URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2013, 07:21

"Ungurul" Traian: În comuna fără nici un maghiar, un consilier român reprezintă mândru UDMR-ul

"Ungurul" Traian: În comuna fără nici un maghiar, un consilier român reprezintă mândru UDMR-ul DE CUVÂNT. De când cu aparatele de joacă aduse pe banii obţinuţi prin UDMR, Traian Bogan (foto) a ajuns să fie pizmuit de ceilalţi aleşi din Criştior, care n-au căpătat finanţări pentru proiectele lor. "Mai sunt cel puţin doi consilieri care vor să treacă la UDMR", se laudă "ungurul" Traian, mândru de şefii din Uniune care, zice el, "ţin la omul lor şi îs de cuvânt"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Criştioru de Jos, la hotarul Bihorului cu judeţele Arad şi Alba, de-o parte şi alta a Crişului Negru ce rupe Munţii Bihorului de Codru Moma, moţii sunt stăpâni din moşi strămoşi. "Pe-aci nu vezi picior de ungur, decât în vacanţă", spune primarul Fănel Tulvan.

De la alegerile locale de anul trecut, însă, comuna are un consilier local UDMR. Care şi el e român sadea. Îl cheamă Traian Bogan, nu ştie o boabă ungureşte, dar e devotat noilor colegi pentru că... sunt oameni de treabă.

La început, liberal

"Boghii! Boghiii!". Cu mâinile căuş la gură, femeia strigă degeaba. "N-aude, că-i pă tractor, în ţarină. Du-te tu, bărbate, cheamă-l, că-l coată de la ziar". Pe Traianu' Boghii, în buletin Traian Bogan, îl ştie toată suflareaa din Sălişte de Vaşcău. Aici i-au stat bunicii, părinţii, aici a copilărit, aici s-a însurat şi tot aici stă şi acum, de când e pensionar. A lucrat, la fel ca bunicul şi tatăl său, la mina de uraniu din Avram Iancu, până în 1995, când a fost "lăsat la vatră". "Îi om de treabă, spun oamenii despre consăteanul lor din Consiliul Local din Criştioru de Jos. N-au bai nici că, deşi e român get-beget, Boghi a lăsat partidele româneşti ca să candideze din partea UDMR. "Îi place politica!", zice o vecină care l-a şi votat.

"Aici lumea votează omul, nu partidul", continuă bărbatul, sosit din ţarină într-o fugă şi dornic să povestească. O face fără supărare, cu liniştea unuia care n-are ce ascunde. "Asta-i situaţia. Ce să fac, dacă un individ nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca un partid?", rezumă, simplu, Traian felul în care a ajuns UDMR-ist.

La început, în 1996, când pe uliţele satului au aterizat politicieni veniţi de la oraş ca să-şi caute adepţi pentru Convenţia Democratică, s-a băgat în PNL. "Nu le prea aveam cu politica, cu manevrele astea, liste, ordine, coeficient. M-au pus al treilea pe listă. Primii doi au ajuns consilieri, iar unul a fost ales apoi viceprimar. Cum apoi nu mai putea cumula amândouă funcţiile, am ajuns eu consilier în locul lui".

Apoi, cu Vadim

La mandatul următor, în 2000, a candidat din partea Uniunii Forţelor de Dreapta. Aşa a fost să fie, spune Bogan, după gâlceava şefilor de la Bucureşti. "Am fost delegat la congresul din 1999. Era pe acolo şi Mircea Teaha, şi Octavian Bot (n.r. - lideri UFD). Tare bine m-am înţeles cu ei", spune criştioreanul. Şi a fost din nou votat. "Ştiţi cum îi la ţară, fiecare cu fiecare, se ia pe rudenie, pe vecini"...

Doar că, trei ani mai târziu, s-a băgat dihania în partid şi s-a desfiinţat. Aşa a rămas Traian de căruţă, că şefii lui "de treabă" nu s-au mai gândit la el şi l-au abandonat. Atunci a ajuns la PRM. "Am fost bun prieten cu Sorin Husăsan (n.r. - fost prim-vicepreşedinte PRM Bihor), băiat de ispravă şi de caracter. Tot m-o purtat, «hai la noi, hai la noi!»". Şi a mers. În 2004 era deja şeful organizaţiei comunale a PRM, başca în capul listei pentru Consiliul Local şi candidat la Primărie. "O formalitate, că nu mă prea pricepeam eu cu ce se mănâncă funcţia!", recunoaşte bărbatul.

N-a fost o perioadă prea bună. Cu o fată la liceu şi una la facultate, ţinute dintr-o pensie de miner, şefia la partid era o pălărie prea mare. "Ne-a pus Vadim plan la adeziuni, eram obligat să plătesc abonament la Tricolorul, mai trebuia să le plătesc şi cotizaţia la oameni, că mi-era ruşine să le cer. Nu era o sumă mare, dar se aduna dacă trebuia să achit pentru toţi. Îmi dădeam toată indemnizaţia de consilier", povesteşte Traian.

Independent, caut partid

În 2005 a trebuit să plece şi de la PRM, după ce a îndrăznit să-l critice pe Tribun, iar şefii de la Oradea au aflat. "La conferinţa judeţeană preşedintele Paul Magheru a zis că nu mai vrea să mă vadă. Nu-i nimic, mi-am dat demisia". Dar a invocat motive personale, fiindcă "aşa-i frumos, să laşi loc de bună ziua la toţi".

Restul mandatului de consilier a rămas independent. Şi tot independent a candidat, în 2008, pentru un nou mandat. I-a scăpat doar detaliul că, potrivit Legii electorale, candidaţii independenţi nu primesc voturi prin redistribuire. "După prima fază de distribuire a mandatelor ai prins 5% pe coeficientul partidului şi intri la redistribuire de mandate. Independentul, salut! Eu am strâns 35 de voturi, dar aveam nevoie de 100". Ca urmare, în următorii 4 ani a stat pe tuşă.

În 2012, ar fi vrut înapoi în Consiliu. Şi pentru că-i place, dar şi pentru bani. "Fetele sunt încă studente, aici n-avem unde munci decât în ţarină. Şi apoi mă şi pricep, că mai citesc legea, nu ca alţii", se făleşte el. Ca să nu mai rămână pe dinafară, a pornit în căutarea unui partid, dar târziu: cu trei zile înainte de data limită de depunere a candidaturilor. La USL şi PDL nu l-au vrut, iar la PRM nu mai voia să se întoarcă. "PNG-ul lui Becali nu mai exista, la Forţa Democrată a lui Petre Roman, la PPDD şi la Partidul Pensionarilor ar fi fost loc, dar cereau să aduc oameni pentru toată lista. Păi, de unde? N-aveam timp..."

Câştigător cu UDMR

Atunci a venit telefonul salvator de la fostul coleg din PRM, Sorin Husăsan, care i-a găsit loc, culmea, la... UDMR! "L-am întrebat «Nu ştii o filială de partid?». Nici nu mă mai interesa culoarea. După câteva ore m-a sunat: «Am un prieten la UDMR, Szabo Jozsef, consilier local UDMR la Oradea. Îl trimit la tine, că şi aşa merge în zonă, să ai un partid în spate»", i-a spus Husăsan.

Zis şi făcut. Iar în câteva ore, a şi intrat în campanie. Bani n-a avut, deşi i-ar fi fost mai uşor. "Nu să mergi din casă în casă şi să dai bani, dar unora le place să le dai o atenţie la birt, ceva...". Aşa, s-a bazat doar pe apropiaţi: familie, socri, cumnaţi, vecini, prieteni. A strâns 51 de voturi, suficient pentru un nou mandat. Asta spre deosebire de candidaţii PRM şi PPDD, care n-au obţinut nimic. "Până acum, cât am fost cu unii şi alţii pe listă, toţi au zis că ei au adus voturile, nu eu. Acum s-a văzut că nu-i aşa".

Românul UDMR-ist

Sătenii şi colegii lui Bogan din Consiliul Local privesc situaţia cu umor şi înţelegere. Mai fac glume, gen "ungurul" Traian, dar el le-o întoarce, vorbindu-le ungureşte. Atâta cât ştie el: Jó napot (Bună ziua), Viszont látás (la revedere), mit csinálsz (ce mai faci)... "Eu nu-s şovinist. Sigur că-s patriot, nu mă încântă, ba chiar mă irită atrocităţile ungurilor din '40-‘44, dar nu pot să-i judec pe ăştia de acuma pentru ce-or făcut ăia atunci, că ar trebui să fim tot într-o pizmă şi-ntr-o duşmănie!", explică bărbatul.

Deşi lumea l-ar putea acuza de traseism, în UDMR e hotărât să rămână până la capăt, căci ungurii i-au oferit încrederea pe care celelalte partide nu i-au acordat-o niciodată. La votarea bugetului pe 2013, de pildă, colegii din UDMR au făcut lobby să rupă pentru Criştior 5.000 lei din bugetul judeţului. "M-o sunat cu o zi mai devreme Szabo Jozsef să-mi spună: «Uite, mâine se votează bugetul, pentru dumneavoastră UDMR susţine un părculeţ de joacă pentru copii». Puteau să dea unde or avut de-ai lor, dar mi-or dat mie. Din banii ăştia s-au cumpărat tobogane şi leagăne în trei sate. Mi-or zis să mă gândesc şi la alte proiecte, că le vor susţine".

Nişte drăguţi

De câte ori are drum la Oradea, Traian trece pe la sediul UDMR. A ajuns să-i cunoască aproape pe toţi, mai puţin pe liderul Alexandru Kiss. Deşi tare ar fi vrut să-i mulţumească personal. Când e la partid, toţi îi vorbesc româneşte, până şi cei care, spune hâtru, ştiu atâta română cât ştie şi el ungureşte. L-au chemat chiar şi la şedinţe, dar nu are maşină, aşa că a fost obligat să refuze. "Mi-au zis să nu-mi fac probleme, că pentru mine nu e nimic obligatoriu. Şi că ei nu-mi cer nimic, să votez cum îmi dictează conştiinţa. Aşa şi fac", spune Bogan.

Ar vrea să-i invite, la rândul său, să-i vadă comuna. O ocazie ar fi fost serbarea câmpenească de la Izvorul lui Horea, care se ţine între Sălişte de Vaşcău şi Poiana, pe locul unde Horea ar fi poposit în drum spre Viena. Ar fi fost nepotrivit, însă, recunoaşte, să-i aducă fix la o serbare românească! Aşa că s-a dus singur...

Cu laleaua

Orice ar fi, Traian e trup şi suflet alături de noul său partid. Şi el, şi familia au votat laleaua la alegerile parlamentare şi vor face la fel şi pe viitor. La următoarele alegeri locale va candida, cum altfel, tot din partea UDMR. Nu de alta, dar nu-i trădător. "Să-mi fie iertat, nu mă distanţez de cei care mi-au întins o mână de ajutor", susţine el.

De când cu "spatele" pe care îl are acum şi banii pe care i-a adus, moţului udemerist i-a mers buhul, iar doi consilieri, un primar şi un viceprimar din comunele învecinate, chiar i-au spus, mai în glumă, mai în serios, că sunt gata să-l urmeze. În fond, ungurii lui au dovedit că ţin la românul lor atunci când fraţii români au încetat s-o facă...


PREMIERĂ
UDMR îl susţine

09 Szabo Odon.jpgCând colegii i-au spus că un român vrea să candideze pe lista UDMR, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, Szabo Odon (foto), a crezut iniţial că e vorba de o provocare. "Am mai avut membri români în zone cu populaţie mixtă, dar asta a fost o premieră, căci în Criştior nu există maghiari", spune deputatul.

Ulterior, însă, şi-a dat seama că solicitarea era serioasă. "Am aflat că e om de încredere, care doreşte cu adevărat să vină alături de noi. Mă bucur pentru dânsul şi e lăudabil că a reuşit datorită calităţilor personale, nu voturilor maghiarilor", zice deputatul, hotărât să-şi ajute în continuare colegul de partid român. Cât despre românii care doresc să-i urmeze exemplul, Szabo spune că sunt bine primiţi. "Până acum UDMR nu a mers pe această direcţie, dar nu mi se pare un lucru rău. În fond, în ţară am avut voturi din Tulcea până în Botoşani"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
bai udemeristu\'
Pe sest incercati si voi, din rasputeri, sa creati avantaje ungariei in dauna romanilor.
Postat 08 Noiembrie 2013, 02:52 de lepre udemeriste@
@moshu
bai prostule, cine voteaza pt segregationism, separatism, enclavizarea ungurimii, etc.. bai, escrocule, e ok sa faci politica pe criterii etnice sa instigi la toate tampeniile pe care ti le-am scris mai sus ?!?
Postat 08 Noiembrie 2013, 02:52 de lepre udemeriste@
erori
Io merg pe ideea ca nu suntem romani maghiari germani sarbi ci suntem niste amestecaruri venite din trecut din soarta stramosilor fiecaruia,ci,,,suntem simpli vorbitori de o limba sau alta in rest totu e instigare la ura,lacomia unora si din partea mea bucuria de a sti familii mixte ,multumesc pentru atentie
Postat 03 Noiembrie 2013, 21:06 de moshu
otzetarul, sluga hudemeristilor...
Sa-ti fie rusine bai nenorocitule !
Postat 02 Noiembrie 2013, 00:14 de esti un zero barat
Secolul XXI, Uniunea Europeana si iredentismul unguresc.
Dupa ce a devenit clar ca Uniunea Europeana nu are cum sa sustina procese politico-administrative iredentiste si revizioniste, oprind practic discutia „la nivelul standardelor europene in domeniul minoritatilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnica. Altfel spus, o forma edulcorata a iredentismului, secesionismului si enclavizarii etnice. In marea majoritate a democratiilor liberale avansate (Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, etc.), politica pe baze etnice este interzisa explicit, prin lege, natiunile fiind definite civic, pe baza de cetatenie. NU partidelor create pe criteriu etnic! NU separatismului! NU enclavizarilor si secesionismului ungurimii!
Postat 01 Noiembrie 2013, 14:34 de udemeristi escroci@
Jos udmr!
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva organizatorilor Marsului Secuilor, desfasurat duminica in judetul Covasna. Social-democratul spune ca doreste oprirea “ascensiunii fara seaman a extremismului maghiar din Romania”. Era si timpul. Poate inca nu e prea tarziu. Iredentismul unguresc nu se va opri de buna voie, din actiunile anti-romanesti. Bogdan Diaconu arata cu degetul catre Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si Consiliul National Secuiesc, sub egida carora a avut loc evenimentul intitulat “Marele Mars al Secuilor”. El ii acuza in special pe liderii maghiarilor care indeplinesc “functii publice de prim rang in administratia publica locala sau centrala, care au functii in partide sau in organizatii inregistrate in Romania” ca au incalcat ordinea constitutionala din Romania. Mii de unguri din toate judetele din Transilvania, dar si din Ungaria, au participat duminica la marele mars al secuilor. Protestatarii s-au adunat simultan in 11 localitati pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.
Postat 01 Noiembrie 2013, 13:51 de Jos udmr!
Jos udmr!
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva organizatorilor Marsului Secuilor, desfasurat duminica in judetul Covasna. Social-democratul spune ca doreste oprirea “ascensiunii fara seaman a extremismului maghiar din Romania”. Era si timpul. Poate inca nu e prea tarziu. Iredentismul unguresc nu se va opri de buna voie, din actiunile anti-romanesti. Bogdan Diaconu arata cu degetul catre Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si Consiliul National Secuiesc, sub egida carora a avut loc evenimentul intitulat “Marele Mars al Secuilor”. El ii acuza in special pe liderii maghiarilor care indeplinesc “functii publice de prim rang in administratia publica locala sau centrala, care au functii in partide sau in organizatii inregistrate in Romania” ca au incalcat ordinea constitutionala din Romania. Mii de unguri din toate judetele din Transilvania, dar si din Ungaria, au participat duminica la marele mars al secuilor. Protestatarii s-au adunat simultan in 11 localitati pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.
Postat 01 Noiembrie 2013, 13:51 de Jos udmr!
Info
budapesta instiga ungurii minoritari la separatism. parlamentul unguresc a declarat ziua de 4 iunie //ziua unităţii naţionale//. Va fi o zi de comemorare a //pierderii// ungariei mari ! ungaria consideră Tratatul de la Trianon, un //dictat// ! toate partidele parlamentare din ungaria apreciază că pacea de la Trianon a fost //nedreaptă şi umilitoare// !
Postat 01 Noiembrie 2013, 13:14 de Info
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre pregătirile care se fac pentru Diktatul de la Bruxelles, din anul 2014, vizînd dezmembrarea teritorială a ţării noastre. Planul secret al ungariei pentru anexarea Ardealului. Principalele direcţii de acţiune ale ungariei şi revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 31 Octombrie 2013, 13:34 de Info
NEHALITUL
pe trogloditul asta il cauta "dama cu coasa" pe acasa iar el tot cu flitul dupa ciolan. asa sunt unii indivizi... cand vine vorba de ciolan nu mai au nici mama nici tata.
Postat 27 Octombrie 2013, 04:13 de Nimic nou sub Soare
Ce fatza de otzetar are...
Sunt unii care pt un oarecare avantaj material, vorba aia, o f..e si pe ma-sa !
Postat 27 Octombrie 2013, 04:01 de PT COZI DE TOPOR
SUCCES IN CONTINUARE
Bravo nea Traian esti cel mai tare!!! Succes in continuare !
Postat 27 Octombrie 2013, 03:04 de CRISTOREANU
tampit manipulabil sau iuda cu argintii
in prima fază ai zice că "membrul" traian unguru' e un tampit manipulabil al udemeristilor dar se pare ca are discernamant : "Ar vrea să-i invite, pe udemeristi, să-i vadă comuna. O ocazie ar fi fost serbarea câmpenească de la Izvorul lui Horea, care se ţine între Sălişte de Vaşcău şi Poiana, pe locul unde Horea ar fi poposit în drum spre Viena. Ar fi fost nepotrivit, însă, recunoaşte, să-i aducă fix la o serbare românească!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aşa că s-a dus singur" ! Poi ma, prostovane, daca nu te respecta ca si roman, si nu vor sa auda de sarbatorile romanilor, inseamna ca esti doar un idiot bun de adunat voturi de la familie. Se apropie 1 Decembrie, Ziua Nationala-Ziua Unirii. Invita-i acuma ca sa te revansezi si sa-ti justifici salariul de consilier, fomistule !
Postat 26 Octombrie 2013, 16:58 de 1918
Fordinti
Nu-i asa ca vreti mai multi membri ?
Postat 26 Octombrie 2013, 11:48 de traian maselescu
CONSTITUTIA ROMANIEI
Ce parere are traseistu' traian unguru' udemeristu', de urmatoarele doua articole din Constitutie si daca stie parea partidului sau, udmr cu privire la asta sau este doar un natarau manipulabil ? ARTICOLUL 1 (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. (2) Forma de guvernamant a statului roman este Republica. ARTICOLUL 13 In Romania, limba oficiala este limba romana.
Postat 26 Octombrie 2013, 07:54 de No Joke
:))
nu-l mai intrebaţi pe bacea traian unguru'... deja il dor șalele și i s-a incins singurul neuron din dotare..
Postat 26 Octombrie 2013, 07:27 de :))
haha
e un 'intelept' dupa chipul si asemanarea voastra, udemeristilor. Rusine sa va fie, ciorditorilor !
Postat 26 Octombrie 2013, 05:11 de @Ripley
:-)
Traian "Unguru" e mult mai intelept, decat cativa dintre voi, comentatori :-)
Postat 26 Octombrie 2013, 00:42 de Ripley
Rusine !
De ce nu l-ati intrebat pe nesatulul asta batran, si despre cultul criminalilor de razboi fascisti anti-romani si anti-evrei Albert Wass si Jozsef Nyiro, practicat de partidul lui ?
Postat 25 Octombrie 2013, 17:34 de nail
batranul, coada de topor uscata, mare sustinator udemerist
Daca tot l-ati \"intervievat\" pe mosul fomist, de ce nu l-ati intrebat si ce parere are de exemplu de faptul ca udmr a incercat, recent o noua mega escrocheria, pregatita pe sustache, prin propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericesti, inregistrata in martie si supusa dezbaterii Senatului lunea trecuta. \"UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor \"care nu au fost reînfiinţate\" în mod legal, precum şi ale \"fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate\". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput! În Oradea sunt cel puţin două ordine călugăreşti care nu au legal calitatea de persoană juridică. Cel Mizericordian e reprezentat de un singur ins, vicarul episcopal romano-catolic Fodor Jozsef, iar cel Premonstratens la fel, de un anume Fejes Rudolf Anzelm. Ambii au fost numiţi de fostul episcop Tempfli Jozsef, deşi conform dreptului canonic nicio congregaţie din lume nu e subordonată niciunei episcopii.... Tupeul UDMR a primit răspuns corect în Senat, modificarea legii fiind respinsă. Din fericire, pentru că altfel ar fi primit averi pe care nu le-au avut nicicând nişte organizaţii care nu există legal pe teritoriul Statului Român nici acum, darămite în perioada interbelică, când unele funcţionau chiar contra Statului Român\"!!! ./ebihoreanul/19.09.2013
Postat 25 Octombrie 2013, 17:08 de nail
Tzapul escroc udemerist
Articolul trebuia sa contina expresia "Advertorial"... bai asimilatule, n-ati pus laba pe Felix si pe satele din jur !
Postat 25 Octombrie 2013, 16:42 de albaneagrapremonstra
mosul-ciolanar udemerist si segregationismul
asta fara ciolanul de partid se usuca pe picioare ! desi seamana leit la apucaturi cu hudemeristii, e infiltrat acolo de trupa lui tokes ca sa compromita leprele udemeriste facandu-i sa vorbeasca romaneste ! Ii va invita pe udemeristi la serbarile campenesti unde ii va pune sa danseze cu esarfe tricolore. mai jos, la comentarii, udemeristul de serviciu, a inceput de zor cu pupincurismul caracteristic dar el nu stie ca respectivul e bomboana de pe coliva udmr !
Postat 25 Octombrie 2013, 16:35 de Life
REDACTIEI si CITITORILOR
Ar trebui sa contituim (-iti) un top al articolelor, stirilor, investigatiilor scrise in E-Bihoreanul.... Acest articol ar ocupa sigur un loc in primele 3 pozitii... e cu politicieni, cu interese, cu rezolvari "romanesti" cu umor (vezi PRM versus UDMR), cu interesul cetateanului.... "Pe Traianu' Boghii, în buletin Traian Bogan" l-as vota si la Oradea.....
Postat 25 Octombrie 2013, 14:40 de Adi Oradeanul
cocosu
bravo Traiane faci pentru comuna ce nu poate domnu primar tulvan cu toti uselisti
Postat 25 Octombrie 2013, 13:08 de fanel
...
""" Atunci a venit telefonul salvator de la fostul coleg din PRM, Sorin Husăsan, care i-a găsit loc, culmea, la... UDMR! "L-am întrebat «Nu ştii o filială de partid?». Nici nu mă mai interesa culoarea. După câteva ore m-a sunat: «Am un prieten la UDMR, Szabo Jozsef, consilier local UDMR la Oradea. Îl trimit la tine, că şi aşa merge în zonă, să ai un partid în spate»", i-a spus Husăsan.""" Si noi ne certam pana cand ei sunt in mare prietenie... Husăsan PRM = Szabo UDMR
Postat 25 Octombrie 2013, 11:40 de o
acolo e locu
a gasit locul, ca mare majoritatea partidulu E de INTERES.
Postat 25 Octombrie 2013, 10:13 de kovacs
Hai Traiane!
Sa fie sanatos. E alegerea lui democratica.
Postat 25 Octombrie 2013, 08:56 de Observer
ungurul
Il stiu pe Traian . Daca macar 20% din tara asta ar fi asa de implicati , de ,,bagaciosi" , de interesati pt comunitate , de patrioti , Romania ar duce-o -cu siguranta- mult mai bine . Stima , Traiane !
Postat 25 Octombrie 2013, 08:51 de Fost liberal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON