URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2014, 07:43

"Regele" Vămilor, căutat la bani: Radu Mărginean nu poate justifica peste 50.000 de euro din avere

"Regele" Vămilor, căutat la bani: Radu Mărginean nu poate justifica peste 50.000 de euro din avere VAMEŞ DE PARTID. Protejat al liderului PDL Vasile Blaga, care l-a şi propulsat în 2009 la şefia Autorităţii Naţionale Vamale, Radu Mărginean (foto) face parte din "galaxia" înalţilor funcţionari cu spate politic. După ce ANI i-a luat averea la control, un alt PDL-ist, Ovidiu Moldovan, i-a "albit" alţi 29.000 euro pe care nu îi putea justifica din salarii, afaceristul jurându-se că el i-a "împrumutat" banii
"Regele" Vămilor, căutat la bani: Radu Mărginean nu poate justifica peste 50.000 de euro din avere PRIETENIE CU FOLOS. Apropiat al fostului ministru de Interne Vasile Blaga (medalion), cu care se cunoaşte încă de când lucra în Vama Borş, Radu Mărginean (foto) a avansat ca şef al Vămilor în februarie 2009. A rezistat până în 2011, când a fost îndepărtat din cauza unor acuzaţii de corupţie. De anul trecut, e simplu şef de birou în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Radu Mărginean, orădeanul numit în 2009 la şefia Administraţiei Naţionale a Vămilor şi demis trei ani mai târziu sub suspiciuni de şpagă, are din nou probleme. De astă dată cu Comisia de control a averilor, care i-a găsit diferenţe mari între cheltuielile şi veniturile de slujbaş la stat.

Săptămâna trecută, funcţionarul a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea, cărora li se cere să-i confişte 52.500 euro. Suma reprezintă o parte din banii pe care Mărginean i-a plătit în 2007, când era director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală, pentru cumpărarea unui teren, dar pe care nu avea cum să-i pună deoparte doar din leafă.

Afacere pe autostradă

Potrivit declaraţiilor de avere, fostul şef al Vămilor, Radu Mărginean, pare un tip modest. Deţine două apartamente, în Oradea şi în Târgu Mureş, şi o maşină. Aparenţele sunt însă înşelătoare căci, răsfoind declaraţiile de avere pe care le-a depus de-a lungul timpului, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat, anul trecut, că funcţionarul a cheltuit cu 100.000 euro mai mult decât a câştigat împreună cu toată familia în perioada 2007-2010.

Cea mai mare parte a acestei diferenţe, de 52.500 euro, a "apărut" în anul 2007, când Mărginean, pe atunci director adjunct la Direcţia Antifraudă din cadrul Autorităţii Naţionale Vamale, a cumpărat un teren de 12.800 metri pătraţi în comuna Biharia, împreună cu un vechi amic, Dan Begher, la vremea respectivă inspector în Biroul vamal al Aeroportului Oradea.

Pentru tranzacţie, cei doi au scos din buzunare 165.000 euro, fiecare suportând jumătate din sumă, dar afacerea avea potenţial: terenul era poziţionat strategic, fix pe ruta Autostrăzii Transilvania, urmând să fie vândut statului pe bani buni. Problema e că din cei 82.500 euro, cât a plătit el, Mărginean putea justifica doar 30.000 euro: 20.000 din vânzarea unui teren pe care îl avusese, iar 10.000 din "economiile" familiei.

Pe de altă parte, tot ANI a constatat că funcţionarul nu putea justifica de unde a avut alţi 29.000 euro cu care, în februarie 2010, a cumpărat un apartament în Târgu Jiu.

Afaceri ca-ntre prieteni

În urma investigaţiilor, inspectorii ANI l-au trimis pe Mărginean, anul trecut în noiembrie, în faţa Comisiei pentru cercetarea averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să se pronunţe: a avut vameşul bani "albi", câştigaţi cinstit, sau nu? BIHOREANUL a aflat că Mărginean nu a reuşit să-i convingă pe membrii comisiei că averea sa este "curată". Cel puţin în privinţa celor 52.500 euro pe care i-a plătit în 2007 pe terenul din Biharia, sumă despre care a susţinut, la audieri, nici mai mult, nici mai puţin, că există doar pe hârtie.

Cum aşa? Fostul şef al Vămilor a pretins că a contribuit doar cu 30.000 euro din totalul de 165.000 euro pentru achiziţia terenului, restul sumei fiind plătită de Dan Begher, prietenul şi protejatul său încă de pe vremea când conducea Regionala Vamală Oradea. Asta, evident, în urma unei "înţelegeri verbale spontane" asupra căreia au convenit la notariat, unde însă ar fi stabilit ca în acte să rămână asociaţi "fifty-fifty". "Era oricum o chestiune pur formală. La o viitoare vânzare, am fi reglat problema între noi", a explicat Mărginean, încercând să scape de responsabilitatea justificării provenienţei banilor.

Şefu' are dreptate

În ajutorul lui a sărit şi Begher. "Doar atât i-am cerut, 30.000 de euro, pentru că atâta mi-a lipsit să luăm terenul", a susţinut în faţa comisiei de cercetare a averilor. Atâta doar că, după cum aveau să descopere membrii acesteia, vameşul minţea. În decembrie 2007, când cei doi au cumpărat terenul, banii fuseseră viraţi vânzătorului din contul lui Begher, unde acesta avea strânşi 170.000 euro, proveniţi din vânzarea unei case şi a unui apartament. Altfel spus, acestuia nici pomeneală să îi lipsească banii cash, ca să trebuiască să îi ceară, la strâmtoare, asociatului şi şefului său.

Cei doi vameşi s-au apărat spunând că afacerea s-a terminat oricum prost pentru ei, căci despăgubirile acordate de stat în schimbul terenului din Biharia au fost mai mici decât preţul plătit de ei, aducând ca dovadă un ordin de plată cu care, în aprilie 2012, Begher a transferat în contul familiei Mărginean suma de 133.857 lei, reprezentând "transfer sold lichidare recipisă despăgubiri autostradă". "Eu mi-am recuperat cei 30.000 euro, restul sumei fiind încasată de Begher, care a suportat singur pierderea", a explicat fostul şef al Vămilor.

Împrumut între asociaţi

Cum ar fi putut cineva să fie trecut în acte ca proprietar cu o cotă de ½ când nu a achitat decât 30.000 de euro din totalul de 165.000 euro pentru a plăti proprietatea? Întrebarea şi-au pus-o şi membrii comisiei, care au stabilit că cei doi vameşi au minţit: Mărginean îşi plătise contribuţia pe jumătate din preţul total al terenului, adică 82.500 euro, dar pentru 52.500 euro nu putea justifica provenienţa. Şi n-a fost singura minciună, deoarece din declaraţia de avere pe care a întocmit-o anul trecut reiese şi că, după vânzarea terenului, a încasat 270.000 lei, nu 130.000 lei, cum susţinuse.

În ce priveşte suma de 29.000 euro plătită pe un apartament în Târgu Jiu, comisia a luat act că banii i-au fost împrumutaţi de un alt prieten, afaceristul Ovidiu Moldovan, membru PDL, patronul firmei Construct Mod şi fost asociat în firma Labrasoft SRL cu soţia vameşului. Împrumutul, a spus Mărginean, l-a luat pe două luni, fără acte, timp în care un depozit bancar pe care îl constituise în 2009, când a vândut un apartament din Oradea, ar fi ajuns la termen şi putea fi lichidat, prin retragerea numerarului, fără pierderea dobânzilor.

Moldovan a confirmat, de altfel, împrumutul, spunând că l-a ajutat pe vameş din prietenie. "Nu s-a întocmit un înscris în momentul remiterii banilor deoarece sunt un prieten apropiat al familiei Mărginean de aproximativ 10 ani şi am avut încredere deplină în ei. Împrumutul a fost restituit la termenul stipulat, fără nicio problemă", a declarat afaceristul, în noiembrie 2013, în faţa comisiei.

La judecată

Mărturia a fost luată de bună chiar dacă singurul apartament pe care familia Mărginean îl declarase de-a lungul anilor fusese achiziţionat în 1994 şi înregistrat în declaraţia de avere abia în 2013, ceea ce înseamnă că vameşul omisese să-şi declare corect toate proprietăţile.

Cert e că, săptămâna trecută, fostul şef al Vămilor a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea, pentru a da socoteală doar pentru diferenţa de 52.500 euro între veniturile şi cheltuielile din 2007, magistraţii fiind chemaţi să dispună "potrivit dispoziţiilor legale în materie". Adică, pe româneşte, să confişte banii.

Procesul va începe luna viitoare şi, poate că până atunci, Mărginean o să-şi aducă aminte de unde a luat banii. Poate va suna un nou prieten bun şi disponibil oricând să-i dea o mână de ajutor...


DIN NOU LA DNA
Aceeaşi vamă, o nouă şpagă

05_dobrescu_bihoreanul.jpgRadu Mărginean se află şi în atenţia procurorilor DNA, pentru suspiciuni de corupţie, într-un dosar de contrabandă pornit în 2012, în urma unui denunţ formulat de către fosta şefă a Vămii  Halmeu, Nicoleta Dobrescu (foto), potrivit căreia şeful Vămilor îşi lua "tainul" de la marii traficanţi de ţigări, care introduceau marfa în ţară cu TIR-urile prin punctele de trecere a frontierei din nord-vest.

Cu un an înainte, în 2011, tot aceasta l-a denunţat pe Mărginean pretinzând că a fost pusă să strângă 130.000 euro de la cămătari şi de la contrabandişti de ţigări pentru a-şi "plăti" funcţia, banii ajungând în final la vameşul-şef orădean. În acest dosar, procurorii DNA nu au reuşit însă să probeze acuzaţiile, astfel că Mărginean a fost scos de sub urmărire penală.

Anchetatorii i-au trimis în judecată doar pe Nicoleta Dobrescu şi pe intermediarii şpăgii - doi afacerişti din Cluj, Liviu Florian şi Ion Savu, şi doi din Satu Mare, Ioan Romeo Niţu şi Dănuţ Florin Feher. Procesul se află încă pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce într-o primă fază Curtea de Apel Oradea i-a condamnat pe Dobrescu, Niţu şi Feher la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare, pe Liviu Florian la 5 ani, iar pe Ion Savu la 3 ani de închisoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Obțineți credite fiabile la 2%.
CREDITE PENTRU TOTI! Ești aici în căutarea unei adevărate surse de împrumut? Ați căutat un împrumut și încă nu știți cum să obțineți unul? Nu vă faceți griji, deoarece ajutorul dvs. este în cele din urmă aici, oferim împrumuturi pentru toți la doar 2%. Contactați-ne acum la adresa de e-mail Freemanloanfinance@gmail.com și rezolvați problemele de împrumut rezolvate astăzi. Serviciile noastre sunt 100% fiabile, deoarece aceasta este o companie legitimă în care puteți avea încredere pentru a vă rezolva toate problemele financiare, atât salariați cât și șomeri sunt bineveniți. Mulțumiri Jamie Freeman www.freemanfinance.webs.com
Postat 26 Mai 2017, 11:10 de JAMIEF
JOS CORUPTIA !!!
E FOARTE BINE CA SE ACTIONEAZA SI IN ACEASTA DIRECTIE, NU TREBUIE INSA UITAT : "Forumul Transilvania furată... Argumentele de natură istorică şi juridică în baza cărora statul român ar trebui să suspende toate procesele ce au ca obiect restituirea de proprietăţi, mai ales în Ardeal, unde bisericile maghiare şi urmaşii foştilor criminali de război horthişti sau ai "optanţilor" care după Marea Unire din 1918 au decis să renunţe la cetăţenia română au intrat în posesia a mii de imobile, clădiri şi terenuri, fără a fi avut asemenea drepturi legale.... în perioada 1919-1921 în România a avut loc o profundă reformă agrară, prin care marii "latifundiari", nu doar din Transilvania, ci şi din Vechiul Regat, au fost despăgubiţi de stat pentru ca o parte din proprietăţile lor să fie oferite ţăranilor. Cu toate acestea, urmaşii aşa-numiţilor "optanţi", adică ai celor aproximativ 500 de "aristocraţi" din Ardeal care au preferat să se stabilească în Ungaria, continuă să revendice şi să primească imobile din partea judecătorilor români, ce ignoră că optanţii au fost deja despăgubiţi !!!!!!!!!!!!! Ca urmare a Tratatului de la Trianon din 1920, în baza căruia bunurile statului maghiar de pe teritoriul Transilvaniei au intrat automat în proprietatea statului român, prevedere ignorată de instanţele româneşti care, ca şi în cazul fostei Policlinici Mari din Oradea, dau satisfacţie bisericilor maghiare care susţin că imobile de acest fel au fost, de fapt, în proprietatea lor"!!!!!!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2014, 18:25 de JOS CORUPTII !!!
"Retrocedari"...
Lasa bai, escrocule. ca la toti va vine randul, in frunte cu tokes !
Postat 05 Februarie 2014, 18:07 de te stii tu...
e o gluma?
cat nu poate justifica marginean? 50.000 euro? asta e o gluma? habar nu aveti cati bani au facut din coruptie el si alti vamesi. pentru cei mai multi sumele sunt de ordinul zecilor sau cel mult al sutelor de mii de euro. in cazul baietilor destepti (gen marginean, dar si altii), vorbim de milioane. asta ar trebui sa renunte la cei 50.000 euro si sa zica "merci", dar e prea lacom si prea p.r.o.s.t ca sa gandeasca asa.
Postat 05 Februarie 2014, 12:58 de vames
e o gluma?
cat nu poate justifica marginean? 50.000 euro? asta e o gluma? habar nu aveti cati bani au facut din coruptie el si alti vamesi. pentru cei mai multi sumele sunt de ordinul zecilor sau cel mult al sutelor de mii de euro. in cazul baietilor destepti (gen marginean, dar si altii), vorbim de milioane. asta ar trebui sa renunte la cei 50.000 euro si sa zica "merci", dar e prea lacom si prea p.r.o.s.t ca sa gandeasca asa.
Postat 05 Februarie 2014, 12:56 de vames
Numa 50 de mii si numa el ??!
Imi vine sa rad. Doar 50 de mii ?? Pai astia au facut milioane. Da pacaliciul de Vesa ? El unde e ? Sau zeul lor Vasile Blaga ? Pai astia au fost o fabrica si placa turnanta pentru banii de Bucuresti. Mistretii astia au lucrat la nivelul cel mai eficient posibil, cu spagi, cu taxe de protectie, cu interpusi si cu baieti destepti in general. Unde sunt sri-istii care-l injura pe Tokes ? Da statul de drept ? Sa nu-mi spuna cineva ca nu se stie cum au facut astia bani si cum i-au dosit prin Austria, Germania, Luxemburg. Om incepe sa fim stat de drept, cand nu doar papagalii fara spate o iau in freza !
Postat 05 Februarie 2014, 12:52 de Dinu Vama
NUMAI EL NU POATE
Numai el nu poate .!? Nu poate ca ,,a suparat pe cineva "".Ar trebuii o lege a averii prin care fiecare cetatean al tarii incepind cu TOP CEI MAI BOGATI ROMANI sa li se faca bilantul :AVERE-PROFITURI LEGALE . Diferenta intrucat vorbim de AVERE care nu se poate justifica impozitata cu 16%+25%, adica cu impozitul pe profit si TVA . Nu asa cum se face in prezent .Fluiera unul in biserica si hai sa-l luam si la avere ! .Nu va faceti probleme ca la 95 % din populatia tarii fiscalizata bilanturile s-ar efectua rapid si ar fi pe minus . Acolo la cei 5 % incepe munca !? si din pacate astia sunt cei ce fac legea in Romania . Din pacate .
Postat 05 Februarie 2014, 08:55 de ERASMUS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON