URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2013, 12:03

Banii jos, ochii la uşă! Rezervişti din Poliţie tapează de bani firmele, ca evaluatori de risc

Banii jos, ochii la uşă! Rezervişti din Poliţie tapează de bani firmele, ca evaluatori de risc TOATĂ LUMEA PLĂTEŞTE! De analiza de risc fizic nu scapă nimeni. Sub pretextul îndeplinirii unei formalităţi, evaluatori selectaţi din rândul foştilor poliţişti tapează de bani de la fabrici şi depozite până la crâşme, ABC-uri şi firme de apartament. "Atât timp cât manipulează bunuri sau bani pentru care există risc de efracţie, toate societăţile comerciale, indiferent de forma de capital, trebuie să aibă analiză de risc", spune fostul comandant al Poliţiei Bihor, Gheorghe Chereji (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele 16.000 de firme bihorene rămase încă active după izbucnirea crizei au de plătit o taxă în plus. De la plăcintărie la platfornă industrială, toate companiile trebuie să îşi facă o analiză de risc de efracţie până la mijlocul lunii decembrie, sub ameninţarea unei sancţiuni cu amendă de până la 1.000 lei.

"Nu e decât o formă de jecmăneală. Un poliţist pensionat vine peste tine în casă, se uită la ce ai şi spune: «Ca să nu te fure hoţii, aici îţi pui o uşă de siguranţă, acolo gratii la geam, acolo un paznic, iar roată tragi un gard». De parcă nu aş şti asta şi singur!", reclamă un patron.

Hai să te analizez!

Mediul de afaceri bihorean e în fierbere. În vreme ce se luptă să adune banii de taxe şi să mai acopere din liniile de credit ca să evite falimentul, firmele, fie ele mari sau mici, s-au trezit cu încă o obligaţie. Foşti şefi din Poliţie, acum pensionaţi, iau la rând companiile oferindu-se să le facă "analiza de risc fizic", o formalitate prevăzută de HG 301/2012.

Potrivit HG-ului, care conţine de fapt normele de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, toate firmele care manipulează bunuri sau valori sunt obligate ca înainte de începerea activităţii să îşi inventarieze ameninţările de efracţie din exterior, vulnerabilităţile la furt din interior şi să ia măsuri împotriva lor.

Evaluarea de risc e o prevedere suplimentară, pentru că Legea 333 specifica oricum măsurile pe care trebuie să le ia firmele pentru a nu se lăsa jefuite, de la montarea de uşi de siguranţă, alarmă, instalaţii de control acces şi camere de luat vederi, până la angajarea unei firme de pază. Concluziile evaluatorului se pun cap la cap cu propunerile administratorului, iar măsurile trebuie implementate în 60 de zile.

De evaluare nu scapă nimeni. Nu contează că este vorba de o covrigărie sau de o uzină care funcţionează din anii '90, nu contează că firma are sau nu profit, nu contează nici că are contract cu o firmă de pază care îi apără perimetrul de ani de zile, cu plan de pază avizat de Poliţie! Termenul limită pentru îndeplinirea acestei formalităţi este data de 15 decembrie, după care poliţiştii Compartimentului Sisteme de Pază vor veni în control. Iar amenda este între 5.000 şi 10.000 lei!

Preţ după client...

Patronii ofertaţi de evaluatorii de risc sunt revoltaţi. De teama unor controale în lanţ în care să se înhăiteze, conform tradiţiei, toate instituţiile statului, aceştia refuză să se opună făţiş acestui abuz legal. Dar povestesc sub anonimat. "Unui coleg i-au cerut 600 lei pentru o încăpere cât două debarale. Omul are de ani de zile alarmă, camere de luat vederi, seif pentru valori, buton de panică, tot ce îi trebuie, dar dacă vrea să nu fie amendat trebuie să plătească taxa că spaţiul lui a fost verificat", povesteşte un bijutier, supărat oricum de faptul că, odată cu sărăcirea populaţiei, vânzările s-au prăbuşit iar clienţii vin doar pentru reparaţii.

04 Dan Octavian_1.jpgMicii întreprinzători sunt însă plevuşcă. Pentru evaluarea de risc a unei hale din Aleşd evaluatorii au cerut 2.000 lei, de la Primăria Diosig au cerut 20.000 lei, de la o firmă de "păcănele" câte 1.000 euro pentru fiecare locaţie, iar pentru analizarea riscurilor la o fabrică de pantofi orădeană au solicitat... 150.000 lei. "Preţul se face după client. Dacă e mai bogat cer mai mult, dacă e mai sărac, mai puţin. Care cum se lasă fraierit", spune consultantul în afaceri Dan Octavian (foto).

Doi pe judeţ!

Oamenii de afaceri sunt cu atât mai indignaţi cu cât, pe lângă că plătesc pentru ceva inutil, nici nu pot scădea preţul. Piaţa evaluatorilor de risc este foarte restrânsă. Conform normativelor, evaluatorii se acreditează prin concurs din rândul foştilor poliţişti sau a agenţilor de pază cu 5 ani de experienţă în domeniu.

Săptămâna trecută, în România erau acreditaţi numai 96 de evaluatori, dintre care doar doi bihoreni: fostul şef al Serviciului de Pază şi Ordine, comisarul şef Dan Gheţe, trecut în rezervă în urmă cu jumătate de an, şi fostul comandant al Poliţiei Bihor, chestorul în rezervă Gheorghe Chereji. La câte firme sunt în judeţ, cei doi au de lucru non-stop. Mai ales că analizele de risc se reînnoiesc tot la 3 ani!

"Totul negociabil"

După cum era de aşteptat, evaluatorii s-au lovit de reticenţa patronilor. "Nu ştiu câte firme şi-au făcut analiza de risc fizic. Oricum, nu prea multe. Oamenii fie nu înţeleg, fie nu cunosc prevederile legale. Este o zonă profesională nouă, cu greutăţile pe care le cunoaşte orice început", spune Dan Gheţe.

Fostul comisar-şef lucrează singur şi nu are tarife fixe. "Fiecare evaluare are specificul ei. Toate chestiile sunt negociabile, mai ales în situaţia de astăzi...". Gheţe spune că multinaţionalele, băncile şi lanţurile de supermarketuri şi-au licenţiat propriii evaluatori, aşa că firmele de top au fost deja luate. Dar a rămas marea masă...

Din acest motiv, pentru a valorifica potenţialul enorm al pieţei, Gheorghe Chereji şi-a angajat doi foşti subalterni. Potrivit informaţiilor din piaţă, chestorul lucrează cu fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Oradea, Petru Cornea, şi cu fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, Nicolae Stamate. În ciuda acestui fapt, abia dacă are semnate 12 contracte. "Clienţii sunt încă reticenţi: «Lăsaţi o ofertă, o să vedem, şeful nu e aici...». Am avut şi clienţi care au spus: «Am înţeles că trebuie... Cât ne cereţi? Păi, nu e cam mult? Nu mai lăsaţi din preţ?»", povesteşte fostul chestor.

"Îi obligă legea, nu noi!"

Chereji spune că tarifele se fac după client, încep de la 500 lei şi pot ajunge la 7.000 lei, în funcţie de complexitatea obiectivului. Sau chiar şi peste! Dacă evaluarea necesită deplasare se adaugă costul transportului, delegaţia evaluatorului, eventual cazarea ş.a. "Nu există un tarif fix. Tarifele se stabilesc prin negociere directă, ţinând cont de unde e situat obiectivul, specificul lui, numărul de angajaţi, infracţionalitatea din zonă şi multe altele. Nu e totuna să faci evaluare la o fermă agricolă sau la o fabrică de circuite electronice cu 2.000 de angajaţi", zice Chereji.

În ciuda evidenţei, fostul poliţist spune că evaluarea de risc fizic este o analiză serioasă şi utilă, care întăreşte securitatea obiectivului, astfel că nu înţelege nemulţumirile firmelor. "Sigur, am auzit şi noi nişte chestiuni că «încă o povară, încă o taxă», dar nu eu am făcut legea! Noi doar ne încadrăm în nişte prevederi legale şi oferim un serviciu. Cine îi obligă să scoată bani? Îi obligă legea, nu noi! Noi doar facem o ofertă", punctează chestorul.

Şi, la fel ca-n filme, în viaţă mai există şi oferte "de nerefuzat". Nu pentru cât de avantajoase ar fi, ci pentru câte belele ar putea atrage în cazul unui refuz...


"Toată povestea este o şmecherie gândită de stat pentru ca foşti colonei de poliţie trecuţi în rezervă să îşi mai facă nişte bani pe lângă pensiile de 3.000-5.000 lei. Aşa că ne pun pe noi, ăştia mai proşti, la plată"

Om de afaceri


BUNI DE PLATĂ
Şi furaţi şi amendaţi!

Organizaţiile patronale bihorene nu văd cu ochi buni HG 301/2012, pe considerentul că împovărează şi mai mult un mediu economic deja aproape de colaps. "O firmă plăteşte cam 120 de taxe. Eu zic că ajunge! Va trebui să reclamăm aceste anomalii înainte să fie prea târziu", spune Constantin Badea, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.

04 Radu Silaghi.jpgRadu Silaghi (foto), directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene, zice că organizaţia îşi va apăra membrii. "Nu ne putem opune implementării normativului dar, la cerere, ne vom implica în negocierea tarifelor", susţine Silaghi.

Ioan Popa Baciu, directorul Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ, este şi el împotriva legii. "Eu am păţit-o pe propria piele. În urmă cu un an mi-a fost spart sediul. Mi-au furat bunuri în valoare de circa 10.000 de lei. Când au ajuns poliţiştii, în loc să umble după hoţi, umblau să mă amendeze cu 1.000 de lei pentru că n-am luat toate măsurile să nu-mi fie spartă firma. Cu aşa legi vom ajunge să fim şi furaţi, şi amendaţi", concluzionează Baciu. Care a rămas cu paguba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
gunoi
gunoiul de chereji nu a jegmanit destul subordonatii di politi///a trecut la srl.uri
Postat 26 Noiembrie 2013, 12:23 de a
traim in romania
interesant ca numai el se poate ocupa de aceasta evaluare de risc, caracte-(NE)integru modestie- il caracterizeaza, si uite cine vb....
Postat 11 Noiembrie 2013, 13:12 de eu
de ce acesti rezervisti si nu niste tineri scoliti?
Si daca e obligatorie acaesta analiza de risc de ce nu o poate face un tanar absolvent de facultate care n-are job? De ce li se da acestor politai care au mancat o vita o paine alba si au si pensii cat 10 pensionari la un loc???? Ce sunt ei persoane fizice autorizate? si-au facut firme? sunt angajate la stat? asta n-ar fi permis ca primesc si pensia tot de la stat? In definitiv ei cum sunt organizati si cine le impoziteaza banii incasati? Majoritatea admiistratirilor de firme au o universitate terminata, sau daca au numai liceul pot sa-si faca singuri analiza de risc si chiar stiu ce le-ar trebui ca sa nu fie furati, dar tocmai asata-i ca n-au banii necesari ca sa modernizeze unitatea?????
Postat 10 Noiembrie 2013, 16:26 de Ioan
Pentru U din o
Cu ce am jignit?Am pus niste intrebari la care nu am primit raspuns!!!!!!!! Daca eu am jignit Daideanusigitur sau nenicu ce au facut? Eu i mi cer scuze pentru jicniri dar te rog sa mi le arati punctual!!!!
Postat 10 Noiembrie 2013, 10:02 de Florin
sa fim corecti
D-le Florin,eu m-am referit la liceu , nu la scoala primara sau gradinita. De ce trebuie sa jignesti sub anonimat.Dar acesta e nivelul si pemine nu ma surprindeci ma supara ca nu putem fi cu bun simt.
Postat 09 Noiembrie 2013, 19:51 de U din O
Dottore bibartz
Chestoru in cauza e făcut pe același calapod ca si chestoru zis hemoroidul, e sclavul lui Vizer, membru in gasca de pe vremea când era activ, preacinstitul, iar colegii îl alintau duios Bibartz, ca nu prea avea multă minte, deh, militzian, iar doctoratul l-a luat cu Unchiu Maghiar, deși habar nu are ce titlu are propria teza...,
Postat 09 Noiembrie 2013, 17:35 de Daideanusigitur
Pentru U din o
M a lasi cu geniul domnului chestor? Intraba i colegii de clasa din Salaj ce elev a fost!!!!!!!!!.Daca a fost asa bun cfrist de ce sa facut militian?La ce varsta facut facultatea? Dar doctoratul? Ce varsta avea cand le a facut?Ce functie ocupa? La ce centru universitar?Cat despre caracter si modestie no comment......
Postat 09 Noiembrie 2013, 16:08 de Florin
O alta jecmaneala ....
O alta jecmaneala si o dubla taxare este si taxa radio-tv de parca mergem la lucru sa ne uitam la televizor. Pt. firmele mici si foarte mici 50+30 lei pe luna inseamna pe langa impozitul forfetar FALIMENT !!!!!
Postat 09 Noiembrie 2013, 12:05 de SUPERtaxatul
adevarul
Stimati comentatori,Florine,sa stiti ca d-l chestor a absolvit Liceul CFR fiind un elev remarcabil,apoi studiile universitare si doctoratul i-au permis sa promoveze in functie si nu in ultimul rand caracterul integru si modestia ce-l caracterizeaza.
Postat 09 Noiembrie 2013, 11:24 de U din O
Corect Pole
Postarea lui Pole e foarte utila ! Sa traiesti. Toata noaptea m-am gandit cum e posibil asa ceva ! Cui naiba foloseste expertiza asta. Daca am o firma si e pradata de hoti, si am expertiza lu' peste ce fac ? Oricum suport pierderile, daca nu am asigurare (si chiar daca am)! Insa nenorocitii vor spune ca orice firma manipuleaza valori ( bani din incasari) asa ca tot la mana labagiilor astora ajungem. Problema e ca acest serviciu trebuie anulat, ca de altfel toate taxele abuzive ale statului ( taxa radio-tv , de prima inmatriculare, etc) deoarece nu foloseste sub nici o forma celui care plateste aceasta taxa. Cat o sa mai rabdam ? Sa iesim naibii in strada sa le dam foc nenorocitilor cu toate taxele lor cu tot ! REVOLTA !!!!
Postat 09 Noiembrie 2013, 10:57 de Cosimo
PULEA SPATARUL
CFR-ul duce greul!Mars la kkt, lingaciule!
Postat 09 Noiembrie 2013, 02:21 de BIBART
@Pole
Inseamna ca cei doi "specialisti" sunt de fapt niste infractori care vin sa te insele( fure banii) si ca ar trebui sa reactionam ca atare ? Am pistol.
Postat 08 Noiembrie 2013, 17:39 de Bula
Cititi mai cu atentie HG 301/2012
Este vorba numai de firmele care manipuleaza valori, asa ca nu muscati la venirea unuia ca si Cheregi la usa voastra. Iar firmele care manipuleaza valori, daca au deja plan curent de masuri, nu mai trebuie sa repete operatiunea de evaluare a riscurilor. In fapt riscurile se masoara dupa cantitatea si calitatea muncii politiei care, nu porea e in stare sa faca fata, dar legislatia nu e chiar asa de intransigenta cu firmele. Asa ca, nu muscati la abuzurile unor militieni, chiar si rezervisti fiind.
Postat 08 Noiembrie 2013, 16:56 de Pole
ce va mira?
Chestoru asta Cheregi isi merita toti banii ptr exertize impotriva efractiilor.FIICA-SA,MIHAELA IMPREUNA CU SEBA AU DAT NISTE PONTURI BABANE SPARGATORILOR DE LOCUINTE.Stiinta si tehnica raman in familie.Asta-i la fel ca sexul oral,ii placut,dar depinde de care parte a p..ii stai.
Postat 08 Noiembrie 2013, 15:19 de nenicu
Unii nu se mai satura niciodata.
Celor doi evaluatori, pensionari cu cate o pensie mare cat a unei scari de bloc de pensionari si cu slujbe (Chereji la o firma de paza) au nevoie si de excrocheria guvernamentala numita analiza de risc pentru ca altfel mor dr foame. RUSINE SA VA FIE.
Postat 08 Noiembrie 2013, 15:07 de Oradean
Un fost cfrist
Ce asteptari aveti de la un fost cfrist ajuns mare militian(politai) ????????????
Postat 08 Noiembrie 2013, 15:04 de eu
Ce asteptati de la un fost cferist?
Unul din cei enumerati mai sus a facut scoala profesionala cfr .Apoi a ajuns mare militian(politai) .Ce asteptari aveti de la el?
Postat 08 Noiembrie 2013, 14:56 de Florin
Vezi
Vezi cum este si cu Rezervistii de la pompieri, generali, colonei etc.
Postat 08 Noiembrie 2013, 12:16 de Altul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON