URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2012, 16:19

Atenţie, lucrări! Ce promit aleşii pentru anul 2012

Atenţie, lucrări! Ce promit aleşii pentru anul 2012 TE VĂD! Înainte de sfârşitul anului 90 de camere de luat vederi vor împânzi intersecţiile importante şi zonele "vulnerabile" din cartiere. "Camerele vor fi legate la un dispecerat al Poliţiei care va putea interveni mai prompt la un accident sau stoparea unei infracţiuni", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflaţi la final de mandat, aleşii au lăsat de-o parte măsurile nepopulare şi se concentrează pe finalizarea proiectelor începute, ca să dea bine înainte de alegeri.

"Constrângerile bugetare ne obligă să ne concentrăm pe finalizarea lucrărilor începute anul trecut şi să implementăm proiectele cu fonduri europene deja câştigate", declară primarul Ilie Bolojan. Asta nu înseamnă însă că nu vor exista şi "surprize"...

Va continua...

09 Ilie Bolojan_1.jpgÎn 2012 orădenii vor strânge iar cureaua. "Din păcate se anunţă un an foarte strâns din punct de vedere financiar. Avem de plătit anul acesta 34 milioane lei (n.r. - lei noi), pentru că încep ratele la tramvaiele Siemens, iar pentru următorii trei ani avem programate cofinanţări de 30 milioane euro la proiectele europene, ne-am trezit că Guvernul ne-a luat un milion de euro prin scăderea cotei alocate din impozitele pe salarii", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

În contextul în care impozitele pe proprietate, principala sursă de venit a oraşului, au rămas la nivelul din 2011, iar în cazul firmelor au scăzut de la 1,1% la doar 1% din valoarea de inventar, municipalitatea va trebui să renunţe la angajarea de lucrări noi. "Vom pune accent pe finalizarea lucrărilor începute şi demararea proiectelor europene contractate în anii anteriori", spune primarul.

Încep licitaţiile!

09 Marcel Bolos.jpgConstrucţia noului CET pe gaz e cel mai important proiect început în 2012. "Dacă dăm greş, ne-am ars!", spune iniţiatorul proiectului, Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Proiectul valorează 94 milioane euro şi implică reabilitarea magistralelor II, din zona Tudor Vladimirescu, şi IV, din zona Parcului Petofi. Municipalitatea speră că după construirea centralei va putea vinde curent electric, acoperind din încasări parte din preţul gigacaloriei.

Pe lista investiţiilor anunţate se mai numără extinderea reţelelor de apă şi canalizare, lucrarea finanţată cu 10 milioane euro prin programul Aparegio. Lucrările vor începe din cartierul Grigorescu şi continuă prin Calea Sântandreiului spre Ioşia.

La fel, până în primăvară, municipalitatea va licita reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand, precum şi construirea viitorului Aquaparc din Ştrandul Municipal. În paralel, DMPFI caută finanţări europene de 8 milioane euro pentru viitorul drum dintre străzile Făcliei şi Ecaterina Teodoroiu şi alte 2,5 milioane euro pentru construirea unui bazar modern pe amplasamentul actualei Pieţe Rogerius.

În şantier

09 Mircea Ghitea.jpgResponsabil cu majoritatea lucrărilor din oraş, Mircea Ghitea (foto), şeful Direcţiei Tehnice, spune că anul acesta vor fi modernizate 30 de străzi care nu au avut niciodată asfalt, va fi construit drumul peste câmp din zona Meiului (cu pod peste Peţa), se vor amenaja 600 locuri de parcare în zona Sovata-Aluminei, iar intersecţia străzilor Sfântul Apostul Andrei, Fagului şi Carpaţi (care leagă Bulevardul Dacia de Podul Sovata) va fi transformată în sens giratoriu. "Vom amenaja o giraţie cu elemente din cauciuc, după modelul celor din Ioşia, adică ieftină", spune Ghitea.

2012 aduce însă şi veşti bune. Înainte de sfârşitul anului vor fi încheiate lucrările de construire a noii Grădini Zoologice, iar orădenii vor vedea înălţându-se în spatele Palatului de Justiţie prima parcare supraetajată din Oradea. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 13 luni de la predarea amplasamentului dar, fiind an electoral, e de aşteptat ca executantul să se mişte mai cu "talent" şi să termine chiar anul acesta.

Lucrările, după buget...

09 Cristian Beltechi_2.jpgAdministraţia Imobiliară Oradea e singura direcţie a Primăriei care se va putea lăuda cu lucrări noi. Are şi din ce. Anul trecut a strâns 0,7 milioane lei numai din amenzi şi taxe de parcare. După doi ani în care nu a reuşit să atragă investitori pentru terenurile de tenis din Ioşia, AIO va demara în primăvară lucrările din fonduri proprii. "Vom amenaja patru terenuri, din care unul acoperit cu balon", spune directorul Cristian Beltechi (foto).

La fel, va scoate la licitaţie reabilitarea faţadei Palatului Vulturul Negru şi a acoperişului Palatului Ullman. Lucrările vor fi susţinute din bugetul local, care îşi va recupera investiţia în rate de la proprietarii din cele două imobile.

Cea mai surprinzătoare lucrare pregătită de AIO pare însă desprinsă din Big-Brother. "Vom implementa un sistem de monitorizare cu 90 de camere de luat vederi care vor fi ampasate pe domeniul public, în intersecţii şi cartiere, pentru monitorizarea traficului şi limitarea infracţionalităţii", spune directorul Beltechi. AIO şi-a pregătit în buget 900.000 lei pentru această investiţie, pentru că nu vrea să o facă oricum. "Vrem să amenajăm un dispecerat cu un perete de monitoare şi un soft special. Dacă o persoană pe numele căreia există mandat de urmărire trece prin faţa camerei, automat imaginea e mărită pe tot peretele şi softul dă alarma", explică directorul.

Cu toptanul

09 Radu Tirle.jpgDacă Primăria nu are bani de lucrări noi, Consiliul Judeţean promite marea cu sarea. Proaspăt transferat la PDL, preşedintele Radu Ţîrle (foto), anunţă investiţii de amploare. "Marţea trecută am vorbit la Bucureşti cu cinci miniştri şi toţi ne-au promis bani. Vom primi 13,4 milioane lei numai pentru drumuri şi reţele de apă", zice Ţîrle.

La asta se vor adăuga investiţii masive în Aeroport. Ţîrle mizează pe 20 milioane euro pentru reabilitarea pistei, căii de rulare şi platformei de garare. "Lucrările se vor face pe tronsoane. Întâi se va lucra la un capăt, apoi la celălalt, şi doar când va fi atacată porţiunea din mijloc pista va fi închisă pentru trei luni", spune fostul liberal.

Pe lângă lucrările de drumuri deja începute, dintre care cel de Padiş va fi terminat în vară, Ţîrle mai mizează şi pe finalizarea reabilitării clădirii Muzeului şi începerea unor lucrări noi. Nu de alta, dar odată trecut în barca puterii poate cere de pe alte poziţii bani pentru judeţ. Pentru că, oricât s-ar plânge bihorenii, până la urmă "tortul" se împarte de la Bucureşti...


REUŞIM ÎMPREUNĂ...
"Să facem şcoală!"

Înfiinţată pentru a stimula creşterea economică a Oradiei în parteneriat cu comunele limitrofe Zona Metropolitană Oradea pregăteşte proiecte pentru zeci de lucrări, între care modernizarea drumului de Toboliu, inclusiv cu construirea unui pod, construirea unui centru de afaceri în Oşorhei, reabilitarea Ştrandului cu valuri din 1 Mai, plus amenajarea iluminatului public pe drumurile dintre oraş şi comunele limitrofe.

În paralel, conducerea Parcului Industrial pregăteşte terenul pentru o platformă industrială în spatele CET I. La cererea investitorilor străini, managerii Eurobusiness Parc poartă negocieri pentru atragerea la Oradea a unei şcoli private cu predare în limba engleză. "Pentru 2012 ne dorim o şcoală internaţională, aşa cum există în Cluj, Timişoara, Iaşi sau Constanţa, pentru ca angajaţii străini care se mută în Oradea împreună cu familiile să aibă unde să-şi ducă copiii la şcoală", spune Delia Ungur, directorul Parcului Industrial. Demersurile au început anul trecut, dar deocamdată au rămas fără rezultat din cauza numărului relativ mic de copii ai angajaţilor străini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
GHEORGHE DOJA
situatia strazii Gh. Doja: NU avem drum asfaltat, acum dupa ce s-au apucat de drum, s-au oprit lucrarile lasandu-ne intr-un noroi de nedescris ca numai in cizme de cauciuc poti umbla, NU avem linie de autobuz, NU apa potabila, NU canalizare, desi aceste lucrari sunt facute de vreo 2 ani. NU internet, NU semnal la telefoane. un parculet sau loc de joaca pt copii cred ca numai nepotii copiilor nostri vor avea. pacat, pt ca ca e frumoasa zona asta, cu multe dotari: aer curat, panorama frumoasa, lac, padurea. macar astea le avem si nu le ia nimeni.
Postat 19 Ianuarie 2012, 09:06 de vecina
Cursuri de perfecţionare pentru gropari
Iata inca o modalitate de-a cheltui "eficient" banul public: "RAPAS mai anunţa (in 2009) şi cursuri de perfecţionare pentru gropari, cursuri coordonate de specialişti în Medicină Legală, Psihiatrie şi reprezentanţi ai episcopiilor orădene." (RAPAS, actuala ADP = Administraţia Domeniului Public, unitate aflata in subordinea Consiliului Local al municipiului Oradea) (bihon.ro)
Postat 18 Ianuarie 2012, 16:04 de JosMafia
O parere
Dar oare or sa faca si sensul giratoriu promis in cartierul Nufaru, la intersectia strazilor Nufarului, Constantin Noica si Ciheiului? Daca nu, macar sa monteze camere pentru ca-i musai.
Postat 18 Ianuarie 2012, 13:32 de Un cetatean
bricheta
de ars cu CET-ul o să te arzi, Prea Sfinția ta! Peste câțiva ani... Când prețul gazului chiar o va lua razna sau când Putin se va supăra puțin! din păcate cei arși cu adevărat vor fi orădenii!
Postat 18 Ianuarie 2012, 07:58 de TDS
vorbe...
Haidi bre, ma lasi? Acum ies cu planuri? Transparenta, prea transparenta, incercare de a se acoperi si proteja de revolta ciuruitilor, pe toate planurile! :(
Postat 18 Ianuarie 2012, 03:03 de o oarecare
Dacă Primăria nu are bani de lucrări noi, Consiliul Judeţean promite marea cu sarea.
ca un inceput de promisiune,a fost ca licitatiile pt corn si lapte SA FACUT PE SUB MINA...NIMENI NU A STIUT DE EA NUMAI CONSILIUL JUDETEAN SI ASA ZISI CISTIGATORI DE ANUL TRECUT...OARE CE PROMISIUNE A PRIMIT CONSILIUL JUDETEAN?!!!!!TIRLE TE AM VOTAT ODATA CA NU AM VRUT SA IL VOTEZ PE KIS PT CA...DAR DUMITALE IL INTRECI PE DINSU....
Postat 17 Ianuarie 2012, 18:52 de PIP
Alooo domule primar!!!!!!
Rog si eu o explicatie!! Cum isi permite Directorul OTL sa inchirieze tramvaiele Siemens unora sa faca chefuri?????? Alooo sant Mijloace de Transport in COMUN!!!!! Nu Rent-a-car!!! Ca sa fiu mai explicit in luna februarie se mai pune la cale inca un chef in tramvaiele pe care toti Oradenii incep sa plateasca RATE!!!! Mai multe nu doresc inca sa relatez!!!! Dar...... Vreau sa vad ce masuri se iau iar apoi vedem.....
Postat 17 Ianuarie 2012, 18:47 de Un cetetean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON