URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2015, 14:35

Abonaţi la avarii: Reţeaua prin care Electrica furnizează curent în Nojorid oferă din belşug porţii de... întuneric

Abonaţi la avarii: Reţeaua prin care Electrica furnizează curent în Nojorid oferă din belşug porţii de... întuneric MUTARE CU BUCLUC. Dan Dulca s-a mutat de câţiva ani în Păuşa, crezând că la nici 20 de kilometri de Oradea nu va avea nimic de pierdut. În ultimii doi ani, însă, e în război cu Electrica, fiindcă îi "ia" curentul chiar şi de mai multe ori într-o zi. "Aşa ceva nu se întâmplă nicio ţară civilizată", răbufneşte bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O reţea aeriană a Electrica realizată în urmă cu 50 de ani şi modernizată parţial acum 20 îi duce pe locuitorii comunei Nojorid înapoi cu un secol.

Un localnic din satul Păuşa se plânge că i se ia curentul chiar şi de 3-4 ori pe zi, preţ de câteva secunde, fapt care-i distruge aparatura din casă. În schimb, reprezentanţii Electrica susţin că întreruperile sunt oarecum normale şi promit că, datorită unui echipament nou, vor rămâne de domeniul trecutului.

S-a luat curentul!

"E aberant! Nu este normal ca într-o ţară civilizată să se întâmple aşa ceva!", acuză Dan Dulca, un orădean care, după pensionare, s-a mutat în satul Păuşa din comuna Nojorid, la o aruncătură de băţ de oraş. Din aprilie 2013, spune bărbatul, rămâne frecvent fără curent, timp de câteva secunde. "În vara lui 2013, în patru luni, doar cât am fost acasă am sesizat că mi s-a întrerupt curentul de 75 de ori. Pe toate le-am reclamat telefonic la sucursala Oradea a Electrica Distribuţie", zice omul.

Supărat pe situaţie, dar mai ales că aceasta persista, a început o lungă corespondenţă pe această temă cu reprezentanţii societăţii. "În contractul meu se specifică limpede că furnizorul are obligaţia să dea consumatorului energie electrică în mod continuu, cu excepţia reviziilor şi perioadelor de remediere a avariilor. Opririle acestea nu sunt anunţate în niciun fel", explică bărbatul. În primele răspunsuri, Electrica Distribuţie îi spunea că pe reţeaua aeriană de medie tensiune "sunt şi vor fi probleme care vor provoca întreruperi accidentale ale energiei electrice", dar societatea "face mari eforturi pentru reducerea la minim a duratei acestor întreruperi accidentale".

Supărare... neîntemeiată

În ciuda asigurărilor, opririle scurte de energie electrică au continuat şi în 2014 şi 2015, ce-i drept nu la fel de des. "Întreruperile astea au un efect devastator asupra aparatelor electrocasnice. Şi ceilalţi oameni din sat se plâng, dar nu ştiu unde şi cum să facă reclamaţii", spune Dulca, singurul din tot Nojoridul care a decis să se ia de piept cu Electrica, dar şi cu autorităţile statului.

Bărbatul a sesizat şi Protecţia Consumatorilor Bihor, şi Prefectura judeţului. Prima instituţie i-a transmis că supărarea lui e neîntemeiată, deoarece operatorul respectă legislaţia în vigoare şi standardele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Pe de altă parte, Prefectura s-a mulţumit să-i înainteze explicaţiile primite din partea Electrica Distribuţie. "Atunci când le-am spus că-i voi da în judecată, mi-au răspuns că eu nici n-am contract cu ei, ci cu Electrica Furnizare. Uite aşa continuă viaţa mea. Mă pot bate eu cu un colos?", se întreabă retoric bărbatul, care, chiar dacă şi-ar putea schimba furnizorul, totuşi nu îşi poate alege o altă societate de distribuţie a electricităţii, Electrica având monopol de stat în domeniu.

Bobina-i de vină

Nojoridul e alimentat cu electricitate printr-o reţea aeriană de medie tensiune, totalizând circa 60 kilometri, realizată în 1962 şi modernizată parţial între 1992-1998. Reţeaua porneşte din staţia de transformare Oradea Sud, singura din judeţ care aparţine unei alte societăţi decât Electrica Distribuţie, şi anume Transelectrica SA. "Pe această linie au fost un număr oarecare de întreruperi de scurtă durată, 0,2 – 0,3 milisecunde, din mai multe cauze. Orice linie electrică aeriană este supusă unor influenţe exterioare, cum ar fi ale păsărilor şi vegetaţiei, loviturile directe sau indirecte de trăsnet ori diversele intervenţii ale omului", explică Ionel Boja, directorul Sucursalei Oradea a Electrica Distribuţie, respingând varianta că acestea sunt cauzate de vechimea liniilor.

De ce nu se resimt opririle "fulger" şi în alte zone ale judeţului cu reţele similare? "În staţia Oradea Sud au existat probleme cu un echipament, numit bobină de stingere cu reglaj continuu, al cărui rol este exact acesta, de a estompa defectele trecătoare", afirmă Boja, adăugând că, între timp, acest echipament a fost reparat de Transelectrica, şi că de săptămâna trecută funcţionează la parametri normali. "Întreruperile se vor restrânge semnificativ, dar nimeni nu poate garanta că nu vor mai fi deloc", spune şi Ioan Demeni, şeful Serviciului de Exploatare şi Mentenanţă al societăţii. Directorul sucursalei anunţă, însă, că în curând reţeaua va fi împărţită în două, satele Nojorid şi Livada urmând să fie alimentate printr-o linie subterană, aflată deja în curs de execuţie. "Vom împărţi linia în două, iar gradul de fiabilitate va creşte", asigură Boja. Consumatorilor din zonă nu le rămâne decât să spere că aşa va şi fi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
INCOMPETENTII SI NEPOTISTI
Daca cineva scutura cat de putin de Electrica, inclusiv cu toate societatile satelit, de la productie pana la furnizare-distributie nu raman nici 10% din angajatii actuali. Odata tot trebuie sa se intample
Postat 10 Iulie 2015, 12:08 de ferfeleaga
nepasare crasa
In sanmartin si satele apartinatoare aceeasi problema semnalata si nerezolvata de ani de zile de nesimtitii cu salarii mari de la transelectrica unde desi au triplat pretul megawatului la consumator fata de furnizor banii rezultati nu se regasesc in calitatea serviciului,in unele perioade avand si 150v la priza!
Postat 09 Iulie 2015, 15:30 de Mircea2003
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON