URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Back in business: Finanţiştii acuzaţi de corupţie se cer înapoi în funcţii

Back in business: Finanţiştii acuzaţi de corupţie se cer înapoi în funcţii UN FISC, DOI ŞEFI. Administraţia Finanţelor Publice Beiuş (foto) stă pe un butoi de pulbere de când foştii şefi, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, au cerut să fie repuşi în funcţii. Mai ales că, în locul lui Vancu acum a fost promovat un alt finanţist, Raul Nica, care deţine funcţia cu delegaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, trimişi în judecată pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu de 3,6 milioane lei adus bugetului de stat, ar putea să-şi recapete funcţiile.

Motivând că încadrarea juridică a infracţiunilor de care aceştia erau acuzaţi a fost greşită, judecătorii au dispus refacerea urmăririi penale, astfel că ancheta va fi reluată. Deveniţi peste noapte "nevinovaţi", cel puţin deocamdată, Vancu şi Bucurean au cerut conducerii Direcţiei Finanţelor Bihor ca, până la finalizarea noilor cercetări, să dispună anularea suspendării din funcţii şi să îi repună în drepturi. Adică în posturile din care fuseseră zburaţi...

Evazionişti cu pile

Ancheta fraudei de la AFP Beiuş, caz prezentat pe larg anul trecut de BIHOREANUL, a început în 2009. Atunci, procurorii Parchetului Beiuş au descoperit că, deşi Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, una din firmele beiuşene cunoscute, Cedru Prod, funcţiona fără probleme cu datorii de peste 900.000 lei, vechi de 4 ani. În plus, societatea beneficiase de mai multe certificate în care se atesta, în fals, că nu are creanţe la bugetul de stat, iar cu aceste acte patronii au reuşit să acceseze credite bancare de 4 milioane euro.

Cercetările i-au indicat ca vinovaţi pe şeful AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi pe subalternul său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, care au protejat în acelaşi mod mai multe firme datornice la stat: Mineral West Dobreşti, proprietară a minelor de bauxită din comună, Albatex Încălţăminte Dorina, Guler Com, Înfrăţirea, Edmatex, West Leasing, producătorul de pantofi Calzrom şi Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante Padiş. Iar prejudiciul, constând în datorii la stat nerecuperate, depăşea 3,67 milioane lei, motiv pentru care procurorii au dispus şi sechestru pe proprietăţile celor doi funcţionari.

Anul trecut, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului Bihor, iar pe 4 mai 2011 Vancu şi Bucurean au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Cei doi au fost şi suspendaţi din funcţii, până la stabilirea unui verdict final.

Judecaţi şi nu prea

Început în noiembrie 2011 la Judecătoria Beiuş, procesul s-a terminat înainte de a porni cu adevărat. Asta pentru că judecătorul a descoperit că încadrarea juridică a acuzaţiei de abuz în serviciu contra intereselor publice a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus.

În primul rând, a arătat judecătorul, Codul Penal pedepseşte infracţiunea doar cu închisoare între 6 luni şi 3 ani, indiferent dacă funcţionarul a comis fapta pentru a beneficia sau nu de avantaje necuvenite. Asta în timp ce Legea 78/2000 prevede închisoare între 3 şi 15 ani dacă funcţionarul "a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un avantaj patrimonial sau nepatrimonial". "Prin neexecutarea silită a firmelor, firmele au obţinut un avantaj patrimonial, au putut rula sumele pe care le datorau bugetului, au participat la licitaţii, prezentând credibilitate pentru partenerii de afaceri", a punctat magistratul care a dispus corectarea erorii.

Potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta intră în competenţa DNA. În cazul în care cercetările s-au făcut de către un alt parchet, judecătorii sunt obligaţi să restituie dosarul pentru refacerea urmăririi penale de către "organul competent". Zis şi făcut.

La DNA, via Parchetul Bihor

În urmă cu două săptămâni, soluţia Judecătoriei Beiuş a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, iar acum dosarul a ajuns din nou pe masa procurorilor. De data asta, la DNA. Deşi teoretic noua acuzaţie le-a agravat situaţia, căci riscă ani mai mulţi de închisoare, cei doi vor să profite din plin de faptul că deocamdată sunt "curaţi". Săptămâna trecută au solicitat conducerii DGFP Bihor să fie repuşi în drepturi, adică în posturile de şefi de unde au fost suspendaţi. "Legea nu comportă interpretări. Funcţionarii pot fi suspendaţi numai dacă sunt trimişi în judecată, ceea ce nu mai e cazul", arată avocatul lor, Răzvan Doseanu.

"E o situaţie bizară şi nu ştim ce să facem. Nu ne-am mai lovit de aşa ceva", explică şeful instituţiei, Ioan Mihaiu, care a respins cererea celor doi şi a informat Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi conducerea ANAF, solicitând să se pronunţe asupra cazului. Asta spre supărarea celor doi, care acuză "tărăgănarea". "Suntem liberi şi nu înţeleg ce se întâmplă. Doar avem hârtie că s-a anulat acuzaţia şi nu mai suntem judecaţi", spune Bucurean. În fond, are dreptate. Sunt doar cercetaţi. Iar tocmai o "hârtie" face diferenţa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
ASA MA SIMT EU BINE
Daca pot sa acuz, fara sa fiu acuzat(a), daca pot sa distrug familii, fara ca familia mea sa sufere, daca pot sa ma remarc doar facand jocul altora, caci eu atata am invatat ( prin cate scoli am trecut, da ati auzit bine\"\"\" am tercut\"\" ) sa indeplinesc porunci si sa scriu ce mi se dicteaza, caci mintea mea mai mult de atata nu poate. Am ajuns unde sunt cu pupaturi in fund si manuind $$ si nu-mi pasa. Ma remarcati foarte usor dintr-o mie de oameni : am gura mare ce spune multe lucruri fara nici o importanta, nu sunt in stare sa fac un lucru fara sa fiu ajutat(a) , sunt mingea de joc a multora, care intr-o zi va primi un sut puternic si va ajunge in plasa.
Postat 23 Mai 2012, 19:42 de acuztor
A T E N TI E
In lumea asta prost făcută, rahaţii scriu în loc să pută,/ iar ziaristii consacraţi nu pot să scrie de rahati(căcaţi)”. Am auzit azi acest panseu-poem, zice-se ca i-ar apartine batranului Arghezi. A avut dreptate.
Postat 23 Mai 2012, 15:05 de Laurica
Curiozitate mare
Daca este singular cazul prezentat in acest articol, sau sunt doar interese de ocuparea unui ,,scaun,,, sau cum se mai deduce din articol de <<promovarea altui finantist .>>. Ma mir ca directorul de la finante Bihor nu stie nimic, fiinca vad ca se merge pe firul := de la subalterna la sef=.
Postat 23 Mai 2012, 14:44 de cititor
pt politicos
Dumnezeu sa -ti ajute sa treci si tu prin ce a trecut familiile celor doi, iar Laurei Gal &company ............................ Totul e politic, degeaba vor sa scoata \'\'castanele din foc cu mana altora\'\' fiecare va plati la timpul cuvenit pentru ce a facut. Dumnezeu va face dreptate. Nica pentru ce merite deosebite a fost promovat , probabil pentru situatia petrecuta la fostele finante Stei.
Postat 23 Mai 2012, 13:20 de tot un politicos
x
Pentru politicos:sa nu dea dumnezeu sa treci prin ce au trecut cei doi,si nevinovati,pentru ca atunci nu stiu cum ai mai asa ocos..
Postat 23 Mai 2012, 07:59 de x
TOTI SUNTEM CURATI
Intr-o societate in care 90 % fura ,10 % sunt hotii !
Postat 22 Mai 2012, 22:01 de politicos
fapte denaturate voit
FAPTELE POT FI DENATURATE VOIT DE CATRE CEI CA TINE creduli in tot ce scrie presa.
Postat 22 Mai 2012, 19:58 de carmen
fapte denaturate voit
FAPTELE POT FI DENATURATE VOIT DE CATRE CEI CA TINE creduli in tot ce scrie presa.
Postat 22 Mai 2012, 19:58 de carmen
DOSARELE SE FAC ........
Dosarele ,,se fac '' FAPTELE EXISTA !
Postat 22 Mai 2012, 19:27 de politicos
X
PENTRU POLITOCOS: Pe cine sa scape statul,daca vrei sa te pronunti,dute de te uita in dosar, apoi scrie in cunostinta de cauza, nu dupa ureche.
Postat 22 Mai 2012, 17:26 de X
DACA II SCAPA ......
Daca statu ii scapa alti o suta se arata !
Postat 22 Mai 2012, 15:09 de politicos
articol de 2 lei
Un articol de 2 lei...... Bine ca avem guvernanti urmariti penal si cu condamnari la activ dar care stau bine mersi in fotoliile lor caldute veghind nestingheriti asupra \"bunului mers\" al tarii, si ...unii nevinovati, fara spate politic, care si-au castigat prin hotarare judecatoreasca definitiva reincadrarea in munca sunt acuzati de o reporterita pupincurista de coruptie... Atentie judecatori: se pare ca nu sunteti destul de competenti pt a da solutionari cauzelor. Intrebati-o pe Gal ca ea le stie mai bine decat voi :-)).... D-lor Vancu si Bucurean, nu stiu cum de inghititi magariile idioatei asteia. Eu, maine i-as face plangere penala la Politie si Parchet pentru calomnie si injurii... Si i-as cere despagubiri morale , asa ca sa se sature de scris la comanda.
Postat 22 Mai 2012, 13:36 de Petru Pop
x
Referitor la articolul despre cei doi sefi de la finante,as dori sa stiu la comanda cui este scris si ce anume se urmareste prin el?,SI de asemenea ar trebui sa stie cine a srcis articolul ca dosarul a fost instrumentat de parchetul Beius si Bihor, iar judecatorii nu au ar fiobligat DNA sa refaca cercetarea ,daca aceasta ar fi fost facuta in mod corect,si este foarte dubios ca nimeni nu se mai intereseaza daca s-au poprit la Beius toti datornicii asa cum li sei mpuata celor doi.Ar mai trebui sa citeasca CF SI CPF sa vada ce inseamna executarea silita si termenele care trebuiesc respectate,asa ca se vede de la o posta ca articolul este scris la comanda.Daca atunci cand,cine a scris articolul initial,ar fi consultat dosarul in mod obiectiv, ar fi vazut ca in rapoartele ANAF-ului nu se spune despre niciun prejudiciu sau fals si uz de falas in eleiberarea certificatelor de atestare fiscala,dar doamne doamne o sa dea la fiecare dupa cum a fost de corect ,si vad ca a inceput........
Postat 22 Mai 2012, 10:59 de x
rusina laura gal
CENZURAT
Postat 22 Mai 2012, 09:51 de bibicu
jos cu toti!
Poftim: treaba de mantuiala a politiei si DNA ului. Va multumim spagarilor!
Postat 22 Mai 2012, 09:04 de Dora
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON