URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2016, 15:45

Atât ne ţine! După epuizarea fondurilor europene, Primăria deschide investiţii de 4 ori mai puţine decât anul trecut

Atât ne ţine! După epuizarea fondurilor europene, Primăria deschide investiţii de 4 ori mai puţine decât anul trecut DE FĂCUT. Municipalitatea se concentrează pe finalizarea lucrărilor începute, precum reabilitarea Podului Ferdinand şi construirea parcării subterane din Rogerius, pregătind lucrări noi care să pună în valoare strada Vasile Alecsandri şi piaţeta din faţa magazinului Crişul
Atât ne ţine! După epuizarea fondurilor europene, Primăria deschide investiţii de 4 ori mai puţine decât anul trecut TRECEREA. Limitat de constrângerile financiare, oraşul trece anul acesta de la mega-investiţii precum cele pentru noul CET pe gaz sau pentru acvaparc la asfaltarea unor străzi din Ioşia şi amenajarea unei subtraversări pietonale spre cartierul Oncea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înlocuiri de conducte, asfaltări de străzi, parcări noi şi autobuze second-hand. De patru ori mai mic decât anul trecut, bugetul local pentru investiţii a readus ambiţiile oraşului la nivelul de la sfârşitul anilor 2000.

Rămasă fără finanţările europene, Oradea îşi adaptează ritmul dezvoltării după forţele proprii. "Este o perioadă în care pregătim noi proiecte. Ritmul lucrărilor va creşte pe măsură ce ne vom apropia de anul 2020", spune primarul Ilie Bolojan.

Stop, joc!

Anul acesta Oradea nu va începe nicio investiţie majoră. Nu are din ce! Bugetul aprobat joia trecută de Consiliul Local este cu 43% mai mic decât cel din 2015. Astfel, din cele 901,4 milioane lei pe care mizează, municipalitatea va aloca 746,6 milioane lei pentru funcţionarea aparatului birocratic şi doar 151,8 milioane lei investiţiilor.

După ani de zile în care fondurile alocate dezvoltării au constituit cam o treime din buget, anul acesta procentul s-a înjumătăţit. Cheltuielile de funcţionare sunt estimate la 83%, iar cele de dezvoltare abia dacă ajung la 17%.

Chiar şi aşa, 59,5 milioane lei, adică 40% din sumă, vor finanţa proiectele europene întârziate precum finalizarea centralei pe gaz, anunţată pentru martie, reabilitarea Pieţei Unirii, programată să se încheie în aprilie, şi terminarea acvaparcului Nymphaea, care ar putea fi inaugurat în mai. Lista cuprinde, de asemenea, finalizarea drumului rapid prin fostul atelier CFR, preconizată în două luni după primirea avizelor, şi refacerea mozaicului în Pasajul Vulturul Negru, termenul de execuţie fiind de trei luni în condiţiile în care municipalitatea abia a deschis noile oferte.

Investiţii mici şi dese

Reprezentanţii municipalităţii sunt totuşi optimişti. "Valoric, bugetul de investiţii este mai mic, dar ca număr de proiecte este cel puţin egal celui de anul trecut", spune city managerul Eduard Florea.

Primele lucrări sunt programate după dezgheţ. În martie, Drumuri Orăşeneşti va începe reabilitarea piaţetei din faţa magazinului Crişul, iar Firesta-Fiser va relua lucrările pentru reabilitarea Podului Ladislau. "Trebuie turnate betoane, aşa că aşteptăm încălzirea vremii", explică şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea (foto).

Tot în primăvară va începe modernizarea a 20 de străzi din vatra veche a oraşului, unde deja s-au înlocuit reţelele de apă şi canalizare: Abraham Lincoln, Clopoţeilor, Copacilor, Caraşului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Olteţului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argeşului, Buzăului, Constantin Mille, Gheorghe Ţiţeica, Vasile Pârvan, Daliei şi Piaţa Ghioceilor.

La pământ şi sub pământ

Direcţia Tehnică a mai programat strămutarea axului drumului din strada Codrilor spre linia ferată pentru a face loc unei parcări cu 100 de locuri în faţa acvaparcului Nymphaea şi amenajarea pasajului ce va lega pe sub linia ferată strada Secarei de Bulevardul Ştefan cel Mare. "Lungă de 48 de metri, subtraversarea va fi fără trepte, uşurând accesul persoanelor în vârstă şi cu dizabilităţi", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Lista lucrărilor include şi modernizarea străzii Angel Saligny, din Parcul Industrial Eurobusiness II, lărgirea accesului spre parcarea supraterană din strada Tribunalului pentru a face loc autospecialelor de pompieri, amenajarea unor parcări pe terenul viran din strada Atelierelor şi construirea a 100 de incinte cu acces controlat pentru depunerea deşeurilor.

Sac fără fund

În ce priveşte reabilitarea termoficării, după un an în care a înlocuit 17,5 kilometri din magistralele 1 şi 3, Energomontaj va ataca încă 22 kilometri de conducte. În plus, CET-ul va cheltui 10 milioane lei pentru modernizarea cazanului pe gaz şi racordarea lui la noua centrală, şi va investi cam 4 milioane euro în modernizarea punctelor termice astfel încât să poată transmite pe unde radio datele de consum. "Iarna viitoare am putea citi contoarele în maxim două zile şi nu am mai bloca 25 de angajaţi timp de două săptămâni", spune directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Societatea va moderniza 13 puncte termice şi va monta experimental module termice la blocul turn din capătul străzii Oneştilor. "Avantajul e că nu va mai fi necesară recircularea apei între bloc şi punctul termic, iar la intrarea în iarnă şi primăvară locatarii vor putea porni şi opri încălzirea când vor dori", zice Necula.

Tablă nouă pe motor vechi

Experimente face şi OTL, care ia în calcul recarosarea unui tramvai vechi, pentru a oferi călătorilor un plus de confort. "Dacă proiectul va reuşi, dorim să reabilităm în total 20 de tramvaie", spune city-managerul Florea.

Pentru 2015, OTL şi-a mai propus construirea unei staţii de transbordare a călătorilor în Bulevardul Ştefan cel Mare, lângă Gară, după modelul celei de la blocul ANL din Bulevardul Decebal, precum şi atragerea de finanţări europene. Societatea vizează între altele implementarea unui sistem de închiriere a bicicletelor, prelungirea liniei de tramvai de la Sinteza până în Parcul Industrial şi construirea unei linii noi pe direcţia Calea Aradului, Armatei Române, Făgăraşului şi Cantermir. Numai să aibă din ce...

Săpături de februarie

Anul acesta, marile investiţii îi revin Companiei de Apă Oradea prin proiectul Aparegio. Printre altele, CAO a re-licitat înlocuirea reţelelor din centrul oraşului, lucrare abandonată de firma Selina la intrarea în insolvenţă, precum şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Paleu şi Săldăbagiu de Munte, finanţată din economiile făcute după retragerea Bihariei din proiect. "Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat probabil în a doua jumătate a lunii februarie", spune Renata Tripa, purtătorul de cuvânt al Aparegio.

În ce priveşte lucrările noi, compania vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare pe străzi precum Menumorut, Tarcăului, Sebeşului, Petre Ţuţea, şi extinderea lor pe Căpşunilor, Ioan Ciordaş, Gheorghe Doja şi spre viitorul cartier de locuinţe din zona Ceyrat. Numărul lucrărilor necesare ar fi mult mai mare dar, deocamdată, la fel ca tot oraşul, compania trebuie să îşi dozeze eforturile. Anul acesta Oradea se întinde doar cât o ţine plapuma...


REFLUX

După trei ani de creştere continuă, bugetul alocat dezvoltării în 2016 reprezintă un sfert din suma alocată anul trecut şi este mai mic decât cel din urmă cu doi ani

2013 – 103,8 milioane lei

2014 – 203,2 milioane lei

2015 – 629 milioane lei

2016 – 151,8 milioane lei


VISURI "OLIMPICE"
Pariu pe sport

Confruntată cu o previzibilă diminuare a fondurilor europene, municipalitatea îşi resetează obiectivele către atragerea celor guvernamentale. "Sperăm să primim de la Ministerul Dezvoltării fonduri pentru construirea unui bazin didactic pentru înot în incinta Liceului cu Program Sportiv şi a sălii polivalente cu 5.000 locuri în strada Ogorului", spune viceprimarul Huszar Istvan (foto).

La finalizarea celor două obiective, cărora li se adaugă construirea sălii de sport a noului campus şcolar şi reabilitarea pistei de atletism a LPS, oraşul ar dispune de o infrastructură ce i-ar permite organizarea unor competiţii şcolare. "În toată lumea se organizează olimpiade şcolare care să încurajeze sportul de masă. Asta trebuie să facem şi noi", crede Huszar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mancarimea in palma ! Lucram ca pompierii : ieri hui azi nu-i
Bani putini pentru investitii noi caci trebuie terminate-reparate cele de "vechi" din anul (2015)trecut, de fapt se v-a face o carpeala caci lucru bun e ala din prima a doua iese o carpeala !!!! Da traim in Romania si asta ne mananca toti banii !!! Nimeni dar absolut nimeni nu e vinovat de rateurile din 2015 , pardon vinovatul plateste asa ca vinovatul .... vinovatii sunt platitorii de supertaxe si superimpozite oradeni.
Postat 13 Februarie 2016, 17:13 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON