URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2010, 16:22

Bani din apă fiartă

Bani din apă fiartă MODERNIZAT. Municipalitatea vrea să transforme ştrandul Ioşia dintr-un loc sărăcăcios de întâlnire a pensionarilor într-o bază de tratament. "Partea de ştrand social, cu intrare gratuită pentru pensionari, s-ar putea menţine la două bazine, iar suprafaţa rămasă va fi folosită pentru o bază de tratament cu masaj, duşuri acvatice, băi termale", spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cluster funcţionează ca un sindicat al firmelor. Membrii îşi unesc forţele pentru a face faţă unui inamic comun: recesiunea. "Uniunea Europeană încurajează clusterele, ca grupări de agenţi economici care îşi unesc forţele pe un anumit domeniu, pentru că a ajuns la concluzia că întreprinderile mici şi mijlocii nu au forţa necesară relansării economiei pe timp de criză", spune Marcel Boloş.

Directorul Direcţiei Dezvoltare Durabilă susţine că municipalitatea ar putea atrage fără probleme finanţări europene de circa 25 milioane de euro prin înfiinţarea unui cluster care să exploateze resursa geotermală de sub oraş. Din "sindicat" ar putea face parte Electrocentrale, ştrandul Ioşia şi un producător de cosmetice pe bază de apă geotermală...

În unire stă puterea!

07 Marcel Bolos_2.jpgAngajaţii municipalităţii lucrează contra cronometru la proiectul unui cluster pe geotermie cu ajutorul căruia municipalitatea să atragă finanţări europene de circa 25 milioane de euro. "Timpul este scurt, pentru că axa de finanţare pentru România se va deschide în cursul lunii decembrie", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă (DDD).

În principiu, planul e simplu: municipalitatea va aduna la un loc toţi agenţii economici care pot valorifica resursa geotermală de sub oraş şi va depune un proiect comun pentru exploatarea lui. "Avem toate atuurile: Colegiul Traian Vuia sau Constantin Brâncuşi ar putea forma muncitorii specializaţi în domeniul apei geotermale, Universitatea ar putea pregăti inginerii, iar firmele Transgex şi Foradex, care au licenţa de exploatare pe Oradea şi Sântandrei, ar putea crea locuri de muncă", spune Boloş.

Căldură din apă

Marele câştigător al unui astfel de proiect ar fi Electrocentrale. "Am putea monta centrale geotermale în cartierul Nufărul II, în Calea Aradului şi în zona Oncea, producând energie termică ieftin şi nepoluant", zice Boloş. Municipalitatea are deja experienţa unui astfel de proiect prin centrala care va fi construită în Nufărul, aşa că primii paşi sunt deja făcuţi. Cele trei centrale pe geotermie presupun o investiţie de circa 15 milioane de euro, care ar putea fi suportată din bani europeni.

La rândul său, ştrandul Ioşia ar putea fi transformat într-o bază de tratament modernă. "Ne-am gândit la o bază accesibilă oamenilor de rând, cu băi termale, masaj şi tot ce trebuie, aşa că investiţia în bazine, clădiri şi aparatură nu cred că ar fi mai mare de 8 milioane de euro", spune directorul. Investiţia ar putea duce la relansarea ştrandului rămas de ani de zile în paragină şi frecventat îndeosebi de pensionari pentru că au intrare gratuită.

Creme termale

Cel mai mare câştig de imagine pentru oraş ar putea fi însă atragerea unui producător de cosmetice pe bază de apă geotermală în parcul industrial din şoseaua Borşului. "Primăria ar putea construi pe bani europeni o hală în parcul industrial pe care să o predea la cheie unei firme dispuse să investească în producţia unor astfel de cosmetice. Astfel, am exploata resursa geotermală, am crea locuri de muncă pentru orădeni şi am promova indirect Oradea şi parcul industrial", afirmă şeful DDD.

Marcel Boloş spune că proiectul viitorului cluster va fi finalizat înainte de sfârşitul anului, după consultări cu potenţialii parteneri. "Primăria este deschisă către orice propunere care poate fi pusă în aplicare. Scopul este să exploatăm resursa geotermală în comun şi în folosul orădenilor". Pentru că, până la urmă, apa geotermală e una din bogăţiile inepuizabile ale oraşului. Şi nu trebuie decât pusă în valoare...


SCUMP DAR RENTABIL
5

milioane de euro costă construcţia unei centrale de cartier pe apă geotermală


18 PENTRU FINANŢARE
Moda clusterelor

Conform datelor municipalităţii, pentru noua axă de finanţare din fonduri europene vor concura nu mai puţin de 18 clustere din cele mai diverse domenii.

Spre exemplu, zonele Piteşti şi Timişoara vor aplica pentru finanţări pe domeniul construcţiei de automobile, Bucureşti, Iaşi şi Arad pe agricultură şi alimentaţie, iar Târgu Jiu, Mamaia şi Suceava pe turism. Clusterul din Oradea va fi singurul din ţară axat pe exploatarea apei geotermale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Ding
exprima-te in limba romana daca ai ceva informatii interesante.
Postat 20 Septembrie 2010, 14:30 de zuzu
Iar baiatul asta
Iar baiatul asta care a mai rezolvat problema PARCUL COPIILOR alias ORASELUL COPIILOR....si sub ce forma si cine administreza securitatea si ma rog nu nu faca aceleasi lucruri frumoase si la incalzirea geotermala ....dar deh DE CIND A LUATO cu cele CERESTI ...astai mai mult pe sus cu creierasul sau ...sau ..angajat la stat cu bani pe stat....Marcele tata ai o mica problema ...CRED CA NE BAT SFINTI ...( pai daca faceti ca la parcuri va fi vai si amar)....Dar EX.primarul Filip stie el ceva de cetul depe Borsului si apa termala si Germani ...PACAT CA NUI PRESSA DE ALTA DATA ...ups trec ani si vin bani.
Postat 19 Septembrie 2010, 09:50 de Ding
te cautam
Ervin draga, suntem fostii tai colegi de la liceul Don Orione . Sa stii ca te cautam peste tot. Daca citesti acest anunt , ori daca citeste cine este cu tine, te rugam sa ne suni. Te iubim si te cautam pana te gasim.
Postat 17 Septembrie 2010, 17:46 de for
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON