URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2012, 08:16

Anchetă cu palme: "Te arestez că-s şmecher şi aşa vrea p... mea!"

Anchetă cu palme: "Te arestez că-s şmecher şi aşa vrea p... mea!" TARE-N PĂLMI. Ca un adevărat profesionist "care este", agentul Gheorghe Cuc de la Poliţia Ştei a vrut să prezinte unui viitor poliţist cum se face o anchetă. Demonstraţia a lăsat urme vineţii pe obrazul victimei sale, Ionuţ Tripe (foto), un tânăr de 19 ani din localitate, care nu înţelege nici acum cu ce a greşit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare "Nu", obrazul "suspectului" arde sub greutatea palmei încasate. Stă ţintit pe scaun fără să înţeleagă pentru ce vină. Nu s-a sinchisit nimeni să-i spună, deşi a întrebat.  

În faţa lui, plin de importanţă, lunganul în uniformă răcneşte şi agită plin de nervi un telefon. "Zi, mă, morţii mă-tii, recunoşti mobilu' ăsta?", urlă zdrahonul şi, fără să mai aştepte răspuns, îi arde încă o palmă peste faţă. "Ce ai zice să te duc la arest, ha? Că aşa vrea p... mea, auzi? Că-s şmecher, bă!". Şi, zbang, palma se lipeşte din nou cu putere de faţa victimei, trezind-o din ameţeala loviturii anterioare...

Ionuţ Tripe n-a numărat câte pălmi a încasat joia trecută în camera de anchetă a Poliţiei Ştei pentru încăpăţânarea de a nu recunoaşte o faptă pe care nu a comis-o: furtul unui telefon mobil. Dar, tocmai pentru că se ştia nevinovat, imediat ce a scăpat din sediul Poliţiei a sunat la 112, pentru a reclama tortura la care fusese supus. Şi a fost trimis la plimbare...

Randevu prin telefon

01 Cuc.jpgLa 19 ani, Ionuţ Tripe face liceul şi, pentru a se întreţine, lucrează în construcţii. "Nu bea, nu fumează. E un băiat cuminte şi se ţine departe de belele", povesteşte unul din prietenii săi. Până săptămâna trecută, singura întâlnire a lui Ionuţ cu oamenii legii s-a limitat la o amendă încasată nici el nu mai ştie când, pentru că a mers cu motocicleta fără cască. Poate de aceea, miercurea trecută, la 9 dimineaţa, nu s-a agitat deloc când agentul Gheorghe Cuc (foto) l-a sunat ca să-l cheme la sediul Poliţiei Ştei. "Ai un plic de luat, să vii până aici la două jumate fix. Nu pot să spun ce-i în plic, că nu l-am deschis, trebuie să vii personal să-l iei", i-a spus poliţistul.

La ora stabilită, Ionuţ s-a prezentat cuminte la sediul Poliţiei. L-a adus un prieten de-al său, la care îi zugrăveşte acum prin casă. De plic, însă, nu i-a mai zis nimeni nimic la Poliţie. Ofiţerul de serviciu i-a cerut să închidă şi să predea telefonul mobil, după care agentul Cuc l-a condus într-un birou de la etaj unde mai erau şi alţi doi poliţişti. "Mi-a pus să stau pe un scaun, mi-a luat datele personale, m-a întrebat cu ce mă ocup şi i-am spus că sunt elev şi că lucrez în construcţii. Apoi a scos un telefon negru din sertar şi m-a întrebat dacă îl recunosc. I-am spus că nu. A mai întrebat încă o dată. I-am spus nu, că n-aveam ce să zic, nu cunoşteam telefonul. Atunci m-a lovit", a povestit BIHOREANULUI tânărul.

Anchetă a la Ştei

Loviturile, bine direcţionate, ca să spargă şi să nu provoace urme, au continuat după fiecare răspuns nesatisfăcător. "Uită-te mai bine, recunoşti telefonul?", a întrebat răspicat poliţistul, iar când tânărul a spus "nu", palma a căzut din nou. Ştiindu-se că n-a greşit cu nimic, Ionuţ l-a întrebat pe poliţist de ce îl loveşte. Doar că n-a fost suficient de umil, probabil, pentru că răspunsul a fost o nouă palmă. "I-am spus că nu are dreptul să se comporte aşa şi mi-a mai dat una apoi a început să zbiere, să mă înjure", spune el.

Subofiţerul a continuat cu bumbăceala mai bine de o jumătate de oră, fără să se sinchisească de faptul că în birou se aflau şi alţi colegi ai săi, mai precis Cătălin Man, Gheorghe Paşca şi fiul celui din urmă, elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie, aflat în practică la Poliţia Ştei. Dacă n-o fi fost chiar o demonstraţie pentru cel din urmă, să înveţe de timpuriu "meserie"... "Poliţistul din Hotărel, Paşca, îi ţinea isonul. El n-a dat, doar m-a înjurat", îşi aduce aminte Ionuţ.

Cartela, bat-o Cuc

În final, iritat că nu-i iese ancheta precum vor muşchii, iar "suspectul" nu declară sub niciun chip pe placul lui, agentul Cuc l-a azvârlit pe tânăr din scaun şi l-a îmbrâncit pe scări în jos, într-un alt birou. Aici, l-a pus în faţa unui calculator, în care a introdus un CD, iar pe monitor a apărut un listing al convorbirilor efectuate de pe un telefon.

"Mi-a spus că sunt convorbirile făcute de pe telefonul pentru care m-a chemat şi că o cartelă folosită este cea cu numărul meu de telefon. Atunci mi-am adus aminte ce s-a întâmplat. Am fost într-un restaurant cu patronul unei case de amanet, Călin Dumşe, că i-am lucrat ceva acasă şi m-a chemat să mănânc cu el. Când eram la masă, cineva i-a adus un telefon şi mi-a cerut cartela să o încerce. Eu nici nu m-am uitat ce telefon era, nici măcar nu ştiu cine i l-a adus. I-am dat cartela şi atât. Totul a durat un minut, acum mai bine de două luni. Iar pentru asta am luat eu acum bătaie de la Poliţie", spune Ionuţ.

Aceeaşi poveste a scris-o şi în faţa poliţistului. Însă, cum era de aşteptat, declaraţia n-a fost pe placul agentului Cuc, care spera să-l fi ameţit îndeajuns ca să recunoască faptul că a folosit aparatul furat. "Înainte să plec, a început să mă înjure din nou şi să zbiere. "Ce ai zice să te duc la arest la Oradea, ha? Că aşa vrea p... mea, m-auzi? D-aia că sunt şmecher!". Tot asta spunea, că el face ce vrea cu mine, că nu-i poate face nimeni nimic. Şi-a bătut joc de mine, s-a comportat ca un animal", acuză tânărul care, imediat ce a ieşit pe uşa Poliţiei, l-a căutat pe Dumşe, să-i spună ce a păţit din cauza lui.

De la unii la alţii

Revoltat, Dumşe a sunat la 112 pentru a reclama abuzul. "Băiatul acesta a lucrat pentru mine şi atât. N-avea nicio legătură cu acel telefon. Este o măgărie", susţine el. Povestea telefonului nici măcar nu e complicată: aparatul fusese furat în toamna anului trecut dintr-o casă de pe strada Crişului din Ştei, iar hoţul i-l vânduse unui tânăr care, apoi, l-a amanetat la Dumşe. "Am preluat telefonul cu acte în regulă, contract, date de identificare a celui care l-a adus, tot. Când m-au chemat la Poliţie, în urmă cu vreo două luni, am lăsat copii după documente. La fel a făcut şi băiatul care a lăsat aparatul la mine, pe care l-au audiat poliţiştii ulterior. Iar hoţul a fost găsit. Povestea asta n-are nicio legătură cu Ionuţ".

În plus, dezvăluie Dumşe, agentul Cuc nici măcar nu e la primul abuz de acest fel. "A mai bătut doi tineri, pe Ovidiu Cioancă şi Ştefan Cristian, tot oameni simpli ca şi Ionuţ, doar pentru că i-a văzut mergând pe stradă cu o sticlă de bere în mână. Au depus plângeri, dar până la urmă au fost convinşi să şi le retragă. De data asta, însă nu va mai fi la fel", ameninţă afaceristul.

Dispecerul care a preluat sesizarea pe 112 i-a îndreptat tot spre Poliţia Ştei unde, surpriză! Şeful Poliţiei, inspectorul Dorel Moş, cel ajuns de pomină după episodul din toamna anului trecut, când s-a ascuns într-o frizerie de un infractor care distrugea maşina Poliţiei cu un topor, i-a trimis mai departe, la Parchetul Beiuş. Ar depune plângerea degeaba, le-a spus ofiţerul, pentru că nu e de competenţa lui să-şi cerceteze subalternii. Ca şi când n-ar fi putut prelua el reclamaţia şi să o trimită spre soluţionare spre procurori, aşa cum zice procedura. Şi ca şi când n-ar fi trebuit să-şi sesizeze, oricum, şefii ierarhici despre incidentul din ograda sa...

Anchetă la Oradea

Suspectând că-s purtaţi pe drumuri, Dumşe l-a urcat pe Ionuţ în maşină şi l-a dus la Serviciul de Medicină Legală Bihor, pentru un consult, iar cu certificatul medico-legal care demonstra agresiunea cei doi s-au prezentat, joia trecută, în audienţă la prim-procurorul Parchetului Beiuş. "Am preluat plângerea dar, fiind vorba de un agent de Poliţie judiciară, am înaintat-o Parchetului Bihor. Ei sunt competenţi să-l cerceteze", spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adriana Ardelean.

Doar să mai găsească vreo dovadă. Asta deoarece, cum era de aşteptat, agentul Gheorghe Cuc neagă tot. Subofiţerul susţine că l-a audiat pe tânărul bătut ca suspect, însă ce anume a comis acesta, nu vrea să spună. Sigur e, însă, că nu l-a bătut el. "Sunt simple speculaţii. Cine ştie cine l-a bătut când a ieşit de la Poliţie, iar acum dă vina pe mine", pretinde subofiţerul.

Variantă comodă, mai ales că singurii martori oculari ai abuzului sunt tocmai colegii lui, cărora li s-a sugerat deja că ar fi mai bine să-i susţină varianta. Nu de alta, dar agentul e taman finul de cununie al şefului lor, Dorel Moş. Şi pe naşul nu se cade să-l superi...


RĂZBUNAREA ORGANULUI
Poliţistul care a încurcat morţii

04 facsimil_1.jpgAgentul Gheorghe Cuc a mai fost protagonistul unui scandal public dezvăluit de BIHOREANUL (facsimil) în urmă cu cinci ani, când a amendat cu 1.000 de lei un fost ziarist din Ştei, pe Horia Dumitraş, acum consilier local, după ce acesta l-a făcut "prost" pentru că nu l-a lăsat să filmeze locul unui incendiu în care se descoperise cadavrul carbonizat al unui om.

Supărarea poliţistului a fost alimentată şi de faptul că Dumitraş descoperise că a "omorât" în acte două persoane, una după alta, doar pentru a scăpa de dosarul deschis pentru identificarea cadavrului cu pricina. Ambele persoane declarate decedate au fost găsite în viaţă.

Cert e că, în loc să caute identitatea victimei din incendiul de la gară, Cuc a făcut raport superiorilor pe seama conflictului cu Dumitraş, iar aceştia au hotărât să-i aplice jurnalistului o amendă, suma maximă prevăzută pentru tulburarea ordinii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Imagini...
Nu sunt camere de filmat in sectia de politie?
Postat 07 Februarie 2017, 02:07 de Cine
Liniste!
"Nu bea, nu fumează. E un băiat cuminte şi se ţine departe de belele" Nu bea cand nu are, iar cand bea sparge boxele in capul vecinilor "baiat liniştit". Face liceul la bar. Cu scuteru` e mai mult pe trotuar facand slalom printre pietoni. Dumitraş, marele ziarist, omul caruia ii place "legea" o respecta facandu-şi bar la 5 (cinci) metri se Scoala Generala I-VIII din Ştei. Aştia "i-am" ales asta avem. Consilier?????? la primărie????????
Postat 17 Iunie 2013, 10:28 de cetateanu` deranjat
u know me mofo!!
Bai, eu nu stiu daca baiataul asta e vinovat sau nu. Adevarul e ca e un tip muncitor, tot timpul il vad pe la magazinul de materiale de constructii, mai tot timpul e murdar de praf, deci se vede ca munceste. Dar va spun un lucru, mai bine sa si-o ia de la Ghita acum...sa se mai calmeze, sa priveasca viata dintr-o alta perspectiva, ca altfel, daca mai trece ca un nesimtit in viteza, cu motoreta aia a lui de cacao printre copiii de pe Lenin, va avea o surpriza muuuuuuult mai placuta!
Postat 07 Februarie 2012, 03:04 de tatic
AFARA DIN POLITIE
CUC GHEORGHE RUSINEA POLITIEI Oare cine il tine in spate? Nu va dati seama ca nici hoti nu stie sa prinda,dar vrea sa justifice activitatea. Sa iti fie rusine mai ghita si cautati o ocupatie onorabila pana nu platesti prea scump aroganta dementa de care dai dovada
Postat 29 Ianuarie 2012, 21:03 de crtisti
peachy
noah, hai ca ati corectat greseala din titlu si nici nu mi-ati sters comentariul... multam... acuma parca nu ma mai zgarie pe retina. la mai mare!
Postat 27 Ianuarie 2012, 09:36 de gramaticalus
@hbd si alti militisti
Esti bolnav rau si ca tine sunt mii de militisti in tara asta ! Nu puteti face diferenta intre PAGUBIT si ORGANUL DE ANCHETA ! O sa va explic, desi nu-mi fac iluzii....Imi fura portofelul si-l prind, ii dau ce merita, poate exagerez, sunt PAGUBITUL, e de inteles. Dar tu si altii ca tine nu ai acest drept, esti/sunteti ORGAN DE ANCHETA si aveti obligatia sa respectati legea ! Daca vrei sa-l toci pe careva iesi la raport, preda tinuta, treci in civilie si bate-(te) pana-ti sar ochii !
Postat 27 Ianuarie 2012, 07:03 de ionelas
ree
Sunt curios daca va fura cineva portofelul (cu acte, permis, CI, telefon, bani etc.) de catre un asemenea hot... ce i-ati face daca l-ati prinde? Probabil l-ati ruga frumos sa va dea telefonul si actele inapoi si cat a mai ramas din bani? Nu-i asa? Sau reactia voastra ar fi sa-l bateti dracului daca l-ati prinde? Raspunsul o sa vi-l dati voi singuri cand va treziti intr-o asemenea situatie! Pana atunci, moralitatea ipotetica pe care o afiseaza unii aici e doar de suprafata... in fapt, daca, de ex. v-ar zgaria cineva masina nu i-ati rupe mainile? Of, of...
Postat 26 Ianuarie 2012, 23:19 de hbd
pt love
love ... e pt tine.. cand o sa mori sa lasi testament .... vreau sa te ingrop eu cu placere... fraier(a) poti fi.. vb numa pe ascuns.. dc ai ceva cu mine zi-mi in fata..sante-ti tari toti pe internet... BRAVO !!!
Postat 26 Ianuarie 2012, 22:25 de dinte
Uite rezolvarea
Prins militistul pe inserat si tocat cu teava de plumb, pana se satura de smecherii. Daca doi-trei-zece militisti patesc asta, restul se gandesc mult pana sa dea o palma unui om amarat. Asa, el zice NU baiatul zice DA si parchetul da NUP.
Postat 26 Ianuarie 2012, 19:25 de ionelas
pentru anti cretin
Daca iei apararea cuiva care a gresit,desi il cunosti pe cucul cat e de capabil cu capu inseamna ca esti la fel ca el si nu-i numi pe altii cu epitete care te caracterizeaza.
Postat 26 Ianuarie 2012, 16:24 de om
jj
cuc e un increzut de doi bani care face rusine politiei.Nu stiu de ce procurorii care au mai primit reclamatii nu-l dau afara din politie sa mearga sa curete gunoiul la cainii strazii. Acolo ar fi mai util,probabil
Postat 26 Ianuarie 2012, 16:11 de aurel
bai cretinule
bai handicapat cu cascheta, care esti tu militianule, vedea-te-as cu mutra-n pumnii altuia, asa crezi tu ca se face ancheta? Pai daca era suspect de furt, trebuia sa-i chemi avocat, nu sa dai in el, animalule. Abia astept sa te dea in judecata careva, sa-ti ia cheful de bataie.
Postat 26 Ianuarie 2012, 16:00 de xulescu
anti cretini
uite...handicapatii ..cum apara un hot..... " este inuman ....este ceva de neinteles cum ii bate politia ." etc ...da cand va da`n cap si va fura telefonu din mana sau portofelu`din ...jeb ....atunci repede stiti suna la 112 ...sa vina sa-l prinda........ asta e societatea.....pretzuim hotii mai mult ca orice
Postat 26 Ianuarie 2012, 13:57 de anti cretini
bravo
exact asta ne mai lipsea!!!!!!!!!!! ultima data cand am verificat dictionarul spune clar ca pluralul de la `palma` este PALME. parca media ar trebui sa contribuie la culturalizarea populatiei... Bravo Bihoreanule, te descurci ''de minune''!
Postat 26 Ianuarie 2012, 13:28 de gramaticalus
incompetenta
ce deducem din articol?ca nu mai avem calitatea in actul politienesc,nu conteaza vinovati,fapta sa fie eradicata,cu toate astea am trecut si eu prin perioada comunista si toata fapta asta e clar o metoda de ancheta caracteristica unui militian,stiu bine ce zic,nu ma mira din moment ce rudele intre ele se propulseaza pe functii in top-ul orasului respectiv stei,din articol reiese clar ce este in oraselul ala,legea e pe hartie aplicatia e metodica stricta si fara martori,rezultatele sunt in statistici,nu prinzi hotul,se acumuleaza furturiile si nevinovatii dupa gratii,din cate se pare chiar si personajul din politie nu stie nici macar sa nege,ne face si mai suspiciosi ca intradevar asa fost,judecati voi restu "prostimii",militienii ar trebui sa dispara de mult,dar atata timp cat creaza plusurii in statistici,nu vor fi inlaturati,mai mult vor fi ridicati in rangaurii si premiati.
Postat 26 Ianuarie 2012, 11:51 de eucumine
lool
Love & Cristi daca scrii cu nume diferite crezi ca nu stie lumea ca e aceeasi persoana? :)) ce ii cu titlul "sda" si "hbd"?. Ori te-o pus politistul sa-i iai apararea?
Postat 26 Ianuarie 2012, 10:36 de lol
Cetatean Oradea
Aceste sisteme care sunt folosite in zilele noastre de catre organele de ancheta se foloseau pe vremea nazismului,in fiecare sala a politiei ar trebui sa se afle o camera de luat vederi,prea multe se intampla si prea multe se aud,dar nimeni nu are curajul sa se impuna cu legea. Ei profita de o singura chestie,dau in oameni care nu prea isi cunosc drepturile si ii considera zei pe acesti pisati cu grade,in al 2-lea rand ca nu mai au cui sa se planga ca din sectia de politiea ajung direct de 29 de zile si pana atunci se vindeca ranile :)) Zilnic aud si vad mii de cazuri,mascatii si organele de ancheta.Fiecare sectie de politie foloseste aceleasi metode va garantez,va dau cuvantul meu ca am fost martorul unui asemenea eveniment cand in fata mea au fost adusi 2 persoane la sediul politiei pentru fur,acest 2 tineri(romi) efectiv au fost umiliti,au fost batuti mar,organul de ancheta doar cu pumnii si cu genunchii dadea in om,se vedea pe fata baiatului dupa ce a parasit camera ca a fost snopit in bataie si se vedeau lacrimile inca in ochii lui.Sincer sa fiu eu nu as fi atat de indiferent cu acest functionari,care ar trebui sa puna in folosinta legea nu sa o abuzeze.Solutia CEDO!!!!!!!!!!!
Postat 26 Ianuarie 2012, 10:22 de Cetatean Oradea
vesnic fara masca
NIMENI nu are voie sa "aplice corectii" de genul asta. Probabil ca mai devreme sau mai tarziu "o mana nevazuta" a lui Dumnezeu o sa-i demonstreze Cuc-ului ce inseamna sa fii om nu "pasarica" :)).....cat despre cei trei postaci :Cristi, Love si Stanca Popa........se pare ca scrieti in calitate de martori si va si dati de gol :)))..............Mare-i gradina....!!!!! P.S nu incercati sa va folositi creierasele ca sa descoperiti cine a pus acest comentariu....Bravo Bihoreanul..... scrieti ce se mai intampla !!
Postat 26 Ianuarie 2012, 10:16 de om
sda
Trebuia sa-l pupe dl Cuc ca atunci asta mic spunea unde-i telefonul !? Trebuie sa ne purtam frumos cu hotii ... s-avem grija de ei..
Postat 26 Ianuarie 2012, 09:08 de Cristi
hbh
Trebuia sa-l bata ca lumea bagami-as p..a in el de hot! Daca e combinat cu Dinte cum dreacu poate fi? Un gunoi uman !!!
Postat 26 Ianuarie 2012, 09:05 de Love
Sporadic fără mască
+Din păcate tre' să recunosc ca obrazul cetăteanului cerea palme, asta e tot, aveţi grijă faţa cui o luaţi la purtare?
Postat 26 Ianuarie 2012, 08:49 de Stanca Popa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON