URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2016, 07:38

10 crime perfecte: Bihorul este campionul Ardealului la crimele cu autori necunoscuţi

10 crime perfecte: Bihorul este campionul Ardealului la crimele cu autori necunoscuţi DESPĂGUBIRI. Arestat 14 luni şi judecat 6 ani pentru o crimă despre care judecătorii au stabilit că nu el a comis-o, Nicolae Oros (foto), zis Iepu’, pretinde statului daune materiale de 58.346 lei, bani cheltuiţi de părinţii săi pentru a-i angaja avocat, plus 5 milioane euro daune morale, fiindcă a fost etichetat drept criminal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O campanie lansată săptămâna trecută de o publicaţie centrală scoate la iveală o realitate îngrijorătoare: Bihorul este campion în Ardeal la dosarele de omor pe care scrie AN: autor necunoscut.

Procurorii Parchetului Bihor au adunat de-a lungul anilor 10 cazuri privind crime cumplite, unele vechi de aproape două decenii, în multe din ele neexistând încă nici măcar indicii care să-i conducă pe urmele autorilor.

BIHOREANUL trece în revistă dosarele AN care îşi aşteaptă soluţionarea, începând de la cele deschise în 1999 până la cel mai răsunător, al uciderii taximetristului Bajkan Peter, în care singurul suspect vizat de anchetatori, Nicolae Oros, alias Iepu’, a trebuit să fie pus în libertate...

Ucis pentru bani

Valutistul Ovidiu Iancu a fost ucis la 33 de ani, în dimineaţa zilei de 31 martie 1999, în plină stradă. Plecat de acasă la volanul unui Mercedes Vito, bărbatul cobora de pe deal pe strada Spitalului când, în dreptul Centrului de transfuzii sanguine, a fost semnalizat cu farurile de un autoturism de culoare roşie, care venea din sens opus. A oprit în spatele Mercedesului şi, după cum au declarat ulterior trecătorii audiaţi ca martori, din maşina roşie a coborât un bărbat cu păr lung care a urcat alături de Iancu, vorbind cu el câteva minute. Apoi s-a întors în autoturismul său şi au dispărut.

Când trecătorii au ajuns în dreptul Mercedesului, Iancu încă mai trăia. A avut puterea să lase geamul maşinii jos, ca să le spună "m-a împuşcat". Transportat urgent la Spitalul Judeţean, aflat la doi paşi, a fost dus direct în sala de operaţie, dar în zadar. A murit în urma unei hemoragii interne produse prin împuşcare. Medicii i-au scos din corp 6 gloanţe de calibrul 5,6 mm.

Procurorii au stabilit că mobilul crimei fusese jaful, valutistul având la el peste 100.000 mărci germane, bani care, la fel ca asasinul, nu au mai fost găsiţi. Dacă ucigaşul acţionase la pont sau la comandă, anchetatorii nu au aflat, de atunci, defel.

Viol pe câmp

Un alt AN sângeros e dubla crimă comisă pe un câmp dintre Ciumeghiu şi Boiu, unde pe 20 aprilie 1999 au fost găsite trupurile a două tinere, pline de tăieturi: Ramona Magda şi Marinela Dan, ambele de 18 ani şi amândouă din comuna Avram Iancu. Alături era şi o Dacie 1300, cu numărul de înmatriculare 4-AR-3216, furată în noaptea precedentă din Arad.

Într-un şanţ acoperit cu apă poliţiştii au descoperit un cuţit de vânătoare, care ulterior s-a dovedit a fi arma crimei, un radiocasetofon auto, genţile victimelor şi două chei de maşină, una a Daciei abandonate, cealaltă a unei Mazda.

Mobilul crimei? La vremea respectivă, procurorii au făcut cunoscut că fetele fuseseră violate şi apoi ucise cu sadism, probabil de un individ cu probleme psihice permanente, indicându-l ca suspect principal pe un arădean, Constantin Avădanei, pus sub urmărire penală pentru omor deosebit de grav. Atâta doar că vina bărbatului n-a putut fi dovedită, singura probă împotriva sa, un fir de păr găsit în mâna Ramonei, nefiind suficientă pentru a-l pune sub inculpare.  

Octogenari...

Lista marilor AN-uri continuă cu o crimă comisă în vara lui 2002 în Tinca. Victima, un localnic de 81 ani, Mihai Orban, cunoscut că făcea şi vindea pălincă, a fost găsită în locuinţă fără suflare, cu mâinile şi picioarele legate. Bătrânul fusese ucis în bătaie pentru bani, au stabilit procurorii. Câţi anume nu se ştie, la fel cum nici autorul crimei nu a fost identificat.

La fel, n-a fost găsit nici ucigaşul pensionarului Ioan Opre, 73 ani, din Beznea (Borod). Bărbatul, cunoscut în zonă pentru că făcea cămătărie, a fost găsit agonizând în faţa casei în dimineaţa de 27 septembrie 2003, după ce fusese zdrobit în bătaie. Transportat de urgenţă la spital, a murit după două săptămâni fără a putea da anchetatorilor niciun indiciu.

Procurorii au ratat şi identificarea ucigaşului unei femei de 67 ani din Marghita, găsită în propria casă, pe 10 decembrie 2005, cu gâtul tăiat aproape complet.

Nici pe criminalul unui bătrân de 74 ani din Lunca, descoperit pe 12 septembrie 2010 într-o pădure din apropierea comune, în stare de putrefacţie şi cu un laţ strâns în jurul gâtului, nu l-au găsit. "Moartea a fost violentă şi s-a produs prin lovire cu corp dur, comprimare cu degetele şi cu mâna, între două planuri dure", e tot ce au putut stabili medicii legişti.

... şi prunci

Oamenii legii îi caută încă şi pe ucigaşii unui bărbat de 44 ani din Ciumeghiu, al cărui cadavru a fost găsit pe 25 octombrie 2009 în fântâna din curtea casei. În urma autopsiei, anchetatorii au stabilit că fusese ucis înainte de a fi aruncat acolo, capul fiindu-i zdrobit cel mai probabil cu un ciocan. Suspecţii principali au fost chiriaşii săi, arădeanul Ioan Florea şi covăsneanca Balasz Iren, care au şi fost arestaţi pe 3 noiembrie 2009, la început pentru 10 zile, apoi pentru încă 15, pentru ca în final să fie eliberaţi de judecători şi scoşi de sub urmărire penală de procurori, din lipsă de probe.

Alte două victime ai căror ucigaşi au scăpat au fost doi prunci nou născuţi. Primul, o fetiţă, a fost găsită sufocată, pe o potecă din apropierea străzii Olteniei din Oradea, pe 26 octombrie 2008. Celălalt, un băieţel, a fost descoperit îngheţat, pe 1 februarie 2014, la marginea unei străzi din Episcopia Bihor. În ambele situaţii, anchetatorii au făcut verificări ample, la Maternitate, la cabinetele unor ginecologi şi la medici de familie, bănuind că făptaşele au fost mamele care nu îşi doriseră pruncii. În zadar, cazurile sunt şi azi cu autor necunoscut.

La loc comanda!

Cel mai controversat caz este cel al uciderii taximetristului Bajkán Péter, găsit împuşcat pe 11 februarie 2009, într-un şanţ din Calea Sântandreiului. Singurul suspect a fost Nicolae Oros, la vremea respectivă în vârstă de 23 de ani. Tânărul îi fusese client taximetristului, lăsase o amprentă pe uşa maşinii, iar alibiul său - cum că la ora crimei s-ar fi aflat acasă - a fost infirmat chiar de tatăl său.

Arestat a doua zi în baza unei sentinţe a Tribunalului Bihor, Oros a fost eliberat după o săptămână de judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au considerat că probele adunate de procurori erau şubrede. O lună mai târziu, pe 20 martie, Oros a ajuns din nou după gratii, măsură menţinută şi după 9 iulie, când a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Anul trecut, pe 3 martie, Nicolae Oros a fost însă achitat definitiv, iar procurorii au fost obligaţi să reia ancheta, deschizând un nou dosar penal, de data aceasta cu autor necunoscut.

Nu se prescriu

Vor fi găsiţi vreodată autorii în aceste dosare? Chiar au fost crime perfecte? Sau mai degrabă e vorba de anchete făcute superficial şi de probe pierdute?

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim procurorul adjunct Maria Cotrău, nu poate oferi nicio certitudine. "În toate aceste cauze se desfăşoară activităţi de cercetare", susţine magistratul, precizând că anchetele nu vor fi oprite niciodată întrucât, din februarie 2014, când a intrat în vigoare noul Cod Penal, răspunderea pentru infracţiunile de omor a devenit imprescriptibilă.

Ca urmare, chiar şi peste alte două decenii autorii crimelor pot fi duşi în faţa Justiţiei. Evident, cu condiţia să fie prinşi...


STATISTICĂ
Aproape 10.000 de AN-uri

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, în evidenţele operative există în prezent 9.571 dosare penale cu autori necunoscuţi, pentru diverse infracţiuni, altele decât omorul, infracţiune a cărei anchetare intră în competenţa exclusivă a procurorilor.

Dintre acestea, dosarul cel mai consistent sub aspectul prejudiciului vizează un furt comis în 2009 într-o locuinţă din Salonta, de unde hoţii au plecat cu 100.000 euro.

Poliţiştii bihoreni mai caută autorii a 12 violuri, 6.664 furturi, 287 înşelăciuni, 2 accidente rutiere şi 217 tâlhării. Cea mai veche tâlhărie cu autor necunoscut datează din 2002, iar tâlhăria care a produs cel mai mare prejudiciu a lăsat victima fără 44.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
mai taie din ele...........
Poate ca politistii, cei pe care ii mai avem, adica cei care au facut o scoala militara, nu cei facuti de blaga sau altii ca el, nu pot sa faca munca de politie pentru ca sunt prinsi in cacaturile politice ale sefilor afiliati unui partid sau altul. Poate a venit vremea ca meseriasii sa fie lasati in pace sa -si faca meseria, sa fie condusi de meseriasi nu de politruci, poate atunci vom putea sa le cerem ceva, pana atunci ne vom prinde singuri hotii, ii ducem la ei si vom citi articolele din ziar despre cum..." in urma unor actiuni concertate....."
Postat 26 Septembrie 2016, 20:59 de FLORIN64
NU cu din-astea
ia Mafia lecții la Oradea, dar dacă nu v-ați prins...
Postat 21 Septembrie 2016, 21:37 de ADINA
mda...
Un fir de par nu e suficient, trebuia documentata crima de Nat Geo. Extraordinar...firul de par a fost luat de vant.
Postat 21 Septembrie 2016, 12:43 de seth
Dezastru
Incompetenta se numeste. Nu prea sunt Sherlock Holmesi prin Oradea :)) doar ofiteri grasi fara chef de munca si fara vointa; sau poate doar incompetenti.
Postat 21 Septembrie 2016, 11:39 de alexcuce
MAFIA
ia lecții pe aici
Postat 21 Septembrie 2016, 09:07 de ADINA
incompetenta?
Sint unii care nu prea au ce cauta in acest sistem, probabil ar trebuii facute unele evaluari si scosi din sistem unele persoane incompetente.
Postat 21 Septembrie 2016, 08:56 de point-P-I
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON