URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2013, 13:22

Antena vă aparţine! Vrând să le ia taxă pe antene, municipalitatea şi-a ridicat în cap operatorii de telefonie mobilă

Antena vă aparţine! Vrând să le ia taxă pe antene, municipalitatea şi-a ridicat în cap operatorii de telefonie mobilă BUNI DE PLATĂ. Municipalitatea a trimis deja companiilor de telefonie înştiinţări cu privire la obligativitatea declarării antenelor, iar dacă nu va primi răspuns le va taxa din oficiu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria şi-a ridicat în cap cele mai tari firme de telefonie mobilă. Orange, Vodafone, Cosmote şi Telemobil au ameninţat că vor chema municipalitatea în judecată dacă nu renunţă la taxa de antenă introdusă începând din 2013.

"Operatorii se tem că dacă vor plăti taxa în Oradea va merge vestea şi se vor trezi taxaţi în toată ţara", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Probleme de principiu

Scandalul antenelor de telefonie a izbucnit în prima jumătate a acestei luni. O delegaţie a Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR), organizaţie ce reuneşte marile firme de telefonie de pe piaţa românească, s-a întâlnit acum două săptămâni cu reprezentanţi ai municipalităţii, cerându-le să facă demersuri pentru anularea taxei de antenă, de 2.000 lei pe an, introdusă începând din 2013.

08 Ovidiu Muresan.jpg"Telefoniştii" s-au arătat deranjaţi mai mult de adoptarea taxei în sine decât de cuantumul ei. "Nu e vorba neapărat de bani, cât de principiu. Firmele se tem că exemplul dat de Oradea va fi urmat şi de alte primării din ţară, fapt care le-ar putea creşte costurile", explică viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto), gazda întâlnirii de la Primărie.

La proces!

În apărarea lor, firmele de telefonie au invocat faptul că şi-au stabilit deja bugetele pe anul în curs fără să fi luat în calcul această cheltuială, s-au declarat dispuse să sprijine alte proiecte ale oraşului, dar benevol, fără a accepta o taxă obligatorie, iar ca argument suprem au citat o lege adoptată în octombrie 2012 care le scuteşte de impozite şi taxe pe aceste echipamente.

Reprezentanţii municipalităţii nu s-au arătat însă foarte impresionaţi. Taxa e bătută în cuie, suma a fost trecută în bugetul oraşului, cele 96 de antene de pe raza municipiului au fost inventariate, iar deţinătorii lor au fost somaţi să le declare în vederea taxării. "A rămas să ne mai întâlnim, dar fiecare a plecat cu propria părere. Ei că nu plătesc, noi că nu renunţăm la taxă. Dacă nimeni nu cedează, probabil vom ajunge la proces", zice Mureşan.

Cea mai mică taxă

Reprezentanţii municipalităţii sunt cu atât mai surprinşi de opoziţie cu cât Oradea a impus cea mai mică taxă din ţară. Constanţa taxează antenele cu 3.562 lei pe an, Slatina cu 5.000 lei, iar Mangalia cere 15.000 lei!

08 Eduard Florea_2.jpgBirul pe antenă a fost introdus în baza Codului Fiscal, care permite instituirea de taxe pentru deţinerea echipamentelor destinate obţinerii de venituri. "Ideea a fost să mutăm accentul de pe impozitarea proprietăţilor pe cea a activităţilor. Aşa am taxat notarii şi lichidatorii judiciari, care folosesc bazele de date ale Primăriei, şi la fel luăm în calcul taxarea băncilor", explică Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. El orecizează că, pe lângă faptul că sunt aducătoare de venit, instalaţiile de telefonie au o valoare de inventar bine precizată şi trebuie autorizate ca orice alt fel de construcţii.

"Faci bani, plăteşti!"

Convins şi el de temeiul legal al măsurii, primarul Ilie Bolojan nici nu se gândeşte să renunţe la taxarea antenelor. "Ne menţinem punctul de vedere. De vreme ce operatorii de telefonie mobilă fac bani de pe urma antenelor din Oradea, este normal să plătească din acest câştig o taxă tot în Oradea", argumentează edilul.

Primarul crede că în final se va ajunge la o formulă de compromis, cu atât mai mult cu cât un eventual proces înseamnă timp şi bani pierduţi. Pe de o parte municipalitatea ar putea rămâne fără o sursă de venit, mică dar stabilă, iar pe de altă parte companiile de telefonie ar putea pierde chiar "semnalul". Nu de alta, dar Consiliul Local poate decide chiar interzicerea montării de antene pe teritoriul oraşului.

Motive ar fi destule, de la eliminarea scandalurilor dintre operatori şi proprietarii imobilelor pe care şi-au montat antenele, până la reducerea poluării electromagnetice şi îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului. Iar o astfel de soluţie chiar nu ar fi în folosul nimănui...


LEGEA FENECHIU
Anteniştii nu plătesc!

Reunite în AOMR, marile companii de telefonie au obţinut adoptarea Legii 154/2012, care le permite accesul neîngrădit la infrastructura publică în vederea montării de antene şi le permite scutirea de orice taxă de antenă instituită de autorităţile centrale şi locale.

Promovat de un grup de 13 parlamentari format din reprezentanţi ai tuturor partidelor, proiectul a fost susţinut de deputatul liberal Relu Fenechiu, care l-a justificat prin necesitatea sprijinirii companiilor de telecomunicaţii. "Legea urmăreşte să scape bucureştenii şi locuitorii celorlalte mari oraşe de toate cablurile pe care le vedeţi acum pe stâlpi şi care sunt amplasate în cea mai mare parte ilegal", a motivat Fenechiu în plenul Camerei Deputaţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
comentariu
stiati ca antenele de telefonie sunt daunatoare corpului uman????????daca cititi un oradean a castigat in instanta desfiintarea antenelor de pe blocul unde domiciliaza ,dar observ ca primaria nu vrea sa ia masuri in acest sens .il intreb pe primarul bolojan cel care stie de toate oare antenele de pe spitalul municipal nu afecteaza personalul medical cat si copiii??????????????sesizativa domnule bolojan pana nu este prea tarziu.
Postat 02 Iunie 2013, 11:47 de oradean
antene
CUM II?faci bani si platesti!!!???atunci cum primaria face bani dupa ANTENISTI,de drept si ei ar trebui sa plateasca asociatiilor unde sunt montate antenele...DAR DIN PACATE CA LA NOI IN TARA ....CEI MAI MICI LUCREAZA PE GRATIS PT CEI MARI...adica asociatia pe blocul careia e pus ar trebui sa primeasca si el ceva ani din partea primariei...ops dar atunci ce ma f.....cei din primarie.....
Postat 02 Iunie 2013, 10:11 de pip
pt. blocul P+10 de pe str. plimpiadei nr. 29
Vai doamna Mia Cercel, daca municipalitatea percepe taxa pentru antenele amplasate pe blocuri, vi se va reduce si dvs. din venituri, si nu veti mai putea petrece 2 saptamani in fiecare luna la munte asa cum va este obiceiul, sau poate le veti ridica cheltuielie de intretinere celor de la blocul P+10 de pe str. Olimpiadei, ca doar la asta va pricepeti cel mai bine. un exemplu asociatiei i se factureaza apa rece si calda la un pret, iar doemna Mia Cercel taxeaza la un alt pret, a fost doar un ex. din cele multe nereguli pe care le face, dar locatarii tac, tac si platesc in loc sa faca comparatii cu alte asociatii unde sunt administratori sau casieri mai cinstiti nu chiar atat de flamanzi. Are dansa un cerc de prieteni, care nu au platit asociatia de ani de zile dar asta nu se ia in calcul pt. ca platesc ceilalti locatari pt. ei, unii cu sedii de firme. Cerem autoritatilor competemte sa verifice aociatia de proprietari de pe str. Olimpiadei nr. 29 Bl. P+10 pentu ca, cu siguranta se vor gasi foarte multa NEREGULI . Apropo doamna Mia Cercel mai are un apartament in cart.Nufarul, asta luat pe salasiul de la compania de apa.
Postat 02 Iunie 2013, 09:57 de marius
DIN PUTUL GANDIRII
Zice dl. ziarist citand EXECUTIVUL: "Motive ar fi destule, de la eliminarea scandalurilor dintre operatori şi proprietarii imobilelor pe care şi-au montat antenele"... <<ce grija fata de proprietarii imobilelor !!!>>, "...până la reducerea poluării electromagnetice şi îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului. ". DRAGI VOTANTI ORADENI SA SUSTINEM PRIMARUL MUNCITOR PE DL> BOLOJAN sa imbunatateasca aspectul estetic al orasului - iar noi ne vom uita la mobile ca boii la PANSELUTE!!! Chiar as sustine o astfel de HCL a PRIMARIEI! Si pt. ca inca nu sunt imbecil de tot intreb ei cum vor vorbi intre ei si cu redactia Bihoreanul ? doar prin emailuri sau prin VOICE-IP pe noua retea de fibra optica suprasecurizata?! CAT DE TIMPIT SA FII SA FACI ASTFEL DE AFIRMATII?
Postat 01 Iunie 2013, 22:16 de Adi Oradeanul
Mureşan de la Romtelecom-Cosmote explică cum vroia să-şi taxeze foştii colegi ... jenant !?!
Adică pe blocul în care stau şi care e amplasat pe un teren privat în întregime, sunt nişte antene ... iar primăria vrea să ia bani pe emisia lor, dar şi peste dreptul meu de proprietate (şi al vecinilor deopotrivă). Adică taxare de pe ceva ce nu este al tău sună a tentativă de înşelăciune sau furt pe faţă cu legea la dispoziţie, ori ceva putred în orice caz. Înseamnă că disperarea celor de la primărie, că nu vor avea bani destui la buget ca să se joace cu ei pe tot felul prostii, e atât de mare încât vor să introducă, încet-încet, tot felul de dijme la boieri, că de la iobagi nu mai este de unde ... urmând ca în final să vrea taxă pe fiecare text ce apare prin forumul Bihoreanului şi care conţine cuvinte cum ar fi: proşti, idioţi, neterminaţi, şpăgari, nesătui, etc ...
Postat 01 Iunie 2013, 19:35 de Carp III
Ce inseamna sa ai bani !
Firmele astea sunt reprezentate de case de avocatura care sterg pe jos cu ,,juristii" primariei. Daca si-au impus interesele si in parlament (si asta costa mult, cam cat bugetul primariei), nu se impiedica de un neica-nimeni si de niste alesi locali. Bolovan si cei 27 de hoti isi incoarda muschii la prostimea care i-a votat, ba cu taxa pe ,,teren construibil" (notiune inexistenta!), ba taxand ouale lui azorel... prostii, dar care le aduc bani.
Postat 01 Iunie 2013, 15:21 de bh
inca o limba la nea primaru'
asa mai Shimai, ia mai da tu o limba aspra la dom' primar, doar esti lingaul de serviciu de la Spagareanul :P Idiotul de primar a ajuns sa se-mbrace ca un pusti de 18 ani (probabil asa-i cere amanta pt. care si-a abandonat familia), baga in nestire bani in Selina si coledzii liberali, asa ca a ajuns sa taxeze apa, vantul, soarele...
Postat 01 Iunie 2013, 14:53 de Zoo-logicul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON