URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2016, 20:56

Atenţie, cad stele! În exclusivitate, BIHOREANUL dezvăluie motivele pentru care DNA l-a pus sub inculpare pe chestorul Liviu Popa

Atenţie, cad stele! În exclusivitate, BIHOREANUL dezvăluie motivele pentru care DNA l-a pus sub inculpare pe chestorul Liviu Popa ŞANŢ CU BELELE. Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), e acuzat nu doar că i-a cerut fostului primar penal al Beiuşului, Adrian Domocoş, să pună termopane la sediul Poliţiei din oraş şi mobilier în biroul şefului acesteia, ci şi că a îngropat cablurile prin care şi-a racordat la reţeaua electrică vila din Oradea (fundal) într-un şanţ săpat de oamenii unui alt "client" fidel al Poliţiei: constructorul Dorinel Edu, anchetat în mai multe dosare de evaziune
Atenţie, cad stele! În exclusivitate, BIHOREANUL dezvăluie motivele pentru care DNA l-a pus sub inculpare pe chestorul Liviu Popa SUSPENDAŢI DE DNA. De la mare la mic, şefii Poliţiei - începând cu cel al Inspectoratului Bihor, Liviu Popa, continuând cu cei ai Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, şi terminând cu agenţii Gheorghe Bat, şeful postului comunal din Pietroasa, respectiv Raul Rotar, din Cărpinet (de la stânga la dreapta) - au dat săptămâna trecută cu subsemnatul la DNA Oradea. Toţi cinci au fost puşi la dispoziţie până la finalizarea anchetei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremur în Poliţia Bihor! DNA Oradea a lăsat fără şefi Inspectoratul Judeţean, Poliţia Municipiului Beiuş şi Poliţia Rurală Beiuş, plus două posturi comunale, Pietroasa şi Cărpinet. După o săptămână de audieri, anchetatorii au dispus vinerea trecută punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva chestorului Liviu Popa şi a colegilor săi, Remus Indrei, Dorin Vesa, Gheorghe Bat şi Raul Rotar, traşi pe linie moartă cu toţii odată ce au fost inculpaţi.

Cei cinci sunt protagonişti ai aceluiaşi dosar penal ce scoate la suprafaţă, în premieră, nu doar corupţia din interiorul Poliţiei bihorene, unde ofiţerii şi agenţii se şpăguiau reciproc, ci şi cea "trans-instituţională", oamenii legii fiind prinşi că încasau "taxe de protecţie" nu doar de la afacerişti, ci şi de la aleşi locali, pentru a-i ierta de anchete.

Suspiciuni de corupţie

Două runde de percheziţii în Ţara Beiuşului, pe 29 iunie şi 18 august, plus o alta, lunea trecută, pe 19 septembrie, la sediul Poliţiei Bihor şi acasă la inspectorul şef Liviu Popa, au derulat până acum procurorii DNA într-un dosar despre care au comunicat, sec, doar că "vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016".

Încă de-a doua zi, lucrurile s-au precipitat. La sediul DNA Oradea au fost chemaţi, pe rând, toţi protagoniştii. Întâi pentru a li se aduce la cunoştinţă că sunt suspecţi, apoi pentru a fi audiaţi. Dintre toţi, au dat declaraţii procurorilor doar patru: Liviu Popa, şeful postului Cărpinet, Raul Rotar, viceprimarul din Roşia, Ioan Simea, şi consilierul judeţean Nicolae Bodea. Ceilalţi au cerut păsuire într-o primă fază, iar în final au uzat de dreptul la tăcere.

Uite Popa, nu e Popa

Vasile Blaga, copreşedintele PNLDacă procurorilor le-a dat declaraţii mai bine de 3 ore, cu ziariştii chestorul Popa a evitat orice discuţie. Asta şi pentru că deja fusese pus într-o lumină nefavorabilă de un episod anterior. Pe 5 septembrie, la volanul BMW-ului copreşedintelui PNL Vasile Blaga (foto), fost ministru de Interne, chestorul provocase un accident uşor pe centura Braşovului. Blaga a prilejuit comentarii acide prin declaraţia făcută luni la DNA central, unde fusese convocat ca martor, cum că l-a rugat pe şeful Poliţiei Bihor să-i "mişte" din când în când maşina cu motor Diesel.

Incidentul a fost criticat şi de noul ministru de Interne, Dragoş Tudorache, care miercuri l-a admonestat pe Popa, susţinând că isprava acestuia "nu se potriveşte cu funcţia", anunţând că urma să ia o decizie privind soarta sa. "Veţi vedea mâine dimineaţă ce se va întâmpla", a spus ministrul.

În aceeaşi seară de miercuri, Liviu Popa şi-a înaintat demisia din Poliţie, motivând că nu doreşte să amestece instituţia în ce i se întâmplă. A doua zi, însă, surpriză: convins de "un număr mai mare de colegi din Poliţia Bihor", s-a răzgândit, revenind asupra deciziei. Degeaba. Între timp, ministrul a tranşat problema, anunţând joi eliberarea din funcţie a ofiţerului şi punerea lui la dispoziţia instituţiei pe care a condus-o.

La plăcinte, înainte!

În tot acest timp, singurul care a vorbit public despre acuzaţiile procurorilor a fost Răzvan Doseanu, apărătorul şefului Poliţiei Municipiului Beiuş, Remus Indrei. "Este vorba de infracţiuni de luare de mită de o diversitate mare, începând de la ferestre şi mobilier pentru un sediu de poliţie, săparea unui şanţ de 25 de metri, mese de 100-150 lei, 10 brazi de Crăciun, 2 cozonaci şi 2 kilograme de plăcinte... Urmează ca suspecţii să formuleze declaraţii în măsura în care vor dori", a spus Doseanu.

Sursele BIHOREANULUI susţin, însă, că acuzaţiile sunt mult mai grave decât a lăsat să se înţeleagă avocatul. Şpăgile, unele "mărunte" - cum sunt cele enumerate - erau la ordinea zilei între poliţişti, care interveneau unii la alţii să-şi scape cunoştinţele ori rudele de amenzi rutiere, cât şi pentru şefii ierarhici care, la rându-le, îi "recompensau" pe subordonaţi prin calificative "foarte bine", prin concedii aprobate peste rând sau prin scutirea de sarcinile de serviciu.

Protejaţi pe şpăgi

Un exemplu concret vizează acţiunile tematice ale controalelor pe care posturile de poliţie trebuie să le facă pentru prevenirea şi combaterea diverselor infracţiuni. În timp ce alţi şefi de post din judeţ au executat astfel de operaţiuni aproape lunar în 2015, Gheorghe Bat, şeful postului Pietroasa, nu s-a deranjat la niciuna, în timp ce Raul Rotar, din Cărpinet, a făcut o singură acţiune.

La schimb, Bat şi-a arătat recunoştinţa faţă de protectorii săi: când şeful Secţiei de Poliţie Rurală Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, şi-a început construcţia casei din Ghighişeni, i-ar fi trimis 20 de tone de piatră de la cariera din comuna sa, iar şefului Poliţiei Municipiului Beiuş, Remus Indrei - care avea în subordine şi Secţia de Poliţie Rurală şi, implicit, şi posturile comunale - i-ar fi plătit mese întinse la diverse restaurante, ba chiar şi aperitivele pentru 300 de persoane invitate la nunta fratelui său. Nici Rotar n-a fost nerecunoscător, achitându-i, printre altele, şefului Poliţiei Beiuş vacanţa petrecută anul trecut la Neptun şi "rezolvându-i" tone de piatră ornamentală pentru casa fiicei.

Protecţie prin clasare

Poliţiştii considerau fireşti şi "taxele de protecţie" încasate de la afaceriştii şi aleşii locali din zonă, iertându-i de dosare penale ori soluţionându-le cu celeritate plângerile împotriva altora. În 2014, de pildă, şeful de post din Pietroasa, Gheorghe Bat, a primit electrocasnice şi brazi de la preşedintele Asociaţiei Urbariale Crăiasa din Chişcău ca să îngroape un dosar în care respectivul era acuzat că refuza să predea contabilitatea organizaţiei şi că tocase în interes propriu subvenţiile de la APIA pentru îngrijirea păşunilor.

Anul trecut, poliţistul a cerut şi primit de la primarul din Pietroasa, Cornel Pîlea, 40 litri de motorină ca să claseze o plângere depusă împotriva sa, iar Ioan Gheorghe Nastor, patronul brutăriei Regina, a fost "stors" de plăcinte şi cozonaci şi pus să organizeze şi să plătească mai multe chefuri ale poliţiştilor.

Mită în mobile

Adrian Domocoş, primarul BeiuşuluiCel mai elocvent exemplu e al fostului primar al Beiuşului, Adrian Domocoş (foto), pe care l-ar fi instigat să încalce legea însuşi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa. În 2012, ofiţerul i-a cerut edilului să procure geamuri termopan pentru sediul Poliţiei Municipale şi mobilier pentru biroul şefului Poliţiei Beiuş, acesta fiind comandat la fabrica fostului viceprimar al comunei Remetea Nicolae Bodea, acum consilier judeţean.

Bunurile au fost declarate ca livrate Primăriei şi plătite de municipalitatea beiuşeană, chiar dacă în aceeaşi perioadă Domocoş era deja suspect în dosarul Top Construct, fiindcă decontase lucrări de apă-canal neexecutate, iar ancheta o făcea tocmai Poliţia Bihor. La rându-i, Bodea era în ditamai conflictul de interese: ca viceprimar, avea o firmă pe numele soţiei, dar o conducea personal.

Poliţiştii nu au rămas nerecunoscători. Pe de o parte, au închis ochii la afacerile lui Bodea, incompatibile cu funcţia publică, iar apoi, când acesta a depus plângeri împotriva unor clienţi rău platnici, cinci la număr, le-au rezolvat de fiecare dată prompt, în mai puţin de o săptămână. Unul dintre "recuperatori", şeful Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, a primit şi un  "comision": un set de mobilă şi un telefon mobil. Domocoş şi Bodea au confirmat anchetatorilor "tranzacţiile".

În grup la DNA

Ancheta DNA a progresat, procurorii dispunând vineri punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celor cinci poliţişti. Acuzaţiile sunt numeroase: luare şi dare de mită, complicitate şi instigare la luare de mită, trafic de influenţă, în cazul chestorului Liviu Popa fiind reţinute două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată.

Pe lista inculpaţilor apar şi numele viceprimarului comunei Roşia, Ioan Simea, al inspectorului Minodora Pătroc de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (primul pentru dare de mită, a doua pentru luare de mită) şi al fostului vice din Remetea (pentru conflict de interese, căci pentru poveştile cu şpagă s-a autodenunţat).

Poliţiştii au fost puşi la dispoziţia Inspectoratului, sarcinile lor urmând să fie preluate de alţi colegi până la soluţionarea dosarului, conducerea Poliţiei Bihor fiind deja asigurată de unul din adjuncţii lui Popa, comisarul şef Adrian Bucur. Pe de altă parte, toţi cei opt protagonişti ai dosarului au fost citaţi să se prezinte în faţa procurorilor pentru noi runde de declaraţii, de astă dată în noua calitate, de inculpaţi. Aşa că la DNA Oradea se anunţă o nouă săptămână încărcată...


EFECTUL DNA
Demisie surpriză

Florian Sîrca, şeful SIF BihorMiercurea trecută, odată cu demisia şefului IPJ Bihor, Liviu Popa, şi-a mai cerut plecarea din sistem şi un apropiat al acestuia, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), subcomisarul Florian Sîrca (foto).

Decizia a fost o surpriză în condiţiile în care SICE Bihor ocupă de trei ani primul loc în ţară atât în privinţa pagubelor recuperate în dosarele de evaziune fiscală, cât şi ca număr de dosare soluţionate, fiind explicabilă doar prin amiciţia cu Popa. Pe de altă parte, imediat după ce DNA Oradea i-a percheziţionat a doua oară locuinţa, şi şeful Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, a depus un raport prin care s-a cerut la pensie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hmm. ..
Tot mă mir și mă întreb da sa iei spaga plăcile? Da lumea nu mai mănâncă carne?....sau o fi fost post când le o fi mâncat bietul om
Postat 26 Septembrie 2016, 23:43 de Adrian_Preda
Mana in mana politai si puscariasi !
Cand se face ordine la MI incep grevele la puscarie unde politistii impreuna cu puscariasii si dau mana la proteste !!! Toti plang dupa generalul is=zmeana care a majorat la greu veniturile politailor care acum ii pupa poala si'l sustin in miselie !
Postat 26 Septembrie 2016, 22:49 de scortosul
?????????
exclusi din corpul ofiterilor, subofiterilor si trimisi sa munceasca "la privat", pentru asi merita pensia. Asta daca cei de la sindicat nu sunt ca ei......
Postat 26 Septembrie 2016, 21:57 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON