URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2010, 12:53

Băiatul de aur: Un bihorean a luat locul I la un concurs internaţional, în Sillicon Valley

Băiatul de aur: Un bihorean a luat locul I la un concurs internaţional, în Sillicon Valley CAMPIONUL DIN SILLICON VALLEY. După trei zile de jurizări, în care Cristi Roşu (stânga) şi partenerul său le-au prezentat inginerilor proiectul, cei doi au obţinut medalia de aur la Târgul Internaţional de Ştiinţe şi Tehnologie Intel, din San Jose, California, dar şi un premiu special de la Paza de Coastă a Statelor Unite
Băiatul de aur: Un bihorean a luat locul I la un concurs internaţional, în Sillicon Valley GATA CU ACCIDENTELE! Aparatul pus la punct de cei doi "vede" cu ajutorul unor senzori când maşina se apropie prea tare de o alta şi frânează automat, în câteva milisecunde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Milioane de oameni îşi pierd viaţa în tragice accidente de maşină, iar România este pe primul loc în Europa la numărul de morţi în urma acestora. Dar iată, totuşi, că tocmai doi adolescenţi români au creat un sistem ce poate salva vieţile şoferilor şi ale pasagerilor.

Bihoreanul Cristi Roşu, împreună cu un prieten de-al său din Zalău, au pus la punct, piesă cu piesă, un aparat care detectează prin senzori pericolul de accidente şi frânează automat, evitând coliziunea. Prin munca lor, cei doi au surclasat echipe din toată lumea, câştigând medalia de aur la cea mai prestigioasă competiţie de ştiinţe pentru liceeni. În plus, proiectul care promovează siguranţa a fost premiat şi de Paza de Coastă americană.

Inventatorul

08 portret.jpgCristi (foto), un băiat de 18 ani din Marghita, e pasionat de robotică şi tehnologie. De mic îi plăcea să desfacă orice aparat, să-i cunoască piesele şi să se joace cu ustensilele din service-ul auto al tatălui său.

În clasa a VII-a, profesoara de fizică i-a propus să participe la un concurs de invenţii, iar Cristi a perfectat un mecanism prin care stăpânii îşi pot hrăni animalele de casă prin telefon atunci când sunt plecaţi, cu ajutorul unui aparat conectat la telefonul de acasă. Cu această invenţie a câştigat dreptul de a participa la Târgul "Science on stage" de la Grenoble, în Franţa.

Şi a fost doar începutul...

Robot-man

Fiind un as în fizică, Cristi a participat ani la rând la Olimpiadele Naţionale, unde l-a şi cunoscut pe Paul Sucală, un tânăr de-o vârstă cu el, din Zalău. Cei doi au început să lucreze la proiecte comune, printre care şi realizarea unui robot capabil să recunoască vocea stăpânului şi să execute comenzi vocale. "Dacă îi spun "hai după mine" sau "mergi înainte", el execută", explică tânărul.

Acesta a fost proiectul care le-a adus celor doi, în urma unei selecţii la Bucureşti, biletul către California, unde au reprezentat România la Târgul Internaţional de Ştiinţe şi Tehnologie Intel ISEF, desfăşurat la sfârşitul lunii mai. Organizată de compania de procesoare Intel, competiţia este cea mai renumită pentru inventatorii liceeni şi se organizează cu scopul de a identifica "minţile strălucite" din mai multe domenii. Anual, la cele 16 categorii ale competiţiei, participă peste 1.500 de liceeni.

Proiect salvator

Ştiau că la un concurs de o asemenea amploare nu se pot prezenta cu un simplu robot, aşa că au încercat să conceapă un proiect care să aibă şi o utilitate. Descoperind că accidentele de circulaţie sunt pe locul I în lume între cauzele morţii la tinerii sub 26 de ani, au început, sponsorizaţi de Lions Club Oradea, lucrul la un sistem care să prevină astfel de evenimente.

08 Logan.jpgAu muncit la el timp de şase luni, comunicându-şi fiecare progres. Fiind elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Cristi se ocupa de proiectarea pe calculator în Oradea şi de munca practică, în weekend, la Marghita. După ce un profesor de robotică din Cluj i-a ajutat punându-le la dispoziţie anumite materiale, cei doi şi-au testat sistemul pe un ATV şi apoi pe un Logan (foto).  

"Maşina are un senzor care detectează tot ce se află în faţa ei, iar atunci când se apropie prea tare de o altă maşină sau de orice obstacol, frânează automat, prin impusurile pe care le trimite computerului, care reacţionează în milisecunde şi activează frânele", explică inventatorul.  

Echipa cea mai bună 

După ce membrii juriului, ingieri de la Microsoft, Google şi Intel, i-au testat serios pe români, vrând să se lămurească dacă ei au fost cei care au creat sistemul cap-coadă, şi au verificat toată documentaţia, tinerii s-au trezit premianţi. Medalia de aur la categoria Team Projects, unde au fost înscrise peste 400 de proiecte pe diferite domenii, le-a adus şi un premiu de 3.000 de dolari. "Târgul e foarte cunoscut în lumea ştiinţei. A fost acolo şi Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, şi vreo cinci câştigători ai premiului Nobel", se mândreşte Cristi.

Cu proiectul lor, tinerii au reuşit să impresioneze şi Paza de Coastă, care chiar dacă oferă premii numai pentru americani, de data asta a făcut o excepţie şi le-a oferit o distincţie specială, pentru invenţii în domeniul securităţii. "Au zis că şi ei au probleme cu accidentele pe apă", zice laureatul.

După succesul din America, şi autorităţile române l-au premiat pe Cristi. Săptămana trecută, pe 8 iunie, liceanul a primit Diploma de Excelenţă pentru Activitatea de Inventică, din partea Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Capitală.

Şi el pleacă

Deşi ar părea că stă toată ziua cu nasul în piese şi plăci, când e întrebat dacă îi mai rămâne timp şi pentru altceva, Cristi spune "da". Chiar dacă de karate, unde a fost campion, s-a lăsat, adolescentul iese în oraş, cântă la chitară şi mai dă pe la şcoală.

"Eu fac asta că îmi place. A început ca o joacă, dar văd că acum e tot mai serios", spune Cristi despre inventică. De altfel, toate proiectele de până acum n-au fost "învăţate", ci create cu ajutorul unor date găsite pe internet. E adevărat, profilul de mate-info la care studiază l-a ajutat pe partea cunoştinţelor teoretice.

Cu performanţele şi premiile sale, Cristi e acum ca şi intrat la orice politehnică din ţară, iar marele premiu câştigat în Statele Unite îi asigură un atu serios la selecţiile pentru facultăţile americane. Planurile lui sună cam aşa: "Vreau să merg un an la Politehnică în Cluj şi apoi să aplic undeva în America". Nu s-a hotărât încă unde, dar simte că robotica rămâne pe primul loc şi vrea să se specializeze pe aparatele care funcţionează după comenzi vocale.

A primit deja o ofertă pentru un stagiu de pregătire la Stanford University, din California, dar se gândeşte că ar putea încerca şi la alte universităţi din America. Şi de ce să nu aleagă? La calităţile sale, americanii îl vor "adopta" cu siguranţă mai ceva ca pe unul de-al lor. 


STOP ACCIDENTELOR!
Mai tari ca inginerii

Un sistem asemănător de prevenţie a accidentelor a fost conceput de inginerii de la Volvo, însă acesta funcţionează numai în interiorul oraşului şi la viteze de până la 30 de kilometri pe oră, în plus poate fi folosit numai pe maşinile mărcii.

Cel propus adolescenţii români funcţionează şi la viteze mult mai mari (până la 100 km/h) şi în orice loc. O altă diferenţă este aceea că la primul dintre proiecte au lucrat cei mai buni ingineri, iar la acesta, doi puşti de 18 ani.

Pentru a putea fi folosit pe orice tip de automobil, sistemul făcut piesă cu piesă de români are nevoie de mai multe testări şi finisări, care impun investiţii de ordinul zecilor de mii de euro. Tinerii nu şi-au găsit încă sponsori, dar continuă să caute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
si de bine
ma bucur ca exista si astfel de stiri. avem si oameni valorosi in tarisoara asta dar nu ii punem in valore. brovo baieti!
Postat 15 Iunie 2010, 08:12 de me2
bravo
sunteti super tari!!!
Postat 15 Iunie 2010, 08:00 de ada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON