URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2014, 10:12

"As" exterminat: Şi Oradea a avut o Simona Halep, în perioada interbelică

"As" exterminat: Şi Oradea a avut o Simona Halep, în perioada interbelică DE ELITĂ. În urmă cu mai bine de 80 de ani, Stadionul Tineretului avea mai multe terenuri de tenis, unde se antrena şi Lenke Ziszovits (stânga), o tânără talentată cu un palmares impresionant pentru acea vreme, inclusiv în competiţii internaţionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă tenisul orădean de azi are o mână de jucători profesionişti şi sute de amatori care joacă din pură plăcere, pentru relaxare, în perioada interbelică Oradea era cel mai performant centru de pregătire din ţară, cu peste 60 de terenuri amenajate.

Cea mai valoroasă jucătoare orădeancă a acelor vremuri a fost Lenke Ziszovits. Adolescenta concura pentru CAO, reuşind să domine ani la rând topul naţional şi obţinând 9 titluri de campioană a României.

Oraşul tenisului

Performanţele Simonei Halep, tenismena aflată pe locul al treilea în lume, au readus sportul alb în atenţia românilor, după o pauză de câteva decenii. Ce se ştie mai puţin e că în Oradea tenisul de performanţă are o tradiţie de peste 100 de ani, iar cea mai prolifică perioadă a fost cea dintre cele două războaie mondiale, când oraşul de pe Criş era unul din cele mai importante centre de pregătire pentru tenismenii români.

În anii '30, aici funcţionau 67 de terenuri de tenis şi fuseseră înfiinţate secţii dedicate la asociaţii sportive precum Clubul Atletic Oradea (CAO), Clubul Sportiv Crişana ori Asociaţia Maccabi Oradea, care organizau chiar şi competiţii internaţionale. Printre campioanele formate în oraş, cea mai titrată a fost Lenke Ziszovits, devenită Popper după căsătoria cu Popper Ernö, un bancher implicat în administrarea CAO.

Cea mai bună

Lenke Ziszovits s-a născut în 1909 la Petroşani, iar în 1923 s-a mutat la Oradea pentru a studia la Şcoala Comercială. "În acele vremuri, oamenii cu stare căutau cele mai bune şcoli", spune profesorul de sport Ştefan Maroti, cel care a adunat informaţii despre tenismenă şi a publicat un articol biografic, numind-o "jucătoare emblematică a tenisului românesc".

Motivul? Lenke a dominat ani la rândul clasamentul naţional, câştigând primul titlu de campioană în 1930 după ce a învins-o pe bucureşteanca Nini Golescu, care-l deţinea de 12 ani. E drept, după absolvirea liceului, Lenke s-a pregătit o perioadă la Petroşani iar apoi, în 1925, în Elveţia, dar cea mai mare parte a carierei şi a vieţii şi-a petrecut-o la Oradea, ca jucătoare a secţiei de "lawn-tennis" (tenis de câmp) a CAO.

Reprezentând Oradea, ea a mai luat aurul naţional în 1931, 1932, 1933 şi 1938, precum şi alte patru titluri naţionale la dublu, cu diverşi parteneri. Faima şi calităţile sale tehnice au trecut graniţele ţării, sportiva concurând în turnee din Austria, Ungaria, Grecia, Turcia, Franţa şi Elveţia, şi adjudecându-şi cinci medalii la Campionatele Balcanice.

Pe teren cu regele?

Potrivit unui volum semnat de Fehér Dezsö, la acea vreme jurnalist în Oradea, tenismena are în palmares şi titlul naţional al Ungariei, pe care l-a câştigat jucând la dublu mixt cu groful Zichy. Pentru rezultatele ei, pe 8 iunie 1933, cu ocazia Zilei Naţionale a Sportului, Lenke a devenit prima femeie distinsă de Regele Carol al II-lea cu Meritul Cultural Sportiv. De altfel, tenismena, o personalitate puternică, a fost şi prima femeie care a făcut parte din conducerea CAO.

Se spune că tenismena ar fi jucat, cel mai probabil la dublu mixt, chiar şi cu fostul rege al Suediei, Gustav al V-lea, care practica tenisul de performanţă sub un pseudonim. În ciuda eforturilor, informaţia n-a putut fi însă confirmată până acum cu documente.

Cu fetiţa-n braţe

Cariera lui Lenke a fost curmată brusc. După Dictatul de la Viena şi alipirea Transilvaniei de Nord la Ungaria, în 1940, tenismena, ca de altfel toţi sportivii evrei, nu a mai fost acceptată la competiţii, iar asociaţiile sportive ale comunităţii evreieşti au fost desfiinţate. În mai 1944, evreii orădeni au fost internaţi într-un ghetou încropit în jurul Sinagogii Ortodoxe din strada Mihai Viteazul. Printre ei şi Lenke Ziszovits, împreună cu fetiţa ei de doar câteva luni.

"Popper Ernö nu era în ghetou, căci fusese dus la muncă forţată. Lenke şi fetiţa au fost transportate apoi la Auschwitz, unde au şi pierit", spune Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah, care la sfârşitul săptămânii trecute, alături de Clubul Sportiv Voinţa, a organizat a doua ediţie a Cupei Memoriale Lenke Ziszovits Popper. În debutul competiţiei, cei aproximativ 30 de copii participanţi i-au putut afla povestea şi performanţele lui Lenke. De luat aminte şi, de ce nu, de luat exemplu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
????????
Aha,aia erau unguri...Dar ce ne facem ca romanul Ilie de la primarie care vrea sa termine cu echipa de fotbal,cu cea de handbal?????????In zilele noastre primarele nu mai vrea fotbal,nici handbal!De ce?Avem tarcuri de catelusi ,giratii si pisde de biciclisti...Cet nu mai avem,nici fotbal,handbal,volei baieti...Cam multe realizari ale atotstiutorului Ilie de la primarie nu?????????????Ilie e tot ungur?Cum e roman???????
Postat 07 Iulie 2014, 09:42 de Nea taticu
Obergruppenführer und General der Waffen-SS
Munca te face liber, Arbeit macht frei ;)
Postat 06 Iulie 2014, 23:49 de Felix Steiner
Alături de evrei, ungurii nâvâlitori, fascişti, hortişti au încercat sâ-i extermine şi pe români!
74 de ani de la genocidul savârsit de unguri asupra românilor din Transilvania ocupata, ca urmare Dictatului de la Viena din 30 august 1940, un rezultat al arbitrajului politic germano-italian, nord-vestul Transilvaniei intră sub ocupație ungureasca. Gavril Butcovan, supravietuitor al masacrului de la Ip: “In acea zi, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat” ! Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici unguri și cu membri ai organizației Straja (Garda) națiunii ("Nemzetorseg") au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.
Postat 06 Iulie 2014, 22:34 de Adevărul
Da. Din pacate.
Nenumarate au fost crimele si faradelegile savarsite de barbari unguri, (migratori veniti din Asia) din momentul nefast in care au patruns in Europa, in incercarile lor de a fura pamanturile si avutiile altor natiuni.
Postat 06 Iulie 2014, 21:59 de Europa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON