URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2013, 10:28

Banii sau puşcăria! Condamnaţi pentru malpraxis, doi medici din Bihor riscă închisoarea

Banii sau puşcăria! Condamnaţi pentru malpraxis, doi medici din Bihor riscă închisoarea SĂRACI LIPIŢI. Condamnaţi la plata unor despăgubiri de aproape 150.000 euro către familia tinerei Marcela Gruie, care a murit sub mâna lor, anestezistul Vladimir Topală (stânga) şi ginecologul Radu Scridon (dreapta), s-au declarat săraci lipiţi, dar "falimentul" şi l-au provocat singuri, în acte, ca să fugă de răspundere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În noiembrie 2011, Curtea de Apel Oradea dădea verdictul final în primul caz de malpraxis ajuns în faţa instanţelor bihorene. Anestezistul Vladimir Topală şi ginecologul Radu Scridon, ambii de la Spitalul Municipal din Beiuş, trimişi în judecată pentru moartea unei tinere pe masa de operaţie, erau condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi, împreună cu spitalul, la plata unor despăgubiri de aproape 150.000 euro către soţul tinerei, rămas văduv, şi cei doi copii orfani de mamă.

La doi ani de la sentinţă, familia tinerei încă nu şi-a găsit liniştea. După pronunţarea verdictului, cei doi medici, care atunci ar fi dat oricât numai să scape de închisoare, şi-au dosit proprietăţile pentru a scăpa de plată. Până când au ajuns din nou în faţa judecătorilor, căci procurorii şi familia Gruie au cerut să fie trimişi după gratii, pentru sustragerea de la executarea obligaţiilor civile.

Premieră

Sentinţa dată în dosarul de malpraxis deschis pe numele anestezistului Vladimir Topală şi al ginecologului Radu Scridon după ce o tânără de 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană, a reprezentat o premieră în Bihor. A fost pentru prima dată când doi medici acuzaţi de moartea unei paciente ajungeau în faţa instanţei şi, mai mult, erau condamnaţi: ginecologul Scridon a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de 4 ani, în timp ce anestezistul Topală a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 5 ani.

Judecătorii i-au mai obligat pe cei doi să plătească şi despăgubiri de 150.000 euro către familia tinerei decedate, din care cea mai mare parte, 145.000 euro, reprezentau daune morale pentru soţul tinerei şi pentru cei doi copii rămaşi orfani de mamă. Asta în solidar cu spitalul, unitate care devenea astfel garant pentru medicii săi şi trebuia să achite "amenda" în locul lor, urmând să se întoarcă apoi împotriva medicilor, pentru a-şi recupera paguba.

Plată cu scandal

Medicii şi directoarea spitalului, Aurelia Boitor, au crezut că asigurarea obligatorie de malpraxis va acoperi "nota de plată" stabilită de judecători. Dar n-a fost aşa. Motivul? Şi doctorii, şi conducerea unităţii consideraseră poliţele de asigurare simple formalităţi legale, la fel ca RCA-ul pentru şoferi, astfel că le-au încheiat pentru sumele minime obligatorii, care nu acoperă toate tipurile de despăgubiri şi exclud plata prejudiciilor morale. Pentru acestea din urmă ar fi fost nevoie de o asigurare complexă, asemănătoare celei de tip CASCO.

Conducerea spitalului a şi deschis proces împotriva asiguratorului şi a amânat plata despăgubirilor timp de un an şi jumătate. Asta până luna trecută, când executorul judecătoresc angajat de Dorel Gruie a pus poprire pe contul unităţii şi, de teama unui blocaj, spitalul i-a virat echivalentul în lei a celor 150.000 euro.

Între timp, pentru a nu fi puşi la plată individual, dar şi pentru a fi acoperiţi când spitalul se va întoarce împotriva lor pentru a recupera prejudiciul, medicii au avut grijă să-şi pună la adăpost averile. Anestezistul Topală, de pildă, a divorţat imediat după sentinţă, în noiembrie 2011, la un notar din Timişoara. Mai mult, deşi lucra şi la o clinică privată, în declaraţia fiscală şi-a trecut doar salariul de la spital, astfel încât la punerea în executare a sentinţei să nu-i poată fi "dijmuite" şi celelalte venituri.

Din nou în proces

Reaua credinţă a celor doi nu a rămas netaxată, anul trecut Gruie cerând judecătorilor revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul amândorura. În timpul procesului, judecătoarea Ioana Miclo a solicitat în mai multe rânduri Primăriei Beiuş şi Primăriei Timişoara, unde se ştia că Topală avea două locuinţe, să divulge ce proprietăţi deţin medicii, începând cu noiembrie 2006 şi până în prezent. Totodată, magistratul a cerut şi să i se comunice "data la care au fost înstrăinate o parte din bunurile deţinute de aceştia, precum şi numele persoanelor cărora le-au fost înstrăinate".

Răspunsul a confirmat bănuielile familiei, şi anume că cei doi medici voiau să-şi pună la adăpost proprietăţile, pentru a nu putea fi executate. Conform informaţiilor obţinute de instanţă, la scurt timp după condamnare ginecologul Radu Scridon a vândut un teren de 1.795 mp situat în Beiuş către o femeie din comuna Lunca, şi mai avea un altul, de 500 mp. De asemenea, Vladimir Topală, după divorţul formal din Timişoara, a trecut pe numele fostei soţii o casă şi un apartament, iar mai târziu, în ianuarie 2012, a vândut şi cele două maşini ale familiei, o Dacie din 2007 şi un Audi A4 pe care îl cumpărase în 2009.

Prins!

Tot la insistenţele familiei Gruie, judecătoarea a solicitat lămuriri şi despre câştigurile celor doi medici, mai ales că în cazul lui Topală exista suspiciunea că şi-a falsificat declaraţiile de venituri pentru a ascunde faptul că în timpul liber lucrează ca medic coordonator la Centrul de dializă din Ştei al Clinicii Fresenius.

Solicitările au rămas luni de zile fără răspuns. Întâi, pe motiv că adresa la care a fost trimisă cererea Judecătoriei Beiuş nu corespundea, apoi pentru că "doctorul Vladimir Topală a refuzat primirea", apoi cu pretextul că "această instituţie nu primeşte nicio corespondenţă", iar în final cu specificarea că ,,uşa a fost închisă".

Răspunsul a venit abia în aprilie 2013, când instanţa a adresat solicitarea conducerii clinicii Fresenius din Bucureşti. Conform acestuia, Topală era angajat încă din 2009 la Centrul de dializă din Ştei cu un salariu lunar net de aproximativ 2.500 lei, iar în perioada 2011-2013 a strâns venituri de peste 40.000 lei. Pe care, evident, nu le-a declarat.

Dacă-i musai, cu plăcere

Văzându-se descoperiţi şi în pericol să ajungă după gratii, cei doi medici au revenit, dintr-o dată, la sentimente mai bune. Pe lângă suma lunară care le era reţinută din salariul de la spital, Topală a anunţat că pune la bătaie o treime din veniturile de la centrul de dializă şi, în plus, a achitat cu ordin de plată 9230 lei. Scridon, pe lângă o treime din veniturile lunare, a mai plătit în ultimele patru luni câte 500 euro, în total 9.000 lei.

În final, pe 24 aprilie, judecătoarea Ioana Miclo a respins cererea de revocare a suspendării pedepsei lor. "Condamnaţii au făcut dovada achitării parţiale a despăgubirilor la care au fost obligaţi, iar instanţa apreciază că nu se pune problema relei credinţe a condamnaţilor, astfel că va respinge cererea de revocare", se arată în sentinţă.

S-au sustras

09 Dorel Gruie.jpgÎn timp ce medicii consideră sentinţa corectă, iar acuzaţiile nedrepte, Dorel Gruie (foto) a atacat deja cu recurs soluţia judecătoarei. Din principiu. "Consider că este cel puţin reprobabil că medicii şi-au ascuns veniturile şi averile. Au omorât un om şi nu mi se pare normal să se achite din bani publici datoria pe care o au, iar spitalul să nici nu mai poată recupera prejudiciul pe care l-au creat", zice bărbatul.

De aceeaşi părere sunt şi procurorii Parchetului Beiuş, care au atacat, la rându-le, sentinţa. "În cursul cercetării judecătoreşti s-au administrat suficiente probe din care rezultă că cei doi condamnaţi au avut posibilităţi financiare de plată a obligaţiilor către părţile civile.  Considerăm că obligaţiile civile nu au fost îndeplinite în totalitate nu din lipsa veniturilor, ci ca urmare a relei credinţe, întrucât au valorificat bunuri mobile şi imobile sau deţin bunuri ce pot fi valorificate, dar nu au întreprins diligenţe ca să plătească despăgubirile dispuse în cauză", motivează procuroarea Adriana Ardelean recursul înaintat Tribunalului Bihor, în care cere trimiterea la închisoare a celor doi medici.

Nu de alta dar, deşi au beneficiat de o şansă, fiind condamnaţi doar cu suspendare pentru o neglijenţă care a luat o viaţă de om, acum încearcă să scape hoţeşte de pedeapsă, lăsând până şi plata despăgubirilor pe spinarea statului. Care, culmea, încă le mai plăteşte şi salariile...


NEGLIJENŢĂ
Moartă pe masa de operaţie

Marcela Gruie a murit pe 17 noiembrie 2006 în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie (anestezie în coloana vertebrală). Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care însă nici ginecologul Radu Scridon şi nici anestezistul Vladimir Topală nu au ţinut cont.

În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar 5 minute după anesteziere, femeia a făcut stop cardiorespirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul medico-legal a arătat că din punct de vedere tehnic "operaţia de cezariană a fost corect executată", dar monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", a arătat raportul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
De domnii procurori, nimic ?
Am auzit, dar lumea vorbeste, ca de aia-i lume, ca intr-o anumita etapa a cercetarii penale d-l procuror de caz a uitat sa ceara instantei prelungirea masurii sechestrului asigurator ! Ce a urmat, scrie in articol : domnii doctori au devenit brusc calici ! Si ce sa iei de la niste calici ?! Praful de pe toba....
Postat 08 Iulie 2013, 08:08 de urechila
topala sa plece din Beius
nu inteleg cine il mai tolereaza pe Topala asta in Beius, cati oameni trebuie sa mai omoare ? totul depinde la o operatie de anestezist, dar el am inteles de la altii care au avut de a face cu el ca e AFON in meserie, decat asa mai bine fara el. decat cu asa medici mai bine ar inchide spitalul ca tot ne omoara ei, macar am fi transportati la Oradea. nu mai spun ce asistente avem, toate femeile de serviciu din spital sunt mari asistente, ele habar nu au sa masoare o tensiune, nu fac nimic fara spaga. pacat ,spitalul din Beius a fost renumit prin medicii sai, azi am ajuns de *...........si mi-e frica ca va fi si mai rau.
Postat 07 Iulie 2013, 17:34 de dan
muartea spagarilorLIFE
CHIAR DACA NU SUNT OMORITI macar sa li se confiste averile lor si rudelor .de asta nu au plecat peste hotare caci aici poti face ce vrei cu viata oamenilor si pe citi bani vrei fara sa te vacuze cineva . Ca ei in Beius mai sunt destui vezi macelarul Ilea sau prin administratia spitalului este plin de pilosi incapabili
Postat 07 Iulie 2013, 14:31 de spagari
Precis ca pe astia i-au sfatuit niste avocati
CENZURAT
Postat 07 Iulie 2013, 13:35 de Ghilea
@legea schimbata
Ce-ai, ma, cu parlamentarii, de ce vrei sa-i inchizi pe veci, ce ti-au facut ?
Postat 07 Iulie 2013, 11:29 de DlGoe
MUNCITI cu spor ca sa culegeti cu spor !
Parlamentul trebuie as sustina inchisoarea pe vaiata celor ce UCID indiferent cum, dau mita si spaga, si celor care PREJUDICIAZA moral si financiar STATUL in functii PUBLICE.MUNCITI cu spor ca sa culegeti cu spor ! NU se va inceta cu bataia de joc si dezechilibrul social daca BANUL conduce Romania si nu DREPTURILE si obligatile care se cuvin.LEGEA nu este adaptata la przent, noi dam nastere la trantori, parazitism social ce duce la falimentul oricarei tari.
Postat 07 Iulie 2013, 10:59 de LEGEA schimbata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON