URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2012, 08:15

Bani de la Bolojan: Oamenii primarului, băgaţi în proiecte europene, pentru lefuri mai mari

Bani de la Bolojan: Oamenii primarului, băgaţi în proiecte europene, pentru lefuri mai mari LA DISPOZIŢIE! Primarul Ilie Bolojan (centru) nu ascunde că şi-a numit oamenii de încredere în echipele proiectelor cu fonduri europene tocmai ca să-i poată plăti în plus, dar susţine cu tărie că aceştia chiar merită să fie recompensaţi. "Sunt oameni pe care îi pot suna la orice oră din zi şi din noapte şi care chiar lucrează pentru oraşul acesta", îşi apără Bolojan "trupa de asalt", din care fac parte şi directorul tehnic Mircea Ghitea (dreapta) şi consiliera primarului, Anca Sas (stânga)
Bani de la Bolojan: Oamenii primarului, băgaţi în proiecte europene, pentru lefuri mai mari 4 AŞI LA CACEALMA. Deşi sunt prea ocupaţi cu sarcinile de serviciu ca să mai aibă timp şi de altceva, directorii Mircea Ghitea, Eduard Florea, Cristian Beltechi şi Eugenia Borbei apar în echipele de lucru pe proiecte europene. Doar aşa mai poate primarul să le dea "ceva" în plus la salariu. Lor şi altor oameni de încredere...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când nu a mai existat nicio soluţie legală, Ilie Bolojan a "legalizat" una. Pentru a compensa pierderile salariale ale subalternilor din posturile cheie, primarul i-a repartizat în echipele de proiecte realizate din fonduri europene, singura excepţie prevăzută de lege.

"Sunt oameni de la care am pretenţia să îi pot suna la orice oră din zi şi din noapte şi care chiar lucrează pentru oraşul acesta", se justifică Bolojan, prins cu şmecheria.

Vremuri grele

În doar trei ani, salariile funcţionarilor s-au înjumătăţit. Întâi a fost reducerea de 25%, apoi s-au tăiat primele şi sporurile, iar din martie anul acesta se vor elimina şi drepturile sociale negociate de sindicaliştii municipalităţii cu primarul Ilie Bolojan. Astăzi, peste 80% dintre angajaţii municipalităţii câştigă sub 1.000 lei pe lună, fapt pentru care, în ciuda crizei, cele peste 200 de disponibilizări făcute au fost urmate şi de plecări voluntare. Primii care au părăsit Primăria au fost oamenii de care aceasta avea cea mai mare nevoie: specialiştii în atragerea de fonduri europene. În trei ani, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) a pierdut şase angajaţi. "Oamenii stau şase luni - un an, învaţă să scrie şi să urmărească un proiect, iar pe urmă pleacă", spun salariaţi din Primărie.

În loc să rămână bugetari pentru 200 de euro pe lună, aceştia îşi caută de lucru la autorităţile de monitorizare a proiectelor unde sunt retribuiţi cu peste 1.000 de euro lunar, sau trec în sectorul privat, unde bugetul de salarii al unui proiect poate ajunge şi la 10% din suma totală. Mult mai mult decât în Primărie!

Lucrări de toţi banii!

Salarizarea precară a funcţionarilor care lucrează la proiecte e cu atât mai şocantă cu cât fondurile europene sunt mană cerească pentru oraş. În plină criză, municipalitatea a demarat lucrări care păreau utopice chiar şi în anii de boom economic: reabilitarea Cetăţii şi a ambulatoriului de la Spitalul Municipal, introducerea de utilităţi în Parcul Industrial, amenajarea unui Aquaparc, construcţia unui CET nou, înlocuirea unor reţele magistrale vechi şi multe altele. Judecând după contractele de finanţare semnate, Oradea a reuşit să atragă investiţii de circa 150 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi până la ultimul cent.

05 Marcel Bolos_2.jpgPrima aberaţie e că, deşi unele proiecte prevăd posibilitatea unui buget pentru salariile angajaţilor, din care DMPFI şi-ar fi putut recompensa oamenii, toate sumele din proiect au fost trecute, din start, pe investiţii. "A fost decizia domnului primar ca toţi banii să meargă pe lucrări. Scopul a fost ca sumele atrase să susţină dezvoltarea oraşului şi să nu meargă pe salarii", spune Marcel Boloş (foto), directorul DMPFI.

Pe acest considerent, spre deosebire de alte instituţii, angajaţii Direcţiei au şi evitat să scrie proiecte pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde se dau salarii mari şi se finanţează conferinţe şi cursuri, axându-se exclusiv pe finanţări prin Programul Operaţional Regional (POR), destinat proiectelor de infrastructură. Deşi se puteau face şi de unele, şi de altele, şi toată lumea ar fi fost câştigată!

Noi muncim cu spor...

În condiţiile în care muncesc şi 12 ore pe zi pentru a putea finaliza documentaţii cu termene de predare stricte, iar fiecare duce în paralel nu mai puţin de patru proiecte, maximum permis de normative, cei 14 angajaţi ai DMPFI primesc, începând de anul trecut, un bonus direct proporţional cu numărul de ore lucrate, care porneşte de la 10% şi poate ajunge la 62,5%. Sporul este acordat în baza Legii salarizării unitare 284/2010 raportat la salariul de bază şi nu se plăteşte pentru zilele când angajatul e bolnav, în concediu sau delegaţie.

"Culmea, eşti lăsat fără bani când ai mai mare nevoie de bani, pentru că eşti bolnav sau pleci undeva în concediu", protestează un salariat. Deşi procentul poate părea mare, sporul pentru activităţi în cadrul echipelor de proiect aduce, de fapt, doar câteva sute de lei în plus la salariul angajaţilor DMPFI, fiindcă majoritatea sunt tineri şi cu salarii mici. În schimb, varsă sume consistente în buzunarele directorilor din Primărie!

Cu sapa şi cu mapa

BIHOREANUL a descoperit că, pe lângă cei 14 angajaţi ai DMPFI, pe lista celor 48 de funcţionari ai Primăriei care primesc sporuri pentru munca la proiecte europene au fost vârâte nume sonore.

Astfel, de sume suplimentare la salarii beneficiază secretarul Consiliului Local Ionel Vila, directorii Mircea Ghitea, Eduard Florea, Cristian Beltechi şi Eugenia Borbei, fosta directoare Lucia Iacob, directorii adjuncţi Tunde Benyovszki şi Aurelia Ţenţ, şefi de serviciu precum Nadia Haş, Mircea Oaie sau Adina Marge. Pe listă mai apar oameni de încredere ai primarului Bolojan şi ai viceprimarului Biro, precum consilierii Anca Sas şi Izabella Wagner, dar şi simpli angajaţi din Primărie, Administraţia Imobiliară sau Administraţia Social Comunitară.

Dubla măsură e evidentă. În vreme ce specialiştii care lucrează efectiv la proiecte nu sunt lăsaţi să-şi suplimenteze veniturile legal, salarizându-se şi din proiecte, şefimea instituţiei e plătită, din bugetul local, pentru o activitate în care nu are o implicare directă. Căci, în mod clar, contribuţia acestora la proiectele europene e cel puţin discutabilă. Majoritatea angajaţilor DMPFI afirmă, sub anonimat, că îşi duc proiectele singuri. "Dacă funcţionarii simpli din alte compartimente mai şi muncesc câte ceva, că fac calcule, ţin evidenţe, organizează licitaţii ori umblă după acte sau CF-uri, şefii sunt pe listă numai cu numele", spune un funcţionar.

"Nu e o favoare!"

Şmecheria are o explicaţie simplă. Rămas fără posibilitate legală de a-şi recompensa subordonaţii direcţi de care trage zi-lumină, primarul Bolojan s-a văzut nevoit să îşi treacă oamenii cheie în echipele de proiect. Astfel, în funcţie de salariul de bază şi de numărul de ore cu care este pontat în proiect, un director poate duce în plus acasă sume de peste 1.000 de lei lunar. Pentru că au salarii mai mici, funcţionarii şi consilierii câştigă în plus cam 500 de lei. Normal, toţi spun că pe merit!

05 Ilie Bolojan_2.jpgContactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan (foto) a lămurit situaţia scurt şi la obiect. "Nu e vorba de nicio favoare. Dacă intraţi la ora 7 seara în Primărie o să găsiţi oamenii aceştia muncind, şi la fel sâmbăta. Dacă trebuie, vin şi duminica de acasă sau ies noaptea în teren. Eu nu cred că se poate spune că în urma domnului Ghitea (n.r. directorul tehnic) sau a colegilor lui nu se vede ceva în oraş", spune Bolojan, nu foarte încântat de subiect.

După trei ani de mandat în care a concediat peste 200 de funcţionari şi a schimbat mai mulţi directori şi şefi de serviciu, primarul s-a trezit în situaţia absurdă de a cere de la oamenii săi totul, fără să le poată oferi în schimb nimic. Performanţa costă, dar oare cu orice preţ?


"Pentru fiecare proiect contractat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare conducătorul instituţiei nominalizează, prin act administrativ, persoanele care fac parte din echipa de proiect. O persoană poate fi nominalizată simultan în cadrul echipelor pentru maxim patru proiecte"

Legea 284/2010


LA MUNCĂ!
78
de proiecte europene are municipalitatea orădeană în diferite faze de implementare


OAMENI DE ÎNCREDERE
Pentru că merită!

Primarul Ilie Bolojan nu e singurul şef din administraţie care încearcă să-şi recompenseze oamenii de încredere oferindu-le, la limita legalităţii, singurul spor permis de Legea salarizării unitare. La fel se întâmplă şi la Consiliul Judeţean, unde preşedintele Radu Ţîrle şi-a nominalizat consiliera Naomi Popa şi pe directorul economic Dumitru Muscă în diferite proiecte cu finanţare europeană, pentru a le putea da un plus la salariu. Aici, sumele, precum şi celelalte persoane favorizate, sunt deocamdată necunoscute. BIHOREANUL a solicitat oficial lista completă a funcţionarilor de la judeţ implicaţi în proiecte europene, dar până la închiderea ediţiei nu a primit-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
42 Comentarii
Instituţiile de control ce fac ???
-Dacă o fi aşa sau nu ?? Curtea de Conturi ,are obligaţia să se autosesizeze la asemenea ştiri de Presă.Şi să treacă la acţiune şi să clarifice cât sunt de ( Legale ori Nelegale) plăţile descrise în acest articol către pers.cu pricina din banii contribuabilului orădean din dispoziţiile "ORDONATORULUI DE CREDITE" din Primăria Oradea.Care este Primarul actual al Mun.Oradea Bolojan Ilie-Gavril.
Postat 12 Ianuarie 2014, 15:48 de Cotrău.
e greu sa fi avocat si sa minti :))
este dreptul lu sa si aleaga echipa de COLABORATORI dar nu ca salariati ci autorizati conform legii nu vrem sa platim PENSII pentru ei, CLAR ai inteles PRIMARE ia si executa SLUGA CREDINCIOASA, pupa mana celor care te hranesc .... recunoste ca fara hrana pusa la dispozitie esti un biet animal infometata:) RECUNOASTE! la fel si PREFECTUL sa ne pupe mana care plateste salariul cu care isi hraneste familia in nrest PUSCARIA sa va manace daca FURATI.
Postat 03 Februarie 2012, 14:58 de orice avocat stie
de ce nu sunteti europarlamentari?
Cat "costa" un europarlamentar? Parlamentul European cheltuieste cel putin 32.000 euro lunar cu fiecare europarlamentar pentru a plati salariul, diurna, cheltuielile de transport si alte cheltuieli administrative. Pentru anul 2011, Parlamentul European a fixat salariul lunar al unui eurodeputat la 7.956,87 euro, indiferent din ce tara provine, conform unei legi intrate in vigoare in iulie 2009 si publicata pe pagina web a institutiei. In plus, fiecare deputat primeste o serie de bonusuri, menite sa acopere cheltuieli care se ivesc pentru a-si desfasura activitatea. Astfel, in acest an, un eurodeputat primeste 4.299 euro in fiecare luna sub forma de diurna, suma la care se adauga 304 euro pentru fiecare zi de lucru in Parlamentul European. Un europarlamentar lucreaza de luni pana joi in unul dintre cele trei sedii de la Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg. Europarlamentarii nu vor sa zboare la clasa pentru turisti Conform unor surse de presa ale Parlamentului European, europarlamentarii au locuinte particulare sau inchiriate la Bruxelles, insa majoritatea se deplaseaza la sfasit de saptamana in tara lor de origine, in scopuri de serviciu sau pentru a se intalni cu familia. In acest sens, fiecare eurodeputat poate sa aleaga daca vrea sa mearga cu avionul la clasa business sau pentru turisti. Un zbor la clasa business costa in jur de 1.500 euro, iar unul la clasa pentru turisti, in jur de 550 euro. Conform publicatie spaniole La Informacion , doar 4 eurodeputati din Spania au sprijinit initiativa de a se deplasa in avion, la clasa pentru turisti, pentru a reduce din cheltuelile Parlamentului European. Alte cheltuieli Eurodeputatii dispun, deasemenea, de 4.242 euro anual pentru deplasarile la diferite reuniuni oficiale, cum ar fi de exemplu o conferinta in alta tara. Dintre cheltuieli mai lipsesc cele pentru plata colaboratorilor si pentru intretinerea biroului de europarlamentar. Pentru acestea s-au alocat pentru 2011 suma de 19.709 euro lunar. Europarlamentarul este liber sa angajeze pe cine vrea pentru biroul sau, iar plata se face direct de la Parlament. Facand un mic calcul, fiecare eurodeputat costa cel putin 32.000 euro lunar. Aceasta suma poate sa creasca considerabil tinand seama de frecventa deplasarilor.
Postat 03 Februarie 2012, 12:56 de deci daca sunteti bu
primarul e un PNList
de ce trebuie modificat cetul pe gaz,ca sa vina firme din italia,stiind ca primarul e prieten cu italienii si se consulta cu ei,si sa faca ei modernizarea,cand se poate face modernizarea pentru carbuni,asa gigacaloria ramane la un pret mic,nu se dubleaza ca in cazul gazului,si minerii romani au lucru si asa mineritul la noi a fost terminat. In alta ordine de idei primarul fiind PNList poate cumpara gaz de la Patriciu si-i face buzunarul mare lui,ca si asta e un PNList ordinar,iar noi consumatorii platim dublu gigacaloria,ce cauta unul din Alesd sa faca ordine in Oradea,nu v-ati saturat de PNL,UDMR,PSD,PDL...toti provin din PCR si FSN? Cand ne va veni mintea la cap si sa facem o schimbare,dar una adevarata!
Postat 03 Februarie 2012, 12:56 de quiltiman
adevarat
@TDS: regret emotiile pricinuite dar este verbul care exprima cel mai bine realitatea. unde mai gaseste popa un post pt care sa fie platit fiindca fabuleaza. si culmea, platit mai mult decat bine. asta pe langa toate invartelile pe care le face. isi da seama orice oradean cat de cat deschis la minte!!! cat despre angajatii din subordine daca salariile pe proiecte sunt atat de bune in privat de ce mai stau la stat ???!!! nu cred ca sunt chiar atat de "cu spirit civic", stiu ei ce stiu!!! @maria: care contributie de pana la 20%??? ca depinde de proiecte - ex pt dealul ciuperca primaria trebuie sa finanteze peste 60%. si apoi se stie prea bine ca la urma urmei totul depinde de cum se gestioneaza acei bani!!! va mai amintiti oradeni de proiectul Votati bicicleta???
Postat 02 Februarie 2012, 14:51 de abab
cineva bate campii....
Eu n-am fost la simularea de care se vorbeste, dar in mod clar s-a vorbit de creditele primariei, nu ale lui Bolojan sau Florea ... Daca un pic te descurci, pe site-ul primariei gasesti toate datele, creditele astea sunt luate din 2005 incoace, sunt date despre ce s-a facut cu banii (si eu cred ca orice oradean a vazut in ce s-au dus banii !) , cat s-a rambursat si cat se va mai utiliza. Cum sa nu accesezi credite, cand de la UE vine grosul banilor, contributia primariei fiind de pana la 20% !!! In rest, articolul era despre altceva....
Postat 02 Februarie 2012, 14:29 de maria
halal jurnalist
ce boi de postaci! Pai articolul asta a fost scris ca sa se demonstreze ca si bolojan e la fel de hot ca si boc si base. Chiar nu v-ati prins? Ce daca aici e vorba de niste marunti dati oamenilor pe baza legala, iar la pedisti e vorba de milioane de euro dati pe nici o baza. Prostu majoritar musca!
Postat 02 Februarie 2012, 14:27 de man
DEMISIA scarba ca tine sunt milioane in politica
BOLOJAN tine Oradea in DATORII si iar DATORII: )) viitoare pensii platite de copii nostri asTat nu e PRIMAR e HOOOT legalizat, IDEM UDREA , imi pare rau ca ii dam sa manace! el CE face, IMPRUMUTA nu are rulaj sa investesca doar cu CREDITE, sunt o garmada care numai cu CREDITE TRAIESC de aceea si intra in politica sa nu platesca darile la FINANTE, nu cunosteti realitatea urata a vietii consusi de monstri umani:)) pe care ii admirati ca PROSTI care admira DRACUL VIU si nu MORT :))
Postat 02 Februarie 2012, 12:20 de datori si datorii
la simulare nu au zis ca VOOR SI SALARII :) ca le ceream DEMISIA:)) si asta vom face si acum DEMISIA
avem noi ECONOMISTI si experti doctoranzi ca ii pica PARUL DIN KKKKUUUUUU la BOLOJAN< demisia HOTILOR ati mancat paine de pomana , NU SUNTEM BISERICA sa va tinem din pomeni, DEMISIA!
Postat 02 Februarie 2012, 12:07 de care este rolul lui?
la simulare nu au zis ca VOOR SI SALARII :) ca le ceream DEMISIA:)) si asta vom face si acum DEMISIA
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea a prezentat o simulare privind contractarea creditelor pentru cofinanţarea proiectelor europene. „Per ansamblu, municipiul va trebui să asigure o cofinanţare a proiectelor europene câştigate, în cuantum de aproximativ 20 de milioane euro, urmând ca aceste sume să fie folosite pentru realizarea proiectelor în perioada 2012 – 2013. Întrucât în perioada menţionată municipiul înregistrează un vârf de datorie publică, vom propune ca noul credit să beneficieze de o perioadă de graţie în care municipiul va achita doar dobânzile pentru aceste credite, urmând ca rambursarea efectivă să se facă în intervalul 2014 -2034” a spus directorul economic Eduard Florea.
Postat 02 Februarie 2012, 12:03 de care este rolul lui?
cu ce contribuie ce face BOLOJAN spala banii in salarii
Directorul economic eduard florea - Oradea. Dezbaterea publica privind taxele si impozitele locale pe anul 2012,
Postat 02 Februarie 2012, 11:59 de care este rolul lui?
emotii
@abab: mi-ai dat emotii crunte! te rog sa fii mai atent la verbele pe care le vei folosi in viitor(nu de alta dar unul din verbele pe care le-ai folosit m-a scurtcircuitat in prima clipa; apoi am vazut ca este vorba despre bani)
Postat 02 Februarie 2012, 11:51 de TDS
adevarat
@TDS: Ai dreptate: prea asculta Bolojan de popa si pe popa Bolos il doare undeva de primar, el isi vede doar interesul (indiferent ca acesta se numeste a suge cat mai multi bani de la primarie, a vana functia de decan la fac de stiinte economice, cea de episcop sau candva cea de primar). Pacat ca nu a mers candva in Koreea, dar stia el prea bine ca acolo nu poate invarti atatia bani si nici fraieri atata lume. Cat despre banii dati oamenilor lui Bolojan fara ca acestia sa lucreze pe bune la proiecte nu inteleg de ce cei care sunt in directia lui bolos nu se opun si nu-si spun deschis punctul de vedere. sau le e frica ???
Postat 02 Februarie 2012, 11:36 de abab
mai vrem
@mama: imi place ce scrii, mami! poate ne mai dai si alte detalii(chiar despre cei de la Finantare Internationala)
Postat 02 Februarie 2012, 10:40 de tata
parvenit nu mai vorbim conform dex
PNL=PDL fara nici o mica indoiala :))) PLEACA BOLOJAN, pleaca ca ne faci SILA!NU intelegi cu buna ia sa intelegi ca URA si sila nu le poti vindeca, parvenitule!
Postat 02 Februarie 2012, 10:38 de BOLOJAN este un ...
:))))))))))))))))))sa vedem ce preocupari serioase in viata au :))
Cristian Beltechi Perete ACTIVITATE RECENTĂ "happy birthday my favorit..." pe peretele lui Teodora Lucaci. ACTIVITATE RECENTĂ "La multi ani frumusica:P " pe peretele lui Kovács Patricia-Evelin. "la multi ani;)" pe peretele lui Nagy Ingrid.
Postat 02 Februarie 2012, 10:24 de mama
:))))))))))))))))))
Marge Adina A lucrat la Primaria Oradea ACTIVITATE RECENTĂ "LA MULTI ANI DRAGUL MEU!!!!!!!!" pe peretele lui Ionut Erdeli.
Postat 02 Februarie 2012, 10:20 de mama
@poate se pierde esenta
Chiar asa, ar fi interesant de aflat care sunt acei 21 de "oameni de incredere, dar şi simpli angajaţi din Primărie" ?
Postat 02 Februarie 2012, 10:17 de croco
ce mafie in PNL
Sas Anca Georgeta A lucrat la Primaria OradeaA studiat la Facultatea de Litere Oradea Trăieşte în Bukarest, Bucuresti, Romania
Postat 02 Februarie 2012, 10:11 de mama
poate se pierde esenta
esenta s-a pierdut, parerea mea, unii muncesc, iar altii au beneficii. Pe scurt unii isi "vand" inteligenta si efortul pentru sute de milioane de euro, iar altii sunt platiti pentru munca acestora. E o porcarie mare, felicitari fraierilor care pt bine public isi sacrifica propria persoana!
Postat 01 Februarie 2012, 20:54 de grig
eu nu candidez, deci pot sa spun...2...
probabil ca aceste capricii ii sunt dictate prea evlaviosului parinte prin telefon de Tatal ceresc(asa cum zicea deunazi procurorul de la Arad, traienutz roman!). ca altfel nu vad cui i-ar putea veni in cap asa ceva si sa motiveze cat il tine gura atragerea banilor europeni(de parca aia pica din cer, romania n-a contribuit deloc la ei). il voi vota totusi pe D-l Bolojan sperand ca in al doilea mandat isi va da seama destul de repede pe cine are alaturi si o za-i zica: Pa, Koreea te asteapta. da si tu o mana de ajutor la unificarea celor doua Korei!
Postat 01 Februarie 2012, 20:38 de TDS
eu nu candidez, deci pot sa spun...
l-am vazut pe d-l bolojan in aceasta seara la TVS! concluzia mea este clara: parintele l-a influentat CU TOTUL! parca ii foloseste si limbajul! nu si nu, CET-ul pe gaz va fi minunat, s-a facut simulare de crestere a pretului gazului cu 50% si populatia nu va resimti aceasta crestere! da, da, numai sa fie gazul, sa nu inchida putin robinetul, la o adica(din cine stie ce motive). iar daca calculele au fost facute de marele absolvent al unei facultati de economie agrara(cel putin asa stiu eu), fost activist UTC, este perfect. am mai aflat ca turistii de la hilton vor face sigur plimbari pe re-amenajatul Deal Ciuperca. si nu mi-a placut impartirea "expertilor" in doua categorii: daca sunt de la noi, sunt BUNI, daca sunt ai celorlalti sunt RAI! ma intreb daca parintele se califica in categoria de expert si daca da, din care categorie face parte! intrebare retorica, sigur din categoria "cei BUNI"! Inteleg ca d-l bolojan va candida la Primarie asa ca, pentru ca are realizari notabile votul meu va merge tot spre Domnia sa; voi incerca sa trec cu vederea proiectele proaste, inutile, ineficiente(CET-ul pe gaz, pietonala Piata a Unirii, Dealul Ciuperca)inspirate de capriciile popii.
Postat 01 Februarie 2012, 20:32 de TDS
@monarhie
escrocule, daca vin parazitii aia la putere, numai platesti taxe ? lingau de doi bani
Postat 01 Februarie 2012, 19:36 de hu......
@monarhie
magarule, vorbeste in numele tau, sluga de bani !!!!! iti arunca si tie un os de ros ? huh, mooistule ?
Postat 01 Februarie 2012, 19:32 de mongholia
pt ghiula
taci ma escrocule ! tu esti neam de kurve si de escroci. nu v-ati saturat de hotii ? huu........ gunoaielor !
Postat 01 Februarie 2012, 19:28 de zoom
Popor de tampiti
Cât scandal pentru câteva sute de lei amărâte... Scoateţi-le ochii, popor de tâmpiţi, în timp ce PDL-ul fură de la voi toţi miliarde de euro!
Postat 01 Februarie 2012, 16:24 de ghiula
monarhie vrem!
si in PREFECTURA e plin de analfabeti pe care statul ne obliga sa le platim pensii dar ei nu au valoare INTELECTUALA, politica de toata jena avem, sa vina monarhia , amin!
Postat 01 Februarie 2012, 16:16 de monarhie
Smecherie ieftina
Smecherie ieftina,cusuta cu franghie fosforescenta.Smecherie practicata si-n alte institutii.Sigur ca,asa cum se masluiesc interviurile si concursurile pentru ocuparea posturilor,calitatea fortei de munca (preponderent intelectuala-in acest caz si-n cele similare) nu poate ridica pretentii prea mari.Mediocritatea nu inghite excelenta,ba chiar o respinge.Fenomenul ,cvasigeneralizat in Romania,
Postat 01 Februarie 2012, 15:36 de gyorgy tozser
oamenii lui bolojan...
pai asta nu se numeste coruptie ? iata cum se distribuie fondurile europene.
Postat 01 Februarie 2012, 15:04 de $$$$$$$$$$$$
vai de noi popor roman!
ASTA e ORADEA , din pacate! a distrus PRIVATUL a semnat contracte cu CHINEZII la salarii MIZERABILE si IRONIE ei nu au LIPSURI cahir daca nu sunt locuri de MUNCA :)))) ha, ha, ha, ha si totul in complicitate cu PREFECTUL care a castigat o lucrare in centrul ORASULUI Oradea, vedeti ce usor se distruge un ORAS, dar un JUDET.
Postat 01 Februarie 2012, 12:28 de DORA
partial de acord
@o: partial de acord! personal il sustin pe bolojan dar nu pricep de ce este dispus sa satisfaca toate capriciile parintelui! CET-ul pe gaz este o prostie fara margini iar efectele se vor vedea in viitorul(nici macar foarte indepartat). D-le BOLOJAN, STOP CAPRICIILOR POPII! Opriti-l cat mai e timp. NU MAI FITI DE ACORD CU TOATE NAZBATIILE LUI. Lasati-l sa-si vare coada la ruperea Episcopiei de Mitropolia Clujulu(bag mana in foc ca asa e)!
Postat 01 Februarie 2012, 12:07 de TDS
vai de noi popor roman!
POLITICUL se cearta la TV asa se dezvolta INDUSTRIA, AGRICULTURA, cresc taxele ce mai o lungim se cearta parazitii care cat sa mance din banul PUBLICC :)))))) ha, ha, ha, ha, ceva de viitor .EXACT cum se certa cetateni la mall cate oale la reducere sa cumpere :))) de unde invata romanul cum sa se comporte !
Postat 01 Februarie 2012, 12:03 de DORA
idem tactica pnl-pdl :)) politica fura cetateanul.
ca si BOLOJAN da pensii prin marirea salariilor din fonduri nerambursabile, e corect ce se intampla numai datori atrag functionarii publici?Avem pensi de platit :))
Postat 01 Februarie 2012, 11:56 de si BOLOJAN
primar de Oradea
1. S/au facut foarte multe in Oradea in acesti 3 ani de cand avem acest primar. Ce voiati sa faca mai mul in atata timp ? Dar, multi viteji dupa razboi !! 2. Serviciile din primarie sunt civilizate, asa cum trebuie sa fie. Poate ati uitat cum era inainte !!! Ar fi bine sa va amintiti ! 3. Deranjeaza ca dl. primar vrea sa darame garajele ilegale ! Foarte bine face ! In ce tara civilizata ati mai vazut asemenea mizerii si gunoaie de garaje din tabla ? trebuie sa ne hotaram: ori votam cu civilizatia, ori cu mizeria in care ne-am scaldat pana acum 4. Ar trebui dl. primar sa ia masuri drastice impotriva celor care distrug tot ceea ce se face bine in oras-homo vandalicus !!! Numai ca atunci probabil iar s-ar trezi unii sa exclame si sa sustina "drepturile omului". Intrebarea e: VREM UN ORAS AL NOSTRU, PENTRU NOI ? Cine nu raspunde afirmativ si nu actioneaza in consecinta, este liber sa plece , dar sa nu uiote sa-l ia si pe Vuscan in geamanta !!!
Postat 01 Februarie 2012, 11:53 de o
Stop
si eu zic STOP !!!!!!!!!!!
Postat 01 Februarie 2012, 11:38 de
GER
ultimele zile demonstreaza fara putinta de tagada ce se va intampla cu CET-ul pe gaz in urmatorii ani! degeaba se dau acum asigurari ca oradea nu va fi afectata. DA, NU VA FI AFECTATA IN ACESTE ZILE. dar in timp? se va amana liberalizarea pretului gazelor cativa ani.OK. si dupa aceea? deci iata cum un proiect fantezist facut doar pentru a satisface grandomania unui popa, in timp, va contribui esentila la dregradarea si mai accentuata a vietii oradenilor!. eu spun STOP. Voi?
Postat 01 Februarie 2012, 11:23 de TDS
base e de vina
asa nu vom ajunge ca tarile dezvoltate unde valoarea si munca sint platite,nu vi se pare ca seamana cu metoda comunista cind la orice inovatie sau proiect de succes trebuia sa ai coautori de obicei din conducerea intreprinderii,tot mai des Bolo se crede pe propia mosie unde impreuna cu UDMR face ce vrea muschii lui,sint curios unde vom ajunge cu CET-ul daca va veni din nou o criza a gazelor,oricum pt toate derapajele politicienilor nostri indiferent de partid e de vina Base,doar ati vazut ce viscol a adus in sud-est,toate sint comandate de el,Bolo n-are nici o vina
Postat 01 Februarie 2012, 11:10 de luky
Bolo procedeaza corect
Oamenii astia lucreaza la proiecte de zeci de milioane de euro si stau de multe ori peste program,Oradea a epuizat toti banii alocati pt drumuri
Postat 01 Februarie 2012, 10:39 de Bogdan
sigur ca lucreaza si pana la 7 sau si sambata , dar cei care efectiv scriu proiectele ........ nicidecum consilierele primarului si directorii si alti sefi care apar in proiecte la remuneratie .... aia nici 8 ore nu stau la servici , dar iau bani triplu !!!! ia vedeti declaratiile de avere sa vedeti cat castiga ei pe an !!! si ...nici nu cred ca declara tot acolo . ANI unde esti ????????
Postat 01 Februarie 2012, 10:35 de
alta parere
pusi pe scandal.... niciodata nu v-a placut sa observati realizarile primarului, oricare ar fi fost el! in locul vostru m-as lasa de gazetarie! se apropie alegerile locale si parlamentare si PDL ar impinge ceva banuti sa scrieti dupa dictare... e regretabil maestre chirila ca ai o asemenea adunatura....
Postat 01 Februarie 2012, 10:31 de oradeanul
o parere
va jur ca nu ma intereseaza dpdv politic da primaru asta chiar a facut ceva(ganditi-va la tristii de dinaintea lui,ex cel mai bun filip,imbogatit din asta)daca rezolva si parcarea din centru(vointa)si rezolva sa poti merge pe trotuare votez for ever!
Postat 01 Februarie 2012, 10:14 de unu
proiecte si recompense
Tendentios articol. Sunteti partinitori si asta nu place celor care stiu cat de cat despre ce este vorba. Nu lucrez in primarie, nu lucrez in proiecte europene, dar detin informatii si stiu ce se intampla. Vad ca stiti la cate proiecte se lucreaza in paralel in primarie. Nu vi se pare normal ca oameni care stiu sa faca ceva sa fie cooptati ? Nu vi se pare normal ca, pentru munca depusa , acesti oameni sau altii ca ei sa fie retribuiti ? Inteleg din articol ca ati dori sa fie din nou ca in comunism. De ce sa nu faca, saracii, munca voluntara??? Foarte bine ca dl. Bolojan isi recompenseaza oamenii care muncesc. Si ce daca au nume sonore ? Tineti mainte ca numai in pomul care nu da roade nu arunci cu piatra !!!
Postat 01 Februarie 2012, 09:27 de cetatean informat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON