URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2013, 07:52

Bani pe foc! Consiliul Local a luat 2,5 milioane euro de la investiţii ca să le bage în combustibil pentru Electrocentrale

Bani pe foc! Consiliul Local a luat 2,5 milioane euro de la investiţii ca să le bage în combustibil pentru Electrocentrale TOT SE FACE! Pentru a finanţa CET-ul, municipalitatea a luat un milion de lei din contul rezervat finalizării podului Dragoş Vodă (foto), început în 2011. În ciuda diminuării, primarul Ilie Bolojan susţine că lucrările vor fi reluate după finalizarea negocierilor cu firma Construcţii Bihor, executantul podului. "Obiectivul nostru este să finalizăm construcţia anul acesta, aşa cum am promis", spune edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a tăiat săptămâna trecută 11 milioane lei de la investiţii, bani pe care îi va vărsa în conturile "găurii negre" numită Electrocentrale. Municipalitatea vrea să ajute CET-ul să cadă la pace cu creditorii, aşa că a renunţat la o bună parte din cheltuielile programate, de la amenajarea de parcări până la achiziţia de containere pentru cei fără adăpost.

"Banii adunaţi în urma rectificării bugetare vor fi folosiţi sub forma unei injecţii de capital în Electrocentrale. Însă societatea e atât de bolnavă încât acesta este doar începutul unui tratament de durată", spune primarul Ilie Bolojan.

Un ajutor pentru CET

Consiliul Local a hotărât diminuarea bugetului de investiţii cu 2,5 milioane euro, bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea CET-ului. Aflată într-un impas financiar fără precendent, termocentrala are conturile blocate încă din 15 mai de către furnizorul de cărbune, Unicom Tranzit, care a pus sechestru inclusiv pe combustibil. Firma are sentinţă pentru executarea silită a sumei de 30 milioane lei, din care şi-a recuperat deja mai bine de jumătate. Pentru a se asigura că încasează cât mai repede banii, Unicom a emis somaţii inclusiv către asociaţiile de proprietari deservite de CET, cărora le-a cerut să verse banii în propriul cont.

Situaţia e departe de-a fi singulară. Electrocentrale are datorii istorice de 299 milioane lei, iar mai mulţi furnizori s-au adresat instanţei pentru recuperarea banilor. Desigur, rezultatele se vor vedea....

Se "taie"din lucrări...

Cum în viaţă nu poţi fi cu toate, finanţarea Electrocentrale se va face prin renunţarea la unele lucrări. Printre altele, Consiliul Local a tăiat câte un milion de lei din bugetul alocat pentru construcţia podului Dragoş Vodă, amenajarea accesului în parcul industrial dinspre strada Ogorului, programul de reparaţii străzi şi reamenajarea cinematografului Transilvania ca sală multifuncţională de spectacole.

04 Mircea Ghitea.jpgDupă cum se vede, grosul banilor vor fi luaţi de la Direcţia Tehnică, structura care gestionează majoritatea lucrărilor din oraş. "Deocamdată mai lucrăm la amenajarea de parcări în zona Leonardo da Vinci şi în vecinătatea Colegiului Tehnic Transilvania, dar după finalizarea acestora ne vom opri, din lipsă de fonduri", spune directorul Mircea Ghitea (foto). Municipalitatea a primit din partea orădenilor cereri pentru amenajarea a nu mai puţin de 1.000 de locuri de parcare, majoritatea în zona străzilor Iza, Italiană şi Podului din cartierul Rogerius, dar şi pe artere din Nufărul şi Ioşia. Cel mai probabil acestea vor intra în lucru anul viitor.

Blocarea asfaltărilor nu înseamnă însă stoparea programului de reparaţii străzi. "Acolo unde apar gropi în asfalt, unde se şterg marcajele sau au loc defecţiuni ale sistemului de semaforizare vom interveni cât de repede putem, pentru a nu pune în pericol viaţa orădenilor", spune Leontin Pătcaş, consilier în cadrul Compartimentului Drumuri şi Poduri. Lucrările vor fi făcute în baza acordului cadru de întreţinere străzi.

Contractul, încheiat pe patru ani cu Selina, expiră la sfârşitul lunii iulie, iar cele două părţi au convenit asupra prelungirii lui până la adjudecarea licitaţiei. Din cele 22 milioane lei puse la bătaie anul acesta, constructorul a cheltuit deja 15 mililioane, astfel încât câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie în 2013 doar 7 milioane. Asta dacă nu cumva se prelungesc contestaţiile iar Selina "papă" tot, profitând de vremea bună pentru asfaltări...

După puteri

Practic, aproape nu există capitol bugetar care să nu fi fost stors. Municipalitatea a tăiat de la finanţare reabilitarea termică a opt blocuri din străzile Bumbacului, Cazaban, Galileo Galilei şi Mareşal Averescu, economisind 534.000 lei, pe considerentul că în absenţa alocărilor de la bugetul central Primăria oricum n-ar fi putut finaliza proiectul.

În plus, consilierii au tăiat reparaţiile capitale programate la Grădiniţa 53 din strada Călugăreni, respectiv la şcolile Schiller, Iosif Vulcan, Dacia ş.a. De asemenea, dacă tot a economisit bani prin amânarea pe vara lui 2015 a Serbărilor Cetăţii, bugetul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente a fost diminuat şi el cu 100.000 lei.

04 Cristian Beltechi_1.jpgEconomiştii municipalităţii au cotrobăit după bani în toate cotloanele. Spre exemplu, Administraţia Imobiliară Oradea a fost nevoită să renunţe la achiziţionarea a şase containere pentru azilul de noapte din strada Gutenber, prin diminuarea bugetului cu 250.000 lei. "Am vrut să cumpărăm containere cu una sau două camere. Acestea pot oferi peste iarnă toate condiţiile de cazare a unei familii, dar până la urmă a trebuit să amânăm achiziţia pe anul viitor", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.

Bani mai puţini pentru FC Bihor...

04 Eduard Florea_4.jpgRectificarea a lovit inclusiv bugetul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Astfel, au fost tăiate de la finanţare studiile de fezabilitatate ale unor proiecte precum crearea unei centuri ocolitoare a oraşului prin amenajarea unui drum care să lege peste câmp sensul giratoriu din zona Sântandreiului de Şoseaua Borşului, amenajarea unui pasaj subteran în Centrul Civic, ecologizarea haldei de zgură a CET-ului ş.a., economia estimată ridicându-se la 550.000 lei. Contabilii au tăiat inclusiv din alocările FC Bihor. "Bugetul clubului a fost diminuat cu 250.000 lei. Probabil această sumă ar putea fi economisită prin înlocuirea cantonamentului programat în Italia cu unul în Băile Felix", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Florea susţine că, în ciuda ciuntelilor făcute pe buget, acesta va funcţiona fără probleme. "Dintr-un disponibil de 20 milioane lei aflat în conturile Primăriei am reuşit să disponibilizăm 11 milioane lei, ceea ce este foarte bine. Dacă în perioada viitoare vom identifica şi alte surse de venituri, le vom include în buget acoperind investiţiile importante", spune Florea.

Din păcate, însă, şansele ca municipalitatea să identifice noi posibilităţi de câştiguri în actualul context se apropie de zero. Cam cum se întâmplă cu bugetul CET...


"Sperăm că următoarea rectificare bugetară, dacă va exista, va fi una pozitivă, fiindcă acum am stors bugetul ca pe-o lămâie, iar a doua oară nu vom mai avea ce stoarce"

Eduard Florea


BOMBA CET
Blocaj total

Electrocentrale, firmă cu aproape 1.000 de angajaţi, traversează cea mai crâncenă criză din existenţa sa, reuşind să acumuleze datorii de 299 milioane lei, sumă care îi depăşeşte cu 90 milioane bugetul pe anul în curs. Mai mult, din iulie a rămas şi fără licenţă pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice, aşa că aceste activităţi vor trebui predate unei alte firme.

Pentru a ajuta CET-ul să iasă din impas, municipalitatea pregăteşte înfiinţarea societăţii Termoficare Oradea, care va prelua reţelele şi personalul aferent în urma unui proces de restructurare. Neoficial, din cei 270 de angajaţi, aproape un sfert, mai precis 70, vor fi disponibilizaţi pentru reducerea cheltuielilor cu salariile. Proiectul de restructuare s-a lovit însă de opoziţia primarului Ilie Bolojan, care a cerut ca şi Electrocentrale, care ar rămâne cu circa 600 de angajaţi, să disponibilizeze tot un sfert din salariaţi. Disponibilizaţii ar urma să primească, în funcţie de vechime, 1-4 salarii compensatorii, aşa că efectul reducerilor se va vedea în buget abia de anul viitor.

Oricum, la sfârşitul săptămânii trecute CET-ul era în situaţia de a nu putea plăti salariile decât parţial deoarece, încasările fiind luate de Unicom, nu avea destui bani în cont. Deşi municipalitatea a strâns 11 milioane lei, banii au rămas deocamdată în bugetul Primăriei, căci dacă i-ar vira societăţii aceştia ar fi blocaţi imediat de creditori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
spargeti caloriferele
Gigacaloria nu va fi 800-1000,niciunde in tara nu este pretul asta,nici in occident,poate se dubleaza pretul,dar ne putem decupla de CET,si ne incalzim cu sobe,doar blocurile au fost facute de comunisti si au hornuri si se pot pune sobe,iar daca nu ne aproba deracordarea spargem caloriferele si nu mai punem altele,iar pentru tevaraia care trece prin casa ori o scot in afara proprietatii ori platesc chirie ca trece pe proprietate,ne judecam cu ei daca e nevoie,suntem in CE si sigur vom castiga. Oricum raman la parerea ca gigacaloria va fi undeva la 420-450 lei,si asta este foarte mult la ce salarii sunt in Romania,dar noi deja suntem obisnuiti cu greul suntem tabaciti,asa ca nu vom iesi in strada precum turcii,grecii,italienii,francezii,ungurii etc,vom alege la viitoarele alegeri din nou PDL-ul,apoi PSD,si iar PDL si iar PSD,cateodata pe hotii din PNL sau PNTCD,si revenim ;la vechile obiceiuri,ce naiba suntem un popor tolerant!....UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?
Postat 19 Iulie 2013, 13:03 de quiltiman
Agonia cetului va fi tragica pt. multi
Planul bolovanului si al gastii lui e simplu : urca Gca la 800-1000 de lei, intre timp strange cati bani poate si intr un an, doi, cumpara zeci, sute de apartamente scoase la licitatie pt. neplata facturilor.
Postat 19 Iulie 2013, 12:32 de anticomunistul
Si uite asa nu vom avea nici investitii nici caldura
Castratorul animalelor de companie se viseaza doctor in gaze de sist, daca tot carbunele minelor din Romaniei sta in haldele de pe Valea Jiului pentru nu-l mai cumpara nimeni.
Postat 19 Iulie 2013, 12:12 de Juji
299 de mil datorii istorice ... e de rau
cu datorii de 300 de mil adica vreo 80 de mil de euro Oradea e ingropata pe 10 ani si condamnata pentru alti 20 ani la subdezvoltare, cum este posibil sa tai de la investitii, poduri, parcari reabilitari pt a salva un cancer cum este CET-ul care produce ceea mai scumpa gigacalorie, daca va trece pe gaz va ajunge la 700-800 minim gigacaloria, cine sio va mai permite cu salariile din Oradea, putem deduce ca Bolojan face jocul mafiotilor din CET si a GAZPROMULUI care deja da tarcoale Oradei si Bihorului ... vom ajunge rau ...
Postat 19 Iulie 2013, 12:06 de oradean
***
Auzi tu Electrocentrala e foarte bolnava?! Si cretinul asta se joaca de-a doctorul?????Pai numai de tampenii te-ai tinut bei taran de Alesd...ba tai coaiele cainilor pt un milion, ba darami centrul orasului,etc...mie mi se pare ca si tu mai nesimtit de om ai nevoie de doctor...as fi curios care-i parandaratu de la electrocentrale...apropo gata-i vila???
Postat 19 Iulie 2013, 11:10 de eu
E bine si hotii sa tot traiasca !
,,Cum în viaţă nu poţi fi cu toate […] consiliul local a tăiat câte un milion de lei din bugetul alocat pentru construcţia podului MACHO (Dragoş Vodă) s.a.m.d.” Pai nea ilie, d-na borbely, mirciulica ghitea, mai ,,specialistilor” din primarie, cine/ce v-a retinut sa nu puneti laba pe cascavalul macaronarului ??? Era vorba de 500.000 de euro, peste 2 mil. de lei ! Si nimenu nu-i vinovat !!!! Un parchet aflat in slujba cetateanului ar fi ferecat primaria si nu iesea nimeni pana nu se incatusau vinovatii. Nu a dat peste noapte eternul director gligor si gasca lui de spoliatori un tun de sute de milioane ( asta este datoria, un tun pe care l-au dat niste escroci oradenilor)…cine a trebuit a stiut si a profitat. Atata vreme cat nimeni nu plateste pt. sforariile din primarie, deconcentrate, etc si acesti bani vor merge pe urmele celorlalte sute de milioane.
Postat 19 Iulie 2013, 10:23 de DlGoe
pod neterminat
Pacat de banii investiti pentru podul care zace neterminat de-l manca rugina.Dupa ce ca-i construit prost ,sta sa rugineasca pana o sa cada-n Cris.Macar faceti-l functional pentru pietoni .Ar fi bun pentru cei care merg spre strand,manastire.ciuperca ,bazinul olimpic,etc.Daca-r fi locuit in zona vreun VIP demult era gata,dar asa fraierii sa mai astepte vreo 5 ani.
Postat 19 Iulie 2013, 10:11 de eu
bani
DE CE NU LE REDUCE SALARILE LA ACESTI BUGETARII NEPERFORMANTII PROFESIONALI ,DE CE PLATESTE CETATEANUL SIMPLU PT. GRESELILE ACESTORI BUGETARI,
Postat 19 Iulie 2013, 09:48 de doru
La brutarie!
de ce nu-i bagati la parnaie pe cei care au adus societatea in aceasta situatie? cum va permiteti sa luati tot din banii nostri, care am platit cate 5-600ron pe luna la mizerabilii astia sa avem iarna 20 de grade, din cauza ca in 20 de ani n-au avut bunul simt sa retehnologizeze nimic. in ce tara se mai plateste jumatate de salar pe incalzire? din partea mea sa va mance falimentul, ca mai ieftin ies cu resoul pe curent.
Postat 19 Iulie 2013, 08:22 de Ferenc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON