URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2013, 08:31

Banii sau viaţa! Tânărul împuşcat în cap în pădure a fost executat fiindcă nu s-a lăsat cumpărat de braconieri

Banii sau viaţa! Tânărul împuşcat în cap în pădure a fost executat fiindcă nu s-a lăsat cumpărat de braconieri LANŢUL TRAGEDIILOR. În urmă cu doar 3 ani, Florin Sfăt (foto) şi cei patru fraţi ai săi şi-au înmormântat, pe rând, mama răpusă de boală, iar apoi şi tatăl, care îşi tăiase un braţ la circular iar complicaţiile i-au provocat moartea. Rămas în casa părintească, Florin abia îşi pusese la punct o mică fermă cu fonduri europene. Acum e înmormântat alături de părinţi, în cimitirul din Husasău de Tinca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, un tânăr agricultor din Husasău de Tinca a fost găsit mort în mijlocul pădurii Sititelec. Florin Sfăt, 26 de ani, se afla din întâmplare în preajma fondului Oşand, unde a întâlnit un grup de bărbaţi înarmaţi. Imediat, l-a sunat pe paznicul de vânătoare, care a venit însoţit de ajutoare pentru a-i prinde pe braconieri.

Pe când au ajuns, cel care i-a alertat murise deja. Zăcea pe o potecă, în plantaţia pe care localnicii o numesc "La pătrate", cu craniul sfărâmat şi creierii la vedere. Fusese împuşcat în cap! Sute de oameni ai legii au căutat făptaşul aproape o săptămână, din zori şi până noaptea. Şi până la urmă l-au prins. A mai rămas o singură întrebare: accident ori crimă?

Ultimul apel

Tragedia a fost anunţată la Poliţie pe 17 martie, în jurul prânzului, de paznicul fondului ce aparţine Asociaţiei de vânătoare Cociuba Mare, Florin Leuca, ultima persoană cu care victima, Florin Sfăt, a discutat înainte să moară. Tânărul fermier pornise de acasă să vadă o bucată de pământ pentru care urma să primească subvenţii şi, ca să ajungă la terenul cu pricina, trebuia să treacă prin pădure. "Băiatul m-a sunat să-mi spună că a auzit împuşcături şi i-a văzut pe braconieri, iar eu am chemat ajutoare şi am pornit spre pădure. A venit şi unul din fraţii lui, călare, ca să se mişte mai uşor. Până să ajungem, am ţinut permanent legătura cu el", povesteşte Leuca.

Sfăt i-a spus că în pădure se află un grup de cinci braconieri, din care doi înarmaţi, iar cu doi s-a şi întâlnit, faţă în faţă, în zona plantaţiei "La pătrate". Unul dintre ei, zicea tânărul, a încercat să-l sperie şi a tras un foc de ameninţare în pământ, la circa un metru de picioarele lui. "Imediat după ce am vorbit cu el, la cel mult un minut, am auzit zgomotul unei împuşcături. Eram deja la marginea pădurii. Fratele lui Florin şi cu încă un consătean au pornit călare într-acolo. Când l-au găsit, era mort", spune Leuca.

La scotocit

Pentru a da de urma criminalului, în următoare zile, zeci de poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciul de Investigaţii Criminale şi cel Criminalistic, dar şi peste 100 de jandarmi au fost dislocaţi în zonă, atât în căutare de probe, cât şi pentru a discuta cu eventualii martori.

04 Alin Leucea.jpgJandarmii şi criminaliştii au periat întreaga pădure, găsind însă doar urme de braconaj şi de furt de lemne. "E foarte grav ce se întâmplă acolo. În zona aceea toată lumea braconează, toată lumea defrişează. În timpul cercetărilor, am găsit căruţe întregi de lemne abandonate probabil de oamenii care veniseră la furat. Par fapte mărunte, care însă se pot transforma în altele grave, cum a fost şi aceasta", explică procurorul criminalist Alin Leucea (foto), cel care coordonează cercetările în acest caz.

Se strânge laţul

Până să stabilească un cerc de suspecţi, poliţiştii au audiat sute de persoane. La început nu aveau decât informaţii vagi despre braconierii pe care îi căutau, cum ar fi culoarea hainelor sau a încălţărilor. Apoi, odată verificaţi posesorii de arme care aveau legătură cu zona, dar şi  antecedente ca braconieri, cercul s-a restrâns.

04 Marinel Bacter.jpgPrimul suspect a fost Gheorghe Dulău, un orădean de 42 ani, fost bucătar în Băile Felix, ai cărui părinţi locuiesc în zonă, şi care în ziua crimei fusese la aceştia. Poliţiştii aflaseră că îi plăcea să braconeze, iar potrivit sătenilor o făcea de fiecare dată când venea la părinţi. În scurt timp, anchetatorii i-au identificat şi pe cei trei gonaci cu care Dulău mai mergea în pădure: fraţii Cristian şi Călin Vlad, respectiv Dorel Brânzaş. Audiaţi, aceştia au recunoscut că au făcut-o şi în duminica respectivă, iar la partidă a mai participat încă o persoană, străină locului, Marinel Bacter (foto), amic de-al lui Dulău.

"Trebuia să-l împuşc"

Aşa s-a aflat că partida de braconaj plănuită de Dulău a început de sâmbătă şi ar fi continuat până duminică seara dacă nu i-ar fi surprins Florin Sfăt. Speriaţi, cei cinci s-au despărţit, iar Sfăt s-a luat după grupul mai mic, format din Cristian Vlad şi Marinel Bacter, pe care i-a filmat cu telefonul mobil. Iar asta l-a costat!

Adolescentul Cristian Vlad - de numai 15 ani - a fost cel care a dezvăluit anchetatorilor că moartea urmăritorului nu a fost un accident. Mai exact, că Sfăt a fost ucis cu intenţie de însoţitorul său înarmat, Bacter, pentru că a refuzat să-i lase în pace, chiar şi după ce au încercat să-i ofere bani.

Ca să nu fie descoperiţi, criminalul a luat apoi telefonul mobil al victimei de lângă cadavru, spunându-i adolescentului şocat că a fost obligat să tragă. "Trebuia să-l împuşc, altfel nu mai scăpam", ar fi zis Bacter.

"Ce grozăvie!"

Puse cap la cap, informaţiile culese au condus, pe 22 martie, la reţinerea celor doi amici braconieri, Gheorghe Dulău şi Marinel Bacter. Cel din urmă a fost ridicat chiar de la serviciu, spre surprinderea colegilor săi, care îl ştiau ca fiind un tip liniştit. Născut la Derna acum 40 ani, Bacter este revizor tehnic la OTL, însă BIHOREANUL a aflat că până în 2000 a fost militar şi a luptat în Angola, în celebrul batalion ONU de menţinere a păcii "Beretele albastre".

La regia de transport local s-a angajat chiar după plecarea din armată, în 2000, şi a lucrat aici, pe rând, ca şofer pe autobuz, iar apoi ca maistru şi revizor. Colegii de birou îl descriu ca un om fără porniri violente. "Când am aflat din presă despre crimă, i-am arătat ştirea şi s-a declarat surprins. Chiar comenta zicând "ce grozăvie!". Când colo, el era vinovat", spune una dintre funcţionare.

Execuţie "din greşeală"

Audiat de procuror, Dulău a pretins că în primele zile nici nu a ştiut ce s-a întâmplat. De moartea tânărului din Husasău ar fi aflat de la televizor şi, făcând legătura cu partida de braconaj, i-a fost teamă să mai denunţe fapta despre care bănuia că a fost comisă de partenerul său.

La rândul său, Bacter s-a jurat că l-a împuşcat pe tânărul de 26 de ani din greşeală. "Spunea că încerca să iasă dintr-un desiş şi depărta crengile cu ambele mâini când de trăgaci s-a agăţat o creangă, nu se ştie cum, iar arma s-a descărcat. Era imposibil, pentru că de la distanţa la care pretinde că se afla faţă de victimă şi din unghiul de 45 de grade în care ţinea arma pe umăr cartuşul nu avea cum să-l nimerească pe băiat. Ar fi trecut cu mult peste capul acestuia", relatează procurorul, care pe 23 martie i-a prezentat pe cei doi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Pe Bacter pentru omor calificat, iar pe Dulău, deşi îl suspecta de favorizare, doar pentru braconaj. "La momentul respectiv, nu aveam probe care să dovedească faptul că el a ştiut cine este autorul faptei şi l-ar acoperi. Dar el era în altă parte când s-a întâmplat", explică Leucea.

Omul armelor

Judecătorii au respins solicitarea care îl viza pe Dulău, însă au admis cererea pentru arestarea lui Bacter. Care, probabil resemnat, nici n-a mai atacat decizia. De altfel, nu şi-a angajat nici avocat, fiind reprezentat de un apărător din oficiu. Săptămâna trecută, luni, acesta l-a însoţit la reconstituirea crimei, în pădurea Sititelec, iar apoi la percheziţiile dispuse de procuror. În locuinţa lui, poliţiştii n-au găsit telefonul victimei, care pare să fi intrat în pământ, dar au dat peste încă o armă de vânătoare cu muniţie, iar la biroul de la serviciu i-au găsit un pistol cu gaze, pentru care nu avea autorizaţie.

04 Paul Olah.jpgAudiat din nou, bărbatul şi-a mai nuanţat declaraţia. "Acum recunoaşte, în parte, ce s-a întâmplat. Că a tras la picioarele victimei, ca avertisment, şi că a ridicat arma spre el, dar spune că nu a vrut să-l împuşte. Nu are o explicaţie clară. La momentul respectiv nu găsea o altă soluţie ca să scape din situaţia creată. Acum regretă şi are remuşcări", spune avocatul său, Paul Olah (foto).

Procurorul nu crede, însă, în remuşcările braconierilor. "Întregul grup a ştiut ce s-a întâmplat, încă de duminică, dar au tăcut cu toţii şi au fugit ca nişte laşi", acuză Leucea. Şi, oricum, regretele criminalului nu îl mai pot învia pe tânărul a cărui singură vină a fost că a avut tăria să refuze şpaga oferită de nişte braconieri. Iar spiritul civic l-a costat viaţa...


EXECUŢIE
I-a zburat creierii!

Raportul întocmit de specialiştii Serviciului de Medicină Legală Bihor arată că moartea tânărului Florin Sfăt a fost brutală, deoarece proiectilul care i-a străpuns craniul i-a sfărâmat creierii. O parte din ţeastă a fost smulsă de glonţ şi s-a împrăştiat în bucăţi în jurul corpului, deoarece criminalul a tras de la o distanţă mică, de cel mult 10 metri. În plus, au stabilit legiştii, victima a fost împuşcată din spate. "Poziţia corpului a fost cu spatele spre agresor şi posibil uşor rotită spre stânga", se specifică în raport. "Cel mai probabil, victima a văzut că agresorul îndreaptă arma spre el şi s-a întors ca să fugă", crede procurorul Alin Leucea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
lucru nou
Ma mir ca un criminal pateste ceva. De obicei politia si procurorii protejeaza banditii de orice fel..Daca nu-l dadea in gat ala de 15 ani, inchideau cazul peste vreo 10 ani , cu autor necunoscut
Postat 08 Aprilie 2013, 17:03 de clare
GONOIULE
pt an ;esti dintr-o gasca dinasta sau ce ii tii asa de mult partea criminalului? nu ti-as dori sa treci prin ce trece fam lui.Bagati tu tel in fund daca ai .TU DIN CE FAM VII OARE NU TOT DIN UNA DE TARANI? CA DOAR NUI FI DIN UNA DE REGI DUPA CUM GINDESTI SAU POATE DIN UNA DE CRIMINALI.
Postat 04 Aprilie 2013, 02:25 de PT AN
Felicitari
Felicitari domnului procuror si organelor care au participat la identificarea si retinerea criminalului si a complicilor acestuia . Sper ca pe viitor sa nu tolereze actele de braconaj aduse la cunostinta dumnealor sau sa fie pedepsite doar prin inchisoare cu suspendare...
Postat 03 Aprilie 2013, 13:37 de bravo
@an
KKT-ule de An, tu esti bozgorash, pare-se. BAh Tulipanule, ma bucur sa vad ca semanati toti muughiarii, intre voi. baga capu la cutie si nu il mai scoate pana vi se vor retroceda intansile campii ale mongoliei. Cat despre saracul om care a murit, Doamne iarta-l, a fost un om care a avut coloana vertebrala. Criminalule si toti cei care ati tainuit crima, sa va dea Domnul ce meritati.
Postat 03 Aprilie 2013, 13:36 de jiji
hai mars
la cacat jiji, ce facea asa tragic? cati nu merg la far noapte? sau cati copaci taie taranii? scuze la o crima? nu am cautat, am spus ca se putea evita totul daca unul nu se panica si celalat nu insista sa fie eroul cu telefonul.
Postat 03 Aprilie 2013, 12:04 de an
@an
domnule AN(us), esti prea dobitoc pt noi. sa stam in banca noastra? sa lasam gunoaiele sa faca ce vor? adica sa fim lasi? sunt curios dupa cati urmasi de ai tai, veti avea curajul sa ridicati privirea din pamant si sa aveti putin curaj in viata. familie de lasi ce sunteti. marshhh
Postat 03 Aprilie 2013, 10:47 de jiji
@an
Esti un IDIOT !!!! Cauti scuze pentru o crima ?? Uite daca mie imi vine asa sa iti omor un copil sau pe mata ca m-a gasit cu degetu in nas si chiar o fac. Ce zici? Ma ierti? Nu lua de la nimeni ceea ce nu poti da inapoi ; viata, sanatatea, integritatea corporala,........... nu ai nici un drept sa o faci nimanui. Uite daca ai chef poti sa te omori, sa iti tai mainile , capu , nici o problema, dai drumu. Este problema ta , dar nu la altii. fati-o tie personal si ii OK!
Postat 03 Aprilie 2013, 10:16 de scortosul
ptr vivi
mai vivi, usor iti dai tu cu presupusul. ce are Huidu, cara a cis 3 oameni, dar nu cu intentie, cu acest criminal care si-a premeditat fapta? Da, Huidu e vinovat, dar nu criminal. daca tu mergi pe sosea si omori 3 oameni trebuie sa te omoram sau inchidem? depinde. tu ai porniri ciudata
Postat 03 Aprilie 2013, 08:28 de ptr vivi
Pedeapsa maxima!
Mama lui de criminal! Sa primeasca pedeapsa maxima!Justitia ar trebui sa tina cont la acordarea pedepselor si de reactia majoritatii opiniei publice! Si mai scutiti-ne cu transparenta justitiei, asa ceva nu exista!
Postat 03 Aprilie 2013, 07:49 de Calin
D-zeu sa-l odihneasca!
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Florin Sfăt! A facut ceea ce fiecare dintre noi ar trebui sa facem: CE E CORECT!! A vrut sa ii aduca pe braconieri in fata Legii!!
Postat 02 Aprilie 2013, 19:11 de 0m
omoruri
D-lor ,nu va mai dati cu parerea,cazul e simplu.Se va judeca la Brasov,si va primi o pedeapsa de un an cu suspendare, Cum??? simplu .,cel care a omorat trei oameni a primit pedeapsa de trei ani cu suspendare.
Postat 02 Aprilie 2013, 16:12 de vivi
sa fie spanzurat
martea prin spanzurare! o pedeapsa care ar fi binevenita.
Postat 02 Aprilie 2013, 15:52 de Legi
Pedeapsa cu moartea !
Trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea ! Criminalul merita sa fie executat !
Postat 02 Aprilie 2013, 15:23 de port
mari vanatori ... berete ...
Ala era taran ce sa zic, ofi ... dar taranii speriati cu arma mare beretist, ii doresc la elementul ala sa pateasca de 20 de ori mai rau si atunci sa-l vad in regrete, moartea ar fi prea usoara pentru el. De era mare beretist si adevarat luptator de ce nu la luat la o tranta dreapta. Jegos sa impusti pe la spate. Condoleante celor apropiati tanarului ca acum sa dus la un loc cu parintii, iar despre toti cei implicati cele mai rele in viata si cuget ca toti sunt de vina si trebuiai sa stie ca ceva rau se va intampla daca sunt braconieri. Eu le dau o idee luzarilor de acest fel, acre la lucru sau in casa sunt niste nimicuri calme sa se impuste intre ei la o vanatoare. Asta ca si violatorii normal ar trebuii sa plateasca cu viata ca au luat una cu buna intentie. Jegule, ma intreb cum te mai suporti, * cu ochi ce esti. Iar pentru @ an(us) poate sa stii ca iti doresc sa fii intro zi cu copilul sau nepotul prin parc sau undeva la padure si cineva din senin sa deschida focul cu o arma si numai el sa patesca ceva sa te vad , la fel iai dori atacatorului sa il scape avocatul ? Daca esti retard asta esti . Aici este de vina statul ... sai braconeze putin pe jigodiile astea ilegale
Postat 02 Aprilie 2013, 15:16 de tepes
@him.. ham
nu era de datoria lui drept urmare a sunat pe cine trebuia, cu asta nu scuz pe nimeni cum nu -i scuz pe aia care lasa cainii pe camp si in haita ataca salbaticul sau ca nu se impusca ciorile care si ele sparg ouale de fazani etc si nu in ultimul rand braconierii care in perioada de pronhibitie fac ce fac. putea sa o lase mai moale si poate nu se ajungea pana aici.
Postat 02 Aprilie 2013, 14:57 de an
@an... us
chestia asta cu eroul e discutabila. poate nu trebuia sa faca asta, dar sa concluzionezi ca \"taranul\" a gresit ca si-a facut datoria... cum si-a facut-o... l-a costat mult. si nu mi se pare normal sa scuzi gestul unui cretin prin decizia (gresita sau nu) a altuia.
Postat 02 Aprilie 2013, 14:32 de H. Himmler
@him.. ham
da? ma bucur ca sunt si altii care gandesc ca mine
Postat 02 Aprilie 2013, 14:03 de an
@him.. ham
retardat? poate, cum vrei tu dar ce treaba au violatorii cu situatia asta? clar ca omul a gresit dar oare nu era deajuns sa sune la paznic etc, fara sa fie eroul cu telefonul? de multe ori trebuie sa stai in banca ta, omul ca si anumalul la disperare fac gesturi regretabile.
Postat 02 Aprilie 2013, 13:58 de an
@H. Himmler
Intrebarea ta este pur retorica, deoarece este evident faptul ca numitul @an nu este altceva decat un cocalar retardat cu un singur neuron valid si acela de cele mai multe ori fiind in refacere, dupa conceperea elucubratiilor la care ne face, fara voia noastra, partasi. Din pacate, foarte multi, mult prea multi, gandesc asemeni lui.
Postat 02 Aprilie 2013, 13:55 de anticomunistul
@an
esti retardat? daca ti-ar viola tie copiii vreun nenorocit la fel ai spune? sau daca era copilul tau impuscat in cap? esti in haita cu braconierii? spargi seminte si asculti salam si ti se pare ca esti om de afaceri furand si inseland si acum ti se pare normala atitudinea de lup in haita, sa iei apararea cuiva de seama ta, in speranta ca atunci cand o sa fii tu cu bratari pe maini o sa sara cineva cu gura, la fel ca tine acum? Stancuta spunea nu bine, ci foarte bine!
Postat 02 Aprilie 2013, 12:47 de H. Himmler
Puscarie
Pentru " CRIMINALI " de genul asta.....Pedeapsa cu " MOARTEA " .....Scaunul " ELECTRIC " ... ca in America.
Postat 02 Aprilie 2013, 11:29 de Vladutz
propunere
Propunere, Ar trebui sa se ridice o statuie in memoria acestui tanar pentru curaj , spirit civic si onoare; calitati care lipsesc multora dintre noi ! In locul lui multi s-ar fi intors cu spatele si ar fi luat spaga. Sper ca procurorul sa faca tot ce-i posibil sa ne fereasca de astfel de indivizi si sa le dea tuturor ,,La multi ani''- dupa gratii !
Postat 02 Aprilie 2013, 10:39 de john doe
esti
total pe dinafara subiectului stancuto. taranul trebuia sa-si bage telefonul in fund nu sa continuie sa-i filmeze dupa ce alertase autoritatile competente si braconerilor li se adusese la cunostinta. omul era disperat pentru ca stia ca e\' distrus pe viata drept urmare si fapta sa care o regreta in mod sigur. Sper ca avocatul sa-l ajute,
Postat 02 Aprilie 2013, 10:30 de an
Panicosi
Ce ai mai putea sa zici? Nu exista zi sa nu fiu agresata in vreun fel sau altul,cand ma aflu in oras. Nu vezi picior de plitist, nu vezi organizare! Oameni buni, ce poate fi cu voi? Chiar vreti sa va napadeasca criminalii? Nici cetatenii nu-s organizati. Cum va permiteti debandata asta? Nebunia asta e un LUX....Pe vremEa paritilor mei, mai exact in anii '70, se faceau patrule satesti, comunale, orasenesti, formate din cetateni. Domnilor de la politie si jandarmerie, vreti sa ajungem acolo? Sa-si faca oamenii dreptatea lor? Nu intelegeti ca sunteti dezorganizati, sa vede ca sunteti speriati si panicosi! De cine dracu va este frica? Asta este jobul vostru, capul sus, pieptul inainte si atitudine...
Postat 02 Aprilie 2013, 09:48 de Stancuta Popa
corect
CORECT
Postat 02 Aprilie 2013, 09:29 de corect
criminal
pentru asa ceva ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea
Postat 02 Aprilie 2013, 09:18 de george
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON