URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2013, 09:04

Anti-erou pe soclu: Autorităţile din Marghita i-au ridicat statuie unui bolşevic stalinist şovin (FOTO)

Anti-erou pe soclu: Autorităţile din Marghita i-au ridicat statuie unui bolşevic stalinist şovin (FOTO) DEZVELIŢI TOT ADEVĂRUL! Preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu Bihor, col. (r) Grigore Bartoş şi-a făcut pios cruce în faţa bustului lui Alexandru Sencovici şi i-a pus pe soclu o coroană de flori în acordurile Imnului Eroilor. Cum nimeni n-a luat aminte la versurile acestuia, nici el şi nici altcineva n-a spus cine a fost cu adevărat "eroul" omagiat, care n-a avut alţi dumnezei decât pe Lenin, Stalin, Marx şi Engels
Anti-erou pe soclu: Autorităţile din Marghita i-au ridicat statuie unui bolşevic stalinist şovin (FOTO) ÎN OLIMPUL COMUNIST. Una din puţinele fotografii publice ale lui Alexandru Sencovici îl înfăţişează la o plenară din 1945 a conducerii Partidului Comunist, ascultând cuvântarea lui Gheorghe Gheorghiu Dej în al doilea rând al prezidiului. În faţa lui stăteau Vasile Luca, Ana Pauker şi dr. Petru Groza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru meritele din trecut îi ridicăm statuie, pentru crimele din prezent îi tăiem capul, spunea Iosif Visarionovici Stalin. Lui Alexandru Sencovici, veteran din garda staliniştilor care au impus comunismul în România, nu i-a tăiat nimeni capul. Dimpotrivă, acum două duminici, autorităţile locale i-au ridicat statuie în ciuda faptului că, imediat după al doilea război mondial, considera că Transilvania nu trebuie să fie a României.

BIHOREANUL vă povesteşte cum a ajuns cetăţean de onoare unul dintre pionierii celui mai criminal regim din istorie şi vă redă portretul real al celui omagiat ca "părintele spiritual al Marghitei".

Prinos de recunoştinţă

Duminică, 20 octombrie, ora 13.30. În centrul Marghitei, alături de bustul lui Mihai Eminescu, se profilează un altul, acoperit cu un cearşaf. Câteva oficialităţi se agită în apropiere, iar nişte copii repetă în surdină un cântec. Pe trotuare sunt înşirate coroane ce urmează a fi puse pe soclul noului monument. Pe cine înfăţişează? "Unul Sencovici, care a fost ministru", zice un localnic.

Începe ceremonia. O strofă din "Deşteaptă-te, române!", apoi cuvântează şeful filialei locale a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Aurel Nandra, profesor de română: "Alexandru Sencovici s-a născut la Marghita în 1902, unde a copilărit şi şi-a petrecut prima parte a tinereţii". "Deputat din 1948 până în 1980", "ministru al Industriei Uşoare". "Cu sprijinul său neprecupeţit, Marghita s-a dezvoltat vertiginos". "A contribuit la înfiinţarea fabricii de confecţii şi a fabricii de încălţăminte". "Decedat în 1995". "Înălţarea bustului este semnul recunoştinţei faţă de părintele spiritual al Marghitei", s-au auzit, ca nişte aşchii de rumeguş, frânturi din discurs. Au urmat, pe repede înainte, mulţumiri din partea fiilor celui omagiat, Imnul Eroilor, depuneri de coroane, spectacol "cultural-artistic", tot tacâmul...

Pe alese

Cu o zi înainte, Consiliul Local votase în unanimitate acordarea titlului de cetăţean de onoare aceluiaşi Alexandru Sencovici, formalitate pregătită din legislatura trecută, când o stradă a şi fost botezată cu numele său.

04 Sencovici tanar.jpgCeea ce la festivitate nu s-a spus, dar reprezentanţii Societăţii Avram Iancu invocaseră ca argumente pentru realizarea monumentului, e că Alexandru Sencovici (foto) a avut o "bogată activitate politică". A intrat în Partidul Comunist în 1925, la 23 de ani. În 1928, când bolşevicii unelteau în ilegalitate împotriva statului român, a avut "primul conflict cu autorităţile", fiind prins că răspândea ziarul "Urmaşii lui Lenin" la Oradea, unde devenise secretarul PC din Ardeal. În 1940 e condamnat la 5 ani de recluziune în lagărul de la Târgu Jiu.

Din 1945 a deţinut funcţii sindicale, iar între 1948-1970 a fost ministru. "A făcut parte din Comitetul Central al PCR" şi până în 1980 a fost deputat în Marea Adunare Naţională. "A avut relaţii apropiate cu multe personalităţi: dr. Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ion Gheorghe Maurer, Nicolae Ceauşescu". "În ultimii ani a avut dispute cu Ceauşescu, fapt ce a determinat îndepărtarea sa din funcţii", sună CV-ul oficial.

Portret necenzurat

Biografia lui Sencovici e însă mult mai bogată, după cum arată documente ale PCR şi cercetări ale istoricilor. Pe numele său adevărat şi complet Szenkovicz Sandor Ştrul Mauriciu, Sencovici, de profesie lăcătuş, şi-a ascuns originea evreiască la fel ca mai toţi veteranii bolşevici precum Ana Pauker (Hannah Robinson), Alexandru Moghioroş (Balogh Jozsef), Silviu Brucan (Saul Bruckner), Walter Roman (Erno Neulander), Leontin Sălăjan (Szilagyi Leon), Leonid Tismăneanu (Leon Tismeneţki), Teohari Georgescu (Burach Teskovich) şi mulţi alţii.

În timpul războiului s-a căsătorit cu Elisabeta (Bozsi), croitorească din Luduş, ilegalistă şi ea, viitoare adjunctă a Gizellei Vass la Comisia de Control care hotăra cine urcă în ierarhie şi cine e marginalizat, uneori închis sau chiar ucis, pentru "deviaţionism" de la linia Partidului.

Deţinut la Târgu Jiu, a intrat în graţiile lui Gheorghiu Dej, care îl va ajuta să promoveze. După război a făcut "muncă de agitaţie" sindicală, fiind propulsat secretar general al Consiliului General al Muncii şi în Frontul Naţional Democratic, organizaţie în care comuniştii, urâţi de români, s-au camuflat o vreme. Un proces-verbal al şedinţei conducerii FND din 24 ianuarie 1945 îl arată pe Sencovici ca adept al tezei că Ardealul nu trebuia proclamat pământ românesc. "De ce să îl declarăm pământ românesc?", spunea evreul maghiarizat. La fel zicea, în aceeaşi şedinţă, unul din tovarăşii săi, Vasile Luca (Luka Laszlo), un ceferist ce avea să devină doi ani mai târziu ministru de Finanţe: "Nu totul, dar ceva trebui să dăm Ungariei!". Era perioada când sovieticii îi ameninţau pe români că nu le vor "da" Transilvania decât dacă acceptă pierderea Basarabiei şi nordului Bucovinei, integrate în URSS sub denumirea Republica Socialistă Sovietică Moldovenească.

Profitor

În 1946 Sencovici îşi "aducea aportul" la falsificarea alegerilor din cadrul Frontului Unic Muncitoresc, iar după încă un an la cea a scrutinului prin care, deşi majoritatea românilor votaseră PNŢ şi PNL, comuniştii s-au declarat câştigători.

În "Stalinism pentru eternitate", politologul Vladimir Tismăneanu îl indică pe Sencovici între primii kominternişti (n.r. - membri ai Internaţionalei Comuniste, controlate de Moscova) care s-au bucurat de încrederea lui Dej. Amiciţia cu acesta va face ca lăcătuşul marghitan să ajungă în 1949 ministru adjunct al Muncii, iar apoi, timp de două decenii, ministru al Industriei Uşoare şi al Bunurilor de Consum. În martie 1970 a fost "eliberat din funcţie", dar rămâne în CC şi în MAN ("parlamentul" comunist), ca deputat de Marghita. Asta deşi locuia în Bucureşti, în cartierul Primăverii, rezervat înaltei nomenclaturi.

Avea s-o ducă la fel de bine până la moarte, cu alimente, băuturi şi delicatese livrate prin reţeaua de magazine cu circuit închis a Partidului, asistenţă medicală asigurată la spitalul Elias şi cu educaţie aleasă pentru cei trei fii.

Stalinist dur şi pur

Pentru că memoriile sale sunt încă ferecate la fostul Institut de Istorie a PCR, relatările despre Sencovici nu sunt multe, dar îl descriu ca pe un stalinist vehement, opac oricărei deschideri. La plenara din mai 1952 a CC, când s-a tranşat lupta pentru putere în partid, s-a lepădat rapid de grupul Vasile Luca-Ana Pauker-Teohari Georgescu, acuzat de "atitudine antipartinică şi antistatală şi de promovarea unei linii antileniniste", şi a cerut demiterea lui Luca, etichetat "agent al imperialismului".

Alte două episoade îl prezintă în 1956 ca trimis special al CC la Oradea după lichidarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria, cu misiunea de a calma spiritele în zonă, iar în 1961 ca emisar la Budapesta, unde Janos Kadar construia "comunismul de gulaş", mai "cu faţă umană". La întoarcere, Sencovici îi raporta lui Dej, plin de indignare, că "tovarăşii din Ungaria" permit educaţia religioasă şi că "se ploconesc" în faţa poporului. "Este imens de mult formalism. Din partea organelor superioare se simte oarecare ploconeală faţă de mase. Nu există poziţie de luptă, critică, toţi fug după părerea bună a maselor", deplângea vechiul stalinist kadarismul.

"Disidentul"

Marginalizarea lui Sencovici s-a produs în 1977, după ce la plenara CC din octombrie i-a solicitat secretarului general Nicolae Ceauşescu să se discute greva din august a minerilor din Valea Jiului, care ceruseră un trai mai bun. Eroare: Ceauşescu nu era dispus să discute cu nimeni, şi cu atât mai puţin cu bătrânii ilegalişti!

Vechii tovarăşi ai lui Sencovici susţin, de aceea, că ar fi fost un fel de rebel, dar nici vorbă. Nu doar prin comparaţie cu opozanţii reali, persecutaţi de Securitate (ca de pildă Paul Goma), ci chiar şi cu alţi veterani comunişti ca Silviu Brucan, Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Constantin Pârvulescu şi Grigore Răceanu. În martie 1989, când aceştia trimiteau "Scrisoarea celor şase" la Radio Europa Liberă, criticându-l pe Ceauşescu de pe poziţia de militanţi socialişti, Sencovici a fost invitat să semneze şi el textul, dar a refuzat, preferând în continuare privilegiile de nomenclaturist.

"N-am ştiut"

04 Aurel Nandra.jpg"Generaţiile noi vor trebui să recunoască meritele incontestabile ale celui care, din acest moment, a devenit părintele spiritual al Marghitei", spunea cu patos, la dezvelirea bustului, şeful filialei locale a Societăţii Cultural-Patriotice, lăudând "lobby"-ul făcut pentru urbea natală de bătrânul comunist, precum miniştrii de azi. Întrebat însă de BIHOREANUL dacă îi ştia biografia reală, Aurel Nandra (foto) a scos un "nu" bălmăjit.

Nici cei doi fii ai lui Sencovici, anume veniţi de la Bucureşti, n-au fost mai volubili, spunând doar că, şi după 1989, tatăl lor i-a consiliat pe câţiva din noii demnitari. "A sfătuit câţiva oameni politici cu experienţa şi opiniile lui, care chiar au fost democratice", a spus Andrei Sencovici, refuzând să dea vreun exemplu.

Cât de democratice au fost se poate vedea, însă, şi după drumul continuat de cei consiliaţi. Că doar nu întâmplător România nu s-a despărţit nici acum de trecut şi nu degeaba ridică ea statui celor care au siluit-o peste o jumătate de secol...


04 familie.jpgHIGH-LIFE COMUNIST
Belşug atunci, prosperitate acum

Alexandru Sencovici a avut trei fii, Gheorghe, Andrei şi Alexandru, despre care Vladimir Tismăneanu scrie că au copilărit alături de odraslele altor mari comunişti, precum Petre Roman ori Valentin, Zoia şi Nicu Ceauşescu.

Cel mai cunoscut a fost cel mai mare, Gheorghe, nu atât pentru că a fost campion al tirului sportiv, cât mai ales pentru că în 1968, la 23 de ani, a devenit soţul cântăreţei Margareta Pâslaru.

 De altfel, împreună cu aceasta a şi emigrat în 1982, cu aprobare, în SUA, unde a ajuns patronul unei firme de consultanţă pe care a şi condus-o până în 2006, anul când el a murit, iar "Pâslăriţa" a revenit în ţară împreună cu fiica sa Ana Maria (în imagine alături de părinţii ei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
Abject anti-roman pe soclu. A pledat ca Ardealul să fie al Ungariei, si a trucat alegeri.
Iredentismul unguresc a incercat si incearca sa creeze probleme nu numai in Romania. la fel procedeaza si in Slovacia, Serbia si Ucraina.
Postat 01 Noiembrie 2013, 13:28 de Prevention
Obiectiv al guvernului de la budapesta :
Iredentismul unguresc e o boala veche. Acum s-a cronicizat. A dat in metastaze. Si pe vremea aia stalinistii si hortistii erau mana in mana. Stalinistii vroiau Moldova, hortistii, Transilvania. "Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave.
Postat 01 Noiembrie 2013, 13:08 de Safety
Protest
Este incredibil ce se intampla!Cum se poate intampla ca un tortionar abject din perioada stalinista a comunismului romanesc sa aiba o statuie!Cine doreste sa stie mai multe despre acest monstru sa citeasca cartea lui Ticu Dumitrescu DOCUMENTE publicata in 2008.Dar nu se poate asa ceva!Ce fel de popor suntem?Nu mai avem memorie? Ing.George Onofrei,Galati
Postat 01 Noiembrie 2013, 08:54 de George Onofrei
Marele mars al secuilor: Organizatorii, dati pe mana procurorilor
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva organizatorilor Marsului Secuilor, desfasurat duminica in judetul Covasna. Social-democratul spune ca doreste oprirea “ascensiunii fara seaman a extremismului maghiar din Romania”. Era si timpul. Poate inca nu e prea tarziu. Iredentismul unguresc nu se va opri de buna voie, din actiunile anti-romanesti. Bogdan Diaconu arata cu degetul catre Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si Consiliul National Secuiesc, sub egida carora a avut loc evenimentul intitulat “Marele Mars al Secuilor”. El ii acuza in special pe liderii maghiarilor care indeplinesc “functii publice de prim rang in administratia publica locala sau centrala, care au functii in partide sau in organizatii inregistrate in Romania” ca au incalcat ordinea constitutionala din Romania. Mii de unguri din toate judetele din Transilvania, dar si din Ungaria, au participat duminica la marele mars al secuilor. Protestatarii s-au adunat simultan in 11 localitati pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.
Postat 01 Noiembrie 2013, 06:21 de Era si timpul.
Marele mars al secuilor: Organizatorii, dati pe mana procurorilor
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva organizatorilor Marsului Secuilor, desfasurat duminica in judetul Covasna. Social-democratul spune ca doreste oprirea “ascensiunii fara seaman a extremismului maghiar din Romania”. Era si timpul. Poate inca nu e prea tarziu. Iredentismul unguresc nu se va opri de buna voie, din actiunile anti-romanesti. Bogdan Diaconu arata cu degetul catre Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si Consiliul National Secuiesc, sub egida carora a avut loc evenimentul intitulat “Marele Mars al Secuilor”. El ii acuza in special pe liderii maghiarilor care indeplinesc “functii publice de prim rang in administratia publica locala sau centrala, care au functii in partide sau in organizatii inregistrate in Romania” ca au incalcat ordinea constitutionala din Romania. Mii de unguri din toate judetele din Transilvania, dar si din Ungaria, au participat duminica la marele mars al secuilor. Protestatarii s-au adunat simultan in 11 localitati pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.
Postat 01 Noiembrie 2013, 06:21 de Era si timpul.
COALIZARE FARA PRECEDENT
COALIZARE FĂRĂ PRECEDENT A REPREZENTANȚILOR MASS MEDIEI DIN ROMÂNIA ȘI DIASPORA LA ADRESA INSTITUTULUI „SMITHSONIAN” – SCRISOARE COMUNĂ DE PROTEST FAȚĂ DE ATACUL UNGURESC, ȘOVIN ȘI IREDENTIST LA ADRESA SUVERANITĂȚII ROMÂNIEI ȘI A PATRIMONIULUI CULTURAL ROMÂNESC. În urma gravelor incidente, provocări și atacuri la adresa Suveranității și a Patrimoniului Cultural al României, patronate de Institutul „Smithsonian”, cu sprijinul financiar al guvernului de la Budapesta, mai mulți reprezentanți ai mass mediei din România și diaspora românească s-au coalizat pentru a protesta împotriva actelor de șovinism și însușire frauduloasă a folclorului românes. Ungurilor le stă berea în gât când văd steagul românesc ! La Washington DC, mai multi cetateni americani si romano-americani au fost agresati de ungurii din Romania si din Ungaria, sositi in capitala SUA !
Postat 01 Noiembrie 2013, 05:23 de Radar
NU enclavizarii ungurimii !
NU enclavizarii ungurimii !
Postat 01 Noiembrie 2013, 05:16 de JOS SEPARATISTII !
NU enclavizarilor ungurimii !
NU enclavizarilor ungurimii !
Postat 01 Noiembrie 2013, 04:57 de Jos separatistii
Secolul XXI, Uniunea Europeană şi iredentismul unguresc
După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu are cum să susţină procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice. În marea majoritate a democraţiilor liberale avansate (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, etc.), politica pe baze etnice este interzisă explicit, prin lege, naţiunile fiind definite civic, pe bază de cetăţenie.
Postat 01 Noiembrie 2013, 04:54 de 24/7
@book
nu este iesit din comun ca unii nostalgici, indiferent de nationalitate, sa vrea sau sa declare una sau alta. anormal este sa li se permita sa calce in picioare realitatile zilei si sa-i manipuleze pe creduli, pt a fi votati. e valabil pt unguri, atunci cand e vorba de ardeal, cat si pt romani atunci cand vorbim de Romania Mare. in contextul actual, ambele obiective sunt irealizabile!
Postat 31 Octombrie 2013, 22:03 de boc
tot
Pai sa fie dat jos bustul !!! Ce mai asteptati faceti plangere la Ministerul Culturii !
Postat 31 Octombrie 2013, 20:31 de Axel Foley
@Despre separatisti: Iata si alte informatii despre separatisti, despre iredentismul unguresc
har-cov-mures + partium.... viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA” !!! Ministru de externe al ungariei, geza jeszenski afirma transant, raspicat,. obiectivele budapestei: „Urmarim ca Transilvania să devină un spatiu de complementaritate al economiei ungare !!! Ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor existențe inainte de Trianon !!!
Postat 31 Octombrie 2013, 16:58 de book
Covasna, 27 Octombrie 2013
Un grup de romani intr-o excursie turistica in jud. Covasna, mai precis in localitatea Cernatu de Jos, comuna atestata ca asezare dacica inca din perioada antica Ariusd-Cucuteni, unde urma sa viziteze Muzeul Haszmann Pal, precum si Cetatea Ika. Pe drum, au fost opriti, de Politia Judeteana Covasna! Au fost avertizati si li s-a explicat ca organele/autoritatile locale si Centrale “nu permit ca cetatenilor romani sa le fie periclitata integritatea fizica de catre elemente instigatoare sosite din afara tarii, care s-au infiltrat printre manifestantii ungurii (in zona se desfasura mitingul pt asa zisul \"tinut secuiesc\") si care au ca scop crearea de ambuscade in vederea incitarii la violentze\" ! Alexandru Buia: \"Ne-au propus sa insotim un echipaj de politie, ca pasageri in masina de politie pana in a doua comuna din judetul Covasna pentru a ne convinge de “pericolele la care ne expunem”. Am intalnit pe traseu grupuri de manifestanti care afisau bannere in limbile romana si maghiara prin care cereau autonomia Tinutului Secuiesc. Mentionez ca toti participantii duceau in maini drapele ale Republicii Ungaria, steaguri ale Ungariei Mari, precum si tzesaturi de culoare albastra cu galben, reprezentand “steagul secuilor”.Manifestantii defilau pe una din cele 2 benzi ale DN 11, circulatia rutiera fiind astfel ingreunata”.
Postat 31 Octombrie 2013, 15:15 de Despre separatisti
Citiţi cu atenţie... horthystii reloaded !!!
In timp ce in România statuile Maresalului Antonescu au fost izgonite din spatiul public, in Ungaria, “regentul” antisemit Miklos Horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 31 Octombrie 2013, 13:16 de News
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (3)
Preşedintele Jobbik (partid aflat la guvernare in Ungaria) avertizează în Harghita: “Nu vom renunţa la ideea anulării Trianonului” ! „Maghiarii, într-o singură patrie”! Pregătirea paramilitară a tinerilor unguri din Ardeal şi existenţa depozitelor cu armament şi muniţii, despre care S.R.I. şi S.I.E. i-au informat pe preşedinţii României, primii-miniştri, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pe parlamentarii din Comisille de Control al Serviciilor Secrete. De la sfîrşitul anului 1989 şi pînă azi, au fost aduse din străinătate şi au fost depozitate, în multe locuri din Ardeal, mari cantităţi de armament (pistoale şi pistoale mitralieră) cu muniţia aferentă, care ar urma să fie folosite pentru atacarea unităţilor militare, a sediilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi pentru săvîrşirea de atrocităţi împotriva românilor, similare cu cele de după Diktatul de la Viena. Scenariile cu insurgenţii din alte state sînt arhicunoscute şi aşteaptă să fie aplicate şi în Ardea
Postat 31 Octombrie 2013, 12:58 de Info
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat la Cluj :
Liderul PPMT a spus că maghiarii ar putea ajunge să blocheze drumurile și să nu mai plătească taxe. ”Sper să nu fie nevoie să uzăm de ele, ar fi mult mai ieftin să purtăm un dialog cu guvernul, dar cred că sunt forme democratice, fără violenţă, de a atrage atenţia asupra unei nedreptăţi”, a mai spus Toro T Tibor !!! Daca nu se iau masuri Constitutionale impotriva extremismului, separatismului, izolationismului unguresc, se va ajunge la razboi civil in Transilvania ! Daca nu vor fi opriti la timp cu forta legii, ei de buna voie nu se vor opri !
Postat 31 Octombrie 2013, 12:56 de Nu separatismului
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc !
Esti un **** iredentist imputit. Nu exista legionari in Romania !
Postat 31 Octombrie 2013, 12:36 de @legionarii lui barb
vreau o tara ca afara
Asa meritam ca stam sa ascultam toti tampitii care infinteaza asociatii doar ca sa le apara si lor numele pe undeva. Asa meritam ca nu le dam foc la case fostilor comunisti, securisti si criminali care ne conduc in continuare. Asa meritam ca nu le-am ucis odraslele si pe cei din jurul lor. Si asta pt. ca ai cresc in spiritul si litera ideologiei lui marx, stalin, lenin si engels. Asa meritam ca nu l-am izbit pe iliescu cu capul de pereti pina sa-i dea creierul pe afara. Asa meritam ca ne luam modele si parinti spirituali criminali ai acestei natii. Asa meritam pt ca n-am avut niciodata coloana si ne-am lasat calcati de securisti si comunisti. Asa meritam ca pe Maresal si pe Capitan ai blamam si nu le ridicam statui. Si tot ce au facut acesti 2 adevarati patrioti nu a fost decit sa lupte impotrica gunoaielor de la rasarit. Asa meritam cind nu luptam sa punem granita la sinaia si sa scapam de gunoaiele de mitici si sudisti. Pacat ca si generatiile viitoare vor invata tot o istorie falsa si nu vor avea nicio sansa in aceasta tara condusa de un dottore pionier si de un nastase corupt pina la Dumnezeu. Si uite asa...ne-au condamnat pe toti la moarte!!!
Postat 31 Octombrie 2013, 09:19 de neolegionarii lui ba
vreau o tara ca afara
Asa ne trebuie. Asa meritam ca stam sa ascultam toti tampitii care infinteaza asociatii doar ca sa le apara si lor numele pe undeva. Asa meritam ca nu le dam foc la case fostilor comunisti, securisti si criminali care ne conduc in continuare. Asa meritam ca nu le-am ucis odraslele si pe cei din jurul lor. Si asta pt. ca ai cresc in spiritul si litera ideologiei lui marx, stalin, lenin si engels. Asa meritam ca nu l-am izbit pe iliescu cu capul de pereti pina sa-i dea creierul pe afara. Asa meritati ca l-ati votat pe micul comunist, marele pionier care recit poezii tovarasului si acuma s-a facut si dottore pe baza furtului. Asa meritam ca toti securistiii s-au facut revolutionari si si-au vazut in continuare de banditism si hotie. Asa meritam ca nu punem granita la sinaia si sa ma f.. in gura lor de mitici, comunisti si gunoaie de tigani. Pacat ca nu ne-a scapat hitler de ei. Il condamnati pe Maresal si Capitan si ridicati statui celor care au ucis si sufletul in noi. Sa va fie rusine, porci de comunisti ce sunteti. De-as putea, v-as lega la stilp sa vad cum faceti pe voi de frica si tot ar Gunoaie imputite si avortate ce sunteti. Din cauza voastra, tara asta nu mai are nicio sansa.
Postat 31 Octombrie 2013, 08:57 de legionarii lui barbu
@ "halina"... hungarian irredentism
World Academy: Hungary claims to parts of the neighbouring countries inhabited by the ethnic Hungarians (including parts of Slovakia, Romania, Serbia, Ukraine, etc. Hungary, which had lost territories as a result of the post-World War I peace treaties, had strong irredentist movements directed at neighboring states In Hungary, the irredentist, or revisionist movement is inspired by the slogan ''nem, nem soha'' (No, no never), that is, a refusal to accept the boundaries outlined in the *Treaty of Trianon". The Hungarian Revisionist League/Magyar revizios liga (est. 1927) supported Hungarian publicists, who called for the “return” of Subcarpathian Rus’. Among the most prolific of these publicists was Laszlo Balogh-Beery who published under his own name as well as under the pseudonym, Albert Bereghy. Bibliography: Albert Bereghy, Ruthen kerdes es az integritas (Budapest, 1933); Laszlo Balogh-Beery, A magyar-lengyel kozos hatar es a ruthen terulet (Budapest, 1936); Lorant Tilkovszky, Revizio es nemzetisegpolitika Magyarorszagon, 1938-1941 (Budapest, 1967); Jorg K. Hoensch, Der ungarische Revisionismus und die Zerschlagung der Tschechoslowakei (Tubingen, 1967); M.M. Vegesh, V.I. Hyria, and I.F. Korol’, Uhors’ka iredenta na Zakarpatti mizh dvoma svitovymy viinamy, 1918-1939 rr. (Uzhhorod, 1998).
Postat 30 Octombrie 2013, 22:20 de Boala veche hungure
goe reloaded
Stimabile Goe, reinviat din meandrele inculturii si ipocriziei patrihoate, esti cu adevarat si prost, si prost. Profesorul Nandra, autorul moral al adunarilor insufletite de romani ai Marghitei in jurul statuilor ce reprezinta uriasi ai neamului, Avram Iancu si Eminescu a facut un gest de recunoastere al unuia-tigan, evreu, maghiar, ce o fi fost, stimati sovini, care a contribuit la schimbarea in bine a oraselului ce trist se numea odata, Sarghita. Domnule Cris, rusine pentru informatiile trunchiate de pe internetul care va alimenteaza pseudocultura!
Postat 30 Octombrie 2013, 21:38 de alina
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat la Cluj :
Liderul PPMT a spus că maghiarii ar putea ajunge să blocheze drumurile și să nu mai plătească taxe. ”Sper să nu fie nevoie să uzăm de ele, ar fi mult mai ieftin să purtăm un dialog cu guvernul, dar cred că sunt forme democratice, fără violenţă, de a atrage atenţia asupra unei nedreptăţi”, a mai spus Toro T Tibor !!! Daca nu se iau masuri Constitutionale impotriva extremismului, separatismului, izolationismului unguresc, se va ajunge la razboi civil in Transilvania ! Daca nu vor fi opriti la timp cu forta legii, ei de buna voie nu se vor opri !
Postat 30 Octombrie 2013, 19:38 de Nu separatismului
Primar UDMR din Harghita a arborat din nou drapelul UNGARIEI pe primărie, deși a fost amendat odată
Ca să înțelegă cei care mai pun botul la pretențiile maghiarilor si la asa zisele autonomii teritoriale har-cov-mures+partium... si UDMR lucrează de zor să creeze o mică Ungarie, nu o așa-zisă autonomie a unui așa-zis ținut secuiesc sau partium ! Primarul Biro Laszlo (UDMR), amendat cu 4.000 de lei pentru arborarea în mod permanent a drapelului Ungariei pe sediul Primăriei, a atacat în contencios administrativ amenda primită însă tot ce a reușit să obțină a fost reducerea amendei la 2.500 de lei. După ce a fost somat de prefect să plătească amenda și să dea jos steagul Ungariei de pe sediul primăriei, zilele trecute primarul a plătit amenda dar a arborat din nou drapelul Ungariei pe sediul Primăriei. Primarul a plătit amenda din banii publici ai primăriei, nu din buzunarul său, ca atare nu-l intereseză dacă va fi din nou amendat pentru că încalcă legea.
Postat 30 Octombrie 2013, 17:32 de Nu separatismului !
cine merită statuie
O are orice idee năstruşnică trebuie pusă imediat in operă? Nu ar trebui trecute asemenea fapte care afectează imaginea unui oraş prin nişte filtre, nişte comisii de avizare să le studieze, să se cântărească serios meritele şi greşelile unor personaje. Instituţiile statului ce fac? Direcţia de patrimoniu, Silaghi Lucian ( mare silvicultor se pare, aşa că să nu avem pretenţii) nu ar trebui să avizeze statuile?
Postat 30 Octombrie 2013, 17:26 de alex
Hai ca ne invata ungaria cum sta treaba cu Constitutia Romaniei ?!?!?!
MAE ungar: Autonomia Tinutului Secuiesc nu incalca Constitutia Romaniei Nicio forma de autonomie nu incalca Constitutia Romaniei ori legile internationale si europene, a declarat ministrul ungur de Externe Janos Martonyi miercuri, raspunzand unor critici cu privire la marsul "secuilor" si presiunile ungurilor din Transilvania pentru obtinerea autonomiei ! relateaza MTI.
Postat 30 Octombrie 2013, 16:59 de Book
Cenzura dorita de iredentismul unguresc
Cenzura comunista e zero in comparatie cu cenzura dorita de iredentismul unguresc (cenzura aplicata doar in ceea ce ii priveste pe ei, astfel incat sa-si poata desfasura nestingheriti activitatile subversive, anti-romanesti) ! Pentru evitarea unui razboi civil in Transilvania, iredentismul, separatismul, revizionismul unguresc trebuie combatut pe toate caile !
Postat 30 Octombrie 2013, 16:46 de Info
beanescovici
Daca dihorenilor si legionarilor de-o samă cu ei nu le place Strul - Sencovici, înseamnă că Ştrul -Sencovici a fost un tip de top. Scţrbă mi-e de dihoreni şi şovini români care maculează fiţuica ce pute ca dihorul şi se intitulează cu mândrie patrioftică "bihorean", când în realitate e doar un mârşav dihor securist. SCÂRBÎT DE VOI
Postat 30 Octombrie 2013, 15:46 de beanescu
Secolul XXI, Uniunea Europeană şi iredentismul unguresc
După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu are cum să susţină procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice. În marea majoritate a democraţiilor liberale avansate (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, etc.), politica pe baze etnice este interzisă explicit, prin lege, naţiunile fiind definite civic, pe bază de cetăţenie.
Postat 30 Octombrie 2013, 15:43 de Euro
Iredentist pe soclu !
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. O regiune in care sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la Budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”.
Postat 30 Octombrie 2013, 15:28 de Union
Citiţi cu atenţie... horthystii reloaded !!!
In timp ce in România statuile Maresalului Antonescu au fost izgonite din spatiul public, in Ungaria, “regentul” antisemit Miklos Horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 30 Octombrie 2013, 15:26 de com
Afara cu iredentistii din tara !
1848.... 1918...1945 ! Iredentismul unguresc trebuie stopat altminteri se va ajunge la razboi civil in Transilvania !
Postat 30 Octombrie 2013, 15:17 de TRANSILVANIA=ROMANIA
suntem blestemati sa nu stim
Rsu-plansu e ca un asa-zis professor de romana (vai!) e initiatorul. Domnul e sau prost sau prost. Alta variant nu am !
Postat 30 Octombrie 2013, 15:17 de goe
Mai bine ridicati statuie lui Matei Corvin!
Nici unul nu intelege ca aceasta statuie a fost ridicata de o organizatie nationala romaneasca intitulata Avram Iancu, al carei lider local e dl Nandra?Nici o organizatie maghiara nu are nimic cu aceasta statuie!
Postat 30 Octombrie 2013, 15:13 de Iancu Hunyadi
Lui horthy nu-i fac statuie ?
Ar trebui sa-i faca statuie si lui horthy, el a eliberat Ardealul de nord-vest de sub cizma valaha! Lasand gluma la o parte, ma intreb si intreb cata batjocura si umilinta mai pot rabda romanii de la niste neica-nimeni ?! Si hungurii si jidanii s-au pripasit pe aici si au ramas pt. ca romanii sunt prosti si-i usor sa le pui saua si zabala.
Postat 30 Octombrie 2013, 13:58 de DlGoe
Nu avem nevoie de statui de la maghiari
Tocmai cind rominii incepeau sa uite c-am venit pe tancurile rusesti in 1944, s-au trezit si niste huni sa-i faca statuie lui nepotu. V-am facut regiune autonoma maghiara si asa ne rasplatiti acum, facindu-va ca sunteti rude de singe cu noi. Mai bine va trimiteam direct in pusta mongola si nu va tineam de sah la moti si la oseni.
Postat 30 Octombrie 2013, 13:41 de Ana Pauker
I-au ridicat statuie motivat
Nu contează că a fost stalinist, bolşevic reformat, comunist de rit vechi, ş.a.m.d. Contează că a fost maghiar iar sângele apă nu se face. Că de fapt nu era maghiar ci evreu vopsit e altceva şi nu ţine de statuie ci de soclu.
Postat 30 Octombrie 2013, 10:45 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON