URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2017, 08:03

Au albit lista neagră! În ciuda promisiunilor lui Bolojan, Primăria Oradea nu mai ţine "lista neagră" a firmelor care nu respectă contractele

Au albit lista neagră! În ciuda promisiunilor lui Bolojan, Primăria Oradea nu mai ţine 'lista neagră' a firmelor care nu respectă contractele ÎNCĂ O TURĂ! Renunţarea la "lista ruşinii" a făcut posibil ca Abed Nego, care a amenajat Dealul Ciuperca, să participe, cu tupeu, la licitaţia pentru refacerea lui după alunecările de teren
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ianuarie 2009, la începutul primului mandat, primarul Ilie Bolojan dispunea publicarea pe portalul municipalităţii a listei firmelor care nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale faţă de oraş.

Măsura viza "ruşinarea" executanţilor neserioşi şi urma să fie dublată de interdicţia ca aceştia să mai participe la alte licitaţii. "Cei care au avut întârzieri şi cei care au predat lucrări necorespunzătoare nu vor mai putea contracta lucrări cu Primăria", promitea edilul. Ca orice minune care ţine trei zile, azi nu se mai ştie nimic de listă sau de interdicţie!

De la "ordine în Primărie!"...

Ilie Bolojan, primar Oradea"Curăţenie în oraş, ordine în Primărie!", promitea în 2008 Ilie Bolojan (foto). După o lungă perioadă în care bugetul local fusese o vacă de muls pentru firmele de casă ale şefilor municipalităţii, noul edil făgăduia să pună capăt prăpădului. Primul pas urma să fie identificarea firmelor neserioase, iar al doilea îndepărtarea lor de robinetul bugetului local.

În ianuarie 2009, Primăria a postat pe portalul propriu lista cu firmele neserioase. Numită oficial "Baza de date - Risc în achiziţii publice", aceasta cuprindea 26 de firme, începând cu celebra Quantum Leap, care a întârziat cu anii predarea unor documentaţii, până la constructori ca Viitorul Construct, care a abandonat lucrările de la Şcoala George Coşbuc. "Va trebui să stabilim termene foarte clare. De exemplu, dacă o firmă întârzie o lună, nu o mai primim la alte licitaţii. Dacă întârzie o săptămână, o primim", promitea Bolojan. După un timp, a pus batista pe ţambal...

"Toate bune şi frumoase!"

În prezent, orice căutare pe portalul Primăriei după sintagmele "Baza de date - Risc în achiziţii publice" oferă mesajul "Nu s-au întors rezultate". Practic, Primăria a renunţat pe ascuns la "lista neagră"! Solicitat să ofere explicaţii, Biroul de presă al municipalităţii a răspuns pe lângă: "Modul în care operatorii economici îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale este reflectat în documentul constatator. Toate documentele constatatoare pot fi vizualizate pe site-ul www.e-licitatie.ro la secţiunea Documente constatatoare".

Rubrica respectivă cuprinde, însă, doar 97 de documente constatatoare pentru peste 964 de contracte încheiate de Primărie în ultimii trei ani. Majoritatea rapoartelor se referă la contracte mici, precum întreţinerea de parcuri, mobilier urban sau plantarea de arbori, şi toate sunt laudative. La rublica intitulată "Contractul a fost îndeplinit corespunzător", funcţionarii Primăriei au bifat căsuţa cu "Da". Şi atât!

"Ţeapă" cu repetiţie

Atitudinea brusc înţelegătoare a conducerii Primăriei desfiinţează orice măsură împotriva firmelor delăsătoare şi le dă şansa să participe la alte licitaţii. Spre exemplu, Abed Nego, care a amenajat grădina publică Ciuperca atât de bine încât după câteva luni a curs la vale cu deal cu tot, a participat în luna mai a.c. la licitaţia pentru refacerea lucrărilor, pe care a pierdut-o doar pentru că ceruse cu 30.000 euro mai mult decât concurenţa.

La fel, constructorul Marconst, care a reabilitat pavajul din Pasajul Vulturul Negru astfel încât a trebuit spart şi refăcut, sau orice altă firmă care şi-a depăşit perioada oficială a lucrărilor, de la Firesta-Fiser, care a ţinut în reparaţii cu 2 luni mai mult podul Sfântul Ladislau, la Construcţii Bihor, care va termina cu un decalaj de 2 ani parcarea subterană din Piaţa Independenţei, poate să îşi încerce norocul din nou la contracte publice.

S-a schimbat legea!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaPentru că primarul Ilie Bolojan n-a putut fi contactat ca să explice schimbarea de optică, o explicaţie a oferit viceprimarul Mircea Mălan (foto), cel care până anul trecut a coordonat toate şantierele Primăriei. "Publicarea listei cu operatorii care întârzie lucrările este o măsură similară afişării listei datornicilor: îl ruşinezi şi atât", spune Mălan. Deci, pe considerentul că ar fi "inutilă", Primăria nici nu mai întocmeşte o "listă a ruşinii"...

Vicele afirmă că, potrivit noii Legi a achiziţiilor publice, municipalitatea nici nu mai poate bloca participarea la licitaţii a firmelor delăsătoare: "Legea spune că putem interzice participarea la licitaţie doar agenţilor economici care au încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile care le reveneau şi că asta a şi creat Primăriei prejudicii". Conform spuselor lui Mălan, municipalităţii îi este foarte greu să demonstreze în instanţă "încălcarea gravă" sau prejudiciile, aşa că a preferat, pur şi simplu, să nu se mai lege la cap! "Firma te atacă în instanţă, suspendă interdicţia până se judecă procesul pe fond şi tot vine la licitaţie".

Chiar şi aşa, reducerea determinării cu care administraţia liberală promitea să sancţioneze firmele care nu-şi respectă contractele nu are, însă, explicaţie. Decât poate aceea că a fost doar un exerciţiu de imagine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
NERUŞINATUL
Un prost din partid s-a gândit să-i facă treaba şefului. Drept mulţumire, a fost în-locuit. Îmbrăcat cu hainele lui Bolojan, pe parcursul precedentului mandat a făcut abuz de „drept” invocând acum clauze „legale” ce îl opresc de la aplicarea legii. Cu toate că profesorii au fost darnici atunci când l-au trecut clasa şi anul, natura s-a limitat doar la formă. Am aflat că a frecventat degeaba (fără urmări) cursul de retorică la Sorbonica de drept, confundând retro cu retoric. Era ceva prea vechi (demodat) ca să-şi bată capul cu argumentaţia, meteahnă pe care o păstrează şi azi. Logica şi semiotica sunt pentru unul ca el înjurături (elevate). Cunoaşterea precară a limbii române este handicapul major al acestui exemplar de mălan. Zâmbetul judiciar i-a încremenit pe faţă abia după ce spatele îi este asigurat de aşa-zisa modificare a legii achiziţiilor publice (zice el). Roşeaţa dată de atâtea HCL –uri s-a transformat între timp într-un bronz ţigănesc. Ca un mistreț care rîmă prin săpăturile oraşului, își protejează godacii lihniţi de foame şi faliţi de sete . Are minte puțină, dar are, în schimb, pielea groasă, părul zburlit și greutatea funcţiei şefului său. Spre deosebire de şeful său care întotdeauna are aerul că a fost întrerupt din ceva important, Mălan este fără conţinut. Din acest motiv absoarbe ca un burete tot ce i se spune. Chiar şi invocata modificare a legii pare să-i fi fost şoptită de vreo japiţă deghizată în juristă. Că băiatul acesta a terminat dreptul din pasiunea de a avea o diplomă, ar fi de înţeles. De acceptat, nu! Că a şi profesat ca avocat, a făcut-o minţindu-şi clienţii (pe banii lor) că ar şti carte. Asta ar fi problema lor. Dar, să ajungi „edil” şi să spui că „municipalităţii îi este foarte greu să demonstreze în instanţă "încălcarea gravă" sau prejudiciile”, înseamnă că eşti ciocoi de mic. Nu înţeleg şi nici nu cred că poate explica (în calitate de absolvent de drept) de ce nu a întocmit contracte în care clauzele impuse de primărie să aibă valoare juridică în instanţă! Nici măcar penalităţile nu sunt percepute decât după expirarea termenului contractual (standard, 0,1% pe zi din restul de executat). Ce vă opreşte să introduceţi penalităţi pentru nerespectarea graficului de execuţie? Faptul că proiectele nu au toate avizele şi autorizaţiile? Sau faptul că „managerii de proiect” consideră retribuţia aferentă drept bonuri de masă? Fără excepţie, dacă-i întrebi, vor spune că firma de consultanţă are obligaţia, prin contract, de face tot ceea ce ar avea ei de făcut! Cine vă opreşte să definiţi „încălcarea gravă” în contract? Pragul? Mi-ar plăcea să fiu contrazis, de exemplu, prin publicarea graficului de execuţie pe străzi cu termene şi valori a proiectului de reabilitare a reţelelor de termoficare. Să ştim şi noi când şi de câte ori au de gând să oprească apa caldă şi, bineînţeles, încălzirea (evident, la toamnă).
Postat 13 Iulie 2017, 15:56 de eutanasiu
CIUPE BINIȘOR ! ȘI DE RUC, ȘI DE PICIOR
Mălan, pupătorul de locuri invocate de Lascu Kovesi ! În acest caz locul aparține Primarului, chit că acesta I-A TRAS-O !
Postat 13 Iulie 2017, 08:46 de TDS
JOS PRIVILEGIILE
Ordine în Primărie ? Hai " să ne râdem " ! De ce mai marii parchează în fața Primăriei chit că teoretic nu au voie ? De ce SLY, FPW, ARW parchează cum vor ? Oprea a crezut și el că merge oricum ! NU A MERS !
Postat 13 Iulie 2017, 08:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON