URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2013, 17:45

Banul la ban trage! Adeplast vrea să devină prima companie care se finanţează prin listarea la bursă după izbucnirea crizei

Banul la ban trage! Adeplast vrea să devină prima companie care se finanţează prin listarea la bursă după izbucnirea crizei FABRICA DE BANI. Adeplast vrea să atragă de pe bursă 15 milioane euro pentru a construi o fabrică de vată bazaltică în Prahova. "Importăm anual 42.000 tone şi încă nici nu a apărut legea care obligă la termoizolarea blocurilor de la un anumit etaj în sus cu vată bazaltică, care nu arde", a declarat managerul Marcel Bărbuţ (medalion). După apariţia legii, afacerea cu acest material e de aşteptat să explodeze!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banul la ban trage. Iar când nu mai trage, poate fi atras. Producătorul de materiale de construcţii Adeplast vrea să strângă de pe bursă nu mai puţin de 15 milioane euro pentru construirea unei fabrici de vată bazaltică. Materialul are şanse să devină obligatoriu prin lege în industria construcţiilor.

"Ca să poţi atrage bani de pe bursă îţi trebuie o poveste de succes. Când vii cu un proiect fezabil şi cu potenţial de profit, aşa cum propune Adeplast, oamenii investesc", spune Doru Boloş, vicepreşedintele Depozitarului Central, organism însărcinat cu evidenţa tranzacţiilor făcute pe burse.

Bursa ca economia...

Capitalismul românesc iese din pubertate. Adeplast, producătorul orădean de materiale de construcţii, vrea să spargă gheaţa şi să devină prima companie privată care se finanţează prin Bursa de Valori Bucureşti. Gestul managerului Marcel Bărbuţ, proprietarul a 99,99% din acţiunile firmei, este cu atât mai suprinzător cu cât contravine atmosferei de pe piaţă, unde companiile bihorene deja listate zac într-un con de umbră.

Pe lista celor 38 de firme din judeţ înregistrate la bursă se numără societăţi cu tradiţie precum Calipso, Construcţii Bihor, Sinteza, Trameco şi Turism Felix, iar pe fondul crizei economice atractivitatea acestora lasă de dorit. Şi-ncă acestea sunt "poveştile de succes", căci alte firme, precum CIAC, Mobila Alfa sau SUT, sunt de-a dreptul în pragul falimentului!

Privatizare cu de-a sila

09 Doru Bolos.jpgBursa a fost nemiloasă cu firmele bihorene. "Majoritatea acestor societăţi au ajuns pe bursă prin programul de privatizare în masă. După listarea lor a existat o efervescenţă până la criza din perioada 1998-2000, care a mai stopat avântul iniţial, pentru ca din 2003 să existe un nou trend pozitiv până în 2008, la noua criză", explică Doru Boloş (foto), vicepreşedintele Depozitarului Central, organism însărcinat printre altele cu evidenţa tranzacţiilor făcute pe burse.

Între firmele bihorene ale căror acţiuni au fost în creştere la ultimele tranzacţii se numără UAMT, datorită conexiunilor cu industria auto (prin Dacia-Renault, pentru care produce piese şi subansamble), Turism Felix (graţie uriaşului potenţial dat de staţiunea balneo-climaterică) şi, în ciuda războiului între acţionari soldat cu preluarea firmei de către milionarul gălăţean Cătălin Chelu, fabrica de maşini de gătit Metalica (care în 2012 a reuşit să reprezinte o cotă de piaţă de 16%). La cealaltă extremă sunt companii ca Mobila Alfa şi CIAC, aflate în insolvenţă şi retrase de la tranzacţionare, ori precum Cominca şi SUT, care şi-au oprit activitatea, iar viitorul le este nesigur.

Deşi din cauza reticenţei investitorilor numărul tranzacţionărilor a scăzut mult, există încă firme care pot trezi interesul pe bursă. Printre acestea se numără Sinteza, Trameco şi Transgex, care la încheierea anului 2012 au înregistrat profit şi unele chiar au plătit dividende. Un caz atipic îl constituie cel al Simbeton, firmă desprinsă din producătorul de betoane Simcor, unde datorită vânzărilor acţiunilor între asociaţi preţul acestora a crescut la ultima tranzacţionare cu 357%!

Jocul cu focul

09 Dacian Palladi_2.jpgConsultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) spune că volatilitatea preţului acţiunilor companiilor listate la bursă nu este de mirare. "Nu există încă o relaţie directă între puterea unei companii şi valoarea ei la bursă. Firme în pragul insolvenţei pot cunoaşte creşteri ale valorii acţiunilor pentru că au în spate o tradiţie sau o poveste frumoasă iar altele, sănătoase, se pot confrunta cu scăderi pentru că unii acţionari vor să vândă acţiuni şi nu au clienţi", spune Palladi.

Fluctuaţia valorii acţiunilor se poate datora şi transferului între acţionari, înstrăinării de proprietăţi sau pur şi simplu interesului unor companii mai mari pentru piaţa locală. "Pe bursă se poate întâmpla orice. O firmă puternică poate forţa scăderea valorii unei societăţi concurente doar pentru a-i prelua contractele", zice consultantul.

O afacere de milioane...

Dacă majoritatea firmelor bihorene au învăţat să înoate în apele tulburi ale tranzacţiilor bursiere, Adeplast îşi scoate la vânzare 33% din acţiuni în urma unei strategii migăloase. Listarea a fost pregătită conform unei reţete de succes pentru că se bazează pe o poveste, are un plan şi prezintă promisiunea unei afaceri sigure.

Lider de piaţă în domeniul materialelor de construcţii pentru finisaje, Adeplast este singurul producător autohton care în plină criză a deschis anul acesta patru fabrici, la Oradea, Ploieşti şi Roman. Platforma industrială orădeană cuprinde trei unităţi de producţie care deservesc piaţe din vestul ţării, Ungaria, Austria şi Germania. Fabrica de mortare uscate produce 250.000 tone pe an, cea de poliester expandat şi grafitat are o capacitate de 700.000 metri cubi pe an, iar fabrica de tencuieli şi vopsele, complet automatizată, "scoate" 20.000 tone pe an cu numai cinci angajaţi.

... se listează la bursă

Investiţiile în producţie au făcut ca Adeplast să înregistreze creşteri ale cifrei de afaceri cu câte 12% în 2010 şi 2011, pentru ca în 2012 să atingă o creştere record de 30%. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 184 milioane lei şi un profit de peste 14 milioane lei.

În condiţiile în care compania are datorii către bănci de 32 milioane euro, bani pe care i-a investit în dezvoltare, Adeplast vrea să se capitalizeze prin bursă. Fără rate, fără dobândă, fără garanţii materiale. Oferta companiei e cu atât mai atractivă cu cât Adeplast va folosi banii în construcţia unei fabrici de vată bazaltică, material care ar putea deveni obligatoriu la izolarea construcţiilor întrucât nu se aprinde.

Investiţia este estimată la 20 milioane euro, sumă din care Adeplast vrea să acopere 15 milioane euro prin listarea la bursă, iar diferenţa din ajutorul de stat acordat firmelor care creează noi locuri de muncă sau printr-un alt credit.

În premieră naţională

Pentru a linişti temerile investitorilor, în premieră pentru România, subscrierile celor 16,5 milioane de acţiuni puse în vânzare în intervalul 2-15 octombrie vor fi revocabile, iar prima ofertă va fi urmată de un plan de stabilitate a preţului. Româneşte spus, investitorii care au cumpărat acţiuni se pot răzgândi oricând înaintea datei limită a tranzacţiei, iar după încheierea acesteia intermediarii Intercapital Invest şi BCR se vor îngriji să cumpere de pe piaţă acţiunile scoase la vânzare astfel încât să asigure stabilitatea preţului.

Acţiunile au fost împărţite în două tranşe. Prima (15%) este rezervată investitorilor mici cu sume sub 500.000 lei, iar cea de-a doua (85%) e destinată investitorilor mari, cu subscrieri peste acest prag. Investitorii mari pot oferta preţuri în intervalul de 3,52 - 4,06 lei pe acţiune, cu un pas de preţ 0,01 lei, în vreme ce micii investitori pot cumpăra acţiunea doar la 4,06 lei sau, dacă va fi cazul, la cel mai mare preţ ofertat de marii investitori.

Ca urmare a campaniei media duse în lunile care au precedat listarea şi a ofertei deocamdată unice, procentul rezervat micilor investitori a fost vândut încă din prima săptămână. Rezultatul tranzacţiei va fi cunoscut abia săptămâna aceasta. Dar, la cum a acţionat compania, e greu de crezut că nu îşi va atinge scopul, acela de a face rost de bani necesari dezvoltării...


"În jocul la bursă e mai multă ştiinţă decât îşi pot imagina cei care mizează pe noroc şi mai puţină decât susţin cei care spun că bursa e 100% ştiinţă. Factorii care pot influenţa preţul unei acţiuni cuprind de la disputele între acţionari până la condiţiile de pe pieţele internaţionale"

Dacian Palladi, consultant în afaceri


ŞI FRUMOŞI ŞI DEŞTEPŢI...
Cum să te "vinzi" la bursă!

Pentru a se putea lista la bursă companiile trebuie să prezinte documente cu privire la cifra de afaceri, numărul de angajaţi şi profitul pe ultimii trei ani. Pentru a câştiga încrederea investitorilor, transparenţa datelor financiare şi a mecanismelor de luare a deciziilor sunt esenţiale. Potrivit specialiştilor, o companie care se doreşte atractivă trebuie să fie solidă financiar, să aibă potenţial de creştere, să activeze într-un domeniu cu reprezentativitate redusă pe bursă şi să promoveze un proiect concret pentru care vrea finanţarea de la viitorii acţionari. În ce priveşte starea financiară a firmei, este de preferat ca aceasta să fi contractat credite în prealabil, pentru că altfel ar putea ridica semne de întrebare cu privire la eligibilitatea bancară, dar să nu fie înglodată în datorii întrucât poate crea senzaţia că urmăreşte doar refinanţarea unor împrumuturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bursa
Legat de listarea la bursa a oricarei companii este de bun augur si un lucru pozitiv pt economia de piata ( care in Romania nu exista). Ceea ce se intampla la Bursa acuma nu mai are legatura cu \"jocul\" practicat de unii pana in 2005 cand puteau pune mana f usor pe societati subevaluate ( privatizarea in masa) in care cuponarii nu stiau ce au in sertar si le videau pe bani de nimic. Cineva zice in articol \"Nu există încă o relaţie directă între puterea unei companii şi valoarea ei la bursă.\" - nici nu va exista vreodata pe bursa ! VOLATILITATEA este ceea ce se urmareste la bursa. In momentul in care v-a exista acea relatie pretul nu va mai fluctua in piata si va fi neatractiva pt un investitor ( nu jucator) la bursa. In ceea ce priveste Adeplastul pretul de vanzare e mare! Valoarea ar fi undeva la 2- 2,3 lei/ actiune (acuma) iar la cum se arata \"vremea\" in domeniul constructiilor , investitiilor in viitor si acest pret de 2 lei pt un investitor cu \"bataie lunga\" este mare ! Ca si un exemplu Nuclear Electrica are un pret deja sub pretul de achizitie a celor care au cumparat la Transa Mare actiuni iar investitorii mici deja nu mai beneficiaza de acel discount de 8% !
Postat 21 Octombrie 2013, 20:14 de investitor
SUSPECT...
Dl Barbut. un adevart ,,control freack,, al fabricii de nisip ambalat frumos la sac vrea sa iasa la bursa/?! cred ca n a inteles exact cum vine asta da trebuie bani bani... acum sper ca cineva sa cumpere pachetul majoritar sa l scoata din conducere!! ar fi ceva!!
Postat 16 Octombrie 2013, 14:24 de andrei
esec
esec total...BARBUT lasa pieptul mai jos..!!
Postat 16 Octombrie 2013, 14:04 de friend
esec
esec total....CU LISTAREA...barbut lasa nasul mai jos..!!!
Postat 16 Octombrie 2013, 14:03 de friend
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON