URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2016, 15:30

An nou cu biruri noi! În 2017 majoritatea orădenilor vor plăti taxe mai mari pentru maşini şi case

An nou cu biruri noi! În 2017 majoritatea orădenilor vor plăti taxe mai mari pentru maşini şi case POFTIŢI DE PLĂTIŢI! Deşi Primăria îşi va relua programul normal de lucru din prima săptămână a lui 2017, orădenii îşi vor putea plăti impozitele abia din 16 ianuarie. "În primele două săptămâni din an, angajaţii Primăriei vor calcula obligaţiile fiscale ale fiecărui contribuabil. Va dura ceva, pentru că la obligaţiile curente se vor adăuga în multe cazuri şi supraimpozitări", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi maşini şi proprietăţi imobiliare? De anul viitor veţi plăti mai mult pentru ele! Săptămâna trecută, Consiliul Local a hotărât scumpirea abonamentelor de parcare şi suprataxarea imobilelor neîngrijite.

"Hotărârea privind impozitele pe 2017 va avea impact atât asupra orădenilor plătitori de taxe, cât şi asupra oraşului pentru care aceste plăţi constituie o bună parte din venituri", spune primarul Ilie Bolojan.

Reducere cu... majorare 

Orădenii vor cheltui de anul viitor mai mult pentru parcarea maşinilor. Consiliul Local a scumpit abonamentele de parcare prin votul grupului PNL, în pofida opoziţiei UDMR şi PSD. Începând din 1 ianuarie, taxa pentru o oră de staţionare în parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie va creşte de la 1,5 lei la 2 lei. La fel, abonamentele se vor scumpi cu procente între 9,1% şi 17,6%. "Nu este neapărat o majorare. Discountul acordat de municipalitate diferea de la abonament la abonament, aşa că acesta a fost standardizat", a explicat primarul Ilie Bolojan (foto).

Astfel, deşi preţul unui abonament pentru o lună va rămâne tot 70 lei, prin aplicarea unui discount de 5% faţă de preţul pe 3 luni, abonamentul trimestrial se va scumpi de la 170 la 200 lei. La fel, implementarea unei reduceri de 10% va scumpi abonamentele pe 6 luni de la 325 lei la 380 lei, iar aplicarea unei diminuări de 15% va majora de la 650 lei la 710 lei abonamentul pentru un an întreg. Practic, o "standardizare" în sus!

Se supraimpozitează!

Cea mai mare scumpire va fi aplicată în cazul imobilelor neîngrijite, pentru care proprietarii vor achita impozite majorate cu 400%, aproape maximum din cât permite Codul Fiscal (500%). Consiliul Local a aprobat marţea trecută o listă cu 248 clădiri şi 60 terenuri neîngrijite ale căror deţinători vor fi supraimpozitaţi usturător.

În ciuda diferenţei consistente, primarul spune că măsura e menită să genereze un comportament gospodăresc, nu să aducă bani la buget. "Acordăm granturi de 20% din valoarea lucrărilor, împrumuturi pentru reabilitarea clădirii şi scutiri de impozit timp de 5 ani. La facilităţi mari, trebuie să existe şi obligaţii mari", explică Bolojan.

Potrivit acestuia, suprataxa va fi colectată într-un cont distinct, din care municipalitatea va finanţa doar împrumuturi pentru reabilitarea clădirilor. Edilul e convins că, dacă anul trecut, când suprataxa a fost de 100%, au intrat în refacere 10% din cele 140 imobile vizate, anul viitor procentul va creşte. "Ritmul de reabilitare se va îmbunătăţi", spune Bolojan.

Există, însă, şi o categorie de orădeni care vor plăti impozite majorate chiar dacă imobilele lor sunt în stare bună. Deşi Codul Fiscal a renunţat la obligativitatea impozitului progresiv, municipalitatea a păstrat supraimpozitarea cu 50% a celei de-a doua locuinţe şi a următoarelor. "Proprietarii care au mai multe locuinţe au şi mai multe venituri de pe urma lor", explică edilul. Excepţie de la supraimpozitare vor face doar imobilele dobândite prin moştenire şi cele deţinute în alte localităţi.

Oficial, ne merge bine... 

Suprataxarea imobilelor neîngrijite s-a făcut fără ca municipalitatea să modifice nivelul impozitelor pe proprietate din acest an. "Anul 2017 nu aduce modificări radicale în sistemul de impozite şi taxe. Până şi actualizarea impozitelor cu rata inflaţiei a fost amânată pentru 2018", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Astfel, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi, cu terenul aferent, va rămâne tot la 97 lei, pentru un apartament cu două camere de 58 metri pătraţi nu se schimbă de la 174 lei, iar un apartament cu trei camere de 77,4 metri pătraţi va fi impozitat la fel, cu 226 lei.

Impozitarea autovehiculelor a rămas şi ea la nivelul din 2016. Orădenii vor datora 69 lei pentru un Logan de 1.500 centrimetri cubi şi 193 lei pentru un VW Golf de 1.500 cmc. În schimb, sumele datorate pentru maşinile cu motoare mari, de pildă pentru o Toyota de 3.500 cmc, urcă vertiginos până la 5.596 lei. "Impozitarea excesivă a autovehiculelor cu cilindree mare, chiar dacă acestea nu sunt neapărat de valoare, e impusă prin lege", spune Florea.

Oricum, la fel ca în anii anteriori, orădenii îşi pot reduce cu 10% sumele de plată cu condiţia să le achite integral până la sfârşitul lunii martie, în cazul firmelor bonificaţia fiind de 5%.

"Reduceri" pentru firme

Pe de altă parte, pentru a încuraja economia locală, municipalitatea a redus impozitul pe clădirile nerezidenţiale, hale şi birouri, aflate în proprietatea agenţilor economici, de la 1% la 0,95% - cea mai mică treaptă de impozitare practicată la nivel naţional, dar încă peste cel pentru persoanele fizice, de doar 0,6%. "Nivelul de impozitare al firmelor este mai mare pentru că, spre deosebire de persoanele fizice, acestea îşi pot deduce din cheltuieli", explică Florea.

Pentru a stimula investiţiile, municipalitatea şi-a propus să reducă şi în anii următori impozitarea clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice. "Teoretic, prin diminuarea impozitului la 0,95%, anul viitor bugetul local va pierde venituri de 1,2 milioane lei. Practic, ne aşteptăm ca diminuarea să fie compensată pe viitor prin construirea de noi hale şi birouri", spune directorul.

Suplimentar, investitorii pot beneficia şi de o diminuare a obligaţiilor fiscale prin intermediul ajutorului de minimis, care prevede reduceri de impozite în limita sumei de 200.000 euro pentru investiţiile de peste 250.000 euro prin care se înfiinţează cel puţin cinci noi locuri de muncă.

Taxa turistică

Tot pentru încurajarea dezvoltării economice, municipalitatea va menţine şi în 2017 taxa specială de 2% aplicată la tarifele de cazare. Sumele colectate, estimate la peste 100.000 euro pe an, vor fi puse la dispoziţia Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune pentru a organiza concerte şi festivaluri care să crească atractivitatea turistică a oraşului.

Tot de anul viitor, Consiliul Local a introdus o taxă de 50 lei pentru fotografiatul profesionist în Cetate. Directorul Eduard Florea precizează că noua taxă nu urmăreşte nicidecum spolierea mireselor. "Taxa va fi aplicată profesioniştilor care fotografiază în incinta Cetăţii şi care au nevoie de ajutorul angajaţilor pentru a le pune la dispoziţie recuzită sau pentru a muta o armură de cavaler dintr-un loc în altul", exemplifică directorul.

Tot pentru activităţi prestate, municipalitatea a introdus o taxă de 1.200 lei/an, fracţionabilă pe lună, operatorilor de curse speciale care opresc în cele 30 de puncte din oraş. Banii vor fi folosiţi pentru întreţinerea, iluminarea şi marcarea staţiilor. În fond, dacă ştie să cureţe de bani buzunarele orădenilor, Primăria ar trebui să se descurce şi cu nişte banale staţii de autobuz...


TAXE CU OPOZIŢIE
"Nimic nu a fost transpus!"

Nivelul fiscalităţii locale pe 2017 a fost votat marţea trecută de Consiliul Local cu opoziţia reprezentanţilor UDMR şi PSD, pe considerentul explicat de fostul viceprimar Huszar Istvan (foto) că "nimic din ce am propus noi nu a fost transpus în proiectul de hotărâre".

Printre propunerile opoziţiei s-au numărat majorarea de la 5% la 10% a bonificaţiei acordate firmelor care îşi plătesc impozitele până la sfârşitul lui martie, limitarea supraimpozitării clădirilor neîngrijite la 200% în loc de 400%, eliminarea supraimpozitării cu 50% a celor care au mai mult de o locuinţă, introducerea valabilităţii abonamentului de parcare în toate parkingurile din oraş şi plafonarea nivelului de impozitare sub cel din toate municipiile situate pe o rază de 250 kilometri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Suntem furati in fiecare an.
Primaria stabileste impozitele pe baza HCL ilegale si lovite de nulitate deoarece incalca Codul Fiscal. Fraierii platesc si situatia se repeta an de an, primaria se bazeaza pe faptul ca majoritatea oradenilor nu cunosc legile. Cureta de Conturi doarme sau este complice iar DNA nu a fost sesizat inca.
Postat 09 Ianuarie 2017, 13:07 de Ducustrigacucu
Parcarea in Oradea...
In ultimii 5 ani primaria a majorat abonamentele de parcare cu 50 de lei in fiecare an... Ca si contribuabil as vrea sa stiu de ce ? Salariile au crescut doar la bugetari... Am nevoie de masina deci platesc abonamentul... Ce investitii a facut primaria in parcari ?...dimpotriva, a facut parcari galbene peste tot in centru, dar eu NU vreau sa-mi las masina la 1 km de locul de munca ! ...probabil soferii din Oradea sunt cei mai fraieri din tara ! In Germania este mai ieftina si motorina si parcarea decat in Oradea ! ...NU de asta l-am votat pe Bolojan !...acuma imi pare rau, dar trebuie sa astept 4 ani !!! Iar TAMPENIA asta cu abonamentul de parcare care nu este valabil pe locurile galbene se va intoarce impotriva lui Bolojan ! Cum poti sa-mi bagi mana in buzunar de doua ori pentru acelasi serviciu ? Sunt contribuabil serios am abonament, dar daca am treaba prin centru, ori merg pe jos ori mai platesc odata parcarea ! RUSINE PNL ! ...uite asa castiga PSD votanti !
Postat 01 Ianuarie 2017, 18:19 de audiomax
ce legatura are cm3 cu marca masini
Orădenii vor datora 69 lei pentru un Logan de 1.500 centrimetri cubi şi 193 lei pentru un VW Golf de 1.500 cmc. Nu vad nici o legatura intr-e marca masinii si cm3
Postat 31 Decembrie 2016, 11:53 de criscul
fir-ati ai dracului...
...cu melcii vostri ! Mai pe romaneste, niste * liberale pripasite de ani de zile in primarie, cu ajutorul prostilor de oradeni, au distrus aproape complet acest oras !
Postat 30 Decembrie 2016, 23:33 de AgentulTermic
pentru incapabul director economic:
Care inflatie ma? Ia mai citeste si tu un pic presa: "...Scăderea anuală a preţurilor a accelerat, din nou, în noiembrie, după o uşoară temperare în octombrie, la 0,7% faţă de noiembrie 2015, după ce, în octombrie, inflaţia s-a situat la minus 0,4%, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS)..." sa inteleg ca din 2018 taxele vor scadea???
Postat 30 Decembrie 2016, 21:41 de User anonimizat
liberalii lui peste!
Nu ma bucur ca au castigat psd alegerile parlamentare dar ma excit numau la gandul ca tampitii de liberali au pierdut. Astia daca ajungeau sa aiba puterea absoluta ar fi facut prapad in tara asta. Va meritati soarta!
Postat 30 Decembrie 2016, 21:30 de User anonimizat
csaba
oameni buni noi nu santem proprietari santem chiriasi ce odata platim impozit pe proprietate nu mai esti proprietar ,an alte tari la cumparare se plateste un impozit mai mare si dupa aia esti proprietar nu mai platesti impozit
Postat 30 Decembrie 2016, 18:50 de todo
50% pentru a doua casa...
astea da masuri liberale petnru clasa de mijloc...de aia ati pierdut alegerile ca nu stiti nici macar ce identitate aveti.
Postat 30 Decembrie 2016, 17:58 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON