URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2015, 07:38

ANL te dă de gol: Agenţia Naţională pentru Locuinţe a "scăpat" pe internet datele personale ale tuturor chiriaşilor

ANL te dă de gol: Agenţia Naţională pentru Locuinţe a 'scăpat' pe internet datele personale ale tuturor chiriaşilor PRO-ANARHIA. Şeful Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, Adrian Şimon (foto), este unul dintre primii orădeni care au descărcat de pe site-ul ANL lista cu datele personale ale chiriaşilor. De pe pagina lui a accesat şi BIHOREANUL link-ul, descărcând documentul despre care funcţionarii susţin că... nu există
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele personale ale cetăţenilor nu valorează doi bani în ochii unor instituţii ale statului, deşi acestea sunt primele chemate, prin lege, să le protejeze. Numerele de telefon, adresele de domiciliu, dar chiar şi codurile numerice personale sau datele de stare civilă sunt disponibile pretutindeni şi se tranzacţionează fără scrupule între furnizorii de diverse servicii, internetul fiind plin de asemenea exemple.

O descoperire şocantă a fost făcută, recent, de BIHOREANUL pe seama Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). De pe site-ul acestei instituţii putea fi descărcat un fişier ce cuprindea, pur şi simplu, baza de date cu toţi chiriaşii ANL din România, cu tot cu datele lor personale. Reacţia la dezvăluiri a fost halucinantă. În loc să-şi asume vina, Agenţia a încercat să-şi ascundă abuzul, susţinând că el nici n-a existat, ba chiar pretinzând rectificări din partea ziarului. Este şi motivul pentru care BIHOREANUL solicită autorităţilor competente să se sesizeze cu privire la acest caz.

În pielea goală

Anomalia a fost sesizată acum o lună de un orădean stabilit în SUA, care, spre ghinionul funcţionarilor publici, are "obsesia" protecţiei datelor personale. Dan P. a descoperit pe site-ul www.anl.ro - şi apoi a distribuit pe Facebook link-ul - un fişier intitulat chiriasi.xls ce conţinea, practic, lista cu toţi posesorii de contracte pentru locuinţe ANL din ţară.

Documentul cuprinde 9.633 de nume, cu adresele apartamentelor, dar şi o sumedenie de alte date personale care, în mod evident, nu sunt destinate publicului. În dreptul fiecărui titular apar, ca rubricaturi: codul numeric personal, numărul de membri ai familiei, telefonul personal, adresa email, tipul de venit, cuantumul salariului, rate de credit, datorii (pensie alimentară, CAR etc.), cereri de cumpărare a apartamentului sau intenţii de achiziţionare.

"Preţ mare, calitate zero"

În mod clar, documentul reprezintă o centralizare a unor date cerute de ANL primăriilor locale, cele care au contractele încheiate cu titularii, şi ca atare nu toate câmpurile documentului sunt completate la fel. Unele administraţii (nu şi cele din Bihor: Oradea, Salonta, Sînmartin şi Marghita) nu au dat de pildă codurile numerice ale titularilor sau n-au putut obţine toate informaţiile de care era interesată Agenţia, dar majoritatea beneficiarilor de apartamente sunt expuşi cel puţin cu domiciliile, veniturile sau datoriile.

Mai mult, din "ancheta" realizată pentru ANL străinii puteau afla şi programul unor concetăţeni, dacă sunt "plecaţi în concediu" sau care dintre ei e "plecat în străinătate", care "aşteaptă preţul pieţei" ca să cumpere locuinţa, care au fost daţi afară din locuinţe retrocedate foştilor proprietari, care au certificate de handicap, dacă "lucrează în străinătate" sau dacă şi-a cumpărat între timp casă. Unii chiriaşi sunt catalogaţi ca "nehotărâţi" şi mustraţi, indirect, pentru faptul că "nu doresc nicio informaţie" sau "nu dau date".

Ca observaţie generală, cu privire la ideea de a cumpăra apartamentele în care stau cu chirie, reacţia cetăţenilor a fost negativă. Marea majoritate au apreciat că preţul propus de ANL "e prea mare" raportat la zona în care a fost ridicat blocul sau la preţurile de pe piaţă, preferând să respingă propunerea sau să amâne decizia "pe viitor". Un argeşean chiar a tranşat abrupt dilema, opinând despre apartamentele ANL: "Preţ mare, calitate zero".

Liber la peţit!

Tabelul Excel conţine o sumedenie de curiozităţi. Două sălăjence sunt indicate, explicit, de funcţionarii statului ca fiind "văduvă", respectiv "divorţată", ca şi cum ar fi libere la peţit. În dreptul unei timişorence, care are devoalat şi numărul de mobil, se specifică limpede că "soţul a fost acasă" (deci acolo peţitorii sunt în pericol) iar o vecină de-a ei de bloc e descrisă că "nu dă date, doreşte să fie contactată" (şi nici nu e greu, din moment ce are telefonul expus).

În afară de datele de contact, sunt sute de români cărora ANL le-a divulgat salariile, şi tot sute care au menţiuni şi la rubricile "rate credit" sau "datorii", fie sume explicite, fie remarci că nu sunt debitori. E adevărat, la câţiva dintre chiriaşi apare, în loc de cifra salariului, menţiunea că "refuză" sau cea de "confidenţial". O orădeancă chiar a spus explicit că "refuză să dea date personale", dar tot nu a fost scutită de expunerea pe internet a propriului CNP.

Totuşi, multe primării nu au comunicat deloc informaţii pentru coloanele privind veniturile, semn că au simţit din start că traficarea acestor informaţii ar fi un exces prin raportare la lege. Şi anume Legea 677/2001, care "are ca scop garantarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţa intimă, familială şi privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal" şi care impune operatorilor de date personale să asigure confidenţialitatea şi securitatea prelucrărilor lor.

"Nu există..."

Existenţa listei chiriaşilor ANL pe internet a fost semnalată de BIHOREANUL printr-un premiu de-al lui Bihorel, în speranţa că anomalia va fi corectată. Ceea ce s-a şi întâmplat, dar într-o manieră cu totul originală. De pe site-ul agenţiei guvernamentale fişierul Excel a dispărut subit, iar Biroul de presă al ANL a trimis ziarului, cu titlu de "precizări", o adresă mincinoasă, care spunea cu nonşalanţă că respectivul tabel nici nu există.

"Pe site-ul ANL nu sunt publicate liste cu numele şi datele personale ale chiriaşilor din blocurile construite prin Programul Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii. Vă semnalăm, aşadar, că afirmaţia din articolul publicat de dvs. este eronată şi vă rugăm să corectaţi informaţiile care nu concordă cu realitatea. De altfel, ANL nu deţine astfel de liste, atribuţia legală a repartizării şi a vânzării locuinţelor de acest tip către beneficiarii programului fiind în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale", spune adresa trimisă miercurea trecută.

Altfel spus, ANL doar finanţează construirea locuinţelor, pe care le predă primăriilor locale, acestea le administrează şi le repartizează tinerilor îndreptăţiţi, prin urmare acolo sunt dosarele cu date personale şi, deci, dacă e să se fi "scurs" de undeva, de la primării trebuie să se fi întâmplat. De parcă ar fi putut altcineva decât ANL să centralizeze toate datele din ţară...

Să vină Parchetul!

Aceeaşi atitudine înţepată a avut-o şi purtătoarea de cuvânt a ANL, Iulia Chiorescu, căreia BIHOREANUL i-a enumerat toate argumentele care contrazic declaraţia sa, cum că "noi nu deţinem o astfel de listă, ea nu a existat niciodată, deci chiar dacă spuneţi că a fost ştearsă, ea nu există".

În era internetului, minciuna are, însă, picioare scurte. Distribuţia link-ului ce ducea la fişierul de pe www.anl.ro este prezentă, încă din 27 martie, pe Facebook, de unde a fost accesată şi de BIHOREANUL. De asemenea, Google a apucat să indexeze respectivul link în motoarele sale de căutare, semnalând existenţa fişierului chiriasi.xls de 2,6 megabiţi pe site-ul ANL. Ca să nu mai vorbim de mărturiile celor care au apucat să descarce documentul şi pe care oamenii ANL-ului îi fac, in corpore, mincinoşi. "Este o acuză foarte gravă. Adică-mi spuneţi acuma că cineva din interiorul ANL sau angajaţi au şters nişte fişiere care au existat...", a fost replica reprezentantei Agenţiei.

În loc să verifice propriul abuz, să îi sancţioneze pe vinovaţi şi să ia măsuri ca astfel de "scăpări" să nu se mai petreacă, slujbaşii statului preferă, iată, să-i arate cu degetul pe alţii şi să mintă cu nonşalanţă. Ignorând un detaliu de bun-simţ: că salariile le sunt plătite tocmai din contribuţiile "mincinoşilor", "nehotărâţilor", ale "văduvelor" şi "divorţatelor", ale celor înglodaţi în "rate credit" şi "datorii". Oameni, nu simple cifre bune de "urcat" pe internet...


"Neîndeplinirea obligaţiilor privind aplicarea măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor (datelor personale - n.r.), prevăzute la art. 19 şi 20, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 500.000 lei"

Legea 677/2001


LUAŢI DE PROŞTI
"Ce vor să ascundă?"

Şeful clubului Oradea al Asociaţiei Pro Democraţia, Adrian Şimon, se declară stupefiat faţă de reacţia Agenţiei, care nu vrea să-şi asume neglijenţa. "Fişierul era pe site-ul oficial al ANL şi eu l-am downloadat. Între timp, într-adevăr, a dispărut. E o problemă, fiindcă nu s-a respectat legea privind datele personale. Şi e cel puţin la fel de problematic faptul că au luat între timp fişierul de pe site şi nu vor să recunoască că au făcut o greşeală. Oare ce vor să ascundă?", spune el.

Gravitatea demersului ANL este demonstrată şi de observaţia unui alt bihorean, care activează în zona militară. "Sunt pe acea listă oameni care aparţin unor structuri militare sau servicii speciale şi ale căror date privind domiciliul, CNP-ul, starea civilă nu au ce căuta în spaţiul public, fiindcă realmente îi expun", a semnalat cititorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON