URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2010, 00:00

Au greşit drapelul!

Au greşit drapelul! "JUDEŢUL" ORADEA. Din prostie sau necunoaştere, pe clădirea Prefecturii şi Consiliului Judeţean, în locul drapelului Bihorului este arborat, alături de cel naţional, steagul roşu-albastru al Oradiei
Au greşit drapelul! SPRE MEMORARE. Deşi asemănătoare prin combinaţia de roşu şi albastru, stemele judeţului Bihor şi municipiului Oradea se deosebesc clar. Judeţul are pe drapel turnul cetăţii lui Menumorut şi simboluri ale bogăţiei pământului, cum ar fi spicele, ciorchinele de struguri şi peştii. Blazonul Oradiei îi are în schimb ca figuri centrale pe arhanghelul Mihail şi leul încoronat purtând o cruce creştină, iar scutul pe care sunt reprezentate Cetatea Oradea şi o carte deschisă e acoperit cu o coroană argintie cu şapte creneluri, reprezentând ţara celor şapte cetăţi - Transilvania
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pare de mirare, dar dacă în timpul unei întâlniri protocolare, în ţară sau în străinătate, cineva ar întreba oficialităţile bihorene cum arată drapelul judeţului pe care îl conduc, ar avea o surpriză. Neplăcută.

BIHOREANUL a făcut un test şi a descoperit că o bună parte din autorităţile judeţene habar n-au sub ce drapel servesc!

Drapele de schimb

Teoretic, drapelul judeţului ar trebui să fie un motiv de mândrie şi patriotism local. Practic, este doar "textila" care atârnă pe faţadele instituţiilor publice peste an şi care trebuie dată la spălat înainte de sărbătorile naţionale.

Pentru că nici măcar şefii instituţiilor judeţene nu ştiu cum arată drapelul Bihorului, s-a ajuns în situaţia absurdă ca pe clădirea Prefecturii şi Consiliului Judeţean să fluture de săptămâni în şir, alături de drapelul naţional şi de cel al NATO, steagul cu însemnele municipiului Oradea, ca la Primărie. Nimeni, până la BIHOREANUL, nu a observat că angajaţii Serviciului Administrativ din cadrul Prefecturii, care răspunde de arborarea drapelelor pe clădire, au pus pe faţadă steagul Oradiei în loc de cel al judeţului Bihor!

"Nu ştiu"

Mergând mai departe, în urma unui test banal, BIHOREANUL a descoperit şi că reprezentanţii Guvernului în teritoriu, înalţi funcţionari publici cu examene luate la Bucureşti, habar n-au cum arată drapelul judeţului din care provin şi pe care au fost puşi să-l conducă.

Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, recunoaşte deschis că nu ştie cum arată drapelul judeţului, deşi are pus unul chiar la intrarea în anticameră, deci îl vede zilnic şi fără să vrea. "Spun sincer că nu m-am uitat cu atenţie ce culoare are. E cu stema judeţului, dar n-aş putea să vă spun ce e pe ea. Cred că un vultur...", a spus prefectul.

Ghilea nu a putut să explice nici motivul pentru care pe clădirea administraţiei judeţene a fost arborat drapelul Oradiei, decât prin aceeaşi neştiinţă: "Probabil l-au confundat angajaţii Prefecturii...".

08 Sarkadi.jpgNici subprefectul Sarkadi Zsolt (foto) nu s-a arătat mai pregătit. "Nu ştiu cum arată nici drapelul judeţului, nici al Oradiei. Ştiu că domină culorile roşu şi albastru, dar ce însemne sunt pe ele n-am idee, nu m-a preocupat niciodată", spune Sarkadi.

Celălalt subprefect, Cristian Bitea, s-a apropiat cât de cât de descrierea drapelului. "Ştiu că are culori roş-albastru şi trei peşti. Pe el e reprezentată prin însemne specifice zona de munte şi de şes", descrie Bitea. Totuşi, înaltul funcţionar nu îşi aminteşte însemnele. "Ştiu doar că pe vremea lui Ceauşescu era bradul", zice tânărul funcţionar.

"M-am documentat"

Chiar dacă nu şi-au luat examene la Bucureşti - sau poate tocmai de aceea - reprezentanţii Consiliului Judeţean au însă temele făcute. Preşedintele Radu Ţîrle spune că "drapelul e roşu-albastru şi are pe el cetatea lui Menumorut, un pergament cu o scriere în greacă, Cetatea Oradiei, viţa de vie şi peştii din cele trei Crişuri care tranzitează judeţul". Chiar dacă a pus de la sine pe blazonul judeţului Cetatea şi a confundat greaca cu literele chirilice, preşedintele s-a descurcat mult mai bine decât reprezentanţii Guvernului.

08 Voloseniuc.jpgLa fel şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc (foto). "Mă ştiu la astea, că m-am documentat cu tot: stemă, populaţie, suprafaţă... E normal să le ştii, dacă nu vrei să te faci de râs", bravează Voloşeniuc. Vicele descrie drapelul ca având pe emblemă "un turn cu trimitere la cetatea lui Menumorut, spice de grâu reprezentând bogăţia pământului, peşti simbolizând fondul piscicol şi un pergament". Deşi nu completă, expunerea o bate pe oricare alta făcută de reprezentanţii administraţiei judeţene.

Testul Gâgă

Fost prefect şi fost secretar general al Guvernului, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, susţine că ştie foarte bine drapelul şi stema judeţului, dar refuză să le descrie. "Acestea sunt teste de tip Gâgă. Normal că le ştiu, doar am fost consilier judeţean şi apoi prefect, dar n-o să mă dau mare cu asta...", spune Bolojan.

08 Oradea.jpgCa să convingă totuşi că nu va arbora pe Primărie, din greşeală, steagul judeţului în loc de cel al Oradiei, primarul a acceptat la insistenţele BIHOREANULUI să descrie măcar blazonul municipiului. "Stema Oradiei are în partea superioară o coroană reprezântând Transilvania, leul şi îngerul care ţin crucea, semnificând fondarea oraşului de către catolici, Cetatea Oradea şi o carte deschisă", spune Bolojan.

Primarul s-a arătat indiferent faţă de confuzia făcută de cei de la Prefectură. Bolojan spune că nu dă mare atenţie reprezentărilor simbolice, insinuând că reprezentanţii judeţului ar trebui să pună accent pe fapte, nu pe imagine. Problema e că unii par s-o fi dat în bară la amândouă capitolele...


SUB STEAG

"Ar trebui să le ştie"

08 Bradu.jpgMircea Bradu (foto), şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, crede că toţi funcţionarii ar trebui să cunoască însemnele judeţului. "E grav. În fond, sunt cunoştinţe ce ţin de cultura generală".

La sfârşitul anilor '90, Bradu a făcut parte din colectivul de specialişti care a iniţiat procesul de stabilire a blazoanelor localităţilor bihorene. "Stemele au fost primite cu atât entuziasm că la Aştileu, de pildă, consilierii locali au pus pe stemă un cocoş, pentru că aşa îl chema pe primar", povesteşte directorul. Dar entuziasmul a trecut, iar astăzi s-a ajuns în situaţia că nici înalţii funcţionari nu ştiu cum arată drapelul judeţului...


BLAZON CU "CÂNTEC"

Imnul chirilic

08 Bihor.jpgStema judeţului Bihor a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern 684 din 1998 şi se compune dintr-un scut brăzdat la mijloc de trei brâuri undate care conţin în mijloc trei peşti negri şi simbolizează cele trei Crişuri. Scutul este împărţit în patru cartiere roşii şi albastre. În primul sfert e desenat un turn crenelat evocând cetatea lui Menumorut iar în următoarele două apar cinci spice de grâu şi un ciorchine de struguri semnificând hărnicia locuitorilor şi bogăţia pământului. Ultimul sfert al blazonului are pe el un hrisov semnificând vechea atestare a zonei şi... o surpriză!

BIHOREANUL a descoperit că pe hrisovul din stemă este scris cu litere chirilice, rotunjite de parcă ar fi redactat într-o limbă străină, un fragment din imnul naţional scris "încâlcit" în... româneşte. Un ochi vizat poate descifra, greu dar previzibil, versurile "Deşteaptă-te române din somnul cel de moarte". De teamă că stema nu are destulă nobleţe, la adoptarea ei autorităţile locale din anii ‘90 au ţinut neapărat să îi dea un aspect "medieval". Aşa că au redactat versurile cu litere "vechi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON