URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 AUGUST 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dincolo de perdeaua de fum, problema există şi se agravează zi de zi. Lipsa autostrăzilor şi îmbătrânirea infrastructurii feroviare fac ca România să bată, efectiv, pasul pe loc. Deşi e la mintea cocoşului că reţeaua de autostrăzi şi cea de cale ferată sunt pentru economie la fel de vitale ca arterele sanguine pentru organismul uman, cei puşi să le îngrijească şi dezvolte nu mişcă un deget în acest sens.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de prima ediţie, când am stat înghesuiţi pe scaune de plastic lângă statuia din Parcul 1 Decembrie, Caravana Next de anul acesta a fost o întâmplare mult mai plăcută. Parcul Cetăţii e foarte potrivit pentru proiecţii în aer liber: eşti în centrul oraşului, dar nu e nici gălăgie, nici poluare, nu deranjezi pe nimeni, nu te deranjează nimeni şi, parcă, iarba verde te face să simţi că eşti plecat din oraş.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Prin Decizia nr. 369 din 30 mai 2017, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 iulie 2017, Curtea Constituţională a stabilit că pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie toate hotărârile pronunţate în apel în litigiile evaluabile în bani, indiferent dacă acestea sunt pronunţate de către curţi de apel sau de către tribunale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave, dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. În condiţiile neîndepărtării la timp a căpuşei, se poate ajunge la paralizie respiratorie şi deces (rata mortalităţii este de circa 10%, majoritatea deceselor producându-se la copii).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Studiu extrem de controversat, apărut în această lună: Oameni de ştiinţă din SUA au prelevat celule de piele de la bolnavi de schizofrenie şi le-au injectat în creierul unor şoareci. În mod surprinzător, şoarecii care au primit celule de la pacienţii cu schizofrenie au început să manifeste simptome similare cu boala în cauză: somn deranjat, teamă faţă de străini, anxietate ridicată, efort în a reţine lucrurile nou-învăţate şi alte asemenea caracteristici.
22 Decembrie 2011, 08:39

Asociaţia de căpuşat: Evidenţa Persoanelor Beiuş a fost transformată într-un ONG

Asociaţia de căpuşat: Evidenţa Persoanelor Beiuş a fost transformată într-un ONG DELEGATE. În Beiuş, clădirea Serviciului de Evidenţă a Persoanelor se află în curtea Poliţiei (fundal) şi e păzită 24 de ore din 24. Paza e folositoare doar pentru clădire, căci datele celor peste 70.000 de oameni care se află în evidenţele Serviciului sunt la mâna unei fundaţii controlate de primarul Adrian Domocoş (foto). "Nu e nimic ilegal. Dacă vreau, angajez 50 de oameni pe fundaţie, care e problema?", crede el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Public Local de Evidenţă a Persoanelor Beiuş funcţionează de peste un an cu funcţionari angajaţi pe o fundaţie condusă de primarul Adrian Domocoş.

Asociaţia Ţara Beiuşului a fost înfiinţată în 2006 de edilii mai multor localităţi din zonă, cu scopul de a promova interesele economice şi sociale ale Depresiunii Beiuşului, fiind alimentată cu cotizaţii din fondurile localităţilor membre, fără însă să finalizeze vreun proiect care să justifice banii încasaţi. În schimb, din 2010, sub petextul că asociaţia va presta şi servicii de evidenţă a populaţiei, Domocoş a dublat cotizaţiile localităţilor membre şi a transferat pe ONG două funcţionare ale serviciului, pe care altminteri ar fi trebuit să le restructureze. Primăriile afiliate s-au şi executat, chiar dacă manevra a fost declarată ilegală de la bun început de prefectul Gavrilă Ghilea...

Ordonanţă cu tăieri

Potrivit reglementărilor legale, Serviciile Publice Locale de Evidenţă a Persoanelor (SPLEP) sunt structuri cu personalitate juridică aflate sub autoritatea Consiliilor Locale. Funcţionarii lor au atribuţii importante. Ei actualizează Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor şi emit, între altele, certificate de stare civilă, cărţi de identitate şi de alegător, dar întocmesc şi listele electorale.

La Beiuş, SPLEP deserveşte atât locuitorii din municipiu, cât şi pe cei din comunele arondate: Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Holod, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Roşia, Şoimi, Tărcaia şi Uileacu de Beiuş. Până anul trecut, când a apărut OG 63/2010 privind reducerea numărului de salariaţi din sectorul bugetar, care impunea o normă de un angajat la 6.500 de locuitori, SPLEP Beiuş o ducea bine, având 13 angajaţi şi un şef de serviciu. Odată cu limitarea numărului de angajaţi la maxim 3, raportat doar la populaţia urbei şi nu la numărul total de persoane arondate, cum ar fi fost normal, edilul Beiuşului a fost obligat să treacă la restructurări drastice.

Restructurare a la Domocoş

Atâta doar că a făcut-o pe alte criterii decât cele de competenţă şi, cum e obiceiul casei, fără respectarea legii! "În urma restructurărilor, la Primăria Beiuş s-au concediat 27 de angajaţi, iar la nici o lună domnul primar a angajat, prin diverse tertipuri, alte persoane", se arată într-una din numeroasele sesizări penale depuse în ultimul an împotriva edilului, prezentate şi de BIHOREANUL acum două săptămâni. Dezvăluirile au declanşat o adevărată dezbatere publică în zonă şi l-au determinat pe primar să iasă într-o emisiune televizată pentru a nega acuzaţiile, mai ales că ziarul sublinia bizareria că, în timp ce anchetele privind faptele sale stagnează, procurorii s-au grăbit să-i demaşte pe cei care l-au reclamat.

În denunţurile cu pricina, printre permutările ilegale puse pe seama primarului sunt amintite şi cele de la SPLEP Beiuş. Unde, pentru a menţine angajatele în funcţii (majoritatea neveste de poliţişti şi pile ale edilului, inclusiv cumnata şefului Poliţiei Române, Liviu Popa), unii funcţionari au fost trecuţi pe statele de plată ale Asociaţiei Ţara Beiuşului, organizaţie înfiinţată în 2006 şi condusă acum de primarul Beiuşului. "Funcţionarii îşi desfăşoară activitatea tot în cadrul SPLEP, fapt care miroase penal de la o poştă", spuneau reclamanţii, pe bună dreptate, în condiţiile în care angajaţii unui ONG au ajuns să gestioneze date cu caracter personal şi au acces la informaţii secrete, cum ar fi, de pildă, şi listele de alegători.

Bugetari travestiţi

BIHOREANUL a aflat că, din iulie 2010 şi până săptămâna trecută, doi dintre inspectorii de specialitate din cadrul SPLEP Beiuş, Leontina Sălăjan şi Aurica Bogojel, au fost înregistraţi la ITM cu contracte de muncă întocmite pe Asociaţia Ţara Beiuşului, continuându-şi însă în tot acest timp activitatea de funcţionari. Altfel spus, li se permitea zilnic accesul în sediul Poliţiei, unde mergeau "la muncă", şi operau documente personale şi secrete, fără ca cineva să îşi pună problema să le "legitimeze" şi să oprească ilegalitatea. Ba, dimpotrivă, de situaţie ştiau toţi cei din administraţie şi considerau cumva firească maniera în care bugetarele au fost salvate de la concediere. Găsite de BIHOREANUL în sediul instituţiei, femeile au refuzat să vorbească. "Nu aveţi niciun drept să mă căutaţi", a izbucnit Leontina Sălăjan.

Pe de altă parte, nevoia de a salariza cele două funcţionare a fost un pretext numai bun pentru primarul-preşedinte să pună comunele afiliate la plată. Dacă înainte cele 18 primării comunale trebuiau să achite o cotizaţie lunară de 1,2 lei pe locuitor, din iulie 2010 Domocoş a dispus majorarea sumei cu încă 1,8 lei pe locuitor pe lună, cei 100.000 lei obţinuţi în plus anual fiind justificaţi prin "serviciile de evidenţă a populaţiei" pe care asociaţia urma să le presteze.

Comune la căpuşat

Ca atare, în octombrie 2010, patru consilii locale au şi adoptat hotărârile prin care "se aprobă nivelul preţului de servicii de evidenţă a persoanelor şi de stare civilă ce revine unităţii administrative, ca membră a Asociaţiei de Dezvoltare Ţara Beiuşului". Hotărâri, însă, returnate ca nelegale de Prefectură, care s-a prins imediat de şmecherie!

"Veţi proceda la revocarea hotărârilor, neputând aloca sume de bani unei asociaţii pentru desfăşurarea activităţii de evidenţă a persoanelor. Această activitate se desfăşoară doar conform prevederilor în materie, iar singura entitate acreditată a efectua activităţi de evidenţă a populaţiei este serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor", a avertizat prefectul Gavrilă Ghilea.

Hotărârile au fost revocate, însă nu de tot, ci înlocuite cu altele, în care, fără să menţioneze motivul, consiliile dispuneau pur şi simplu majorarea cotizaţiilor lunare de la 1,2 la 3 lei. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!

Mincinoşii!

Câţi bani au intrat în contul fundaţiei, nu se ştie. Asta pentru că asociaţia nu a depus vreun bilanţ contabil din 2007 până acum! Nu ştie nici măcar directorul Asociaţiei Ţara Beiuşului, Petru Mlendea, fost consilier PSD, exclus din partid pentru partizanat cu primarul liberal şi proptit de acesta, ca premiu de consolare, în fruntea ONG-ului. "Nu toate comunele sunt cu plata la zi. Ar fi incorect să vă spun o sumă", răspunde Adrian Domocoş, care  nu vede nimic ilegal în tot artificiul făcut. "Există o contabilitate la zi, totul se poate verifica, cheltuieli, încasări", spune primarul, fără să poată, însă, justifica, nedepunerea bilanţurilor. "Suntem organizaţie non-profit, nu trebuia să depunem", crede el.

Interpelaţi asupra cadrului legal în care s-au făcut transferurile funcţionarelor de la SPLEP Beiuş, Marcel Iova, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Bihor, şi Viorel Mateaş, secretarul Consiliului Local Beiuş, care răspunde personal de activitatea  serviciului, susţin că soluţia a fost legală şi doar "temporară, de doar 6-7 luni", deoarece funcţionarii mutaţi pe ONG au revenit pe posturile anterioare din instituţie. Chiar şi după ce i s-a atras atenţia că salariatele care exercită activităţi implicând autoritatea statului la SPLEP sunt în continuare angajate ale fundaţiei, Mateaş a continuat să nege. "Nu ştiu de unde aveţi informaţiile, dar trebuie să fie o greşeală", a spus secretarul fără prea multă convingere.

Cert e că, alertat de ancheta BIHOREANULUI, edilul Beiuşului a dispus săptămâna trecută rezolvarea "urgentă" a situaţiei. Ceea ce s-a şi întâmplat. "S-a făcut concurs, au câştigat şi au fost reangajate", spune acum edilul, neştiind însă când anume şi nici în ce condiţii s-a organizat respectivul concurs, ori dacă a fost anunţat aşa cum cere legea. "Nu ştiu cum a fost, dar a fost". Măcar de formă, dacă nu altcumva...


O NOUĂ CHETĂ
Spitalul şi şcolile, pe fundaţie!

"Serviciul de evidenţă a populaţiei" nu e singura activitate a Asociaţiei Ţara Beiuşului, pentru care Adrian Domocoş a strâns cotizaţii de la comunele afiliate. Primarul din Răbăgani, Alexandru Dărăban, spune că în 2009 i s-au cerut bani pentru un proiect care să rezolve transportul gunoiului menajer în zonă. "Nu s-a făcut nimic. Apoi, ne-a spus că îi trebuie fonduri pentru plata unor studii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Eu am fost sceptic, i-am spus să vină cu chestiuni concrete, că nu mai dau nimic".

În replică, Domocoş susţine că proiectele anunţate sunt în curs de realizare. "Cel pentru gestionarea gunoiului menajer este un proiect important. S-a făcut un studiu de compoziţie a deşeurilor, pentru a vedea ce fel de staţie de prelucrare ar fi mai viabilă pentru această zonă şi urmează să încheiem un contract cu o firmă pentru realizarea investiţiei". Primarul are, însă, şi alte planuri. "Vreau să trec pe fundaţie întreaga activitate a spitalului, întreţinerea şcolilor şi a grădiniţelor, iar comunele vor trebui să cotizeze pentru susţinerea acestora. Nu e corect ca toate cheltuielile să fie plătite de municipiul Beiuş, în timp ce aici vin copii şi bolnavi din toată zona", zice primarul. Altfel, o să-i trimită, probabil, la Oradea...

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
primar exemplar
Primarul din Rabagani este un om cu o conduita si discernamant exemplare , caruia multi primari ar trebui sa-l ia ca exemplu !!!!!!!!! FELICITARI DOMNULE PRIMAR pt atitudinea adoptata fata de articolul "ASOCIATIA DE CAPUSAT" . SARBATORI FERICITE ! i.o.
Postat 23 Decembrie 2011, 09:01 de i.o.
desteptul x
catre desteptul "x " : cum poti spune ca este comandat , cand din pacate tot ce se scrie este pura realitate ! Deci concluzia : adevarul supara !!!!!!!! Oricum beiusenii s-au saturat de acest mafiot . Alt mandat nu mai prinde ,e clar. jojo
Postat 22 Decembrie 2011, 17:56 de jojo
x
Se vede de la o posta ca este un articol la comanda, si tot ce se scrie in el este o porcarie fara cap si coada,sigur, primarul nu a ascultat ceva comenzi si acum ii da sa aiba, dar sper sa se tina tare pe pozitie.
Postat 22 Decembrie 2011, 15:41 de x
replica la articol
Organele competente sa se sesizeze pentru aceste abuzuri ale primarului penal al Beiusului Domocos Adrian Politia ,Procuratura ,DNA ,ANI.Primarul PeNaL Domocos Adrian si-a facut din Serviciul de evidenta a populatiei un serviciu personal de evidenta a poulatiei din Tara Beiusului ,un instrument de represiune personal PeNaL o fi vrind sa-si faca tara ?Tara lui Domocos?Ce daca pila lui este Liviu Popa seful Politiei romane ?Asa de simplu poate primi ani grei de puscarie pentru subminarea puteri de stat ,enclavizarea Tari Beiusului ,faurirea unui alt Kosovo ,plus alte delicte imaginare ,dar hotiile care le-a facut ,dar coruptia ,dar mita ,dar cite alte nereguli si ilegalitati pe care le-a facut,dar ce se lauda pe TTV Beuis penalul Domocos Adrian ,ca doar Fratii Chimicali Micula au grija sa nu plateasca impozite si taxe primariei Beiusului :))Adevarul si Dreptatea situatiei ,dosar PeNaL pentru primarul Beiusului PeNaL-ul Adrian Domocos suspendarea din functia de primar ,cercetarea lui in stare de arest pentru aceste fapte ,abuz de putere si functie,sa plateasca si sa raspunda penal prin ani grei de inchisoare pentru toate ilegalitatile.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 22 Decembrie 2011, 14:52 de Romanul Simplu
FUNCTIONAR PUBLIC CU SRL
-PETRUS SIMONA IN CALITATE DE SECRETAR LA PRIMARIA RABAGANI , SI-A BLOCAT POSTUL DE SECRETAR, PENTRU A PUTEA FI CONSILIERA PRIMARULUI DOMOCOS SI A DETINUT ACEASTA CALITATE PANA NU DEMULT APROXIMATIV LUNA MAI 2011 ,CAND S-A TITULARIZAT PRIN TRANSFER DE LA PRIMARIA RABAGANI ,PE POST DE FUNCTIONAR PUBLIC LA PRIMARIA BEIUS. MENTIONEZ CA SOTUL DOAMEI PETRUS SIMONA ARE UN SRL (DENUMIT SC ALMIMOB SRL) , CEEA CE ESTE CONTRAR LEGII ; NU SE POATE SA FII FUNCTIONAR PUBLIC SI SOTUL SA AIBA SRL , FIIND GRADUL 1 DE RUDENIE ; - FOSTA CONSILIERA CODREAN DANIELA CARE A DETINUT FUNCTIA DE CONSILIER PERSONAL(DE IMAGINE CICA) , CARE DEODATA CU D-NA PETRUS A FOST ANGAJATA DEFINITIV PE UN POST VACANT IN PRIMARIE , ASTFEL FIIND DESFIINTATE POSTURILE DE CONSILIERI (DL.PRIMAR SPUNAND CA NU MAI ARE NEVOIE DE CONSIERI), IAR DUPA ACEEA AU INCEPUT RESTRUCTURARILE . -DUPA RESTRUCTURARI , DL.PRIMAR TOTUSI SI-A DAT SEAMA CA A GRESIT FATA DE UNELE PERSOANE SI A GASIT SOLUTIA: REINFIINTAREA CELOR DOUA POSTURI DE CONSILIERI ,BINEINTELES, FIIND VORBA SI DE UNA DIN PERSOANELE RESTRUCTURATE SI ANUME BOC DANIELA, FIICA DL. ARDELEAN, (SEFUL PIETEI) , CARE NICI LA DOUA LUNI DUPA RESTRUCTURARE A FOST REANGAJATA IN PR
Postat 22 Decembrie 2011, 14:03 de PASCU
apropo
apropo de functii si angajari ilegale la primaria rabagani nu exista secretar de 3 ani postul fiind blocat ilegal datorita unor interese si a fost ocupat de un jurist al unui s.r.l. care avea acces zilnic la toate documentele primariei si intocmea proiecte de hotarari de consiliu s.a.m.d. secretara de la rabagani este angajata primariei beius deci nu a fost aleasa intr-o functie de demnitate publica asa cum zice legea.
Postat 22 Decembrie 2011, 11:54 de eu
conter
FOTO BIHOREANUL
 • Patru care şi-o 'căruţă'. Consiliul Judeţean şi-a pus emblema pe o remorcă, la Carnavalul Florilor (FOTO/VIDEO)
 • Poliţia Bihor are radar - pistol, care 'miroase' vitezomanii de la 1200 de metri chiar și noaptea (FOTO / VIDEO)
 • Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO)
 • 'În această seară vorbim despre un vis': Mihai Neamţu a lansat 'Fenomenul Trump' la Primăria Oradea (FOTO)
 • Valea Ierului, la Oradea: Prima zi a Carnavalului Florilor a adus meşteri şi comercianţi unguri în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Mai avem nevoie şi de iarbă! Lucrările la pista de alergare din parcul Brătianu distrug zone verzi (FOTO)
 • Turist cu piciorul fracturat, salvat de la Cetăţile Ponorului, după o intervenţie de 5 ore (FOTO)
 • Madrugada Concept a deschis cel mai modern showroom de tâmplărie PVC şi aluminiu, pe Calea Aradului nr. 4 (FOTO)
 • Noi 'angajaţi' la Jandarmeria Bihor: doi căţei rottweiler vor însoţi jandarmii în misiuni (FOTO/VIDEO)
 • Zoo s-a sălbăticit! Extinsă şi refăcută din temelii acum 4 ani, Grădina Zoologică din Oradea s-a degradat sub ochii celor plătiţi s-o îngrijească (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.9079 RON
 • 1 EUR = 4.5881 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON