URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2014, 07:59

Adi Mutu, ţepar de Oradea? Celebrul fotbalist este cercetat de poliţiştii antifraudă bihoreni pentru escrocherie

Adi Mutu, ţepar de Oradea? Celebrul fotbalist este cercetat de poliţiştii antifraudă bihoreni pentru escrocherie DIN ASOCIAŢI, DUŞMANI. În urmă cu un an, Adrian Mutu (dreapta) şi Adrian Marţean (stânga) erau prieteni la cataramă. BIHOREANUL i-a surprins în timp ce chefuiau în clubul Famous alături de Ioan Lascău (primul din stânga), fostul şef al Finanţelor bihorene, acum aflat în puşcărie pentru corupţie. "El ne-a convins să venim la Oradea. Mai bine nu-l ascultam!", spune acum Marţean
Adi Mutu, ţepar de Oradea? Celebrul fotbalist este cercetat de poliţiştii antifraudă bihoreni pentru escrocherie ŢEAPĂ. Prieteni de un deceniu şi parteneri de afaceri din 2010, "Briliantul" Adrian Mutu şi finanţatorul UTA Arad, Adrian Marţean se lăudau încă din 2012 cu fabrica de biodiesel pe care o vor deschide lângă Oradea, în halele firmei Galassini. Fabrica merge, însă prietenia dintre cei doi a dat deja faliment. "Am crezut că e om serios, dar m-am înşelat", spune Marţean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce timp de doi ani au fost cei mai buni prieteni şi parteneri de afaceri, Adrian Marţean, finanţatorul principal al clubului de fotbal UTA, şi faimosul fotbalist Adrian Mutu au ajuns la cuţite şi se războiesc tocmai la Oradea.

"Briliantul" şi mama sa, Rodica Mutu, sunt cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor sub acuza că i-ar fi dat patronului arădean un tun de 15 milioane euro. Concret, Mutu şi mama sa şi-au însuşit instalaţiile aduse în ţară anul trecut din Italia de către Marţean pentru a porni o fabrică de combustibil biodiesel în Parcul Industrial Borş. Între timp, fabrica a devenit funcţională, dar bărbatul a fost scos din afacere şi, zice, el, lăsat "în fundul gol": şi fără utilaje, şi fără bani...

Tovarăşi

"E complicată", zice Adrian Marţean despre povestea afacerii cu biodiesel pe care a pornit-o împreună cu Adrian Mutu şi cu mama acestuia, Rodica Mutu, care, susţine el, i-au făcut numai belele. Originar din Cluj, unde prietenii l-au poreclit "Marţianu", omul este el însuşi un tip controversat, condamnat în trecut pentru violenţă şi pentru evaziune fiscală. În 2013 a preluat echipa de fotbal a clubului UTA, pe care a dus-o în pragul falimentului.

Tovărăşia lui cu Adi Mutu, acum atacant la Petrolul Ploieşti, este mai veche, dar parteneriatul de afaceri l-au pornit doar în urmă cu trei ani, la Cesena, în Italia, unde au înfiinţat firma "A&A Biodiesel", având ca obiect de activitate producţia de carburanţi ecologici pentru motoarele Diesel, obţinuţi din uleiuri vegetale (soia, rapiţă, floarea-soarelui) sau grăsimi animale.

"De fapt, nu eram eu asociat, ci fosta mea soţie, Camelia, pe care am mandatat-o să mă reprezinte", explică Marţean. Tot Camelia Hulpe a încheiat atunci un contract cu Adrian Mutu, prin care fotbalistul se obliga să achite, eşalonată în rate, suma de 5,5 milioane euro, puţin peste jumătate din valoarea la care fusese evaluată în acte instalaţia cu care a contribuit Marţean la dotarea firmei. "Există nişte reglementări în Italia, de aceea în acte s-a trecut că fabrica valorează doar 9,5 milioane euro. În realitate, a fost evaluată la peste 15 milioane euro", susţine bărbatul.

Din Cesena la Borş, via Belgrad

Pusă în funcţiune în decembrie 2011, fabrica a produs combustibil doar câteva luni, pe bază de uleiuri importate din Columbia, Malaezia şi Republica Dominicană. Apoi, în 2012, Marţean şi Mutu şi-au împachetat "jucăria" şi s-au mutat în Serbia. "Au fost unele divergenţe", motivează pe scurt decizia patronul UTA.

În Serbia, însă, alte belele. Dările către statul fiind mult prea mari, Mutu şi Marţean au încercat să obţină anumite facilităţi dar, pentru că nu le-au primit, au renunţat să mai asambleze fabrica. Apoi, în ianuarie 2013, sfătuiţi de fostul şef al Finanţelor Publice din Bihor, Ioan Lascău, pe atunci consultant financiar cu contacte şi în domeniul fotbalistic, au pornit din nou la drum, de astă dată cu destinaţia România.

"Lascău ne-a spus să venim în Borş, că va fi bine. Am angajat firma Galassini să transporte instalaţiile, pe 6 ianuarie 2013 au ajuns în ţară, iar câteva luni mai târziu se făcea deja producţie", zice Marţean.

02_Rodica_Mutu_bihoreanul.jpgDin fraţi, duşmani

În Borş, fabrica a fost amenajată într-o hală de 3.000 metri pătraţi închiriată de la Galassini. Conform proiectului autorizat de Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, cele trei linii tehnologice ale instalaţiei au o capacitate totală de producţie de 120 tone combustibil/zi. De data aceasta, în firma din România asociaţi au intrat mama fotbalistului, Rodica Mutu (foto), şi fosta soţie a lui Marţean, Camelia Hulpe, de care acesta a divorţat anul trecut.

Când afacerea a ajuns să producă, Marţean spune că a fost înlăturat şi, mai mult decât atât, lăsat fără instalaţia care produce combustibilul. "În baza contractului încheiat în Italia, Mutu ar fi trebuit să-mi achite în rate cele 5,5 milioane euro, cât ar fi fost investiţia pentru partea lui de instalaţie. Dar n-a plătit. Din contră, împreună cu maică-sa, au momit-o cu bani pe tâmpita de nevastă-mea, care a falsificat în numele meu nişte acte, transformând contractul iniţial într-unul de închiriere, ceea ce înseamnă că eu aş fi dat fabrica, pentru 10 ani, firmei Ama Biodiesel. Mai pe scurt, Mutu nu îmi mai plăteşte nimic şi îmi foloseşte proprietatea, iar eu nu pot face nimic", spune cu năduf afaceristul, care a reclamat înşelăciunea la Parchetul Oradea, cerând şi Judecătoriei, în regim de urgenţă, o ordonanţă preşedinţială care să-i permită să-şi recupereze utilajele.

Şantaj!

Decizia lui Marţean a venit după ce mama fotbalistului i-a interzis accesul în fabrică. "Am mers cu maşini şi oameni să încarc instalaţiile. Am fost civilizat, n-am făcut scandal, nimic. Dar m-au oprit cu bodyguarzii la poartă. Mi-au zis că au primit ordin să nu mă lase, iar doamna Mutu a zis că are contracte de închiriere valabile şi că nu pot face nimic. Ba mai mult, m-a şi reclamat pentru ameninţare şi şantaj. Dar e cântecul ei de lebădă, că nu mă las!", susţine Marţean.

Patronul UTA pretinde, că, pe lângă documentul prin care l-au lăsat fără utilaj, familia Mutu ar fi fabricat acte care să diminueze datoria către el, inventând cheltuieli care în realitate nu există. "Într-un loc apare că a dat 400.000 euro pentru transportul utilajelor prin Europa, în altul că a dat 1,2 milioane euro. Aberaţii! La fel ca povestea că mi-ar fi plătit din rate. În primăvară, Mutu avea restanţe de 1,1 milioane euro care, apoi, cu ajutorul fostei mele doamne, s-au evaporat. Ea spune că mi-a dat banii mie. Dar, dacă îmi dădea, lăsau o urmă. Un extras de cont, o chitanţă măcar, că nu era legal să mi-i fi dat cash, în sacoşă", pretinde Marţean.

Tăcere

Câtă dreptate are patronul UTA nu e clar, căci toate insistenţele de a obţine un punct de vedere de la Camelia Hulpe, fosta sa soţie, ori de la Rodica Mutu, persoana prin care fotbalistul îşi derulează afacerile în Bihor, au rămas fără rezultat. "Doamna Mutu nu doreşte să facă nicio declaraţie", a explicat BIHOREANULUI secretara sa.

Pe de altă parte, însă, unii apropiaţi ai familiei fotbalistului susţin că instalaţia despre care Adrian Marţean pretinde că ar valora 15 milioane euro, a fost cumpărată de patronul UTA cu numai 300.000 euro. "Mutu a plătit 2 milioane euro pe utilajul ăla. A fost corect cu un om care nu merită!", zice unul dintre prietenii fotbalistului. Semn că în această poveste nu e deloc exclus ca hoţii să strige hoţii ori, de ce nu, să fie cu toţii la fel de vinovaţi...


CONTROVERSAT
Patron cu condamnări

Patronul UTA Arad nu este nici el uşă de biserică. În anul 2000, Adrian Marţean a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, din care a efectuat 10 luni, pentru evaziune fiscală şi contrabandă. Câţiva ani după, a mai încasat şase luni de închisoare, cu suspendare, la Bacău, într-un dosar privind furtul unei maşini de lux.

Ultima sa condamnare datează de anul trecut, fiind decisă de Judecătoria Oradea pentru un scandal din 2007 soldat cu rănirea preşedintelui PNŢCD Bistriţa, Ioan Chira. Acuzat de lovire, Marţean s-a ales cu 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă rămasă definitivă.
"Am fost atacat de cinci indivizi, am fost o victimă, dar m-am trezit că din atacat eram scos atacator. Eu am primit cinci zile de spitalizare, dar o victimă, cu funcţie, a reuşit, după ce s-a plimbat prin mai multe spitale, să obţină vreo 45 de zile de spitalizare, pentru ca eu să pot fi dat pe mâna anchetatorilor", se disculpă asociatul lui Adi Mutu.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Tepar ?
Poate pe loserii de unguri pe care i-a batut pe unde i-a prins (si cu nationala si cu echipele de club). Pe astia i-a intepat Mutu la greu. Gol dupa gol. Briliantul, si loserii. Asta ar fi un titlu adevarat.
Postat 15 August 2014, 05:49 de ;)
he, he, he
. "Există nişte reglementări în Italia, de aceea în acte s-a trecut că fabrica valorează doar 9,5 milioane euro. În realitate, a fost evaluată la peste 15 milioane euro", susţine bărbatul [martianul] Ia zi-ne, afaceristule, daca declarai valoarea reala a instalatiei, te arestau italienii?! Omul vrea, nu vrea, , face ce stie mai bine : fura, minte, escrocheaza, da teapa cui poate. Acum nu ca mutu ar fi vreo fecioara neprihanita... asta e o poveste cum doi escroci vor sa se escrocheze unul pe altul.
Postat 14 August 2014, 06:42 de petru
Mutu tepar?
Săracul ara într-atât creierul de murat in alcool si droguri încât singura teapa pe care o poate da e sa plece de la vre-un club si sa nu plătească. Dar nu , teapa a dat-o MAMA, ma si miram ca retardatul asta de briliant sa nu aiba pe cineva in spate care sa ii spuna ce sa facă si când sa facă si sa ii lege șireturile.
Postat 13 August 2014, 22:43 de emil
impreuna
Astia doi sunt impreuna de ceva vreme si au avut deja productie si in Serbia. De ce isi regleaza socotelile acum? se cunosc demult fiecare stie la ce se poate astepta de la celalalt.niciunul nu-i mai bun, cei care seamana se aduna. ca sa faca biodiesel
Postat 13 August 2014, 16:55 de hulpe
Hulpe
Ati gresit? Adrian Hulpe...zis Martean, zis Martian...
Postat 13 August 2014, 16:05 de Adrian
prietenu
Vezi asa poti sa ai incredere in prieteni, cand ai bani e totul ok , e bine totul merge struna. Banii strica prietenia ca prietenia e prietenie dar branza e pa bani. Niciodata sa nu faci afaceri cu prieteni si cu familia, pana sunt bani totui bine, apoi te fac de *. iti ia si banii te si face in toate felurile, asa prieteni sa tot ai. Esyte o vorba din batrani, decat asa prieteni mai bine dami Doamne dusmani, macar de la aia stiu la ce sa ma astept. Umbla si aradeanul pe la toate ziarele cu declaratile lui de doi bani. poate a luat nevasta sa banii, daca a fost desteapta. si amu ii lasa pe astia sa se certe intre ei.
Postat 13 August 2014, 13:20 de sile
@Prius
nu e prost cine cere, e prost cine da !
Postat 13 August 2014, 11:54 de @Prius
NU MOR CAII CAND VOR CAINII
Adi Mutu este si va fi intotdeauna o persoana cu care Romania se poate mandrii. El , impreuna cu Hagi si Nadia au facut mai mult pentru Romania decat toti politicienii laolalta. Sunt escorci peste tot care profita de faptul ca el are bani si vrea sa faca o treaba buna si in afaceri. Nu stiu ce este adevarat din ceea ce se spune si ce nu, dar toata lume sare cu gura cand vine vorba de el. Afirmatii de genul, ca apropiatii familiei sau... din surse sigure.. sunt numai barfe.
Postat 13 August 2014, 09:55 de CRISTI
BIHOREANUL MANDRU
Mutu , cu dealtfel orice om de succes in tara asta este invidiat si in consecinta atacat. Sunt foarte multi care il aplauda si se mandresc cu el oriunde au ocazia, dar cand e vorba sa-l vorbesti de rau , sunt printre primii. Nu stim sa ne apreciem valorile.
Postat 13 August 2014, 09:37 de BIHOREANUL MANDRU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON