URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2014, 07:26

Adelina, gospodina: Cum se înfruptă traseista Adelina Coste din banii primăriilor comunale

Adelina, gospodina: Cum se înfruptă traseista Adelina Coste din banii primăriilor comunale LA STÂNGA-MPREJUR. După ce s-a bucurat de funcţii călduţe şi bine plătite în guvernarea PDL, convingându-şi şi colegii edili să "cotizeze" la bunăstarea propriei firme, Adelina Coste s-a înscris în PSD. Nu pentru că "banii n-au miros", ci din convingere, desigur...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până acum două săptămâni, când preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se lăuda că a racolat-o de la PDL şi îi prevedea un viitor strălucit, consilierul local Adelina Coste era unul din cei mai vocali avocaţi ai austerităţii impuse funcţionarilor de fostul ei idol din anii de glorie ai guvernării portocalii, Traian Băsescu.

Însă în timp ce predica apă, proaspăta vicepreşedintă a PSD Bihor bea vin. Şi încă vârtos, direct din "cramele" primăriilor comunale din judeţ. Nu mai puţin de 17 contracte de consultanţă a încheiat fosta "blondă de la Prefectură", într-un singur an, cu edilii celor două partide, toate fără să fi avut niciun concurent, toate pe acelaşi preţ, stabilit de ea, şi toate cu acelaşi obiect, pentru prestarea aceluiaşi serviciu. Un "copy-paste" care parcă i-a prevestit, ironic, întovărăşirea cu actualii camarazi de partid...

De jos

La 49 de ani, Adelina Coste e una din cele mai de succes femei din politica bihoreană. În câmpul muncii a intrat la 26 de ani, în 1991, ca educatoare suplinitoare, cinci ani mai târziu devenea licenţiată în Drept a Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, iar după alţi opt îşi lua masteratul la Oradea. Încă doi ani i-au trebuit ca să debuteze în politică, în PLD, formaţiunea înfiinţată de Teodor Stolojan prin ruperea unei bucăţi din PNL, iar adevărata ascensiune a început-o după încă un an, odată cu intrarea în PDL, partid căruia îi datorează toate funcţiile ocupate mai apoi.

I-a poftit sufleţelul, vorba lui Băsescu, să fie consilier municipal? A fost pusă pe un loc eligibil în 2008. În 2009, la recomandarea fostului primar Petru Filip, pe atunci senator PDL, a fost numită director al Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, poziţie pe care a mai ocupat-o, ulterior, de încă două ori, între timp fiind subprefect (septembrie 2011-aprilie 2012) sau consilier juridic în aparatul Prefecturii. În 2012 a fost aleasă din nou consilier municipal, pe lista PDL.

Pe bandă rulantă

Partidul i-a asigurat Adelinei Coste, însă, mai mult decât onoruri. Dovadă e ultima sa declaraţie de interese, depusă în acest an pentru cel precedent, care dezvăluie că şederea în PDL i-a fost mai mult decât profitabilă. Potrivit documentului, imediat ce a încetat să fie funcţionar public şi demnitar, firma Act Legis Consult SRL, la care e asociată împreună cu soţul, a încheiat în 2013 nu mai puţin de 17 contracte de consultanţă cu tot atâtea primării, 16 fiind conduse de edili PDL şi UDMR.

În ordine cronologică, prima a fost Primăria Biharia, la 14 ianuarie 2013, pentru "prestări servicii" până la 31 decembrie 2013, pe 8.000 lei plus TVA. Au urmat, apoi, pe aceeaşi sumă, primăriile Cefa (22 aprilie), Mădăras (24 mai), Cetariu (12 iunie), Roşiori (13 iunie), Cherechiu (14 iunie), Tarcea (17 iunie), Borş (19 iunie), Husasău de Tinca (7 iulie), Balc (20 august), Olcea (11 septembrie), Şoimi (12 septembrie), Paleu (13 septembrie), Sânmartin (23 septembrie), Bunteşti (22 octombrie) şi Buduslău (30 octombrie). Între ele, pe 15 ianuarie, firma Adelinei Coste a nimerit şi un contract mai gras, cu Primăria Bratca (edil PNL), la o valoare de 20.160 lei plus TVA. Total: 148.160 lei, plus TVA.

Jurist afacerist

Ce obiect aveau toate aceste contracte? BIHOREANUL i-a contactat, rând pe rând, pe toţi edilii care au semnat cu Act Legis Consult. Prima reacţie? Niciunul nu şi-a amintit de firmă. S-au dumirit doar când li s-a amintit a cui este: "Ah, Adelina Coste, de ce nu ziceţi aşa?". La fel, toţi au spus acelaşi lucru: i-au plătit "consultanţă pentru implementarea sistemului de control managerial prevăzut de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 946/2005".

"Am avut control de la Curtea de Conturi, au văzut că nu avem sistemul şi ne-au spus că dacă nu ne facem ne amendează", a explicat primarul din Cefa, Dumitru Bărnău. "N-avem destul personal, funcţionarii sunt încărcaţi cu sarcini, nu le mai puteam pune în cârcă şi altele", a spus edilul din Mădăras, Dan Tiurbe. "Funcţionarii noştri nu ştiu să facă asta", a adăugat secretarul comunei Roşiori, Kelemen Zoltan. "Am căutat o firmă de consultanţă ca să ni-l realizeze", zice primarul din Cetariu, Vitalyos Barna. "Am adunat mai multe oferte şi am ales-o pe cea mai bună", a susţinut primăriţa din Biharia, Nagy Gizela. "Fiind vorba de o sumă sub limita legală pentru o competiţie de oferte, am atribuit direct contractul", spune primarul din Borş, Batori Geza.

Cert e că, în toate cazurile, contractul a fost semnat de Adelina Coste (deşi a făcut-o sub numele soţului, Marius Coste, trecut în acte ca administrator), iar conţinutul a fost identic. "Documentaţia a stabilit fişa postului pentru fiecare funcţionar, adică descrierea atribuţiilor de serviciu", rezumă Dana Ardelean, de la compartimentul Achiziţii al Primăriei Cefa. Atâta doar că treaba putea fi făcută şi de compartimentele de resurse umane ale primăriilor, dacă edilii ar fi vrut să fie economi sau - dacă propriii subalterni n-ar fi fost în stare - le puteau "copia" de la celeilalţi 83 de primari bihoreni.

Contracte cu prelungire

Întrebaţi cum de-au ales tocmai firma Adelinei Coste şi nu alta, şi cum de au stabilit fix acelaşi preţ, de 8.000 lei plus TVA, edilii au dat din colţ în colţ. "Ea ne-a propus contractul, ea a fixat şi preţul", a recunoscut, totuşi, unul dintre pedelişti. Şi cum era să refuze de vreme ce erau colegi de partid, ba Coste, ca vicepreşedinte la PDL, le era chiar şefă?

Că aşa s-a întâmplat o recunoaşte, cu alte cuvinte, însăşi actuala vicepreşedintă a PSD Bihor. "La şedinţele de partid, primarii noştri (n.r. - ai PDL) discutau ce probleme au. Când mi-au spus că i-a verificat Curtea de Conturi şi nu aveau sistemul de management intern, mi s-au deschis ochii. Mi-am dat seama că le pot face eu", a declarat Coste pentru BIHOREANUL. "A trebuit să studiez organigramele tuturor primăriile, atribuţiile fiecărui funcţionar, şi apoi am elaborat sistemul, particularizat pentru fiecare în parte. N-a fost chiar un copy-paste, a fost multă muncă", a adăugat politiciana.

Culmea e că, spre deosebire de primarii care s-au codit să spună dacă au avut şi alte oferte, din care s-o aleagă pe cea mai bună, Coste recunoaşte că n-a avut nicio concurenţă şi că preţul l-a stabilit singură, fiind acceptat de edili fără nicio negociere. "Am pus aceeaşi sumă la toate pentru că standardele de calitate sunt aceleaşi pentru toate primăriile". Ba, spre deosebire de edili, care nu au vrut să zică dacă au prelungit contractele şi pe anul 2014 (cu excepţia celui din Sânmartin, care a admis că a făcut-o, pe 4.000 lei plus TVA), Coste a recunoscut: "Sistemul trebuie întâi implementat, iar apoi monitorizat. Anul acesta am făcut contracte pentru monitorizarea lui".

"Un moft, am vrut să mă joc"

Între cele 17 contracte de consultanţă se distinge şi unul semnat cu un edil PNL, Adrian Mateiaş (Bratca), pe 20.160 lei. Difrenţa e că de data asta Coste a furnizat "servicii în vederea obţinerii unui ziar local în comuna Bratca: culegerea de informaţii pentru redactare articole, obţinerea de poze, interviuri cu personalităţi ale comunei, contractarea unor servicii pentru tipărirea ziarului şi predarea către beneficiar".

Cum a ajuns politiciana să facă un ziar, spune chiar ea: "A fost un moft al meu, am vrut să mă joc, să văd dacă pot face un ziar". Capriciu satisfăcut tot prin partid: "O colegă, vicepreşedintă la organizaţia de femei de la PDL, este directoarea Centrului Multifuncţional Medico-Social din Bratca. I-am spus ideea mea şi a discutat ea cu primarul". Ce-a ieşit? "A fost foarte frumos, am prins durata contractului între Paşti şi începutul vacanţei de vară a elevilor, perioadă în care am făcut câte un ziar pe lună, în total trei numere, şi le-am distribuit gratuit, în 1.200 exemplare, tuturor localnicilor". Din care, curios, nu mai are niciun exemplar să arate...

Atâta doar că, la fel ca şi consultanţa pentru managementul primăriilor, ziarul comunal n-a fost un moft gratuit, ci pe bani publici care i-au îngroşat conturile şi i-au întărit prieteniile cu edilii. Deocamdată doar cu cei ai PDL şi UDMR, dar - cum tocmai s-a înscris în PSD - nu va fi de mirare dacă la anul, în viitoarea declaraţie de interese, o să apară şi contractele cu "gospodarii" pesedişti. Că doar nu de dragul social-democraţiei a trecut la acest partid, cu riscul infamei etichete de traseistă...


ANTI-BOLOJAN
"Praştia" lui Filip

După 7 ani de activism în PDL, Adelina Coste s-a înscris acum două săptămâni în PSD, motivând că fostul ei partid, pregătit de fuziune cu PNL, "nu mai există", ocazie cu care şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a descris-o ca fiind un politician "cu trecut, prezent, dar mai ales cu viitor".

BIHOREANUL a aflat că Adelina Coste a fost racolată pe filiera fostului primar Petru Filip, acum senator PSD, pentru a fi folosită în "jihadul" anti-Bolojan. La fel ca Mircea Matei, care a iniţiat suspendarea licenţei de funcţionare a CET-ului, Coste are misiunea să deschidă ostilităţile consilierilor locali PSD împotriva primarului Oradiei pe aceeaşi temă, până la eventuala închidere a CET pe motiv că nu are filtre depoluante, obligatorii din ianuarie 2015.

Ce i s-a promis în schimb? Funcţia de viceprimar al municipiului, pe care Coste şi-o doreşte încă de când PDL conducea Oradea. "Nu am discutat aşa ceva la intrarea în PSD, din BIHOREANUL am aflat că voi fi viceprimar. În rest, nu vă ascund că pe tema CET-ului voi fi foarte activă", a replicat fosta pedelistă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
blonda de la penali
AVAND IN VEDERE CA PSD ORADEA,NU A FACUT NIMIC PENTRU ORADEA,ABSOLUT NIMIC, PARDON AU FURAT-O LE TREBUIE O ADELINA CARE SA-I INVETE CUM SE POATE FURA MAI BINE.VA LUA PLASA ADELINA CA PSD NU O VA MAI TINE DUPA ALEGERI,NU STIU DE CE ESTE O REGULA LA INFRACTORI , CIND LI SE APROPIE ZIUA SA DEA CU SUBSEMNATUL LA DNA FUG LA PARTIDELE DE LA PUTERE.ADELINA NU TE APARA MANG DE PUSCARIE FII SERIOASA
Postat 03 Octombrie 2014, 10:10 de unul din iosia
dar pe primarii nu-i intreba nimeni ???
Felicitari doamnei pentru realizare dar pe primarii care au pradat bani din taxe si impozite nu-i intreba nimeni de sanatate ?
Postat 02 Octombrie 2014, 19:31 de platitor de taxe
gasca nebuna
Mare succes ptr. psd aceasta achizitie,se vede ca stie 'meserie',a ajuns si unde trebuie,langa un 'meserias' profesionist in colectarea banilor publici,bine ca mang a pus-o si vicepresedinta{roman nu a fost ales vicepresedinte fiind "lucrat"de mang cu ana,iar adelina ,contracandidata lu'roman pe salonta,vine direct vice,superb viitor ptr.psd}
Postat 02 Octombrie 2014, 17:07 de adelin
SUBTIL
CINEVA din BH I-O face pe fata lui Ponta. Candideaza SINGUR dar cu astfel de ajutoare poate iesii pe locu doi.
Postat 02 Octombrie 2014, 14:20 de UNSU
* blonda de Bihor ...ha ha aha
Lichea suplinitoare cu facultatea de drept la Dimitrie Cantemir, o penala ordinara o ajunge si pe asta puscaria cat de curand, de mana cu Mangă.
Postat 02 Octombrie 2014, 12:10 de Johny B
Tipic Mioritic....
Aceasta Üdroaie" de pe planuri bihorene se incadreaza perfect in tiparul "Politichiei"romanesti. Fara scrupule,fara sa-i pese cat de putin de alegatori ori platforme politice ale partidului sub ale carui flamuri a ajuns mereu aleasa,aceasta doamna urmareste tintit doar scopuri puri personale care sa-i umfle conturile atata cat se poate de mult si repede.Sunt multe de spus,dupa 25 de ani de asa zisa democratie ,noi alegatori simpli alegem mereu aceleasi "SCURSORI POLITICE SI UMANE"... mai avem apoi asteptari sa ne fie mai bine.......
Postat 02 Octombrie 2014, 11:48 de Oradean
PONTA e o victima cu asemenea scursuri sociale
Mang e vai de viata lui, toata viata lui a profitat de oameni naivi si in suferinte :) , macar se aduna cei care se potrivesc in idealuri , au scopuri precise , sper ca moartea sa ne salveze de asemenea rebuturi sociale, politice sunt zero in Oradea !!! PONTA e o victima cu asemenea scursuri sociale care manevreaza si manipuleaza oamenii in depresie si saracie pentru voturi .
Postat 02 Octombrie 2014, 10:36 de crima
niste ordinari cu aere de domni !
EU CE AM OBSERVAT ESTE CA IN POLITIC FARA COLOANA VERTEBRALA SPECIFIC LOR NU AI CUM SA REALIZEZI PROIECTE, SE ADUNA CEI CARE SUNT VAI DE ei , NU GLUMESC, NU SE ADUNA CEI CARE MUNCESC SI VOR un viitor sigur copiilor ROMANIEI . Vrajeala si minciUna= INSELACIUNE IN FORMA AGRAVANTA, UCIDE . MAI BINE SPUI ADEVARUL DAR REFACI CE ESTE DISTRUS . Ei vorbesc si se bazeaza pentru bani de nimic ca altii sa munceasca si ei nu muncesc dar traiesc in lux, cum asa ?! Asta nu e politica e feudalism :)) in capitalism , legea e zero (Y) este incalcata grav de mafia politica .
Postat 02 Octombrie 2014, 10:30 de rusine
atitudine civica
D-le Adrian Cris...verifica te rog la orice primarie din judet...mai sunt si alte tipuri de "CONSULTANTE' pe alte teme...facute si de firma lui Adelina...dar si de firma directorului de la Crucea Rosie care le face audit...dar..care are oareceva legatura cu sotia lui care lucreaza la Curte de Conturi...ea vezi mataluta despre ce contracte este vorba...dar daca tot ai intrat pe felia primariilor...mai sunt asa cum am scris si alte "suveici" sau "sugatorii" de bani publici de la primarii...cand te voi intalni...am sa-ti spun mai multe....
Postat 02 Octombrie 2014, 10:25 de observator
Daca era somera se zguduia presa locala.
Iar BH putea spune ca uite, ce rau am ajuns, ca somerii ne conduc.
Postat 02 Octombrie 2014, 10:18 de Talk
Cris, esti idiot sau doar mercenar !!!
Si care e problema? Ca e la PSD acum si nu a vrut sa te plateasca ca altii? Incompatibilitate nu exista, amatorism nu ci din contra, preturile le fac cei care stiu cu ce se mananca o meserie sau alta, iar formalitatea e precum legea in vigoare! De fapt, pare sa fie un articol prin care sa-i faci cucoanei notorietate, ca sa poata candidat in 2016 in locul tembelului tau de edil sau, dupa cum spuneam mai sus, pentru ca vrei bani ca sa scrii de bine !!!
Postat 02 Octombrie 2014, 10:15 de WinDos
multa prostime s aduna :)))
dar toti din politica fac asta , nu e singulara ! De ce o numiti o femeie de succes in cariera politica , nu a realizat nimic pentru BIHORENI ?!!! Sunt femei care fac si sunt un succes real au sute de oameni in managementul resurselor umane , au sute de oameni care cred in Romania nu in POLITIC ! ASTA daca o ascultati are exprimari specifice unui copil de gradinita"educatoare" ce politica faceti cu cei de gradinita in PDL sau PSD ? Nu are capacitate de previzionare pentru urmatorii 50 de ani, nu este un vizionar , cum sa fie politician ? Are niste aere incat te sperii specifice de GRADINITA , nu are FORTA , nu are abilitate , si nu are charisma, cum are succes in politica , trebuie sa miste BARBATII nu FEMEILE DE BORDEL politic (tigara si alcoolul )!
Postat 02 Octombrie 2014, 09:57 de tragic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON