URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2012, 08:17

Banii sau casa! Primăria face executări silite "cu dedicaţie"

Banii sau casa! Primăria face executări silite "cu dedicaţie" PAS! Deşi au instituit încă din februarie 2011 un sechestru pe imobilul Centrului Ady Endre (foto), condus prin Fundaţia Mecena, funcţionarii municipalităţii se codesc să-l scoată la licitaţie, aşa cum cere legea. Motivul e lesne de bănuit: Direcţia Economică a Primăriei, care ar trebui să se ocupe de asta, se află în directa subordonare a viceprimarului Rozalia Biro (medalion), membru marcant al UDMR şi fondatoare a fundaţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regula e simplă: ai bani, plăteşti, nu ai, eşti executat silit! Cale de mijloc nu există.

Anul trecut Primăria a emis nu mai puţin de 54.000 de somaţii de plată către debitorii la bugetul oraşului, firme sau simpli cetăţeni. Nu de alta, dar la sfârşitul anului trecut municipalitatea avea de încasat de la rău-platnici taxe şi impozite de circa 7,5 milione de euro. Cam cât ar costa construcţia a trei poduri peste Criş!

BIHOREANUL a descoperit, însă, că dacă în cazul persoanelor fizice recuperarea datoriilor e destul de simplă, când vine vorba de firme şi fundaţii situaţia se complică. Mai ales dacă acestea au "spate" în Primărie...

Sunt dator, dar mă tratez...

Criza n-a iertat pe nimeni. Simpli orădeni, firme şi fundaţii deopotrivă, nu mai puţin de 54.000 de restanţieri umflau anul trecut listele cu datornici ale Primăriei. Unii ar fi vrut să plătească şi nu aveau din ce, alţii preferau să amâne plăţile, iar alţii pur şi simplu sperau că Primăria va uita de ei. S-au înşelat. Municipalitatea a emis pe numele fiecărui restanţier somaţii de plată şi titluri executorii, iar în ultimă instanţă a instituit sechestru pe bunuri. Poate aşa va recupera ceva.

03 Tanase Miculescu.jpg"În urma procedurilor de executare silită, numărul debitorilor a scăzut cu circa 10.000 în cazul persoanelor fizice şi circa 600 în cazul persoanelor juridice. Totuşi, volumul restanţelor acumulate e aproximativ acelaşi ca în anii precedenţi", spune Tănase Miculescu (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei, responsabil cu încasarea impozitelor şi taxelor.

Altfel spus, deşi numărul restanţierilor a scăzut, cei rămaşi datorează sume la fel de mari. În total, municipalitatea avea de recuperat de la populaţie, la sfârşitul anului trecut, circa 19 milioane de lei, iar de la firme alte 14 milioane.

Recuperatori pentru Oradea

Cum din cele 33 milioane de lei ar putea asigura bugetul salubrităţii pe trei ani sau al iluminatului public pe şase ani, Primăria are toate motivele să treacă la executarea silită. Procedura e progresivă. Iniţial, datornicul este somat cu privire la datorii, apoi se trezeşte cu poprire pe conturi, pe urmă cu sechestru asiguratoriu pe bunuri, maşină, casă sau terenuri. Dacă nici aşa nu plăteşte, Primăria le evaluează bunurile şi le vinde prin licitaţie.

Anul trecut, municipalitatea a scos la vânzare trei maşini şi cam zece apartamente, clădiri şi terenuri. "N-am vândut mare lucru pentru că în ultimul moment debitorii fie se împrumută şi îşi achită datoriile, fie se angajează la plata acestora în rate eşalonate strict, pe şase luni", explică funcţionarul. Miculescu spune că în puţinele situaţii când s-a ajuns la executarea bunurilor, Primăria s-a trezit că nu le poate vinde, din lipsă de muşterii. "În primă fază licitaţia porneşte de la preţul stabilit de evaluator, la cea de-a doua licitaţie preţul se reduce cu 25% iar la cea de-a treia se înjumătăţeşte. Avem terenuri care s-au scos la licitaţie şi de trei ori, dar tot nu le-am putut valorifica", spune directorul.

Sub sechestru

În prezent, municipalitatea are de recuperat datorii de la circa 40.000 de persoane fizice şi de la 10.716 firme şi fundaţii, din care 121 au ajuns la faza sechestrului asigurator, pentru ca bunurile lor să fie valorificate.

Neoficial, BIHOREANUL a aflat că pe lista acestor 121 de restanţieri se numără până şi Direcţia Finanţelor Publice Bihor, care - în calitate de administrator al terenurilor statului aflate pe raza municipiului - a "uitat", încă din 2004, să plătească impozitele aferente acestor proprietăţi. Pe un loc fruntaş pe lista codaşilor se află şi Zahărul SA, firmă căreia funcţionarii Primăriei i-au stabilit sume suplimentare faţă de cele achitate până anul trecut, societatea Orser (cea care a "îngropat" serele din Şoseaua Borşului), societatea Lemnul şi chiar firma Investmond (la care a fost acţionar fostul primar Petru Filip). Fiecare dintre aceste societăţi a contestat în instanţă impunerile făcute de inspectorii Primăriei, pe considerentul că aceştia le-ar fi calculat greşit datoriile.

Directorul adjunct Tănase Miculescu ţine la sertar lista firmelor sub sechestru, spunând că nu este publică. "Codul de procedură fiscală ne interzice să facem publice aceste date, deoarece s-ar încălca secretul fiscal", invocă el. Funcţionarul se contrazice însă singur, pentru că la rubrica "Taxe şi impozite locale" de pe site-ul Primăriei, municipalitatea face publice, deja de doi ani, listele cu executările silite, anunţă vânzarea bunurilor datornicilor şi, de două săptămâni, a publicat topul celor mai buni 10 contribuabili din oraş, cu tot cu sumele plătite. Fără să se teamă că încalcă "secretul fiscal"...

Proptă de la "vicesă"

Surse din cadrul Primăriei afirmă că directorul evită să dea publicităţii lista sechestrelor dintr-un motiv pe cât de simplu, pe atât de delicat: în topul datornicilor se numără şi Fundaţia Mecena, deţinătoarea Centrului Ady Endre, construit lângă Ştrandul Municipal, pe un teren luat în concesiune de la Consiliul Local pe vremea fostului primar Petru Filip.

Condus de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, ONG-ul are sau a avut în structura de conducere nume sonore din UDMR, precum fostul deputat Lakatos Peter, consilierul judeţean Szabo Odon, dar şi viceprimăriţa Rozalia Biro. Aceasta din urmă e nimeni alta decât coordonatoarea Direcţiei Economice a Primăriei, deci şefa lui Miculescu, ba mai mult, unul dintre puţinii suţinători ai directorului în faţa primarului Ilie Bolojan, despre care se spune că şi-ar fi dorit pe postul acestuia un subordonat mai energic.

Un hatâr pentru Mecena

În prezent, Fundaţia are la bugetul local o datorie de circa 200.000 de lei, în condiţiile în care impozitul fixat pentru construcţiile de lângă ştrand şi parte din terenul aferent este de aproximativ 11.000 lei pe an. Ceea ce înseamnă că ONG-ul n-a plătit nimic de circa 7 ani! În ciuda acestui fapt, spre deosebire de orădenii de rând, faţă de care Primăria se mişcă relativ vioi cu poprirea pe venituri şi bunuri, în cazul fundaţiei UDMR-ului municipalitatea a pus sechestru pe imobil abia în februarie anul trecut.

Mai mult, deşi acelaşi Cod de procedură fiscală invocat de Tănase Miculescu prevede că valorificarea bunurilor trebuie să înceapă în 15 zile de la instituirea sechestrului, iar un ordin din 2008 al primarului Ilie Bolojan, mai îngăduitor, permite un termen de maxim trei luni, în cazul fundaţiei Mecena, Miculescu n-a mişcat niciun deget de un an de zile. Devenind, astfel, el însuşi un soi de Mecena pe banii orădenilor...


CU JAPCA
15.264.387
lei a încasat anul trecut bugetul local după ce a trimis somaţii de plată restanţierilor


FUNDAŢIA DIHONIEI
Război pe banii Budapestei

Scandalul pe tema fundaţiei Mecena nu are sfârşit. Europarlamentarul Laszlo Tokes îi acuză şi acum pe liderii UDMR Bihor că, în vara anului 2002, au convins Guvernul Ungariei să schimbe destinaţia sumei de 320 milioane de forinţi (echivalentul a 4,7 milioane de euro), promise pentru construirea unui centru cultural care urma să fie construit în satul Ady Endre din judeţul Sălaj pentru a finanţa un centru cu acelaşi nume la Oradea, pe care Alexandru Kiss, Rozalia Biro şi apropiaţii lor îl gestionează după bunul lor plac.

La finele anului trecut, Tokes a cerut autorităţilor ungare să verifice cheltuirea banilor, iar în ianuarie anul acesta a acuzat intenţia liderilor UDMR de a vinde imobilul, prin intermediari, la doar 250.000 de euro. Şefii UDMR Bihor au negat acuzaţiile, arătând că imobilul nici nu poate fi vândut pentru că este construit pe un teren concesionat de la Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Hotie
Eu agentul economic COCOSAT de atitea impozite Va intreb: Ce primim nou acesti COCOSATI in schimbul acestor impozite uriase in afara ca ne cumparati borduri ne faceti sensuri giratorii parcuri ..Creati locuri de munca. faceti fabrici nu moluri . Noi nu ne putem plati angajatii care sint muritori de foame . Cum sa platim impozite .?din ce?De ce a ti acceptat atit de multe datorii la UNII???Am avut increderela inceput dar m am lconvins;legea este pentru COCOSATI!!!
Postat 15 Februarie 2012, 00:30 de cocosatul!!!
saracii
BOLO NU AI CURAJ SA PUI PICIORUL IN PRAG! TI-E FRICA SA NU PIERZI SPRIJINUL BOZGORESC? BRAVO!
Postat 14 Februarie 2012, 21:53 de pitonul
udemeristi nesimtiti
RUSINE !
Postat 14 Februarie 2012, 20:49 de com
gluma de drector
Primarul voia pe cineva ceva mai energic...... ha,ha, ma prapadesc de ras....dl director este nu unul dintre directorii incapabili ai pmo ci ACEL director - cel mai incapabil. habar nu are de codul fiscal sau de modul in care se aplica iar in ceea ce priveste corectitudinea, verticalitatea si loialitatea, nevertebratul nu prea stie cu ce se mananca..... si cu asa oameni se face din nou de cacautza institutia de frunte a orasului nostru.
Postat 14 Februarie 2012, 18:12 de me2
k
ssssssssssssssssssssssss
Postat 14 Februarie 2012, 16:24 de surdu
javre udemeriste
javre udemeriste
Postat 14 Februarie 2012, 15:29 de javre udemeriste
Sa se puna la conducerea directiilor oameni competenti !
Asta care e in poza e...., e cu adevarat lemn tanase ! In 2010 mi-a blocat conturile bancare pt. 120 de lei. Primisem o amenda de la rutieristi in valoare de 120 de lei si am contestat-o in instanta. Desi procesul era pe rol, insul s-a grabit sa-mi blocheze conturile si mi-a trimis si o somatie in care, culmea, imi cerea dobanzi+penalitati la ,,datoria'' de 120 de lei, desi amenzile nu sunt purtatoare de dobanzi/penalitati !!! Cum nu aveam ce sa discut cu un asemenea ,,specialist'' m-am adresat instantei si m-am indreptat impotriva bancilor, la banci aveam banii, nu la primarie ! S-a rezolvat, dar cu nervi, timp pierdut....Procesul cu rutieristii inca nu s-a incheiat !
Postat 14 Februarie 2012, 11:42 de .
x
LA BEIUS S-A AUTOSESIZAT POLITIA PENTRU EXEC SILITA,IAR IN ALTE LOCURI.....................
Postat 14 Februarie 2012, 09:33 de x
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON