URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2014, 09:21

Afaceri pe casa Domnului: Detalii din dosarul în care primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, făcea afaceri ilegale cu biserica

Afaceri pe casa Domnului: Detalii din dosarul în care primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, făcea afaceri ilegale cu biserica LEGĂTURI PRIMEJDIOASE. Clădirea (stânga) în care urmează să se deschidă punctul de lucru din Beiuş al Băncii Raiffeisen e aproape gata. Renovarea comandată de SRL-ul primarului Adrian Domocoş (dreapta) a fost executată de firma liderului local al PDL, Ioan Dărăban, apropiat al edilului şi beneficiar al tuturor lucrărilor de amploare ale municipalităţii. Legătura de afaceri dintre cei doi politicieni urmează să fie verificată de anchetatori, mai ales că mama edilului, administratoarea din acte a firmei acestuia, a început să achite lucrările începute astă-vară abia după arestarea fiului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremuri negre pentru primarul liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, arestat în urmă cu două săptămâni, iar apoi trimis în arest la domiciliu, sub acuzaţia că a profitat de funcţie pentru ca firma pe care o patronează din umbră să obţină contra unei chirii simbolice un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, subînchiriindu-l apoi la un preţ de 40 de ori mai mare!

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate dedesubturile noii afaceri penale a edilului beiuşean, plasat între timp în arest la domiciliu, care a provocat un scandal fără precedent în biserică, provocând demiterea protopopului de Beiuş, Ioan Mada, dar şi reţinerea administratorului Episcopiei, Ovidiu Constantin.

Prietenie din interes

În Beiuş, prietenia dintre primarul Adrian Domocoş şi fostul protopop Ioan Mada era cunoscută de tot târgul. Ce anume îi lega pe cei doi s-a aflat însă abia la începutul lunii iunie, când conducerea Episcopiei Greco-Catolice a descoperit că Mada îi închiriase edilului o clădire fără girul, obligatoriu, al episcopului Virgil Bercea. Descoperirea a fost făcută întâmplător de administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, în timpul unei vizite la Beiuş, când a observat că imobilul cu pricina era în plină renovare. Verificând situaţia spaţiului, Constantin a aflat că acesta fusese închiriat încă din 2011 firmei Alge Dom Com, administrate în acte de Raveica Pop, dar conduse în realitate de fiul acesteia, primarul Domocoş.

Motivul pentru care protopopul nu ceruse Episcopiei avizarea contractului era lesne de înţeles, căci documentul stabilea condiţii avantajoase pentru chiriaş şi defavorabile proprietarilor. Concret, pentru 353 metri pătraţi, SRL-ul plătea o chirie de numai 250 lei/lună (3.000 lei/an) pentru o perioadă de 29 ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 14,5 ani, fără să aibă în schimb nicio altă obligaţie.

Mai mult, după 3 ani în care clădirea zăcuse nefolosită şi s-a degradat continuu, intrase în renovare doar pentru că firma lui Domocoş, profilată pe comerţ cu echipamente de vânătoare şi pescuit, urma să dea lovitura, cedând folosinţa ei băncii Raiffeisen, contra unei chirii de 2.000 euro lunar. Adică de 40 ori mai mare decât cea plătită de el bisericii!

Unde dai...

După aflarea acestor detalii, reprezentanţii Episcopiei au decis să întrerupă colaborarea cu SRL-ul primarului şi, pe 18 iunie, l-au anunţat că vor rezilia contractul pe care Mada l-a întocmit de capul lui.

Ulterior, însă, situaţia s-a schimbat surprinzător! Episcopia Greco-Catolică a încheiat cu firma primarului un nou contract de parteneriat, pe 25 ani, tot nefavorabil bisericii. Deşi noul act prevedea ca firma să renoveze clădirea din fonduri proprii, aceasta primea acceptul să o subînchirieze, iar din chiria încasată să reţină 70%, în timp ce proprietarul rămânea cu 30%. Pentru Domocoş, care bătuse palma cu banca pentru o chirie de 2.000 euro, afacerea era cât se poate de profitabilă, urmând să câştige lunar 1.400 euro, fără să mişte un deget.

Ce i-a determinat pe reprezentanţii Episcopiei să cedeze în faţa edilului? Răspunsul nu s-ar fi aflat probabil niciodată dacă în respectiva perioadă Domocoş n-ar fi fost monitorizat de procurorii DNA într-un alt dosar, în care era suspectat că, printr-un intermediar, ar fi luat 10.000 euro de la un pădurar ca să intervină pentru angajarea acestuia la Ocolul silvic Codrii Beiuşului, administrat de Consiliul Local...

Şantaj!

Interceptările convorbirilor telefonice şi supravegherea ambientală dispuse în acest dosar n-au reuşit să probeze supiciunile de corupţie, dar au relevat procurorilor alte apucături penale ale edilului care, deşi legea îi interzice acest lucru, nu se sfia să-şi conducă afacerile din biroul de primar. Domocoş a fost înregistrat, de pildă, negociind şi încheind contracte în numele SRL-ului administrat teoretic de mama sa, achiziţionând şi achitând mărfuri, facturând  servicii şi retrăgând bani din conturile bancare ale societăţii.

Tot din interceptări s-a aflat şi motivul real pentru care reprezentanţii Episcopiei au căzut la pace cu edilul. Pur şi simplu, Domocoş îi şantajase pe preoţi! Discuţiile arată că, în momentul în care administratorul Ovidiu Constantin l-a anunţat despre intenţia de reziliere a contractului, Domocoş a dispus inspectorilor Primăriei să descindă şi să sancţioneze un magazin de comercializare a peştelui aparţinând Episcopiei, despre care ştia că funcţiona fără autorizaţie, dar în legătură cu care până atunci nu făcuse nimic, pentru a nu-şi supăra amicul protopop.

Afaceri cu biserica

La percheziţiile făcute de DNA la Primărie, la Protopopiatul Greco-Catolic Beiuş şi acasă la primar în luna septembrie, după încheierea noului contract între Episcopie şi SRL-ul acestuia, procurorii au descoperit pe biroul edilului o autorizaţie de funcţionare emisă pentru magazinul de peşte şi antedatată, astfel încât să rezulte că acesta funcţiona legal încă din prima zi.

Între actele ridicate de la Protopopiat, anchetatorii au găsit şi unele care atestă că unitatea de cult încasează anual 150.000 lei din închirierea a 40 de spaţii comerciale din Beiuş, pentru care însă nu a plătit niciodată impozite şi taxe, aşa cum prevede Codul fiscal în cazul acelor imobile din proprietatea cultelor în care se desfăşoară activităţi economice. Procurorii au mai aflat de asemenea că, deşi notificat să repare faţadele clădirilor pe care biserica le are în oraş, protopopul Mada nu s-a conformat, dar nici nu a fost sancţionat.

"Trădat" de prieten

Suspectând că Domocoş l-a favorizat cu bună ştiinţă pe protopop, pentru a beneficia de chiria preferenţială, procurorii i-au audiat pe amândoi în mai multe rânduri. Au fost ascultaţi, de asemenea, mai mulţi funcţionari ai Primăriei, reprezentanţi ai Episcopiei, între care administratorul  Constantin, ba chiar şi episcopul Bercea.

În paralel cu procurorii, protopopul Mada era cercetat şi de auditorii Episcopiei, care, potrivit surselor BIHOREANULUI, i-au găsit nereguli grave în activitate, motiv pentru care, pe 1 decembrie, au şi propus concedierea sa. Câteva zile mai târziu, Mada era la sediul DNA, unde a făcut un autodenunţ, descriind condiţiile în care a încheiat atât primul contract cu firma primarului, în 2011, cât şi pe cel din 2014, favorurile promise la schimb de Domocoş şi acceptate de el şi apoi şi de administratorul Episcopiei, Constantin. Autodenunţul confirma, practic, bănuiala procurorilor că, în schimbul spaţiului, primarul a asigurat protecţia de la amenzi şi scutirea de la plata impozitelor pe spaţiile comerciale ale bisericii.

Săptămâna patimilor

Pe 15 decembrie, primarul Adrian Domocoş şi administratorul Ovidiu Constantin au fost reţinuţi de DNA pentru 24 de ore. Ulterior, dacă acesta din urmă a fost pus în libertate în baza unei decizii a Tribunalului Bihor, Domocoş a fost arestat pentru 30 de zile, procurorii aducându-i, pe lângă acuzaţia de luare de mită, şi pe cele de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia publică, plus deţinere fără drept a unei arme neletale şi a muniţiei aferente. Soluţia a fost atacată, astfel că marţi, primarul a fost trimis în arest la domiciliu de Curtea de Apel Oradea, în vreme ce Constantin, faţă de care Tribunalul nu luase nicio măsură restrictivă, a fost pus sub control judiciar.

Cât despre Episcopia Greco-Catolică, aceasta a anunţat că, pe lângă concedierea protopopului Mada, va continua auditul intern la Protopopiatul Beiuş "pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietăţilor", dar şi că va "pune la dispoziţia organelor de anchetă orice documente i se solicită pentru a afla dacă vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstrăina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu". Semn că povestea nu e, nici pe departe, terminată...


ÎNLOCUIT
Altul la rând

Dacă arestarea sa va fi menţinută, Adrian Domocoş urmează să fie suspendat din funcţia de primar, măsură impusă de Legea administraţiei publice locale 215/2001. Suspendarea se dispune prin Ordin al prefectului şi rămâne valabilă până la încetarea stării de arest preventiv. Domocoş poate să-şi piardă mandatul, însă, doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate.

În baza ordinului de suspendare emis de prefect, consilierii vor fi obligaţi, conform aceleiaşi legi, să-l mandateze pe viceprimarul Gabriel Popa să preia atribuţiile edilului-şef. Apropiat al primarului, în vârstă de 32 ani, Popa este membru PNL şi fiu al fostului protopop ortodox de Beiuş, Gabriel Popa. Până în 2012, a fost inspector în cadrul Primăriei Beiuş.

Adrian Domocoş a mai fost deja trimis în judecată şi pentru o fraudă de 1,2 milioane lei, prin plata unor lucrări publice neexecutate în realitate pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare, fiind cercetat în alte două dosare. Într-unul e acuzat că strângea sponsorizări de la investitorii din oraş prin intermediul Asociaţiei Fortuna Beiuş, condusă chiar de el, iar în celălalt că a forţat Ocolul Silvic Codrii Beiuşului să-i cumpere o limuzină pentru uzul propriu.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
AJUTOR!!!!! AJUTOR!!!!!!
CENZURAT
Postat 13 Februarie 2015, 20:42 de Procesomanul
rusineee episcope
pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă", iar din informaţiile pe care le deţine, acesta ar fi făcut "un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Mircea Ovidiu Constantin de luare de mită de la primarul din Beiuş". Fraierilor de ce nu va interesati inainte sa scrieti? A fost chemat la DNA, nu s-a dus el (ce autodenunt?), pe plan ”Bisericesc” nu a gresit cu nimik, de ce se desface contractul de munca daca organele abilitate nu i-au gasit nimic? A da am uitat ca ”episcopul” e mai catolic ca PAPA. Dar cand mergea in casa lui MADA IOAN mancau si beau acolo cu toti ”prietenii lui” ( ai lui Virjil ”episcopu” aia nu a fost nimik? Magazinul de peste de ce nu se spune ca este al unui alt popa Bota, nu are primarul nici o legatura cu ala sau Mada Ioan. Dupa ce v-a recuperat Stana de vale (imobilele) atunci a fost bun, acum nu mai este, Virjileeeeeee, nu mai ai ce fura? Prin lege bisericile sunt scutite de taxe si impozite. Halal jurnalisti, doar sa vindeti si voi un ziar cu 3 foi. Va bucurati doar cand altii sunt inchisi. Inca odata sa iti fie rusine episcope, te joci cu vietile oamenilor si te imbogatesti pe spatele oamenilor. Nu uita ca si TU ai fost ales tot de oameni si tot de mana lor vei pieri ( ca doar om esti si tu), sau nu?
Postat 11 Februarie 2015, 21:39 de superman7
FELICITARI DLUI AVOCAT DOSEANU !!!
DOMNULE AVOCAT, VĂ APRECIEZ FIINDCĂ PARTICIPAŢI LA MENŢINEREA CELULEI DE BAZĂ A SOCIETĂŢII, CHIAR ŞI ÎN CAZUL INFRACTORILOR, OBŢINÂND PENTRU DUMNEALOR, TRIMITEREA ACASĂ, IN SÂNUL CĂMINULUI LOR DRAG!!!
Postat 29 Decembrie 2014, 14:54 de ADINA
in sfarsit!
cam greu s-au ocupat de Domi....urmeaza si mentorul sau C.Popa?...asa curati sunt si pnl-istii...
Postat 29 Decembrie 2014, 11:46 de asuprit
Primarii infractori ai PNL Bihor !!!
Pe când se preconizează reţinerea infractorului şef din Oradea ???
Postat 29 Decembrie 2014, 10:46 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON