URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Am să te caut!" Un puşcăriaş orădean s-a ales cu o nouă condamnare, după ce l-a ameninţat, în scris, cu moartea pe un judecător orădean

'Am să te caut!' Un puşcăriaş orădean s-a ales cu o nouă condamnare, după ce l-a ameninţat, în scris, cu moartea pe un judecător orădean CU SUPLIMENT. După mai bine de 3 ani petrecuţi după gratii, Horváth Dezső şi-a vărsat nervii asupra judecătorului de la care spera "eliberarea", alegându-se astfel cu un spor de pedeapsă şi interdicţia de a fi eliberat condiţionat înainte de februarie 2017 (foto generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ameninţări incredibile la adresa judecătorului Rareş Şerban de la Judecătoria Oradea, din partea unui orădean nemulţumit de soluţia primită într-un proces! Autorul e Horváth Dezső, deţinut în Penitenciarul din oraş, căruia magistratul i-a refuzat cererea de a-i redeschide procesul în care fusese condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Înfuriat, omul a decis să se răzbune, transmiţându-i judecătorului, din spatele gratiilor, înjurături şi blesteme, dar şi ameninţări în toată regula. Urmarea? Magistratul l-a reclamat, iar bărbatul a fost trimis din nou în judecată şi condamnat la încă 4 luni de închisoare. O sentinţă uşoară, dar nedefinitivă, care s-ar putea, aşadar, schimba...

Supărarea când îi vine...

Ultraj judiciar prin ameninţare. Aceasta este acuzaţia pentru care Horváth Dezső a fost condamnat pe 29 martie anul acesta, de către Judecătoria Oradea, la 4 luni de închisoare, ca urmare a unei plângeri formulate împotriva lui de un judecător al aceleiaşi instanţe, Rareş Şerban, pe care individul l-a ameninţat.

Potrivit sentinţei, cazul a pornit de la o soluţie pronunţată de judecător în toamna anului 2014, pe marginea unei solicitări adresate Judecătoriei de către Horváth, ajuns "locatar" în Penitenciarul orădean în 2012, pentru a-şi ispăşi o pedeapsă căpătată pentru furt, de 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Bărbatul ceruse rejudecarea procesului prin care fusese condamnat, dar fără noroc. Pe 13 octombrie 2014, solicitarea i-a fost respinsă ca inadmisibilă. Prezent în sala de judecată la pronunţarea soluţiei, Horváth nu s-a sfiit să-şi manifeste nemulţumirea, până când judecătorul a cerut intervenţia gardienilor care, în final, l-au evacuat.

Magistratul a ignorat izbucnirea nervoasă a deţinutului, indulgenţă care s-a dovedit o greşeală. Motivul? O lună mai târziu, la Judecătoria Oradea sosea o scrisoare trimisă din Penitenciar, în care individul l-a informat că îl va căuta! Şi nu ca să-i mulţumească...

"Aşa să-ţi dea Dumnezeu"

"Sînt deţinutul Horváth Dezső", a scris individul, manifestându-se într-un limbaj agramat şi suburban. "Aşa să-ţi dea noroc Dumnezeu la copii ai tăi şi la toată familia a ta, halatul pe care o porţi so porţi toată veaţa ta după copii ai tăi, în doliul şi după tot neamul tău", a blestemat hoţul, numind "halat" roba neagră de magistrat.

Deţinutul nu s-a oprit, însă, la atât. "Toată casa ta să ardă cu tot neamul tău de Crăciun săţi ia casa foc şi blestemat să fii tot neamul tău cât puşcărie oi face, ardă casa pe tine cum arde paiele pe foc de Sărbători", a continuat Horváth, în final trecând la ameninţări făţişe. "Atenţie cum umbli pe stradă cu maşina sau pe jos, că şi pe lumea cealaltă te caut, am să-ţi arăt cine e Capra să vezi tu", a scris Horváth, "Capra" fiind porecla pe care a primit-o de la colegii săi, tâlharii.

E ultraj

Revoltat şi îngrijorat, magistratul s-a adresat Parchetului Oradea. "După ce am primit scrisoarea, în cuprinsul căreia mi-au fost adresate injurii, dar şi ameninţări directe atât la adresa mea, cât şi a familiei, am resimţit o stare de profundă indignare şi temere, atât personal, cât şi datorită faptului că am familie, am un copil minor, iar astfel de ameninţări pot fi puse oricând în practică", a arătat Rareş Şerban în plângere.

Anchetat, Horváth şi-a recunoscut fapta, explicând că prin blesteme şi ameninţări a vrut să bage spaima în judecător. "Am făcut acest lucru din cauza faptului că m-am supărat şi din cauza disperării mele, astfel că am vrut să mă răzbun pe el la nervi", a zis bărbatul care, pe 28 decembrie, a şi fost trimis în judecată sub acuza de ultraj judiciar, infracţiune prevăzută în noul Cod Penal, ce pedepseşte agresiunile verbale sau fizice săvârşite împotriva unui magistrat.

Potrivit legii, ultrajul judiciar e sancţionat cu aceeaşi pedeapsă prevăzută pentru fapta efectivă (de pildă ameninţare, lovire sau omor), majorată cu jumătate, pentru că victima este magistrat. În acest caz, procurorii au stabilit că ultrajul judiciar a fost comis prin ameninţare şi, ca atare, Horváth risca închisoarea între 4 luni şi 1 an şi 6 luni.

Scuze

La proces, Horváth era deja spăşit. "Inculpatul a recunoscut în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, precizând că ar dori să îşi ceară scuze în faţa părţii vătămate", se arată în sentinţa prin care, pe 29 martie, un complet al Judecătoriei a dispus condamnarea lui la 4 luni de închisoare, adăugate celor 1.123 de zile pe care le mai avea de executat din pedeapsa precedentă, pentru furt, la data de 10 noiembrie 2014, când a trimis scrisoarea de ameninţare.

Chiar şi aşa, condamnarea pare blândă în condiţiile în care, aşa cum însuşi judecătorul care a pronunţat sentinţa consemna, individul "a adresat ameninţări la adresa vieţii persoanei vătămate, expresii cu sens de blestem, evidenţiind că ameninţările vizează şi viaţa copiilor şi distrugerea bunurilor sale", iar "ameninţarea este explicită, fiind de natură a inspira o temere reală şi serioasă".

În plus, Horváth nu e nicidecum la prima încălcare a legii, fiind multirecidivist, încă din 1996 fiind condamnat de mai multe ori, în special pentru infracţiuni contra patrimoniului, dar şi pentru purtarea unei arme albe în locuri publice.

Oricum, soluţia dispusă de Judecătorie nu e definitivă, fiind atacată chiar de deţinut, care, cu tupeu, a şi cerut să fie eliberat condiţionat, solicitarea fiindu-i respinsă cu specificarea că nu are dreptul s-o înnoiască înainte de 10 februarie 2017. De astă dată, Horváth s-a resemnat şi n-a mai trimis nicio scrisoare de ameninţare. Poate doar în gând...


PRECEDENT
Comentariu de... şantaj

Dacă în cazul puşcăriaşului care a ameninţat cu moartea un judecător justiţia orădeană a dat dovadă de înţelegere, nu acelaşi lucru s-a întâmplat într-un proces anterior, al avocaţilor Ioan şi Daniela Sava.

Cei doi au fost trimişi în judecată pe 7 martie 2014 de către procurorii DNA Oradea pentru şantaj, după un comentariu postat pe forumul unei publicaţii online la adresa judecătoarei Crina Muntean. Mesajul - "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!" - a fost considerat de procurori o ameninţare explicită şi directă, "transmiţând astfel, în mod public, că ar fi dispuşi să provoace un rău magistratului şi copiilor minori ai acestuia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate". DNA susţinea că cei doi soţi ar fi încercat astfel s-o intimideze pe judecătoarea ce autoriza interceptările telefonice în dosare penale în care erau implicaţi clienţi sau apropiaţi ai lor.

avocatul Ioan Sava în cătuşeCazul a fost o premieră, întrucât viza mesaje online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă. Procesul a început la Curtea de Apel Oradea unde, în decembrie 2015 avocatul Ioan Sava (foto) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, iar consoarta sa la 2 ani de închisoare cu suspendare.

În urma apelurilor declarate atât de avocaţii condamnaţi, cât şi de procurorii DNA, cazul se judecă în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON