialelor de construcţii, prin lansarea unei linii de producţie a geamurilor tip termopan. "Cât de curând vom muta la Erbil secţia de termopan. Eu zic că potenţial avem. Tâmplăria lor e foarte proastă în comparaţie cu ce facem noi, atât că, în lipsa unui termen de comparaţie, ei nu ştiu asta", zice antreprenorul. Şi n-ar fi exclus să aibă dreptate. Nu de altfel dar, judecând după modul în care i-a crescut firma de-a lungul timpului, Beniamin Rus n-a prea avut timp să piardă bani...


"Pe timpul nopţii Erbilul este mai sigur decât orice cartier din Craiova sau Bucureşti. Mahomedani, dar nu fanatici, kurzii sunt prietenoşi şi au o părere foarte bună despre noi. Mulţi dintre ei trăiesc cu nostalgia României pentru că şi-au făcut studiile aici şi unii chiar o rup pe româneşte"

Beniamin Rus


DE TOP FORBES
Selina e în toate!

06 ranch Beni Rus.jpgDeţinătorul unei averi estimate de revista Forbes la circa 43 milioane euro, Beniamin Rus a intrat în afaceri în 1991 cu banii câştigaţi ca şofer de taxi, iar apoi pe un autocar care făcea drumul de Turcia. După o perioadă în care a cumpărat şi vândut de toate, în prima jumătate a anilor '90 Selina a intrat pe piaţa construcţiilor cu lucrări de reparaţii făcute la Arovit Valea lui Mihai. Treptat, firma a crescut, iar pe mandatul primarului Mihai Sturza a câştigat prima lucrare de referinţă - reabilitarea clădirii Primăriei Oradea.

În 1997 Rus se putea lăuda deja cu primul milion de euro. Treptat, grupul a intrat pe piaţa de infrastructură cu îndiguiri şi amenajări de drumuri, precum şi pe cea a investiţiilor imobiliare prin construirea unui cartier de blocuri în Calea Aradului. Numele lui Rus a fost legat în mai multe rânduri de câştigarea discutabilă a unor contracte publice, iar în 2010 magnatul a fost acuzat chiar de mituirea mai multor funcţionari locali din Maramureş, judeţ în care avea un contract de deszăpezire.

În ciuda averii impresionante, patronul Selina a trăit ani de zile la bloc. De curând, după doi ani de lucrări, Rus şi-a finalizat ranch-ul (foto) construit pe o suprafaţă de două hectare în zona străzii Gheorghe Doja. Domeniul cuprinde o casă cu piscină interioară, grajd pentru cai, cramă şi seră. Pasionat de maşini, Rus deţine un Maybach, dar şi un Hummer şi, fireşte, un Mercedes. În timpul liber călăreşte, schiază şi se plimbă cu ATV-ul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
irak
abia astept sa ma intorc in irak mia placut
Postat 25 Iunie 2014, 15:50 de vasile ticala21
frumos
am lucrat 11luni in erbil cu selina mia placut totul dar am fost respins .De ce.Va multumesc
Postat 07 Ianuarie 2014, 21:57 de ticala vasile
propunere
Cum sa castige firma asta vreo licitatie in strainatate, dupa lucrarile execrabile facute in Oradea!? Ultima data Selina asa o treaba grozava a facut cu cladirea Primariei, de trebuie iar reparata. Tot de Selina, bravo! Plus ca Selina intra si pe piata termopanelor, exact cand primarul vrea sa schimbe geamurile primariei! Bolojane, nu-ti crapa obrazul de rusine?
Postat 13 Mai 2013, 11:25 de AB
Manivela, vino, nea ilie te iubeste !
Uite, de dragul tau nea ilie pune la bataie varuitul primariei la pret de constructie noua ! Bani sunt, prostii au platit toate gloabele (citeste taxele aiurite), n-au cracnit ! E bine, si prosti si multi...
Postat 12 Mai 2013, 18:07 de bh
marmota
Si uite asa invelea marmota ciocolata in staniol.......
Postat 10 Mai 2013, 19:46 de Jokeman
duca-l Doamne de tat acolo !
dupa ce-a furat pana n-a mai putut din Oradea, alaturi de Balbajan, Carp si altii, ii da mana lu Selina sa se mute in alte tari. Doamne duce-l de tat prin tari straine, sa nu-l mai vedem prin Oradie !!
Postat 10 Mai 2013, 12:52 de Trestia Ganditoare
fb
ce fain
Postat 10 Mai 2013, 10:19 de fb
alina
daca s-ar muta toata firma in Irak ar fi bine ...macar am scapa de niste carpaci...
Postat 10 Mai 2013, 09:30 de alin
Ziarist nepregatit
In 1997 nu exista EURO, a aparut pe piata abia in 1 IANUARIE 2002 !
Postat 10 Mai 2013, 08:45 de EURO
sofer, sofer dar....
i-a umblat bibilica
Postat 10 Mai 2013, 08:32 de constructii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON