URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2015, 07:29

Bălţile Felix: O staţiune pestriţă, fără trotuare şi parcări, care te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local (FOTO)

Bălţile Felix: O staţiune pestriţă, fără trotuare şi parcări, care te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local (FOTO) ÎI PUN CRUCE! Băile Felix şi-au pierdut vechiul farmec. În loc să ia măsuri de relansare, încurajând doar activităţi demne de o staţiune cu ambiţii, reprezentanţii Primăriei Sînmartin, ai SCT Felix şi întreprinzătorii locali se consumă în reproşuri, delăsare, afaceri personale, promisiuni mincinoase şi planuri pe hârtie. Până şi amplasarea cimitirului comunal, la şosea, îndeamnă turiştii nu să vină, ci să plece...
Bălţile Felix: O staţiune pestriţă, fără trotuare şi parcări, care te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local (FOTO) BAIE DE... MAŞINI. Emblematic pentru lipsa de viziune a autorităţilor locale, chiar la intrarea în Băile Felix a fost ridicată, de o lună, o hală spoită în roşu şi argintiu, anume parcă pentru a "lovi" privirile de departe. Un afacerist, frate de politician local, amenajează aici o spălătorie auto cu vulcanizare! O carte de vizită pe măsură...
Bălţile Felix: O staţiune pestriţă, fără trotuare şi parcări, care te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local (FOTO) BALCANIADA. În Felix, în mijlocul a ceea ce ar fi trebuit să fie o staţiune elegantă, a apărut săptămâna trecută, prin închiderea unui sens de circulaţie, un bâlci cu nimicuri în care turiştii se plimbă prin mijlocul şoselei, pentru că oricum nu există trotuare
Bălţile Felix: O staţiune pestriţă, fără trotuare şi parcări, care te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local (FOTO) PARAGINĂ. Şi Băile 1 Mai arată ca un sat care abia acum a ieşit din comunism. La ştrandul Venus nu s-a mai investit nimic, vizitatorii folosesc tot şoseaua în lipsa altor căi de acces, centrul localităţii este dominat şi el de un talcioc, iar clădirea elegantă a fostului cazinou a rămas în paragină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhitectură de bâlci cu case în roşu ţipător, gri şobolaniu sau maro-verzui, fără niciun Dumnezeu urbanistic, şosele fără trotuare, parcuri fără bănci, pensiuni fără parcări... Într-un cuvânt, sat fără câini! Titlul de capitală a apelor termale din România, pe care îl arogă autorităţile locale, e doar o abureală. Nici măcar frumoasă!

La două luni după ratarea celui de-al doilea referendum organizat pentru unificarea cu Oradea, în plin sezon estival, cele două staţiuni din marginea oraşului, Băile Felix şi Băile 1 Mai, sunt încă departe de a avea ocupată întreaga capacitate de cazare. "Anul trecut, sezonul a început pe 5 august. Anul acesta încă aşteptăm", spune primarul de Sînmartin, Lucian Popuş.

"Drum bun!"

La numai 6 kilometri de Oradea, staţiunea Băile Felix, numită pompos "de importanţă naţională", este la fel de accesibilă ca Vârful Omul. Sâmbăta trecută, circulaţia prin giraţia de la ieşirea spre staţiune era blocată, şirul de maşini întinzându-se până la intersecţia cu strada Bumbacului. Traficul a fost limitat la un singur fir pe sens de constructorii care montau grinzile de beton pe pasajul suprateran prin care şoseaua de centură va traversa DN76.

Localnic sau turist, şoferul care face imprudenţa să accelereze odată scăpat din intersecţie îşi poate lua adio de la suspensiile maşinii. De peste 5 ani, drumul spre Sînmartin e plin de hîrtoape, iar la cât de fierbinte promit politicienii că va fi gata, are toate şansele să redevină plan doar dacă îngheaţă la iarnă.

Iar alternativă nu există! DN76 este singura legătură a Băilor Felix cu lumea. Eşecul referendumului din 14 iunie pentru unificarea între Oradea şi Sînmartin a pus cruce planurilor de construire a încă două artere de acces. Primăria comunei nu are bani să susţină o astfel de investiţie, iar cea a oraşului nu poate cheltui banii orădenilor în alte localităţi. Fie şi limitrofe!

Semne rele

Văzută de aproape, "capitala apelor termale din România" nu este decât o comună ceva mai răsărită. Dar nu cu mult. Nici vorbă să se poată compara cu staţiuni europene şi, în ciuda orgoliilor hotelierilor locali, e departe de a face concurenţă vecinilor din Hajduszoboszlo.

De altfel, chiar şi simbolul de la intrarea în localitate este emblematic pentru întreaga aşezare. Înconjurat de maşini parcate neregulamentar, panoul cu înscrisul "Băile Felix" e ruginit, are litere căzute şi desenul cu lotusul termal strivit de parcă ar fi lovit cu pumnul. Ca să nu fie complet inutil, autorităţile locale au căţărat pe el un panou publicitar prin care fac reclamă unui festival al berii. Dacă ziua mai arată cumva, noaptea este de tot hazul. Înconjurat cu beculeţe roşii, panoul seamănă, în plin august, cu un pom de Crăciun.

Şi asta nici măcar nu e cea mai mare jignire estetică. O sută de metri mai sus, pe un teren viran plin de bălării, un localnic a ridicat o hală roşu-gri, să se vadă de departe. Teodor David, fratele unui fost consilier local, îşi construieşte aici, pe bani europeni, o spălătorie auto cu vulcanizare. Investiţia se ridică la 220.000 lei şi va fi terminată anul viitor. "Terenul este proprietate privată, iar conform PUG-ului localităţii, zona e pentru locuinţe şi servicii, nu aveam cum ne opune investiţiei", se scuză stângaci primarul Lucian Popuş (foto). Acelaşi care nu s-a opus nici amenajării, peste drum, a unei parcări de TIR-uri ocupate cu containere uriaşe...

Pariul pe talcioc

De altfel, nimic din ce se dezvăluie ochiului în Felix nu seamănă a staţiune destinată relaxării. Aşezarea e un coşmar urbanistic, cu clădiri construite, adăugate, extinse şi revopsite în toate culorile. Cel mai tare roşu rubiniu se învecinează cu faţade gri-şobolan sau verde-brotac. Aliniamentul stradal e o utopie. Casele au ferestrele îndreptate spre toate părţile şi frontul la drum ochiometric. Construcţiile sunt înghesuite, improvizate, parcă stivuite, numai acoperiş să aibă, ca să poată fi date în chirie peste vară.

În tot acest haos, proprietarii - care şi-au adăugat camere şi etaje pe cum au scos banii de la turiştii taxaţi la negru - au luptat atât de tare pe puţinul spaţiu încât staţiunea a rămas fără trotuare. Ca într-un sat uitat de munte, turiştii îşi împart la Felix şoseaua cu maşinile.

Şi nu sunt singurii. De parcă nu ajungea debandada din centrul localităţii, cu chioşcuri din lemn la umbra cărora miroase a descompunere, pe şoseaua care taie staţiunea a apărut săptămâna trecută, ca o eczemă pe asfalt, un bâlci cu friptane, chiloţi, pălării şi bluze.

Reţeta de succes e copiată şi în Băile 1 Mai, unde în centrul staţiunii supravieţuieşte de ani de zile un bazar la fel de chicios. Bătrâni şi tineri, turiştilor nu le rămâne decât să-şi omoare timpul căscând ochii la cârpe, colaci de înot şi jucării de plastic.

La picior

Crudul adevăr e că în Felix singura distracţie este apa termală. Odată ieşiţi din ştranduri, vizitatorii se trezesc într-un univers rural manelistic mirosind a prăjeli şi plăcinte. În staţiuni nu există nicio pistă pentru biciclişti şi niciun centru pentru închirierea bicicletelor, pista de alergare e neamenajată, nu există o discotecă ori un amărât de bingo - nimic! Turiştii care vor distracţie iau drumul Oradiei spre Lotus Center.

Dacă ziua staţiunea are un vuiet uşor, noaptea se lasă o linişte de mormânt. La închiderea teraselor aleile se golesc ca la ieşirea din fabrică. Ici-colo, la lumina chioară a iluminatului stradal, câini maidanezi trec în căutarea culcuşului. Călătorul întârziat ar face bine să-şi păzească picioarele de muşcături şi de impactul cu lăzile goale de bere cu care localnicii îşi marchează teritoriul, ca să nu parcheze nimeni în faţa casei.

Gazdele îşi ţin loc ca să poată da camere turiştilor veniţi cu maşina, iar cum locurile de parcare sunt insuficiente, fiecare parchează unde poate. Şoferii care vor să îşi lase maşinile la intrarea în staţiune trebuie să plătească 10 lei pe zi unei firmei private, pentru că Primăria a reuşit performanţa să piardă, în favoarea unui privat, inclusiv parcarea de lângă ştrandul Apollo, prin anii ’90. Şi de atunci se tot judecă pentru ea...

Cuibul de viespi

Cum se explică haosul din Felix? Simplu. Ani de zile, comuna a fost condusă de edili şi consilieri care s-au îngrijit doar de propriile buzunare. Principalele lor ţinte: acumularea de terenuri cu potenţial de dezvoltare, pentru a le valorifica, şi exploatarea la maxim a resurselor naturale, din care cea mai importantă e apa termală, cu debite tot mai scăzute.

Fosta secretară a Consiliului Local, Livia Bara, pe lângă afacerile cu pământuri pentru care a şi fost condamnată la închisoare, a început să-şi construiască o pensiune sub liziera pădurii, fostul consilier local Gheorghe David şi-a ridicat pensiunea Davidoff în lizieră, ex-consilierul Gheorghe Opriş şi-a înghesuit o pensiune cu restaurant chiar în inima Felixului, inclusiv primarul Lucian Popuş are ditamai pensiunea de-un verde ţipător, cu piscină alimentată cu apă termală, cocoţată deasupra unui drum. Iar exemplele ar putea continua...

Politicienii care s-au perindat la conducerea comunei au fost atât de pricepuţi în gestionarea fondurilor atrase încât în anii 2000 localitatea a fost oprită pentru 7 ani de la accesarea fondurilor europene, pentru nereguli în gestionarea lor!

Pariul pe lux

Cel mai puternic factor economic local este SCT Felix. Proprietate a SIF Transilvania şi SIF Oltenia, compania condusă de fostul prefect Florian Serac (foto) deţine în staţiune nu mai puţin de opt hoteluri. Situate în centrul staţiunii, Internaţional, Lotus, Termal, Nufărul, Poieniţa, Mureşul, Someşul şi Unirea numără circa 2.500 de locuri de cazare. Pe lângă piscinele hotelurilor, societatea mai administrează ştrandul din Băile Felix şi cel din 1 Mai.

Acesta din urmă a fost vândut în 2009 de către Consiliul Local Sînmartin cu 5,6 milioane euro pentru a-şi putea plăti restanţele faţă de Electrocentrale. Cumpărătorul a achitat jumătate din sumă, a reparat şi vopsit clădiri şi bazine, dar s-a oprit din investiţii până la eliberarea de sarcini a terenurilor şi finalizarea proceselor cu foştii chiriaşi, tot nişte VIP-uri locale. Până atunci, SCT Felix se concentrează pe finalizarea unei investiţii de 30 milioane euro în modernizarea hotelului Lotus, al cărui grad de confort va urca de la 2 la 5 stele, urmând să aibă inclusiv un aquapark cu 14 bazine. Trebuia să fie gata încă din primăvară, dar ultimul termen anunţat este 15 septembrie.

Florian Serac nu îşi face griji că va pierde clienţii din acest sezon estival. "Stăm foarte bine cu gradul de ocupare, iar Lotusul va atrage clienţii care îşi doresc un confort sporit". Contributor la bugetul local cu taxe şi impozite de 2,2 milioane lei pe an şi principalul actor economic din staţiune, SCT Felix s-a opus proiectului de alipire a comunei la Oradea şi vede eşecul referendumului ca o şansă pentru reabilitarea staţiunii. "În urmă cu câţiva ani Primăria m-a rugat să primesc chioşcurile din centru pe terenul nostru, spunând că va face o fântână arteziană în centrul staţiunii. Eu am rămas cu bazarul pe cap, ei n-au făcut nimic. Poate acuma se vor ţine de promisiune...", zice Serac.

"Nu ne putem băga!"

În Băile Felix nimeni nu răspunde, însă, de nimic. Administraţia locală are în grijă doar cele trei drumuri principale care străbat comuna şi se spală pe mâini spunând că nu mai puţin de 17 hectare de teren din inima staţiunii sunt în proprietatea SCT Felix. "Nu ne putem băga acolo nici măcar ca să montăm un coş de gunoi", spune consilierul local Dorel Crăciun. Iar rezultatul se vede. Clădirile din centrul staţiunii au faţadele căzute, spaţiile verzi sunt greblate doar de vânt, iar statuile mâncate de timp ale lui Ion Creangă şi George Enescu - alese nu se ştie de cine şi de ce - pot fi recunoscute doar de cei care consultă un ghid turistic.

Culmea, până şi administratorii locului sunt nemulţumiţi de modul în care arată! "Noi am vrut încă din 2007 să extindem ştrandul Felix, să reamenajăm zona centrală şi să construim o sală multifuncţională cu bowling, biliard şi alte posibilităţi de distracţie, dar suntem ţinuţi în loc. Ministerul Culturii ne-a interzis să ne atingem de clădirile vechilor băi, chiar dacă am acceptat să le păstrăm faţadele, aşa că ne judecăm la Înalta Curte", spune directorul SCT Felix. Societatea stă la ciorap cu 10 milioane de euro pe care i-ar fi putut băga în staţiune, în timp ce gloria ei păleşte...

Planuri şi proiecte

Tot la lamentaţii şi planuri se limitează şi primarul Popuş. După eşecul fuziunii cu Oradea, ce viza relansarea turistică a zonei, edilul şi-a scos de la sertar vechi proiecte. "Nu am renunţat la ideea de a construi un aquaparc şi de a transforma pădurea din Felix într-un parc de tip aventură", spune edilul.

În plus, după ani şi ani de tergiversări, luna trecută Primăria a scos "în bloc" la licitaţie lucrările de întubare a pârâului Hidişel, de proiectare a unui trotuar în Băile 1 Mai şi de realizare a unui studiu de fezabilitate pentru reamenajarea centrului staţiunii. "Lucrările vor începe cel târziu anul viitor. Depinde cum stăm cu banii", spune Popuş.

Edilul susţine că va înlocui şi hidoşenia care anunţă intrarea în staţiune cu un obelisc elegant, deja licitat pentru suma de 150.000 lei. Când anume va fi montat acesta nu se ştie. "Aşteptăm să termine CNADNR reabilitarea DN76 şi vom amenaja aici un sens giratoriu în mijlocul căruia vom pune noul semn cu numele Băile Felix".

Atâta tot, că la cum se mişcă drumarii cu reabilitarea, noul obelisc ar putea fi "plantat" la anul şi la mulţi ani! Aşa cum s-a întâmplat cu mai toate proiectele comunei...


REFERENDUM CU REPETIŢIE
Niciodată două fără trei!

Comună cu un buget de 2 milioane euro pe an pentru investiţii, Sînmartinul nu-şi arată nivelul bogăţiei. Majoritatea banilor au fost risipiţi în anii trecuţi pe proiecte minore, în timp ce staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai au început să piardă teren în faţa concurenţei din ţară şi străinătate.

Pentru a stopa declinul, primarul Lucian Popuş a acceptat anul trecut propunerea edilului orădean Ilie Bolojan de unificare a celor două localităţi. Împreună, Oradea şi Sînmartin ar fi putut dezvolta atât staţiunile, cât şi brandul lor turistic. Organizat pe 10 mai, referendumul pentru fuziune a fost validat în Sînmartin, unde 47,89% din alegători s-au prezentat la urne şi au votat "pentru" în proporţie de peste 54,38%, dar a fost invalidat în Oradea, unde numărul votanţilor a fost mult sub pragul minim de 30% necesar pentru validare, abia de 19,68%.

Pe fondul opoziţiei PSD şi a sabotării scrutinului de către UDMR, situaţia s-a repetat şi la referendumul din 14 iunie, când s-au prezentat la urne 28,4% dintre alegătorii orădeni. Având în vedere diferenţa mică rămasă pentru validarea referendumului, un al treilea scrutin ar putea avea loc în Oradea cu ocazia alegerilor locale din primăvara anului viitor. Asta ar însemna însă ca primarul Bolojan, iniţiatorul proiectului, să concureze pentru al treilea mandat. Şi nu e deloc convins că ar vrea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Familia primarului instarita?
Imi vine sa rad cand citesc cat de greu au muncit Popus si alti proprietari de pensiuni.Astea nu s-au spus inainte de referendum.Oricum, Felixul a pierdut de zeci de ani competitia cu statiunile din strainatate, nu are cum recupera .Atata paguba.
Postat 06 August 2015, 10:46 de User anonimizat
Doar o părere personală
Eu am trăit în Felix\Sânmartin 20 de ani și pot afirma atât: Dl. Lucian Popuș avea hotel/restaurant cu mult înainte de a fi primar și se știe că familua dânsului era una dintre cele înstărite. A agonisit cu greu și din trudă ceea ce are. Nu-i țin parte dar nu-mi place să văd minciuni emise de necunoscători sau rău-voitori. Sunt o grămadă de probleme în Băile Felix cum ar fi: 1. Mizeria - trebuie făcută curățenie generală, proprietarii obligați (forțați sub amenințarea amenzilor) să-și întrețină vegetația din fața locuințelor dar și întreținerea terenurilor cel puțin cele cu front stradal. Primăria trebuie să-și suflece mânecile și să facă curățenie pe marginea șoselelor, în lizieră, în parcuri și peste tot pe unde e responsabilă. Neapărat o persoană să verifice totul nu să trimită câțiva țigani cu mături și să se spele pe mâini. Trebuie montate coșuri de gunoi încăpătoate și cât de multe. În sezon golite zilnic și obligatoriu să termine înaintea orei 8 AM. 2. Eliminate toate tarabele jenante care sufocă aleile, puținele trotuare și parcurile. Cred că se poate găsi o soluție civilizată de a face comerț. Nu e sat de joasă speță totuși... 3. Parcurile amenajate și curățate de o asemenea manieră încât să fie cuiva jenă să "scape" ceva pe jos. Amenzi pentru "neatenți"! Ar mai fii o grămadă, dar acesta e începutul.
Postat 06 August 2015, 02:35 de antonbara
rezumat comentarii
iar vin postacii PSD sa ne zica ca asa cum e nu se poate face nimic bun din ea. repet: asta e strategia PSD - ii votam si n-o sa faca nimic, ca nu se poate face oricum, n-a ajunge la nivel mai bun oricum... ei vor sta in birouri sa leneveasca si sa isi ia salariul, dar fara sa faca nimic.. ca n-are rost. fix asta a zis-o si Mang si Popa-Sabau si altii...
Postat 05 August 2015, 20:25 de unu
Asa scrie,asa citim.
Spuneti-le sa dea jos rapid,rapid de tot placuta aia ruginie cu ""statiune turistica de etc. Nu le crapa obrazul de rusine ?!
Postat 05 August 2015, 15:32 de User anonimizat
Cum se numeste pensiunea lui Popus?
Intreb de curiozitate, sa vad si eu ce avea asta de castigat din fuziune. Felix nu va fi in veci la nivel occidental, comuna e populata cu niste primitivi , asa ca orice comparatie cu alte statiuni celebre e ridicola.Va ramane in veci loc de distractie pentru cei cu bani putini sau fara pretentii.
Postat 05 August 2015, 14:47 de User anonimizat
marea vrajeala
Da' ma, ca daca venea balbajan imediat ar fi curs lapte si miere ! Popus si mai ales "consilierul local Dorel Craciun", despre care va faceti ca nu stiti cine e, astia doi sunt cei mai vinovati de cum arata Sanmartinul, doara unul o fo' primar, iara celalalt ii amu primar ! Pana la referendumul sulii ii pupati in fund pe Popus, ca asa va ordona balbajan, acuma mooaaama, dintr-o data e inamic ! :)))))) Las' ca are cin' se ocupa de statiune, nu-i necesar sa vina nimeni de la Oradea pentru asta !
Postat 05 August 2015, 14:35 de AgentulTermic
Auleuuuuuu
..ce propaganda bolovenista!Daca se facea unirea se facea rahatul praf,cu Ilie birtinutz mare primar!Hai domne lasati pupincurismul atotstiutorului,ajunge ,lumea s-a convins de cit de gospopdar este acest domn liberal...Ajunge...totul are o limita..STOP!STOP ...!Acum criticam Felixul,nu vedem mizeria Oradiei?Unde traiti?Desteapta-te rumane!!!!!!
Postat 05 August 2015, 12:40 de grigore
Cita ipocrizie?
Da ce,Oradea nu-i in aceasi situatie?Un dezastru urbanistic!Mergeti pe Coposu sa vedeti buticurile pina-n trotuar,diferit amenajate sau colorate cu aspect de talcioc.Mergeti prin cartiere sa vedeti gasiti doua ferestre la fel,doua balcoane la fel intr-un bloc.Alesdanu a sesizat asemanarea si pe principiul cine se aseamana se aduna a incercat.Sper sa fie ultimul.Caci nu am chef sa se pompeze bani altundeva cind orasul are nevoie mai mare.Vidul legislativ sau neimpunerea lui a produs catastrofa Oradea/Felix.
Postat 05 August 2015, 11:16 de ctm
LES GONDOLES A VENISE
Nu prea înțeleg cum ar fi rezolvat Unificarea Sânmartin-ului cu Municipiul Oradea DEZASTRUL URBANISTIC din Băile Felix? Aveam de a face cu un DEZASTRU construit în timp! Crede cineva că japițele din familia David vor renunța la ceea ce au obținut în acești ani? (By the way, denumirea pensiunii Davidoff mi se pare ilegală! Mă mir că încă nu s-a sesizat deținătorul mărcii! ). Măcar acum a ieșit clar la iveală adevărata față PORTOCALIE a noului amic a lui Bolojan,Lucian POPUȘ! Toate aceste VIP-uri care au făcut exact ceea ce au vrut în Felix se încadrează perfect la profilul de MAFIOT! Dupa citirea acestui articol sunt și mai bucuros că NU am participat la Referendum! Alții poate vor regreta că au făcut-o. PS Comisia de la Veneția recomandă separarea Referendum-urilor de alegeri! Chiar în eventualitatea în care Bolojan ar impune organizarea celui de al treilea Referendum odată cu alegerile, cele două acțiuni TREBUIE OBLIGATORIU SĂ SE DESFĂȘOARE ÎN SĂLI DIFERITE ȘI CU LISTE DIFERITE! Pe cale de consecință NIMENI NU POATE FI OBLIGAT CA DACĂ A PARTICIPAT LA ALEGERI SĂ INTRE ȘI ÎN SALA REFERENDUM-ului! Revin însă la recomandarea Comisiei de la Veneția! Cum PNL-ul este TATĂL DEMOCRAȚIEI iar Alina Gorghiu MAMA STATULUI DE DREPT, poate totuși se ve ține cont de ea!
Postat 05 August 2015, 11:05 de TDS
@pinonel
@pinonel - 2 intrebari, la care raspunde clar si sincer: 1. Ai fost in ultimii 15 ani in Baile Felix sau 1 Mai? 2. Daca raspunsul tau la intreparea 1 este DA, ti-a placut? Atentie, nu am scris la intamplare 15 ani. 15 ani nu e chiar o perioada de timp scurta si uita-te cum arata statiunea. Nici macar sa fie intretinuta, daramite modernizata si adusa in secolul XXI. Daca tie iti place cum arata Felixul de CEL PUTIN 15 ani, atunci ..asta este. Un argument in plus pt care a cazut Referendum-ul. Ne meritam soarta si asta e :).
Postat 05 August 2015, 10:59 de OradeaCivitas
Erata
sfarsitul anilor '70 in loc de sfarsitul anilor '80.
Postat 05 August 2015, 10:48 de User anonimizat
Articol corect
pana la un punct, dar care nu surprinde in totalitate amploarea dezastrului din cele doua asazise statiuni. Cred ca in maxim zece ani, daca starea de lucruri ramane neschimbata, cele doua statiuni vor deveni istorie. Cand stai sa te gandesti ca un studiu efectuat pe la sfarsitul anilor '80 spunea ca Felixul are debitul de apa termala odata si jumatate cat cel din Karlovy Vary, iar efectul terapeutic al apelor termale era evident mai bun in Felix. De fapt facem ce stim mai bine, interese meschine personale distrug tot ce s-a creat bun de-a lungul timpului.
Postat 05 August 2015, 10:47 de User anonimizat
VG are dreptate
S-a distrus o stațiune din interese personale, la fel cum în Oradea musiu Filip, fostul primarele, și-a însușit casele evreilor din centrul orașului. Ce nu pricep este cum poți avea un oraș ca Oradea, cu ape termale de jur împrejur, și să nu vrei să le folosești. Apele astea sunt o comoară - să le aibă Clujul sau Timișoara cred că ar fi luat cu asalt comunele din jur, fără referendum, doar să pună mâna pe apele astea... Noi, în schimb, facem politică și ne evervăm împotriva lui Bolojan... Și așa ne-am împușcat în propriul picior. Fraieri: asta suntem.
Postat 05 August 2015, 09:21 de Shogun
bâlci sau stațiune balneară?
cred că s-a scris frumos, doar că s-a surprins parțial adevărul, doar la suprafață, adică ceea ce se vede. adevăratele averi "dobândite" de la stat ingenios, lejer și in timp, efectiv din pix sunt cele imobiliare: hoteluri, terenuri + autorizatii date la greu... efectiv s-a distrus astfel o statiune estetic si functional, doar pt. interesele cuiva... iar reconstructia efectiva se poate face doar cu harta in față, trebuie regândită strategic stațiunea și văzut pas cu pas și procent cu procent cui aparține mai nou această statiune statistic? restul e ok!
Postat 05 August 2015, 09:11 de vg
NIS
NIS ! Rusii de la NIS !
Postat 05 August 2015, 09:11 de scortosul
TRAGEDIE !
Nu stiu cati bani a bagat in buzunar "Danulet" dar din pacate are perfeta dreptate . FILIX-ul este o tragedie alturi 1MAI. Doua statiuni care vor ajunge doua jeguri daca nu se vor gandi lucrurile, daca nu se v-a face curatenie in urbanistica si exploatarea zacamantului, DACA cei de la NILS nu vor fi opriti cu forajele lor !!!
Postat 05 August 2015, 09:09 de scortosul
Uite pe ce a aruncat nea ili banii oradenilor: pe o reclama desantata !
Danute, cati bani v-a dat nea ilie pt. ,,campania" pro referendum?! Bag seama ca mult prea multi, de vreme ce nu mai terminati cu pupincurismul. Cea mai tare ,,observatie", cheia de bolta a articolului :[...]multimea de masini parcate neregulamentar".1.Draga Danut, nu stiu cum ti-ai luat tu (si multi altii!) permisul, dar sa stii ca ,,parcare neregulamentara" nu exista, exceptie facand cei de la locala.2.Cat saliveaza nea ilie....cum ar parca el ,,regulamentar" puzderia de masini.... cum ar trimite el cativa tigani cu bidinelele si ar linia statiunea si imediatr ar fi locuri de parcare...cum ar impanzi statiunea cu dobitoci in uniforma (e plin Cordaul, Haieul, Rontaul de prostalai numai buni de angajat ca ,,politisti"!).... Tot articolul este plin de regretele oradenilor (nea ilie si gasca lui de hoti) care nu-si implementa ,,binele" (adica afacerile!) in Sanmartin
Postat 05 August 2015, 08:03 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON