URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
15 Octombrie 2010, 08:26

Afară cu sabotorii!

Afară cu sabotorii! APĂ PENTRU TOŢI! Conceput să revoluţioneze serviciile de apă şi canalizare, proiectul iniţiat de Aparegio va face pentru localităţile bihorene saltul de la apa de calitate îndoielnică şi cărată cu flaconul de la cişmea la cea potabilă de la robinet. Desigur, pentru localităţile care rămân în asociaţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aparegio a intrat într-un impas. Ajuns în pragul finanţării, proiectul de extindere a reţelelor Companiei de Apă Oradea în judeţ dă rateuri tocmai când ar trebui să ruleze cu motoarele turate.

În loc să prezinte rapid actele cerute de finanţator, reprezentanţii unor localităţi membre în asociaţie sabotează proiectul, din lene sau din prostie, punând în pericol cea mai mare finanţare europeană ţintită vreodată în Bihor: 83,2 milioane de euro!

Perspectiva îl enervează mai ales pe preşedintele Aparegio, primarul orădean Ilie Bolojan. "Nu vreau să fac declaraţii belicoase, dar să fie clar: cei care nu doresc să facă parte din acest proiect, mai bine să se retragă decât să ne încurce!", avertizează Bolojan.

Pe firul apei

Aparegio s-a născut dintr-o necesitate. Numită pompos "Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară", organizaţia reuneşte 23 de localităţi care, separat, fiecare în parte, nu ar fi reuşit niciodată să îşi plătească realizarea unor reţele de apă şi canalizare, dar împreună pot atrage fonduri consistente.

Pentru că Uniunea Europeană finanţează doar operatorii regionali, nu locali, asociaţii au pus la cale în urmă cu trei ani extinderea Companiei de Apă Oradea (CAO) în judeţ. Odată cu societatea, avea să se extindă şi reţelele de apă şi canalizare finanţate din fonduri comunitare. În prima fază utilităţile se vor extinde în 12 localităţi: Oradea, Beiuş, Tinca, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Biharia, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Apoi în tot judeţul...

Dezbinaţi împreună

11 Costel Sirghie.jpgPrimele obstacole au apărut în primăvara acestui an, când Consiliile Locale din Nucet şi Beiuş s-au opus preluării operatorilor locali de către CAO. "Nucetul e membru Aparegio de trei ani, dar în locul nostru au fost prinse în prima fază localităţi din Zona Metropolitană Oradea", reclamă primarul PDL al Nucetului, Costel Sîrghie (foto).

Edilul spune că după preluarea de către CAO, locuitorii oraşului său vor plăti apa scumpită de la 1,3 lei pe metrul cub la 3,1 lei pe metrul cub, la fel ca în Oradea, dar vor avea aceleaşi servicii! "Etapa a doua, dacă va mai exista, va începe abia după 2013-2014", se plânge Sîrghie.

La fel, în Beiuş, PSD-istul Petru Jurj, directorul societăţii Edilul, care a concesionat de la Primărie serviciile de apă şi canalizare pentru 49 de ani, iar acum le conduce ca pe o firmă privată, deşi e publică, s-a opus preluării societăţii de către CAO cu ajutorul colegilor din Consiliul Local. Opoziţia consilierilor a blocat proiectul luni în şir, astfel că pentru depăşirea impasului a fost nevoie de intervenţia primarului de Oradea, ca preşedinte al Aparegio, pe lângă liderii PSD.

Negocieri "intercomunitare"

11 Ilie Bolojan_2.jpgOpoziţia "rebelilor" din asociaţie i-a scos peri albi lui Bolojan. "M-am dus la Nucet să duc muncă de lămurire în Consiliul Local şi m-am rugat de senatorul Ioan Mang ca să îşi convingă consilierii din Beiuş că e în interesul oraşului lor să treacă la CAO. Asemenea lucruri nu sunt probleme ale Oradiei, care este doar un membru Aparegio!", spune Bolojan (foto), vizibil iritat de lobby-ul pe care a trebuit să îl facă. Şi nu fără compromisuri!

Pentru sprijinul dat de senatorul Mang, PSD-ul a trebuit recompensat prin numirea ca director comercial la CAO a fostului subprefect Claudiu Pop. "Interveneam oricum în favoarea acestui proiect, dar ne-am manifestat dorinţa să avem un reprezentant la nivelul conducerii CAO, ca să ştim ce se întâmplă cu proiectul", se justifică acum senatorul PSD.

Ajunge!

Săptămâna trecută, Bolojan a schimbat foaia. Pentru că o parte din consiliile locale amână predarea către CAO a serviciilor de apă şi canalizare, iar din această cauză Aparegio nu poate înainta finanţatorului proiectul fiindcă documentaţia e incompletă, primarul Oradiei a hotărât să rupă asociaţia. Ca să salveze ce poate, căci bine nu poate face cu forţa!

11 Adrian Foghis.jpgBolojan a organizat vinerea trecută o şedinţă de criză la sediul CAO şi le-a dat primarilor din Aparegio un ultimatum. "Domnul Bolojan a anunţat că membrii care nu predau până la 15 octombrie toate documentele necesare ori se retrag din asociaţie, ori îi dăm noi afară. Suntem aproape de semnarea contractului de finanţare şi consulantul ne cere să facem rapid ultimele rectificări. Nu mai putem sta cu săptămânile după o hârtie", povesteşte Adrian Foghiş (foto), managerul de proiect.

Ilie Bolojan spune că măsura eliminării este extremă, dar necesară, şi o va aplica cu oricare dintre membri. "Este vorba de 83,2 milioane de euro care vin în Bihor, nu doar în Oradea. E vorba despre şansa să dăm oamenilor de la ţară apă şi canalizare. Nu ne putem juca cu aşa ceva!", spune Bolojan ameninţător. Semn că săptămâna aceasta vechea Aparegio "va intra la apă", pentru că numai aşa proiectul poate fi readus pe linia de plutire...


"O să vedem dacă dorim să mai rămânem membri Aparegio. Probabil că vom ieşi cu prima ocazie. Este nedrept ca noi să ne facem investiţiile prin forţe proprii, iar după aia să vină Compania de Apă Oradea la totul de-a gata şi să ne tripleze tarifele"

Costel Sîrghie, primarul oraşului Nucet


TOŢI PENTRU UNU
Combinatul de apă

11 Ovidiu Gavra.jpgBazele Aparegio au fost puse în urmă cu trei ani de un nucleu format de localităţile din Zona Metropolitană Oradea. Proiectul funcţionează pe bază de reciprocitate. Localităţile pun la dispoziţia Companiei de Apă Oradea reţelele de apă şi canalizare, iar CAO se obligă să le modernizeze şi să le extindă din fonduri europene. Astfel, operatorul se dezvoltă, iar localnicii primesc servicii mai bune.

În prezent, Aparegio cuprinde 23 de localităţi, din care primele 12 sunt în faza I a proiectului. "Dacă totul merge bine, anul acesta vom încasa avansul de 15% pentru a putea organiza licitaţiile. Lucrările au fost împărţite pe 14 pachete, astfel încât să se poată desfăşura în paralel", spune Ovidiu Gavra (foto), directorul CAO.

Estimată la 83,2 milioane de euro, investiţia va fi finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu al Uniunii Europene, iar partea de cofinanţare ce revine comunităţilor locale din întregul judeţ este de doar 1,4 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
eroare
poate gresesc, dar din cate stiu stei-ul nu face parte din proiect, deci nu are ce, cum si unde sa dea afara pe "ala de la stei". cauta pe net ca sigur gasesti componenta ADI / APAREGIO etc
Postat 20 Octombrie 2010, 08:38 de omu'
afara cu ei
da-i afara, sa le dea udrea bani de canalizare. mai ales la ala de la stei, mare pupincurist basist.
Postat 15 Octombrie 2010, 12:47 de cristi
Asa-i la noi
Conducatori imbecili, Bolojan, intra in ei ca nu se poate altfel.
Postat 15 Octombrie 2010, 08:51 de unu'
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
 • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
 • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
 • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
 • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
 • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON