URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2014, 07:47

Ape tulburi: AJVPS Bihor, acuzată de acţiuni abuzive împotriva pescarilor cu acte-n regulă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se întâmplă la fel, la fiecare început de an. Iar motivul e simplu: momentul înnoirii documentelor - avize, autorizaţii, permise - este cel mai bun pentru jecmănit clienţii...

Cam asta e optica Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, cel puţin în relaţie cu pescarii care, pentru a practica legal această activitate, au nevoie de permise oficiale. Pentru a-şi conserva cât mai bine numărul de membri, din ale căror cotizaţii prosperă, AJVPS dezinformează publicul, lăsând să se înţeleagă că numai cotizanţii asociaţiei au drept de a pescui. Până să se convingă că nu e aşa, cei care şi-au luat exact aceleaşi permise prin alte asociaţii se trezesc nu doar apostrofaţi că nu au "acte valabile", ci sunt şi alungaţi abuziv de pe malurile apelor.

Marş acasă!

Au păţit-o, lunea trecută, câţiva pescari care îşi lansaseră undiţele pe Crişul Repede, în aval de Oradea, chit că se aflau în perfectă legalitate. Oamenii aveau plătite taxele pentru permisele ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură), pe care le obţinuseră prin Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius, şi deţineau şi avizul de a pescui pe respectivul tronson de Criş, arie protejată aflată în custodia aceleiaşi asociaţii.

Cu toate acestea, s-au trezit abordaţi de o echipă de reprezentanţi ai AJVPS Bihor, însoţită de un echipaj al Poliţiei, şi acuzaţi că folosesc "permise care nu sunt valabile", fiindcă nu sunt emise de AJVPS Bihor. Li s-a spus că singura posibilitate de a pescui pe Crişul Repede este aceea de a procura permisul ANPA prin asociaţia lor, fapt condiţionat însă de plata cotizaţiei anuale la AJVPS Bihor. Sancţiunea? Una bizară: să plece acasă! Nu tu amendă, nu tu proces verbal, nimic. Dar, cum tărăşenia se derula în prezenţa poliţiştilor, "contravenienţii" s-au conformat...

Din drept, obligaţie

Nemulţumiţi că au plătit permisul de pescuit şi totuşi erau consideraţi în neregulă, pescarii s-au îndreptat, nervoşi, spre APS Aqua Crisius, înţelegând abia aici că fuseseră victimele unui abuz, deoarece nimeni nu avea dreptul să îi alunge de pe Criş. "E poveste veche. Cei de la AJVPS fac asta la fiecare început de an. Îi sperie pe oameni că nu pot pescui decât cu permise eliberate prin ei şi, mai mult, le condiţionează eliberarea acestora de plata cotizaţiei la asociaţia lor. Doar atât îi interesează, strângerea cotizaţiilor, nimic altceva!", acuză preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.

De ce este un abuz a pretinde că doar permisele eliberate de AJVPS sunt valabile? Simplu: pentru că permisele ANPA sunt unice, indiferent cine mijloceşte accesul la ele. Permisele pentru pescuit recreativ/sportiv pot fi emise fie direct de agenţia statului, prin inspectorii piscicoli de pe lângă direcţiile agricole, fie de asociaţiile cărora ANPA le-a dat acest drept, în Bihor fiind două: AJVPS şi Aqua Crisius. Un pescar poate solicita permisul direct de la ANPA, contra unei taxe anuale de 30 lei, parcurgând o anumită birocraţie şi umblând singur după el, sau prin asociaţiile de pescari, care se ocupă de formalităţi, dar obişnuiesc să îi şi facă membri pe solicitanţi, percepându-le şi cotizaţie anuală: 25 lei în cazul Aqua Crisius, 40 lei la AJVPS.

Care e diferenţa? Dincolo de cuantumul diferit al cotizaţiei, în vreme ce AJVPS condiţionează eliberarea permisului de plata taxei de membru, Aqua Crisius susţine că nu face acest lucru, îndrumându-i pe cei care nu vor să se înscrie în asociaţie direct către ANPA. Mai mult, Aqua Crisius a decis să transforme cotizaţia într-o sumă minimă, astfel că începând din 13 ianuarie a.c. ea va fi redusă la 10 lei, tocmai pentru a arăta că scopul asociaţiei nu e funcţionarea pe seama banilor ceruţi de la membri, ci realizarea unor proiecte serioase prin atragerea de finanţări externe.

Război pe bani

Hărţuirea la care sunt supuşi pescarii are la origine un conflict mai vechi al celor două asociaţii, întreţinut de nemulţumirea "arhaicei" AJVPS că a pierdut tot mai mult din monopolul moştenit din vremea comunismului, deşi nu e o autoritate publică, cum ar putea crede unii, ci doar o simplă organizaţie nonguvernamentală ca oricare alta. În 2011, când Ministerul Mediului a organizat o sesiune de atribuire a fondurilor cinegetice şi piscicole, AJVPS Bihor a pierdut multe dintre ele în favoarea diverselor asociaţii "private" apărute în ultimii ani.

Aşa şi cu cele două cursuri mari de apă ce traversează Bihorul: Crişul Repede şi Crişul Negru. Administrator al celor două zone de pescuit a devenit, la "licitaţie", AJVPS, apoi în urma contestării titularul a fost declarat Aqua Crisius (având, la punctaj egal, avantajul că deţinea custodia ariilor protejate de pe cele două râuri) pentru ca la finele lui 2013, instanţa să dea din nou câştig de cauză AJVPS-ului.

De notat, însă, că cine gestionează cele două fonduri nu contează aproape deloc din perspectiva celor care vor să pescuiască. Asta fiindcă ambele asociaţii s-au angajat, în ofertele proprii, să aplice tarife de acces zero pentru pescari în cele două zone. Altfel spus, cei care doresc să pescuiască pe Crişuri nu au de plătit vreo taxă suplimentară, ci doar pe cea datorată statului pentru permisul ANPA. De aceea a devenit o miză atât de importantă oportunitatea de a-i "agăţa" pe pescarii bihoreni ca membri de asociaţie...

Din acest punct de vedere, potrivit lui Togor, AJVPS a mai făcut o şmecherie, introducând o clauză abuzivă în regulamentul de pescuit pe care trebuia să îl elaboreze. Dacă legea îi cerea doar să elaboreze un set standard de reguli de protecţie a resursei piscicole, asociaţia a inclus în acesta şi o prevedere excesivă, conform căreia doar membrii AJVPS ar avea dreptul la permis. "Aşa le şi zic pescarilor care n-au permise date de ei: că încalcă regulamentul lor. Păi ce, un regulament intern bate o lege?", acuză preşedintele Aqua Crisius.

Au venit cu tancurile...

Atacaţi la imagine şi orgoliu, concurenţii AJVPS-ului ameninţă cu represalii. Mai exact să conteste în instanţă, din nou, statutul de administrator al celor două zone de pescuit obţinut de AJVPS, din motive de mediu, căci gestionarul fondului de pescuit trebuie să aibă autorizaţie de mediu, iar AJVPS, cel puţin deocamdată, nici nu o are şi nici nu o poate primi fără avizul custodelui ariei protejate. Adică, în cazul celor două râuri, al... Aqua Crisius!

Reprezentanţii Aqua Crisius sunt supăraţi că ei, care se zbat să obţină finanţări pentru proiecte pe termen lung, adaptate realităţilor, primesc reproşuri de la nişte "paraziţi" obişnuiţi să funcţioneze doar din cotizaţii. "AJVPS e un ONG ca şi noi, diferenţa este că în 7 ani noi am iniţiat şi dus la bun sfârşit o grămadă de proiecte, în timp ce ei nici măcar un regulament de pescuit ca lumea n-au reuşit să-şi facă, ca să nu mai vorbim de felul în care dau socoteală membrilor. În vreme ce ei doar încasează cotizaţii, noi tocmai cu asta ne ocupăm, cu protejarea resurselor acvatice vii şi a biodiversităţii, fiind custozii acestor arii, cu responsabilităţi clare asumate faţă de autorităţile statului", spune Mihai Togor.

În consecinţă, preşedintele Aqua Crisius e decis să dea o lecţie. "Nu poţi obliga pe cineva să îţi dea bani, în baza unui regulament ilegal, netransparent, iar tu să nu laşi nimic în urma ta, ani şi ani la rândul. Acum trăim alte vremuri! AJVPS-ul e o entitate adusă cu tancurile sovietice şi, deci, trebuie să dispară. Sau să se reformeze". Desigur, mai există şi o a treia variantă: să se încăpăţâneze. Ceea ce chiar e de aşteptat să se şi întâmple...


VÂNĂTORI DE COTIZAŢII
"Eu de unde să am bani?"

Acuzată că foloseşte dezinformarea pentru a-şi rotunji numărul de cotizanţi şi, implicit, fondurile, AJVPS Bihor recunoaşte oarecum, doar că are propriile "justificări". Interpelat de BIHOREANUL, directorul asociaţiei, Sorin Bronţ, a negat iniţial că pescarii posesori de permise eliberate prin alte asociaţii ar fi goniţi de pe apele administrate de AJVPS: "Permisul e valabil, poate fi eliberat de oricine, îl recunoaştem, deocamdată nu restricţionăm accesul nimănui".

Pe de altă parte, însă, şeful AJVPS Bihor a admis că se foloseşte de propriul regulament în relaţie cu pescarii. "Ei trebuie să respecte, pe lângă legile şi ordinele în vigoare, şi statutul asociaţiei. Iar conform statutului, practicarea activităţii se face de către membrii asociaţiei", e interpretarea lui Bronţ, care explică şi de ce este nevoie de o asemenea constrângere: "Nu putem face pază, control, populări dacă nu avem bani. Suntem o asociaţie, iar bani nu primim de nicăieri, singura sursă în cazul nostru sunt cotizaţiile. Statul nu face nimic, ANPA are un singur inspector pe judeţ, care nu are nimic, nici maşină, nici benzină, ci tot la mine vine să îl ajut în acţiunile de control. Iar eu de unde să am bani?", spune Bronţ, care se declară convins că şi pescarii preferă să plătească taxe de membru, beneficiind indirect de serviciile asociaţiei, cum ar fi acţiunile anti-braconaj.

Cât despre regulamentul excesiv, cu reguli aplicabile celor din afara asociaţiei, directorul AJVPS Bihor o taie scurt: "Regulamentul a fost apropbat de ANPA. Nu e vina mea că l-au aprobat, nu? Oricum situaţia se va lămuri în curând, căci probabil vom pune tarife de acces". Cum e posibil aşa ceva, din moment ce asociaţia s-a angajat faţă de ANPA la tarife zero? "Legea nu spune că tarifele nu se pot modifica", a încheiat Bronţ, fără a mai da alte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
dreptul la replica asa zisului vanator... a lui peste prajit
esti unul din asa zisii <vanatori> ce se imbuiba cu alcool inainte de inceperea partidei de vanatoare, apoi se mira lumea de ce va impuscati intre voi? vanatorii is oameni respectabili la fel ca si pescarii ptr. pasiunea lor, dar mai sunt si uscaturi genul celui ce a jignit toti pescarii...
Postat 22 Ianuarie 2014, 09:29 de George Paul
*
Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius, elibereaza avizul pentru pescuit in ariile protejate aflate în custodia aceleiaşi asociaţii, in 30 de zile de la depunerea cererii = RUSINE!...
Postat 22 Ianuarie 2014, 07:33 de *
pescaul bland
oameni buni,din cotizatiile noastre se fac chefuri,nu din sponsorizari cum spune tovarasul Birau Vasile,presedinte la clubul Beius care este un dictator al comitetului si nu voteaza cum propune,este oaia neagra ca sa nu spun altfel.
Postat 21 Ianuarie 2014, 18:06 de pescaul bland
beiusean
la beius platesti cotizatia si marsi acasa.nu cere nimic,nu pune intrebari ca altfel secretarul filialei pune ochii pe tine si daca esti corect pentru Ile Sorin nu este ora potrivita sau locul unde pescuiesti,oricum nu e bine.
Postat 21 Ianuarie 2014, 18:01 de beiusean
un pescar
pescari uniti-va,este o delectare placuta,nu acceptati ce va ofera ajvps bihor ,este o minciuna,multi credem inca ca este de stat. nu este ,ne iau cotizatiile si atat. fac ce vor cu banii nostri. de ex. la beius ,toata zona nu a fost populata cu peste cum ar trebui la atata cotizatie cat o platim niciodata sau cel putin in ultimii 15 ani decand filiala beius este condusa de Ile Sorin si Birau Vasile(fost judecator la beius).
Postat 21 Ianuarie 2014, 17:57 de un pescar
ROF-ul bate Legea !
Iar Politia pune botul la asa ceva ? Pescari uniti-va si, laolalta, renuntati la pescuit ca sunteti caraghiosi asa cum stati, vara-iarna, ploaie-soare, frig-canicula, chiciura-ploaie de stele, pe maluri pentru a prinde o fiinta vie care ba e prea mare, ba e prea mica, ba e prea mult, ba e prea putin ! Pescarii sunt una dintre cele mai imputite foaite umane !
Postat 21 Ianuarie 2014, 10:23 de Vanator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON