URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Meritul principal, însă, nu este al primarului Bolojan sau al managerului Carp, ci al ministrului Florian Bodog. Domnia sa a fost directorul spitalului, numai că, în mandatul său, nu doar că nu s-au făcut investiţii, dar spitalul avea datorii de milioane de euro. Ba nu, s-a făcut ceva: s-a defectat RMN-ul, ca bolnavii să poată fi duşi la investigaţii la Pelican. Deci meritul este al lui Bodog, pentru că a plecat şi nu a mai rămas director la Judeţean.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cine n-ar vrea un salariu mai mare? Sunt convins că oricine are 2.000 de lei şi-ar dori 2.000 de euro, iar altul, plătit cu 15.000 de euro, s-ar simţi şi mai bine cu 30.000. Din acest punct de vedere, angajaţii OTL care au pretins că fac grevă timp de două zile sunt de înţeles: colegii lor, şoferii de la Parlament, iau 4.000 de lei. În rest, însă, vatmanii şi şoferii OTL nu au scuze.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Zvonerii şi răspândacii au omorât săptămâna trecută un om bun din Beiuş. Informaţia a părut atât de reală încât, la fostul loc de muncă al omului aflat acum la pensie, s-a şi arborat drapelul negru. Pe reţelele de socializare, mesaje de condoleanţe, regrete şi nostalgii s-au propagat cu repeziciune. Când fiul a anunţat că tatăl său trăieşte, postările au fost şterse.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
22 Decembrie 2011, 08:39

Asociaţia de căpuşat: Evidenţa Persoanelor Beiuş a fost transformată într-un ONG

Asociaţia de căpuşat: Evidenţa Persoanelor Beiuş a fost transformată într-un ONG DELEGATE. În Beiuş, clădirea Serviciului de Evidenţă a Persoanelor se află în curtea Poliţiei (fundal) şi e păzită 24 de ore din 24. Paza e folositoare doar pentru clădire, căci datele celor peste 70.000 de oameni care se află în evidenţele Serviciului sunt la mâna unei fundaţii controlate de primarul Adrian Domocoş (foto). "Nu e nimic ilegal. Dacă vreau, angajez 50 de oameni pe fundaţie, care e problema?", crede el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Public Local de Evidenţă a Persoanelor Beiuş funcţionează de peste un an cu funcţionari angajaţi pe o fundaţie condusă de primarul Adrian Domocoş.

Asociaţia Ţara Beiuşului a fost înfiinţată în 2006 de edilii mai multor localităţi din zonă, cu scopul de a promova interesele economice şi sociale ale Depresiunii Beiuşului, fiind alimentată cu cotizaţii din fondurile localităţilor membre, fără însă să finalizeze vreun proiect care să justifice banii încasaţi. În schimb, din 2010, sub petextul că asociaţia va presta şi servicii de evidenţă a populaţiei, Domocoş a dublat cotizaţiile localităţilor membre şi a transferat pe ONG două funcţionare ale serviciului, pe care altminteri ar fi trebuit să le restructureze. Primăriile afiliate s-au şi executat, chiar dacă manevra a fost declarată ilegală de la bun început de prefectul Gavrilă Ghilea...

Ordonanţă cu tăieri

Potrivit reglementărilor legale, Serviciile Publice Locale de Evidenţă a Persoanelor (SPLEP) sunt structuri cu personalitate juridică aflate sub autoritatea Consiliilor Locale. Funcţionarii lor au atribuţii importante. Ei actualizează Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor şi emit, între altele, certificate de stare civilă, cărţi de identitate şi de alegător, dar întocmesc şi listele electorale.

La Beiuş, SPLEP deserveşte atât locuitorii din municipiu, cât şi pe cei din comunele arondate: Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Holod, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Roşia, Şoimi, Tărcaia şi Uileacu de Beiuş. Până anul trecut, când a apărut OG 63/2010 privind reducerea numărului de salariaţi din sectorul bugetar, care impunea o normă de un angajat la 6.500 de locuitori, SPLEP Beiuş o ducea bine, având 13 angajaţi şi un şef de serviciu. Odată cu limitarea numărului de angajaţi la maxim 3, raportat doar la populaţia urbei şi nu la numărul total de persoane arondate, cum ar fi fost normal, edilul Beiuşului a fost obligat să treacă la restructurări drastice.

Restructurare a la Domocoş

Atâta doar că a făcut-o pe alte criterii decât cele de competenţă şi, cum e obiceiul casei, fără respectarea legii! "În urma restructurărilor, la Primăria Beiuş s-au concediat 27 de angajaţi, iar la nici o lună domnul primar a angajat, prin diverse tertipuri, alte persoane", se arată într-una din numeroasele sesizări penale depuse în ultimul an împotriva edilului, prezentate şi de BIHOREANUL acum două săptămâni. Dezvăluirile au declanşat o adevărată dezbatere publică în zonă şi l-au determinat pe primar să iasă într-o emisiune televizată pentru a nega acuzaţiile, mai ales că ziarul sublinia bizareria că, în timp ce anchetele privind faptele sale stagnează, procurorii s-au grăbit să-i demaşte pe cei care l-au reclamat.

În denunţurile cu pricina, printre permutările ilegale puse pe seama primarului sunt amintite şi cele de la SPLEP Beiuş. Unde, pentru a menţine angajatele în funcţii (majoritatea neveste de poliţişti şi pile ale edilului, inclusiv cumnata şefului Poliţiei Române, Liviu Popa), unii funcţionari au fost trecuţi pe statele de plată ale Asociaţiei Ţara Beiuşului, organizaţie înfiinţată în 2006 şi condusă acum de primarul Beiuşului. "Funcţionarii îşi desfăşoară activitatea tot în cadrul SPLEP, fapt care miroase penal de la o poştă", spuneau reclamanţii, pe bună dreptate, în condiţiile în care angajaţii unui ONG au ajuns să gestioneze date cu caracter personal şi au acces la informaţii secrete, cum ar fi, de pildă, şi listele de alegători.

Bugetari travestiţi

BIHOREANUL a aflat că, din iulie 2010 şi până săptămâna trecută, doi dintre inspectorii de specialitate din cadrul SPLEP Beiuş, Leontina Sălăjan şi Aurica Bogojel, au fost înregistraţi la ITM cu contracte de muncă întocmite pe Asociaţia Ţara Beiuşului, continuându-şi însă în tot acest timp activitatea de funcţionari. Altfel spus, li se permitea zilnic accesul în sediul Poliţiei, unde mergeau "la muncă", şi operau documente personale şi secrete, fără ca cineva să îşi pună problema să le "legitimeze" şi să oprească ilegalitatea. Ba, dimpotrivă, de situaţie ştiau toţi cei din administraţie şi considerau cumva firească maniera în care bugetarele au fost salvate de la concediere. Găsite de BIHOREANUL în sediul instituţiei, femeile au refuzat să vorbească. "Nu aveţi niciun drept să mă căutaţi", a izbucnit Leontina Sălăjan.

Pe de altă parte, nevoia de a salariza cele două funcţionare a fost un pretext numai bun pentru primarul-preşedinte să pună comunele afiliate la plată. Dacă înainte cele 18 primării comunale trebuiau să achite o cotizaţie lunară de 1,2 lei pe locuitor, din iulie 2010 Domocoş a dispus majorarea sumei cu încă 1,8 lei pe locuitor pe lună, cei 100.000 lei obţinuţi în plus anual fiind justificaţi prin "serviciile de evidenţă a populaţiei" pe care asociaţia urma să le presteze.

Comune la căpuşat

Ca atare, în octombrie 2010, patru consilii locale au şi adoptat hotărârile prin care "se aprobă nivelul preţului de servicii de evidenţă a persoanelor şi de stare civilă ce revine unităţii administrative, ca membră a Asociaţiei de Dezvoltare Ţara Beiuşului". Hotărâri, însă, returnate ca nelegale de Prefectură, care s-a prins imediat de şmecherie!

"Veţi proceda la revocarea hotărârilor, neputând aloca sume de bani unei asociaţii pentru desfăşurarea activităţii de evidenţă a persoanelor. Această activitate se desfăşoară doar conform prevederilor în materie, iar singura entitate acreditată a efectua activităţi de evidenţă a populaţiei este serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor", a avertizat prefectul Gavrilă Ghilea.

Hotărârile au fost revocate, însă nu de tot, ci înlocuite cu altele, în care, fără să menţioneze motivul, consiliile dispuneau pur şi simplu majorarea cotizaţiilor lunare de la 1,2 la 3 lei. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!

Mincinoşii!

Câţi bani au intrat în contul fundaţiei, nu se ştie. Asta pentru că asociaţia nu a depus vreun bilanţ contabil din 2007 până acum! Nu ştie nici măcar directorul Asociaţiei Ţara Beiuşului, Petru Mlendea, fost consilier PSD, exclus din partid pentru partizanat cu primarul liberal şi proptit de acesta, ca premiu de consolare, în fruntea ONG-ului. "Nu toate comunele sunt cu plata la zi. Ar fi incorect să vă spun o sumă", răspunde Adrian Domocoş, care  nu vede nimic ilegal în tot artificiul făcut. "Există o contabilitate la zi, totul se poate verifica, cheltuieli, încasări", spune primarul, fără să poată, însă, justifica, nedepunerea bilanţurilor. "Suntem organizaţie non-profit, nu trebuia să depunem", crede el.

Interpelaţi asupra cadrului legal în care s-au făcut transferurile funcţionarelor de la SPLEP Beiuş, Marcel Iova, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Bihor, şi Viorel Mateaş, secretarul Consiliului Local Beiuş, care răspunde personal de activitatea  serviciului, susţin că soluţia a fost legală şi doar "temporară, de doar 6-7 luni", deoarece funcţionarii mutaţi pe ONG au revenit pe posturile anterioare din instituţie. Chiar şi după ce i s-a atras atenţia că salariatele care exercită activităţi implicând autoritatea statului la SPLEP sunt în continuare angajate ale fundaţiei, Mateaş a continuat să nege. "Nu ştiu de unde aveţi informaţiile, dar trebuie să fie o greşeală", a spus secretarul fără prea multă convingere.

Cert e că, alertat de ancheta BIHOREANULUI, edilul Beiuşului a dispus săptămâna trecută rezolvarea "urgentă" a situaţiei. Ceea ce s-a şi întâmplat. "S-a făcut concurs, au câştigat şi au fost reangajate", spune acum edilul, neştiind însă când anume şi nici în ce condiţii s-a organizat respectivul concurs, ori dacă a fost anunţat aşa cum cere legea. "Nu ştiu cum a fost, dar a fost". Măcar de formă, dacă nu altcumva...


O NOUĂ CHETĂ
Spitalul şi şcolile, pe fundaţie!

"Serviciul de evidenţă a populaţiei" nu e singura activitate a Asociaţiei Ţara Beiuşului, pentru care Adrian Domocoş a strâns cotizaţii de la comunele afiliate. Primarul din Răbăgani, Alexandru Dărăban, spune că în 2009 i s-au cerut bani pentru un proiect care să rezolve transportul gunoiului menajer în zonă. "Nu s-a făcut nimic. Apoi, ne-a spus că îi trebuie fonduri pentru plata unor studii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Eu am fost sceptic, i-am spus să vină cu chestiuni concrete, că nu mai dau nimic".

În replică, Domocoş susţine că proiectele anunţate sunt în curs de realizare. "Cel pentru gestionarea gunoiului menajer este un proiect important. S-a făcut un studiu de compoziţie a deşeurilor, pentru a vedea ce fel de staţie de prelucrare ar fi mai viabilă pentru această zonă şi urmează să încheiem un contract cu o firmă pentru realizarea investiţiei". Primarul are, însă, şi alte planuri. "Vreau să trec pe fundaţie întreaga activitate a spitalului, întreţinerea şcolilor şi a grădiniţelor, iar comunele vor trebui să cotizeze pentru susţinerea acestora. Nu e corect ca toate cheltuielile să fie plătite de municipiul Beiuş, în timp ce aici vin copii şi bolnavi din toată zona", zice primarul. Altfel, o să-i trimită, probabil, la Oradea...

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
primar exemplar
Primarul din Rabagani este un om cu o conduita si discernamant exemplare , caruia multi primari ar trebui sa-l ia ca exemplu !!!!!!!!! FELICITARI DOMNULE PRIMAR pt atitudinea adoptata fata de articolul "ASOCIATIA DE CAPUSAT" . SARBATORI FERICITE ! i.o.
Postat 23 Decembrie 2011, 09:01 de i.o.
desteptul x
catre desteptul "x " : cum poti spune ca este comandat , cand din pacate tot ce se scrie este pura realitate ! Deci concluzia : adevarul supara !!!!!!!! Oricum beiusenii s-au saturat de acest mafiot . Alt mandat nu mai prinde ,e clar. jojo
Postat 22 Decembrie 2011, 17:56 de jojo
x
Se vede de la o posta ca este un articol la comanda, si tot ce se scrie in el este o porcarie fara cap si coada,sigur, primarul nu a ascultat ceva comenzi si acum ii da sa aiba, dar sper sa se tina tare pe pozitie.
Postat 22 Decembrie 2011, 15:41 de x
replica la articol
Organele competente sa se sesizeze pentru aceste abuzuri ale primarului penal al Beiusului Domocos Adrian Politia ,Procuratura ,DNA ,ANI.Primarul PeNaL Domocos Adrian si-a facut din Serviciul de evidenta a populatiei un serviciu personal de evidenta a poulatiei din Tara Beiusului ,un instrument de represiune personal PeNaL o fi vrind sa-si faca tara ?Tara lui Domocos?Ce daca pila lui este Liviu Popa seful Politiei romane ?Asa de simplu poate primi ani grei de puscarie pentru subminarea puteri de stat ,enclavizarea Tari Beiusului ,faurirea unui alt Kosovo ,plus alte delicte imaginare ,dar hotiile care le-a facut ,dar coruptia ,dar mita ,dar cite alte nereguli si ilegalitati pe care le-a facut,dar ce se lauda pe TTV Beuis penalul Domocos Adrian ,ca doar Fratii Chimicali Micula au grija sa nu plateasca impozite si taxe primariei Beiusului :))Adevarul si Dreptatea situatiei ,dosar PeNaL pentru primarul Beiusului PeNaL-ul Adrian Domocos suspendarea din functia de primar ,cercetarea lui in stare de arest pentru aceste fapte ,abuz de putere si functie,sa plateasca si sa raspunda penal prin ani grei de inchisoare pentru toate ilegalitatile.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 22 Decembrie 2011, 14:52 de Romanul Simplu
FUNCTIONAR PUBLIC CU SRL
-PETRUS SIMONA IN CALITATE DE SECRETAR LA PRIMARIA RABAGANI , SI-A BLOCAT POSTUL DE SECRETAR, PENTRU A PUTEA FI CONSILIERA PRIMARULUI DOMOCOS SI A DETINUT ACEASTA CALITATE PANA NU DEMULT APROXIMATIV LUNA MAI 2011 ,CAND S-A TITULARIZAT PRIN TRANSFER DE LA PRIMARIA RABAGANI ,PE POST DE FUNCTIONAR PUBLIC LA PRIMARIA BEIUS. MENTIONEZ CA SOTUL DOAMEI PETRUS SIMONA ARE UN SRL (DENUMIT SC ALMIMOB SRL) , CEEA CE ESTE CONTRAR LEGII ; NU SE POATE SA FII FUNCTIONAR PUBLIC SI SOTUL SA AIBA SRL , FIIND GRADUL 1 DE RUDENIE ; - FOSTA CONSILIERA CODREAN DANIELA CARE A DETINUT FUNCTIA DE CONSILIER PERSONAL(DE IMAGINE CICA) , CARE DEODATA CU D-NA PETRUS A FOST ANGAJATA DEFINITIV PE UN POST VACANT IN PRIMARIE , ASTFEL FIIND DESFIINTATE POSTURILE DE CONSILIERI (DL.PRIMAR SPUNAND CA NU MAI ARE NEVOIE DE CONSIERI), IAR DUPA ACEEA AU INCEPUT RESTRUCTURARILE . -DUPA RESTRUCTURARI , DL.PRIMAR TOTUSI SI-A DAT SEAMA CA A GRESIT FATA DE UNELE PERSOANE SI A GASIT SOLUTIA: REINFIINTAREA CELOR DOUA POSTURI DE CONSILIERI ,BINEINTELES, FIIND VORBA SI DE UNA DIN PERSOANELE RESTRUCTURATE SI ANUME BOC DANIELA, FIICA DL. ARDELEAN, (SEFUL PIETEI) , CARE NICI LA DOUA LUNI DUPA RESTRUCTURARE A FOST REANGAJATA IN PR
Postat 22 Decembrie 2011, 14:03 de PASCU
apropo
apropo de functii si angajari ilegale la primaria rabagani nu exista secretar de 3 ani postul fiind blocat ilegal datorita unor interese si a fost ocupat de un jurist al unui s.r.l. care avea acces zilnic la toate documentele primariei si intocmea proiecte de hotarari de consiliu s.a.m.d. secretara de la rabagani este angajata primariei beius deci nu a fost aleasa intr-o functie de demnitate publica asa cum zice legea.
Postat 22 Decembrie 2011, 11:54 de eu

FOTO BIHOREANUL

 • 'Ruşine să vă fie!': Sindicaliştii BNS au pichetat Prefectura în semn de protest faţă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Pista artificială pentru alergat din parcul Brătianu a fost vandalizată încă înainte de a fi gata (FOTO)
 • Peste 100 de voluntari, majoritatea localnici în Sîntandrei, au plantat o perdea verde în jurul unei ferme de vaci (FOTO)
 • Paradă în Piaţa Unirii: 28 de maşini de epocă au fost admirate de orădeni (FOTO)
 • Grădiniţa Mina, cea mai nouă din Oradea, a fost sfințită sâmbătă (FOTO)
 • 'Caravana cu medici': Controale medicale gratuite, sâmbătă, la Primăria Sînmartin (FOTO)
 • Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educaţiei va fi schimbată (FOTO)
 • Bolojan anunţă un proiect de 10 milioane euro: extinderea Spitalului Municipal cu o clădire pe 6 niveluri, doar pentru copii (FOTO)
 • Grădiniţa 'italiană': Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă şi foarte căutată (FOTO)
 • Atenţie, pietoni! Gardul depoului de pe Ştefan cel Mare e pericol public (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON