URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2016, 10:47

Alegeri cu DNA: Ce dovezi au procurorii anticorupţie în ancheta de la Universitate

Alegeri cu DNA: Ce dovezi au procurorii anticorupţie în ancheta de la Universitate NO COMMENT. După ce au stat mai bine de trei ore în biroul rectorului Constantin Bungău, procurorii DNA au plecat fără să ridice vreun act şi fără să facă declaraţii jurnaliştilor, fapt ce a alimentat şi mai tare "bursa zvonurilor". Unul dintre ele spune că decanul de la Medicină, Florian Bodog, nu ar fi străin de "beleaua" făcută contracandidatului său Bungău, câtă vreme unul dintre anchetatorii care au descins la Universitate a fost chiar Vasile Marc (foto), soţul prodecăniţei Felicia Marc de la FMF
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciun an fără scandal la Universitatea din Oradea. Cu mai puţin de o lună înainte de alegerea viitorului rector, instituţia a fost vizitată de DNA, care are indicii că unul din cele 71 de concursuri pe care instituţia de învăţământ le-a organizat în această iarnă, cel prin care psihologul Camelia Dindelegan a ajuns din conferenţiar profesor universitar, a fost "trântit", şi nu oricum, ci prin dare şi luare de mită.

Ca să strângă dovezi, procurorii au percheziţionat atât biroul decăniţei Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, cât şi pe cel al rectorului Constantin Bungău, care tocmai îşi depusese candidatura pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Iar faptul că a ajuns în vizorul procurorilor sigur nu-l ajută...

Percheziţii matinale

Procurorii DNA au descins la Universitate miercurea trecută, dis-de-dimineaţă. La ora 7.30, au sigilat biroul rectorului Constantin Bungău şi pe cel al decăniţei Floare Chipea, iar apoi le-a percheziţionat şi locuinţele.

Camelia Dindelegan, psiholog, Universitatea din OradeaO descindere au făcut şi acasă la psihologul Camelia Dindelegan (foto), soţia preotului Marin Dindelegan de la parohia Ioşia I şi sora stareţului Mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, mâna dreaptă a episcopului ortodox Sofronie Drincec. Dindelegan este, de altfel, personajul-cheie în anchetă, procurorii investigând modul în care femeia a avansat, în luna februarie a acestui an, de la gradul de conferenţiar la cel de profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

DNA s-a zgârcit să facă publice detalii din anchetă, anunţând doar, printr-un comunicat lapidar, că aceasta vizează fapte de corupţie comise în 2015-2016 şi că, pe lângă percheziţia de la Universitate, s-au mai făcut altele şapte la domiciliile unor persoane. "Atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", a transmis DNA.

Rector liniştit

După verificările la domicilii, un echipaj format din procurori şi poliţişti a revenit la Universitate în jurul orei 10.30, scotocind birourile lui Bungău şi lui Chipea. Mai bine de trei ore au stat doar la rector, dar la plecare anchetatorii nu au luat nimic şi nu au făcut nicio declaraţie. I-au cerut însă lui Bungău să le predea o serie de acte privind concursul prin care a promovat Dindelegan.

Constantin Bungău, rectorul Universităţii din OradeaSusţinând că nu ştie nici ce calitate are în dosar, nici ce acuzaţii s-au făcut, rectorul s-a arătat contrariat că este vizat de anchetă, dar în acelaşi timp s-a declarat liniştit. "Probabil se consideră că noi am influenţat scoaterea unui post la concurs şi ar fi un fel de mită sau trafic de influenţă. Eu nu am nicio implicare, nu pot să fac ceva, nu pot să ajut în niciun fel ca cineva să promoveze. Nu am cum, nu eu fac acest lucru. Nu înţeleg de ce se întâmplă cu persoana rectorului acest lucru", a declarat Constantin Bungău (foto).

Totuşi, a admis el, ştia că în Departamentul de Psihologie a existat o nemulţumire cauzată de respectivul concurs. Chiar prorectorul Simona Trip, şi ea membră a departamentului, a contestat-o pe Dindelegan, susţinând că nu îndeplineşte condiţiile de avansare, în pofida asigurărilor în sens contrar pe care rectorul le-a dat jurnaliştilor, cum că Dindelegan a meritat să devină profesor.

Ca politicienii

BIHOREANUL a fost cel care a dezvăluit, în premieră, încă din noiembrie 2015, că femeii i s-a pregătit cu dedicaţie promovarea. Articolul "Şpagă în posturi", care le-a sărit în ochi anchetatorilor, arăta că Universitatea, aflată în an electoral, urma să scoată la concurs 71 de posturi, fiecare pregătit pentru cineva anume, aceasta fiind modalitatea prin care şefii Universităţii care au vrut să-şi păstreze funcţiile au căutat, la fel ca politicienii, să-şi "cumpere" alegătorii. Că exact aşa au stat lucrurile s-a dovedit în ianuarie, când au început propriu-zis concursurile: doar pentru un singur post a fost concurenţă între doi candidaţi, în timp ce restul de 70 au avut fiecare un singur pretendent.

Promovarea Cameliei Dindelegan a bătut cel mai mult la ochi, ascensiunea ei fiind fulminantă: şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată în Universitate în 2003, a devenit lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar anul acesta profesor. Asta în timp ce alţi conferenţiari stau pe asemenea posturi decenii întregi! Că Dindelegan se bucură de influenţă s-a remarcat şi la alegerile desfăşurate pentru Senatul universitar în ianuarie, când a adunat voturile necesare pentru a deveni membră a acestui for de conducere.

To be continued

Acţiunea DNA demonstrează însă că problema concursurilor cu dedicaţie este chiar mai gravă decât a intuit ziarul. BIHOREANUL a aflat că faptele pe care procurorii le anchetează sunt de dare şi luare de mită şi complicitate, Camelia Dindelegan fiind bănuită că şi-ar fi cumpărat şefii, astfel încât postul de profesor să îi fie scos la concurs, iar ea să poată promova fără probleme.

De asemenea, surse judiciare susţin că Dindelegan şi-a "tocmit" şi comisia de concurs, alegându-şi singură evaluatorii. Comisia a fost prezidată de decăniţa Floare Chipea, iar ceilalţi patru profesori au fost Mihaela Minulescu (Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative Bucureşti), Mona Vintilă (Universitatea de Vest Timişoara), Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea (ambii de la Universitatea Bucureşti). Potrivit surselor BIHOREANULUI, aceştia au venit la Oradea cu bilete de avion cumpărate de Dindelegan, care i-ar fi cazat la cel mai luxos hotel din oraş, DoubleTree by Hilton, iar cheltuielile le-ar fi decontat pe propriul cabinet privat de psihologie, documentele constituind acum probe imbatabile ale actului de corupţie.

Se pare că ancheta nu va mai dura mult, aşa încât în câteva săptămâni cei vizaţi ar putea fi puşi sub acuzare oficial şi trimişi în judecată. Atunci vor ieşi la iveală şi detaliile acum neştiute, care vor lămuri cum se fac promovările la "Sorbonica" şi cine câştigă de fapt de pe urma lor.

Influenţă sau coincidenţă?

De pe acum, însă, e clar că primul care are de pierdut din pricina anchetei este chiar rectorul Constantin Bungău. Deşi se declară relaxat, acesta are şanse mari să piardă din voturile pe care se baza pentru 19 aprilie, ziua când universitarii vor alege cine le va fi viitorul rector: el sau Florian Bodog, decanul de la Facultatea de Medicină.

De altfel, lipsa detaliilor privind denunţătorii ori martorii din dosar şi faptul că percheziţiile au avut loc chiar în săptămâna depunerii candidaturilor pentru rectorat i-au determinat pe unii universitari, în frunte chiar cu Bungău, să asocieze acţiunea DNA cu campania electorală din Universitate, unii sugerând - chiar dacă acesta a negat vehement - că autorul denunţului ar fi însuşi Bodog.

Zvonurile au fost alimentate şi de faptul că unul dintre poliţiştii care au participat la percheziţii, comisarul şef Vasile Marc, este soţul uneia dintre prodecăniţele de la FMF, Felicia Marc. Unii universitari cred, astfel, că şi dacă nu ar avea legătură cu ancheta propriu-zisă, Bodog ar fi putut influenţa momentul descinderii DNA la Universitate. Şi ce alt moment mai prost putea fi pentru Bungău, care îşi încheie mandatul sub bănuiala de corupt şi cu şanse reduse să-şi păstreze funcţia?...


RETRAGEREA LUI CHIPEA
De dragul facultăţii

Floarea Chipea, decan Facultatea de Ştiinţe Socio UmanePrimul efect al percheziţiilor făcute de DNA la Universitate este că decăniţa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea (foto), a renunţat vineri la funcţie. Invocând dorinţa de a proteja imaginea facultăţii, Chipea a demisionat din postul pe care îl deţinea încă din 2002, anunţându-i decizia rectorului Constantin Bungău printr-o adresă în care asigură că va oferi anchetatorilor toate "informaţiile şi argumentele necesare".

De altfel, acesta a fost singurul punct de vedere pe care Chipea l-a oferit săptămâna trecută, ex-decăniţa refuzând să răspundă multiplelor apeluri şi mesaje ale BIHOREANULUI. La fel a procedat şi Camelia Dindelegan, care nu a răspuns solicitărilor de a-şi preciza poziţia în scandalul pornit chiar de ea însăşi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
...
Dacă ARACIS și-ar face treaba cum trebuie, atunci s-ar desființa universități întregi, iar din cele așa-zis tradiționale (Cluj, București, Iași) s-ar închide cel puțin câteva secții, dacă nu chiar facultăți întregi. Indivizi precum tanti Dindelegan nu au ce căuta în universități. Academic vorbind, un zero barat are valoare mai mare.
Postat 10 Aprilie 2016, 17:42 de Shogun
nici asa
Daca ARACIS si-ar face treaba cum trebuie multe sectii s-ar desfiinta si multi asa zisi profesori si-ar pierde jobul. Sigur o paparuda ca cea din poza (scuzata-mi fie remarca dar personajul ala seamana mai degraba a manelista decat a profesor universitar sau preoteasa!) nu ar avea ce cauta in invatamantul superior! Cu toata relaxarea conditiilor pentru profesor si conf ar fi interesant de vazut cati din actualii profesori de la UO respecta criteriile. Aici se ajunge cand gloata ajunge sa-si aleaga conducatorii!
Postat 10 Aprilie 2016, 16:47 de cercetas
Dacă...
Dacă ARACIS și-ar face treaba cum trebuie, ar constata că începând cu 2012 în universitățile românești au apărut o grămadă de conferențiari și profesori universitari, pe când lectorii și asistenții sunt din ce în ce mai puțini. În cele mai multe discipline, criteriile sunt extrem de laxe și cu toate că ai oarece de muncit, poți ajunge relativ rapid pe un post didactic superior, conferențiar și/sau profesor. Acum s-a dat liber la abilitări - fiecare școală doctorală acreditată are dreptul să ofere certificate de abilitare. O fi plină țara de ultra-mega specialiști... Din păcate, Funeriu a lăsat în urmă un sistem mai prost și mai slab decât înainte când Ministerul mai avea cât de cât niște pârghii să controleze măcar numărul de conferențiari și de profesori, dacă nu și calitatea acestora. Acum, după noi potopul...
Postat 09 Aprilie 2016, 15:21 de Shogun
profesori universitari
Reforma românească: s-au introdus criterii menite să facă selectiv accesul la funcţia de prof univ. Urmarea: este mult mai uşor să ajungi prof univ decât era înainte. Problema este evidentă: instituţia şi societatea în general nu poate duce în spate atâţi profi univi. Pe de altă parte remuneraţia unui prof univ este cât salariile a trei lectori. Activitatea este aceeaşi, adică ce face lectorul face şi profesorul. 80% dintre prfesorii universitari de la Oradea sunt în realitate la nivel de lectori universitari. Cumva acest fenomen trebuie stopat şi cine nu înţelege din timp, plăteşte.
Postat 09 Aprilie 2016, 10:02 de Dexter
?!
Din păcate, în toată țara e la fel. Candidații își aleg singuri evaluatorii - care sunt membri în comisiile de concurs - și-i plătesc din bani proprii. La fel se procedează la doctorate; ăsta e sistemul nenorocit cu care ne-am pricopsit. Asta din cauză că nu există o concurență reală pe posturi; nimeni nu e interesat de performanță, talent și muncă, ci doar de încasat bani de la stat pe făcut mai nimic...
Postat 08 Aprilie 2016, 22:32 de Shogun
DNA "imaculata"
DNA este imaculata pt ca nu exista un DNA si pt DNA.
Postat 08 Aprilie 2016, 18:07 de detectiv
Pe acelasi model ar fi si primaria noastra.
Angajari cu dedicatie, din 2008 incoace, cam 100 cu totul in municipalitate. De la director de institutie subordonata pana la portar si simplu bagator de seama. Are si DNA un stil aparte la sunat goarna infractiunilor in retragere. La unii se duce pe repede inainte iar la altii, care au comis-o cu mai mult timp in urma, se face ca nu vede ce se intampla.
Postat 08 Aprilie 2016, 17:55 de SirmaGhipata
mare mafiot, psd-istul Bodog..
..aceeasi strategie psd-ista: ca sa ia postul da drumul la minciuni asupra contracandidatului - alfel mintea nu-l ajuta...Vai de voi!!!
Postat 08 Aprilie 2016, 11:42 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON