URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2014, 07:50

Anchetă în surdină: Percheziţiile de la Centrul Oncologic s-au lăsat fără nicio reţinere

Anchetă în surdină: Percheziţiile de la Centrul Oncologic s-au lăsat fără nicio reţinere "ÎN CARANTINĂ". Medicii şi pacienţii au avut nevoie joia trecută de "bilete de voie" din partea mascaţilor pentru a ieşi din Spitalul Municipal "Gavril Curteanu". Declanşate la 6 dimineaţa, percheziţiile s-au prelungit aici până la orele prânzului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută a avut numai ceasuri rele pentru o mulţime de farmacişti şi medici din Bihor. Procurorii DIICOT şi inspectorii Direcţiei Antifraudă Fiscală, însoţiţi de poliţişti ai Biroului de Combatere a Crimei Organizate, de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, ba chiar şi de jandarmi aduşi taman de la Brigada Mobilă Cluj, au percheziţionat 67 de cabinete medicale, şi de la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal, dar şi ale unor medici de familie, plus mai multe farmacii, în cadrul unei anchete privind evaziuni fiscale, înşelăciuni şi falsuri ce ar fi prejudiciat bugetul de stat şi cel al asigurărilor de sănătate cu cel puţin 5 milioane de euro. 

Hoţii în halate albe

În scurt timp de la declanşarea percheziţiilor, DIICOT explica printr-un comunicat că acţiunea viza un grup infracţional format din 50 persoane care se îndeletniceau cu eliberarea de reţete false pentru medicamente, produse parafarmaceutice şi servicii medicale, decontându-le din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

Potrivit procurorilor, care precizau că au beneficiat şi de sprijinul SRI, în perioada 2012-2014, membrii grupării au fraudat FNUASS prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor medicamentelor şi materialelor sanitare pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (oncologice, reumatologice şi neurologice), ceea ce ar fi dus la "umflarea" sumelor raportate şi decontate de CNAS. Prejudiciul: peste 5 milioane de euro.

Opt egal două

Ulterior, un comunicat al DGAF oferea şi alte detalii, ce indicau modul de operare al grupării. Potrivit acestuia, investigaţia la care lucrează de peste o lună inspectorii antifraudă, releva că două firme farmaceutice ar fi facturat achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel şi Aranesp), producând un prejudiciu de 2,1 milioane euro bugetului de stat.

Scopul? Atât "creşterea artificială a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi majorarea artificială a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", explica DGAF. Conform inspectorilor, facturile erau emise de cele două firme către altele şase, de tip fantomă (depozite şi magazine care nu funcţionau la sediul declarat, fără angajaţi şi controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane care conduceau şi primele două societăţi).

Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, erau ridicaţi de la bancă în numerar, în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletine false, ajungând în final la reprezentanţii celor două firme.

În aşteptare

Operaţiunile nu ar fi fost posibile dacă din reţea nu făceau parte şi medici care să prescrie reţete fictive şi, astfel, să ajute farmaciile ce se aprovizionau fictiv cu medicamente pentru a se "descărca" de respectivele produse. De altfel, procurorii DIICOT anunţaseră că la finalul operaţiunii urmau să fie duse la audieri 30 de persoane.

Atâta doar că, după cum a aflat BIHOREANUL, acţiunea de miercuri s-a limitat în final doar la percheziţii, în urma cărora anchetatorii au ridicat doar documente contabile şi calculatoare. Unul din motive ar fi că o parte din medicii vizaţi s-au aflat la un congres de specialitate, la Iaşi, ceea ce a încurcat planurile procurorilor.

De altfel, după cum au declarat surse din anchetă, cercetările sunt în fază incipientă, nefiind stabilită clar nici măcar o listă de suspecţi. "S-a început urmărirea penală faţă de faptă, şi nu faţă de vreo persoană", a explicat sursa citată, ca argument pentru faptul că, deocamdată, nu pot fi nominalizaţi medicii şi farmaciştii implicaţi în fraudă. Dar e doar o chestiune de zile până să se ajungă la ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON