URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2013, 18:57

Arina Moş, director general ASCO: "Trebuie să-i ajutăm pe cei care merită!"

Arina Moş, director general ASCO: "Trebuie să-i ajutăm pe cei care merită!" ŞEFA AJUTOARELOR. De mai bine de o lună, fosta consilieră a primarului Ilie Bolojan, Arina Moş (foto), este cea care conduce activitatea singurei instituţii locale care se îngrijeşte de nevoile amărâţilor. A şi trecut la treabă, formulând primul regulament al creşelor şi cerându-le angajaţilor să se ponteze când vin şi pleacă de la serviciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 33 de ani, Arina Moş a fost instalată în primul său post de conducere, la cârma Administraţiei Social Comunitare Oradea, după ce a câştigat cu o notă de peste 9 concursul la care, de altfel, a fost singura candidată. Noua şefă a ASCO este absolventă de Drept, iar timp de patru ani a lucrat consilier în cabinetul lui Ilie Bolojan. Nu e de mirare, deci, că angajaţii o văd drept "omul primarului".

Totuşi, Arina susţine că nu edilul a îndrumat-o spre a ocupa postul. Nu neagă, însă, că şi ea este o persoană căreia îi plac regulile. Şi le aplică atât în relaţia cu băieţelul ei de clasa I, cât şi în instituţie...

"Îmi discut deciziile cu familia"

- Ce v-a determinat să vă înscrieţi în concursul pentru postul de director al ASCO?

- Aproape trei ani eu am ţinut audienţele domnului primar, am cunoscut problemele sociale ale comunităţii şi m-am implicat în rezolvarea acestora. Când îl vezi pe omul necăjit care se uită la tine în ochi şi-ţi spune problema lui, nu poţi să nu te gândeşti că şi cineva apropiat ţie ar putea fi în acea situaţie. Rezolvarea unei probleme sociale deosebite îţi aduce şi satisfacţii enorme. Am hotărât să particip la acest concurs pentru ca, din postura de director al ASCO, să am posibilitatea implicării directe în domeniul social. Sincer, asta a fost situaţia.

- Ce credeţi că vă recomandă, jurist fiind, să conduceţi o instituţie cu caracter social?

- Nu trebuie neapărat să ai o anumită profesie ca să fii un bun director. Însă faptul că sunt jurist de profesie mă ajută foarte mult, deoarece instituţia lucrează cu o legislaţie foarte complexă. Cel mai important este să-ţi doreşti să ai rezultate cât mai bune, indiferent de activitatea pe care o faci. Tatăl meu avea o vorbă: Dacă nu-ţi place şcoala şi ajungi măturător de stradă, atunci trebuie să fii cel mai bun măturător de stradă...

- În ce măsură a fost sarcină de la primarul Bolojan, sau descoperirea unei noi vocaţii?

- Nu poţi să faci administraţie publică de calitate dacă eşti superficial şi nu-ţi dai interesul. Acum, aceasta este vocaţia mea. În momentul în care am hotărât că îmi depun candidatura, i-am comunicat lucrul acesta şi domnului primar. Nu cred că a fost o mirare, căci ştia cu ce m-am ocupat la cabinetul său.

- Reformulez: aţi discutat cu Ilie Bolojan înainte să vă decideţi?

- Nu. Eu îmi discut deciziile cu familia. Toată lumea ştia că doamna Zita (n.r. Koncsek) va ieşi la pensie. Nu am fost influenţată.

"Politicile sociale nu sunt un moft"

- Cum vedeţi activitatea ASCO, ca o persoană care vine din exterior? Ce nereguli aţi găsit după instalare?

- Nu este cazul să discutăm despre nereguli, ci poate despre viziuni diferite. Viziunea mea pe viitor implică muncă, disciplină şi transparenţă. După o lună este prematur să spun dacă au fost sau nu nereguli. Şi, oricum, pe mine mă interesează ce voi face de-acum înainte.

- Câţi orădeni ajută instituţia şi cum? Este Oradea un oraş sărac?

- Nu am o cifră exactă, dar sprijinim un număr mare de persoane prin beneficiile de ajutor social, cantina socială, legitimaţiile de călătorie pentru OTL, subvenţii la energia termică, alocaţii, indemnizaţii pentru creşterea copiilor, persoane cu handicap, asistenţi personali, beneficiari de alimente prin programul PEAD şi persoane fără adăpost. Nu pot să spun, însă, că Oradea este un oraş sărac. Sunt oamenii noştri necăjiţi şi, în funcţie de posibilităţile economice, trebuie să avem grijă de ei.

- Dar consideraţi că suntem un stat social? Ne permitem să ducem "în spate" atâtea categorii defavorizate?

- Politicile sociale nu sunt un moft, însă cazurile trebuie instrumentate corect. Adică să fie ajutaţi cei care merită. Asta depinde foarte mult de noi, de mersul pe teren la oricare anchetă socială pe care o întreprindem. Nu sunt eu în măsură să dau verdicte în privinţa faptului că suntem sau nu un stat social. Aspectele sociale sunt responsabilitatea oricărei comunităţi.

Reduceri la ASCO?

- Ce modificări doriţi să faceţi în cadrul instituţiei? Vor exista reduceri de personal?

- Sunt în faza evaluării activităţii instituţiei. De aceea, nu pot da date concrete despre reorganizare. Ce pot spune este că şi noi dorim eficientizarea activităţii prin reducerea cheltuielilor. În acest moment nu pot spune dacă vor exista sau nu disponibilizări.

- Se pot face reduceri de cheltuieli la ASCO fără a afecta beneficiarii prestaţiilor sociale?

- Acest lucru nu va afecta sub nicio formă beneficiarii. Există şi altfel de cheltuieli care ar putea fi reduse, însă trebuie întâi gândită o strategie economică.

- Câţi asistaţi muncesc în contul ajutoarelor sociale pe care le primesc şi ce anume fac?

- În aprilie, vor presta muncă în folosul comunităţii 59 din cei 495 de beneficiari de ajutor social, respectiv 54 din 193 de beneficiari ai cantinei de ajutor social. Asistaţii prestează activităţi de curăţenie în locuri publice, parcuri, cimitir, salubrizare pe malul Crişului Repede. Sunt, într-adevăr, puţini. Potrivit legii, dacă nu vin la muncă ajutorul se opreşte. Mulţi, însă, vin cu tot felul de adeverinţe medicale care să-i scutească.

La creşă, după regulament

- ASCO deţine 13 creşe în cadrul Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie, şi se ştie că există probleme din cauza insuficienţei locurilor. Cât de acută e situaţia? Câte cereri refuzaţi?

- Avem 492 de locuri în cele 13 creşe, ocupate în totalitate. Mai avem în aşteptare circa 100 de cereri. Menţionez că nu refuzăm cererile părinţilor, ci încercăm să le rezolvăm. Cum e cu creşele? Mulţi părinţi depun cereri şi apoi se răzgândesc ori aduc copilul doar câteva zile. De aceea, nu pot să am acum o situaţia clară, până când nu va intra în vigoare noul regulament. Anul acesta se va deschide încă o creşă care va avea o capacitate de 60 de locuri la Grădiniţa nr. 52. Ne va ajuta mult.

- Prima măsură după instalarea în funcţie a fost elaborarea unui regulament al creşelor, aflat acum în dezbatere publică. Ce aduce nou acesta?

- Regulamentul este afişat pentru dezbatere pe site-ul ASCO şi îi invit pe părinţi să-l studieze. El a fost necesar având în vedere apariţia la nivel naţional a Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor. În regulament sunt prevăzute clar serviciile de educaţie timpurie, proceduri privind înscrierea şi admiterea copiilor în creşe şi contribuţia lunară de întreţinere a unui copil în creşă.

- Aţi introdus perioada de 1-30 iunie a fiecărui an pentru înscrierea în creşe. Cum se făceau înscrierile până acum?

- Până acum, înscrierile se făceau pe tot parcursul anului, fără criterii de departajare a dosarelor şi fără o procedură clară, fapt care determina îngrijorarea părinţilor în privinţa locului pentru copilul lor. Cred că acum vor fi mai liniştiţi. Procedura este aceeaşi ca la grădiniţă, nu am inventat nimic. Cred că şi perioada este suficientă.

"Nu cer nimic din ceea ce eu nu fac"

- ASCO a făcut verificări ale declaraţiilor depuse de beneficiarii de ajutor de încălzire? Câţi orădeni au făcut declaraţii false pentru a beneficia de căldură mai ieftină?

- Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire avem obligaţia de a efectua lunar anchete sociale pentru cel puţin 60% pentru beneficiari, dar putem să o facem şi la sesizarea unor terţi. În luna ianuarie am găsit 4 cazuri, în februarie 8, iar în martie 20. În această situaţie, dreptul la ajutorul de încălzire încetează, iar sumele plătite necuvenit se recuperează în condiţiile legii.

- E adevărat că este posibil să introduceţi un sistem de pontare cu cartelă pentru angajaţi? Chiulesc prea mult?

- (râde) Sistemul există în ASCO din 2007. Eu doar le-am cerut colegilor să îl folosească. N-am stat să văd care cum chiuleşte, dar am considerat că, din moment ce acest sistem există, este de bun simţ să-l folosim. Eu însămi mă cartelez. Vreau să fiu un exemplu pentru ei. Nu le cer nimic din ceea ce eu nu fac.

- Dar o sală unică de lucru cu publicul?

- Mă gândesc la amenajarea unei astfel de săli. Din păcate, acum, oamenii necăjiţi se plimbă prin mai multe birouri. Cred că e o formă de respect pentru cetăţean ca acesta să-şi poată rezolva problemele repede.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan, primarul Oradiei: bun strateg, vizionar, exigent

Ioana Florea, director adjunct ASCO: energică, meticuloasă, implicată

Florica Cherecheş, deputat PNL: sufletistă, puternică, devotată

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
BOLOJAN e o nulitate pentru Oradea dar osursa pentru cei care traiesc din banii publici.
lorica Cherecheş, deputat PNL: sufletistă, puternică, devotată, SUFLETISTA pe banul ei sau public ? PUTERNICA din ce punct de vedere ca mama ? DEVOTATA cui ? BISERICII :)))) A.M este o persona plina de slabiciuni care nu ne reprezinta pe noi cetateni decat cei care ii intind o mana, ii linge , ii aduleaza FA du te la medic nu ne manca banii degeaba !
Postat 09 Aprilie 2013, 19:16 de o scarba
arina
cred ca doamna Arina Mos ar trebuit mult sa ,,linga'' ca sa ajunga la pozitia respectiva...poate ca arata bine,dar de aceea ca in viata lui nu ar trebuit sa lucreaza...numa ,,gura'' ar trebuit sa foloseasca sa mearga mai sus! Rusine! Sa dai demisia! Nu avem nevoie de oameni incompetenti care nu sunt in stare sa faca nimic,dar au salariu exagerat de mare!
Postat 09 Aprilie 2013, 19:15 de andrei70
BOLOJAN e o nulitate pentru Oradea dar osursa pentru cei care traiesc din banii publici.
Ilie Bolojan, primarul Oradiei: bun strateg, vizionar, exigent ASTEA NU SUNT CALITATI E VESNIC IN RAZBOI :)) unde oare in pat ? UN PRIMAR trebuie sa fiu un bun ascultator si sa si REPREZINTE cetateni ORASULUI care l au votat nu sa taie si sa spunzure cum vrea el, el nu face armata ca sa fie exigent, si a gresit vocatia. BOLOJAN este un mincionos, un neintelegator si mai grav un om foarte incapatant tot ce face este contrar celor pe care l au vota, a dat multi banii publici celor care l au sustinut si in concluzie pentru VOTANTI este O NULITATE impreuna cu subalterni sai.
Postat 09 Aprilie 2013, 19:13 de o scarba
rabdare si rabdare , griji la pat !
nu e usor sa fi o marioneta politica vs o centurista uneori e cumplit dar asta e viata, mergem inainte !
Postat 09 Aprilie 2013, 12:23 de nu merita atentia
rabdare si rabdare , griji la pat !
nu va mai stresati cu mizerii politice lasati o sa culeaga si ea ceva ca altfel se sinucide, fie va mila de suflete chinuite, fata spune multe despre un om, e incoltita, nu a realaizat nimic singura fara sa o sustinta cineva, decat sa se sinucida mai bine sa ne chinuim noi in rabdare , rabdare si rabdare ca nu ne saraceste ;la ce minte are e un real pericol in patul celor maritate in rest marioneta, rabdare! toate vor sa fie cineva dar nu si pun o intrebare logica eu chiar sunt om , am calitati umane sau mai mult animalice ?
Postat 09 Aprilie 2013, 12:21 de nu merita atentia
antena
Fatuca asta e saraca cu duhul, dar e prietena cu blonda primarului deci a trebuit promovata. prin 2000 a dat 3000 de marci lui Codrut Seres sa ajunga prezentatoare la Antena 1 Oradea pana a venit Crina care a dat in natura cui trebuie si a inlaturat-o; Oameni care toata viata nu au realizat nimic ca nu au fost in stare, doar s-au catarat pe spatele altora; si pe mana asteia e soarta sarmanilor orasului...
Postat 09 Aprilie 2013, 10:44 de eu
nukem
Se pontau angajatii si inainte sa apara fufa asta! Acuma le-a cerut sa se ponteze si cand ies sa-si cumpere un corn de la alimentara de vis-a-vis, asta e marea schimbare aduasa. Ar mai trebui precizat ca inainte sa ajunga consiliera primarului a ocupat onorabila functie de SECRETARA a fostului viceprimar Carp. Ehhh... "Trebuie să-i ajutăm pe cei care merită!" - Eu credeam ca pe cei care au dreptul conform legilor in vigoare!!!! (Foarte misto mentalitate ai stimabilo) Bleah...merg sa vomit....hai pa
Postat 08 Aprilie 2013, 23:55 de duke
Competenta?
Sincer facultatea de drept e "la moda" si in special bugetarii o fac sa le creasca"punctajul" la salariu. Juristul se formeaza in practica si nu pe postul de secretara a primarului. Din pacate multe directoare sunt recrutate din randul secretarelor. Una dintre "faimoasele" secretare-directoare este d-na deputat USL, Liliana Minca, fosta directoare LOTO.
Postat 08 Aprilie 2013, 21:03 de S.
suntem ghinionisti la femei !
e licentiata in DREPT nu va speriati dar de stanga ca ideologie politica :))) a merita este contrar a avea dreptul :))) te bazezi pe intuitia cuiva care de regula inseamna slabiciune , daca eu sunt sugace trebuie sa o inteleg pe alta sugace de sticla, cam asa vede buzata si par roscat viclenia in ASCOM :)) ma repet LICENTIATA in DREPT !! aveam una blonda in PDL o tineti minte ce figuri avea si aia extraordinar, una ca una dar niciuna cu coloana vertebrala din pacate, suntem ghinionisti la femei ! nu ne impiediam noi in tine stai relxata pacat de banii aruncati pe ferestra, si nu investiti in cei care au capacitate !
Postat 08 Aprilie 2013, 17:02 de aveam una blonda in
Tineretea, bat-o vina !
,,...ochi lunecosi, inima zburdalnica, insa dama de mare influenta si cu naturelul tare simtitor". O observatie cu referire la titlu : nu ,,pe cei care merita" ci PE CEI CARE AU DREPTUL ! Unii, nu multi, vor sesiza nuanta.
Postat 08 Aprilie 2013, 16:12 de pinonel
ai de voi muritori de foame !!!
creati locuri de munca la sate , dati le o sansa copiilor lor acolo nu ne abuzati cu defectele de iresponsabili ca civilizatie, productia se realizeaza in ferme si agricultura nu cu pixul in custi demne de lagar nazist :)) vai de voi muritori de foame !!! ati inghitit fonduri nerambursabile si ati lasat oamenii fara apa in casa :))) la oras ce au facut tarani , au falimenta orase ca sa si faca vile ?
Postat 08 Aprilie 2013, 10:33 de la sate
competenta
Imi place titlul: "Trebuie să-i ajutăm pe cei care merită!"", iar d-na e politruc, merita ajutata, competenta nu are legatura cu numirile in functii de decizie,
Postat 08 Aprilie 2013, 10:20 de dan
nu ar trebui ca cei cu domiciliu in Oradea sa avem locuri de munca in orasul NATAL, ar fi o masura
"Sunt în faza evaluării activităţii instituţiei." adica o sa i faca un scurt istoric incapand cu anii XXXX ?:))) are capacitate de evaluare a starii prezentei a populatiei , nici macar nu e psiholog ca sa poata sa inteleaga sufeltul celor care in disperare de necivilixzatie dovedita de migratia in functia publica a TARANILOR si prin parvenirea abuziva a banului public , multi dintre noi nu ne mai revenim din soc, cum ne simtim oare noi cei cu vechime in munca cotropiti barbar de migratile politice obligat impuse,nu ar trebui ca cei cu domiciliu in Oradea sa avem locuri de munca in orasul NATAL, ar fi o masura de luat in considerare , nu va lacomiti pe ce nu este al vostru !!
Postat 08 Aprilie 2013, 10:16 de RUSINEEEEEEE
anca
sunt socata an de an ajung la comisie ca persoana cu handicap si desi am 2 facultati si un masterat nu mi au dat nici un job , asa flamanzi sunt pe acolo ? ma distreza acest sistem cu COMISIE in ghilimele :)))) nici psiholog nu avem asigurat odata cu deteriorarea deficiente, nu se implica cu absolut nimic decat dau din pix , dar faptic nu ofera nimic persoanelor cu HANDICAP !!! sunt fericita ca singura am constata ca HANDICAPUL nu e o BOALA , nu suntem BOLNAVI, nu cersim decat avem nevoie de BIROCRATIE ca sa beneficiem de drepturi conform legii.LOCURI de munca , nuuuuuu e ceva ca un DROG nu e permis oricui :))).
Postat 08 Aprilie 2013, 09:37 de e sub orice critica
esti varza cu toata facultatea ta de Drept.
vai de capul tau FA la 33 de ani altii au 2 facultati si 2 masterate si nu traiesc din banul public, poati sa crezi asa cev a!!!! nu le a platit nivci mama nici tata facultate si nu a dat din buci pentru un loc de munca :))) esti varza cu toata facultatea ta de Drept. PERFORMANTA o faci prin EDUCATIE SERIOASA nu 4 ani de facultate :))) balbaiala :)))
Postat 08 Aprilie 2013, 09:31 de demisia !!
nuke cel prost
Da' tu de unde stii cum e fata, uratule ? Ai testat-o te pomeni ! Ca stii si ca-i finuta ! Gramatica nu prea stii, ,,primitivule"... Cine se aseamana, se aduna : arina mos, adriana lipovan, ghitea mircea si liosta e luungaaa... Toti au candidat singuri si au castigat ! Rezultatele (in)competentei lor, dar nu numai a lor, se vad... daca stii citi !
Postat 08 Aprilie 2013, 09:08 de Mirela M.
Sunt acrii strugurii, nu?
De unde stii tu Mirela M, desi nu asta ti-e numele, cum e fata ?? I-ai dat test? Esti frustrat ca nu ai asemenea pozitie ? Ce conteaza cum arata ? Fata e chiar draguta si o finuta. E o institutie de estetica sau de politici sociale ? Cine esti tu zdreanta de doi bani sa pui stampile pe oameni care nu-i cunosti? Primitivule, vezi-ti de viata de * care o ai ! Ravnesti la postul ei ? Societatea romaneasca e bolnava intrucat specimene de genu asta, niste scursuri ratate si frustrate dau in capul cuiva care ajunge undeva si vrea sa faca ceva bun. Muriti ma gunoaielor , taranoi de 2 bani , jeguri aduse de Ceausescu la oras sa curete budele orasenilor !!!
Postat 08 Aprilie 2013, 01:56 de Nuke the stupid
o scursura umana este...
mi-e sila cand vad cum dati limbi in fundul primarului si publicati asemenea "articole", de fapt o jalnica copie a ceea ce a fost candva "Crisana" ! Apropo, a ajuns Crisana cel mai bun ziar din Oradea, asta spune multe nu-i asa ? fata asta este o nulitate absoluta, are creierul cat o aluna, am ajuns la mana oricarui cretin, vai de capul lui de oras !
Postat 08 Aprilie 2013, 00:17 de Mirela M.
vorba multa
arata bine peste 40 de ani....de vorbit nu-i greu
Postat 07 Aprilie 2013, 23:47 de trxi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON