URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Adio, referendum! Aproape sigur, referendumul pentru Oradea Mare nu se va mai organiza

Adio, referendum! Aproape sigur, referendumul pentru Oradea Mare nu se va mai organiza LA LOC COMANDA! Cel de-al treilea referendum pentru Oradea Mare este sub semnul întrebării. "Nu e sigur că va mai avea loc. Legislaţia lasă loc la interpretări. Nu îmi pot permite să chem orădenii la un referendum care să fie anulat", spune primarul Ilie Bolojan (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia strategică a fost luată, Consiliul Local a aprobat organizarea celui de-al treilea referendum pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin concomitent cu alegerile locale, Hotărârea a primit avizul de legalitate al Prefecturii, dar consultarea publică are toate şansele să nu se mai ţină pe 5 iunie.

"Am cerut Biroului Electoral Central să ne comunice dacă putem organiza referendumul în aceleaşi secţii de votare cu scrutinul pentru alegerile locale, iar răspunsul a fost că nu putem deloc!", a recunoscut, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan.

A treia şansă

Consiliul Local Oradea a hotărât la sfârşitul lunii martie organizarea celui de al treilea referendum pentru unificarea municipiului cu Sînmartinul simultan cu alegerile locale din 5 iunie. Hotărârea a fost adoptată la limită, cu 14 voturi ale PNL, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi UDMR, adversarii proiectului, s-au abţinut.

Organizarea referendumului odată cu alegerile locale nu era întâmplătoare. "Experienţa arată că este foarte greu să ai prezenţe la vot de peste 30% dacă referendumul nu este organizat odată cu alegeri importante", şi-a argumentat propunerea primarul Ilie Bolojan.

Edilul a obţinut o nouă şansă pentru a tranşa problema în condiţiile în care, anul trecut, la scrutinul din 10 mai, la Oradea prezenţa la urne a susţinătorilor unificării a fost de 19,68% din populaţia cu drept de vot, iar la cel din 14 iunie a urcat abia până la 28,24%. Pentru validarea referendumului au lipsit doar 3.325 de voturi, adică doar 24 de alegători în fiecare dintre cele 143 de secţii de votare din oraş. Ei bine, absenţii s-ar putea să nu mai vadă a treia şansă...

Referendum ... şi nu prea

Astăzi, soarta referendumului e ca şi pecetluită. Primarul Bolojan s-a adresat pe 25 aprilie Biroului Electoral Central (BEC) cerând lămuriri pe marginea Legii 3/2000 ce permite administraţiilor locale să organizeze consultări publice simultan cu alegerile.

Municipalitatea avea deja o poziţie a Autorităţii Electorale Permanente, care acceptase organizarea referendumului odată cu alegerile locale, cu condiţia unor liste electorale, secţii de  vot şi birouri electorale distincte. Pentru a scuti oraşul de cheltuiala necesară organizării a încă 143 de secţii de votare deservite de tot atâtea birouri, formate fiecare din 9 membri, municipalitatea a cerut o a doua părere.

Răspunsul sec semnat de preşedintele BEC, judecătorul Carmen Georgeta Negrilă, şi livrat după numai trei zile, nu a fost dat publicităţii de Primărie, deşi este năucitor: "Prevederile articolului 15 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu toate modificările şi completările ulterioare, nu se aplică în situaţia referendumului local, acestea vizând referendumul naţional". Altfel spus, organizarea unei consultări publice locale simultan cu alegerile nu este legală...

"La o dată diferită!"

Conform documentelor postate pe site-ul propriu, BEC şi-a menţinut, astfel, poziţia exprimată şi în 18 aprilie, când a respins organizarea unei consultări publice în comuna Dîngeni (Botoşani), prin care localnicii urmau să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu înfiinţarea a trei sate noi. BEC a susţinut că Legea 3/2000, care prin modificarea adusă de OUG 103/2009 permite organizarea unei consultări publice simultan cu orice formă de alegeri (locale, naţionale sau europene), se referă strict la referendumul organizat la nivel naţional, nu local.

Modificarea a fost făcută special pentru referendumul naţional din 2009 când, simultan cu alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a consultat populaţia despre Parlamentul unicameral. "Această interpretare decurge din aşezarea în cuprinsul legii a articolului referitor la stabilirea de către Guvern a unor măsuri tehnico-organizatorice privind referendumul din străinătate. Or, prin esenţa sa, referendumul local nu poate fi organizat decât într-o unitate administrativ-teritorială a României", este răspunsul dat comunei Dîngeni.

Un alt argument al BEC este că Legea 208/2015 a alegerilor locale prevede o infrastructură unică de secţii de votare, coordonată de AEP, autorităţile locale neputând înfiinţa secţii paralele şi un alegător neputând fi arondat mai multor secţii. Concluzia: "Autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea să organizeze referendumuri locale privind problemele de interes deosebit. Acestea se vor desfăşura însă la o dată diferită de cea a alegerilor locale din anul 2016".

Coaliţia "anti"

Adevărul este că planul revoluţionar de unificare a Oradiei cu Sînmartinul are şi adversari puternici, nu doar susţinători. Partidele maghiare, de la UDMR şi PPMT, se opun unirii, îngrijorate că alipirea unei comune majoritar româneşti ar diminua procentul etnicilor maghiari în oraş, reducându-le numărul de consilieri locali şi, deci, capacitatea de negociere.

Ioan Mang, preşedinte PSD BihorLa rândul său, PSD abia aşteaptă ca săptămâna aceasta Consiliul Local Oradea să voteze calendarul şi bugetul referendumului, pentru a-i pune beţe-n roate. "Vom ataca imediat Hotărârea în contencios. Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au spus clar că în ziua alegerilor nu se pot face altfel de consultări", spune liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto).

Mai mult, Mang susţine că, având pe mână bugetul referendumului, primarul îşi va face campanie pe banii oraşului, în condiţiile în care bugetul celorlalţi candidaţi e limitat. "Referendumul nu se supune restricţiilor de afişaj şi buget. Vom avea oraşul plin de panouri cu Bolojan care îndeamnă orădenii să spună DA la referendum!". În plus, liderul PSD e convins că, refuzaţi deja de două ori, locuitorii din Sînmartin nu mai vor să devină orădeni. "Nici măcar Popuş, primarul din Sînmartin, nu mai susţine unificarea", susţine Ioan Mang.

Ultima şansă

Lucian Popuş, primar SînmartinPromotor al unificării, Lucian Popuş (foto), primarul de Sînmartin, şi-a nuanţat discursul odată cu intrarea în campanie. Vânat de opoziţia PSD-istă, susţinută de conducerea SCT Felix, care se opune fuziunii pentru a-şi păstra influenţa neatinsă, Popuş evită un răspuns tranşant. "După mine, acest referendum e tardiv. Trebuia hotărât când se putea. Decizia dacă unificarea se mai face sau nu va fi atributul viitorului Consiliu Local", se spală pe mâini Popuş.

Ilie Bolojan nu este foarte surprins de poziţia acestuia, pe care o consideră "corectă", dar preferă să se concentreze pe Sînmartin după ce va fi trecut hopul scrutinului. Legal, referendumul, cu calendar şi buget, se anunţă cu 20 de zile înaintea desfăşurării, aşa că săptămâna aceasta este decisivă, iar edilul orădean încă speră ca AEP şi BEC să-şi modifice poziţiile sau chiar într-o schimbare a legislaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

"Am făcut mai multe demersuri. Dacă vom primi un răspuns favorabil de la AEP, BEC, Guvern, vom convoca o şedinţă extraordinară pe tema referendumului. Dacă nu, nu!", spune Bolojan. Deci, mai degrabă nu...


PRO ŞI CONTRA
Candidaţii şi unirea

Candidaţii înscrişi în cursa pentru funcţia de primar al Oradiei au păreri diferite cu privire la organizarea referendumului privind unificarea cu comuna limitrofă şi utilitatea acesteia.

Ilie Bolojan (PNL): "După două mandate, pentru mine funcţia de primar nu mai este o miză. În schimb, este o miză foarte mare ca la sfârşit de mandat să las în urmă Oradea Mare"

Huszar Istvan (UDMR): "Sunt pentru unificare, dar numai după ce vom fi asfaltat toate drumurile şi vom fi rezolvat toate problemele din Oradea"

Adelina Coste (PSD): "Sunt pentru Oradea Mare, dar nu sunt de acord cu organizarea referendumului acum. Nu vreau deturnarea campaniei pentru alegerile locale pe alte teme"

Ştefan Herchi (ALDE): "Sunt pentru unificare. Există un prag critic de populaţie şi de agenţi economici pe care, dacă l-ai atins, oraşul se dezvoltă singur. Clujul l-a atins, Oradea încă nu"

Horea Vuşcan (PMP): "Sunt pentru Oradea Mare, dar cu condiţia ca orădenii să plătească impozitele din Sînmartin şi nu invers"

Zatyko Gyula (PPMT): "Nu sunt de acord! Credeţi că Episcopia o duce mai bine că s-a unit cu Oradea? Dacă s-ar face referendum acum să se dezlipească de oraş, eu cred că ar trece"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@Ardeleanul
Da, onoarea e ceva greu..., cam cum e limba Romana pentru tine.
Postat 11 Mai 2016, 14:54 de User anonimizat
,,anticomunistul"
mare grija mare, comunistu a aparut din nou pe strazile betonate ale Oradiei mari, cica sta ascuns sub poduri si.... nenea ar fii cazul sa .....dar vorba batranesca ,,din cocos nu faci gaina......dar nici din comunist om de omenie....onoarea e ceva greu pt. comunisti
Postat 10 Mai 2016, 11:45 de Ardeleanul
@pinonel
Cand creadeam ca ai atins apogeul penibilului vii cu o chestie care depaseste pragul maxim de penibil. Auziti argumente : nu e rotunda harta!!! Dumnezeule Mare. Ma voi cred ca v-ati dat mintea la spalat si ati pierdut bonul, asta in cazul in care ati avut vreodata asa ceva (minte).
Postat 10 Mai 2016, 10:49 de User anonimizat
@TDS
Poti sa pastrezi medicamentele pentru tine. Faptul ca un referendum national se poate organiza impreuna cu alegerile generale, iar un referendum local nu se poate organiza impreuna cu alegerile locale, nu mai tine de nici o recomdare, nici de la Venetia nici de aiurea, tine de ... noaptea mintii! Toti recunosc ca unificarea ar fi benefica, dar sa nu o faca Bolojan. Agumentele? Penibile! Cand ura iti incetoseaza mintea, nu mai e nimic de facut. Asta e!
Postat 10 Mai 2016, 10:46 de User anonimizat
mai sa fie
Cata ipocrizie din partea catindatilor,carevasazica..sant total de acord cu unirea..dar nu e momentul.....caragiale e mic copil...monser...
Postat 09 Mai 2016, 21:53 de zorro
ei, na!
n-o fi dracu' atat de negru!!!se gaseste o cale!!TDS, da-ne si noua linkul cu Venetia ta cu tot!!! ca ne innebunesti aici...
Postat 09 Mai 2016, 19:53 de ADINA
da dada
nu cred ca pe primar l ar deranja ca d na Coste sa promoveze referendumul si implicit candidatura la primarie! sansele sunt ca procentul ei sa fie cu minus in fata!
Postat 09 Mai 2016, 15:24 de User anonimizat
CINE RÂDE LA URMĂ
M-ați făcut în fel și chip când am tot pomenit de Comisia de la Veneția ! Codul elaborat de aceasta stabilește că nici referendum-urile naționale NU ESTE INDICAT SĂ SE ORGANIZEZE SIMULTAN CU ALEGERI. Bine că măcar BEC-ul aplică aceste recomandări ! Cine se oferă SĂ IA MEDICAMNTE ÎN LOCUL MEU ?
Postat 09 Mai 2016, 15:00 de TDS
bucuria prostilor...
mare realizare..nu se mai face referendum, de parca are cineva de pierdut in afara de noi toti (atat oradeani cat si cei din Sanmartin). Mare bucurie in tabara boicotisto-plagiaturista: psd(pcr)... niciodata nu o sa luptati pt. orasul asta si nici el nu va avea nevoie de voi!!! Fuga in Teleorman unde va e locul!!!
Postat 09 Mai 2016, 13:57 de TC
Sa fie Oradea Mare, dar cu cine?!
Daca vreodata ajunge si nea ilie sa vada harta orasului la o scara potrivita pt. el, va observa ca unirea cu Sinmartinul ar duce la nasterea unei ,,chestii" alungite, ce aduce a caltabos, cu axa mare, nord-sud, de trei ori mai mare ca axa est-vest. O forma rotunda, s-ar obtine prin unirea cu comunele Bors si Palota. Nu vorbesc despre infrastructura, cele doua comune stau foarte bine la asfaltare, canalizare, alimentare cu apa/gaz, oricum, mult peste Sinmartin. Basca apropierea de granita, cu toate avantdajele! O problema ar fi, totusi: locuitorii celor doua comune nu vor vrea sa devina oile de muls ale lui nea ilie, mai ales acum, cand datoria Oradiei depaseste cu mult bugetul anual. Si cresterea ponderii ungurilor in populatia Oradiei doar aparent l-ar deranja pe ,,romanul" ilie bolojan! Ia amintiti-va cu ajutorul carei etnii ne mulge?!
Postat 09 Mai 2016, 12:57 de pinonel
foarte bine...
...poate invata si el ca orasul asta ... e al nostru !
Postat 09 Mai 2016, 12:42 de AgentulTermic
FOARTE BINE !
Pe acest individ ('nea primaru'), adevărul dureros este că nu-l interesează decât perimetrul ce include terenurile şi hotelurile SCT-ului, ştrandurile lor, lacul cu nuferi, parcul şi bazarul staţiunii Băile Felix !!! ATÂT ! Dar Sânmartinul are şi alte sate, cam toate fiind sub limita dezvoltării minime ! Cu străzi desfundate, pline de noroi, fără apă şi canalizare, zone chiar şi fără curent, plus ţigănimea periculoasă, asistată social, abonată la bugetul primăriei ! V-ar place ca Oradea Mare s-aibă cartierele Betfia, Cihei, Cordău, Haieu și Rontău ? Aţi fost, dragi orădeni, pe jos, prin satele astea ? V-ar place ca ţigănimea aia să se aboneze la ţâţa oraşului nostru, să vă tot frecaţi de ei, de mizeria lor pe la toate instituţiile oraşului nostru ? N-avem noi destui ? Vreţi să se dubleze infracţionalitatea ? Vreţi ca fondurile oraşului s-ajungă la alimentări cu apă şi asfaltări la ăia ? Dom' primar, de ce nu "te alipeşti" de Oşorhei ? Aaaa... creşte numărul unei anumite minorităţi ...Nu e bine, nu-i aşa dom' primar ?
Postat 09 Mai 2016, 12:39 de ovexcluj
Hahaha
La concertul din Piata Unirii tzaranul a primit dedicatii de la Florea Cioaca..1-Ce bine imi pare ca ai luat tzapa!Si 2- Pleaca tzarane ,lasa-ne!Hahaha...!
Postat 09 Mai 2016, 12:21 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON