URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2014, 07:45

"Prea Înaltul" Sofronie: Episcopul ortodox se vrea cu orice preţ mitropolit al Banatului

"Prea Înaltul" Sofronie: Episcopul ortodox se vrea cu orice preţ mitropolit al Banatului 1 DIN 2! Amândoi tineri, ambiţioşi şi originari din Arad, episcopii Lucian al Caransebeşului (în plan apropiat) şi Sofronie al Oradiei (în planul secund) aleargă umăr la umăr pentru Mitropolia Banatului încă de la înmormântarea Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu (foto: Ramona Băluţescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Preasfinţitul Sofronie a furat startul! Jinduind la tronul de mitropolit al Banatului încă înainte ca acesta să fie vacantat prin trecerea la cele veşnice a ÎPS Nicolae Corneanu, episcopul de Oradea a reuşit să intre pe lista scurtă a favoriţilor Patriarhului Daniel, graţie calităţilor oratorice şi priceperii la cadouri. Iar alegerea Patriarhului, bănăţean la origine, va cântări greu la votul din Sfântul Sinod de luna viitoare...

Dor de ducă

Nu-i un secret: PS Sofronie se vrea de mult mitropolit de Banat. Eparhia pe care chiar la începutul păstoririi sale a înjumătăţit-o pentru a-l trimite în Sălaj pe fostul vicar Petroniu Florea, în care şi-a ostilizat preoţimea prin ameninţări cu caterisirea şi în care şi-a îndepărtat credincioşii prin scandalurile în lanţ, nu-l mai încape.

Sofronie e cu atât mai motivat să plece cu cât, instalat la Oradea în ianuarie 2007, şi-a împlinit deja sorocul de 7 ani pe care un ierarh trebuie să-l împlinească înainte de a se putea muta în altă eparhie. Şi s-a pregătit intens! Pentru a intra sub rasa patriarhală, a desprins Episcopia Oradiei de Mitropolia Clujului şi a alipit-o la cea a Sibiului, condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, prieten al Patriarhului. Mai mult, şi-a dat doctoratul cu Streza şi a aranjat ca acesta să fie uns Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene...

Votul şi chivotul

Când vrea, Sofronie ştie să se facă plăcut. Episcopul şi-a cultivat stăruitor colegii din Sfântul Sinod şi îşi donează de luni de zile salariul pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, proiectul-forte al Patriarhului. Săptămâna trecută, la împlinirea a 7 ani de la întronizarea lui Daniel, Drincec a citit în Catedrala Patriarhală mesajul de felicitare din partea Sinodului. Discursul bombastic şi împănat cu osanale de proporţii mitice a fost întrecut în excentricitate doar de cadoul dăruit la final Patriarhului: Sfântul Chivot întruchipând Catedrala Mânturii Neamului.

02_chivot_bihoreanul.jpgRealizat în Atelierele Patriarhiei din argint suflat cu aur, giuvaerul (foto) lucrat manual la dimensiuni considerabile va sta pe Sfânta Masă din altarul viitoarei catedrale şi va servi ca loc de păstrare a Sfintei Împărtăşanii ce se împarte bolnavilor. Estimat la câteva zeci de mii de lei, cadoul l-a impresionat pe PF Daniel. De altfel, acesta l-a trimis pe Sofronie să-l reprezinte săptămâna aceasta la o conferinţă în Grecia, iar la întoarcerea în ţară i se va înfăţişa pentru a da seamă de îndeplinirea misiunii, dar şi pentru a primi noi însărcinări patriarhale...

Favorit, deocamdată...

Dacă până acum episcopul Caransebeşului, Lucian Mic, părea favorit pentru scaunul mitropolitan la alegerile programate luna viitoare, de săptămâna trecută în Dealul Mitropoliei răsturnarea de situaţie e descrisă printr-un calambur: "Sofronie este mai mult tare decât Mic!". PS Lucian Mic e privit cu rezerve de venerabilii Sfântului Sinod, care îl bănuiesc că ar fi lansat în septembrie zvonul morţii ÎPS Corneanu, deşi acesta încă era pe patul de spital. Mic mai are şi dezavantajul de a fi amic cu vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, fost preot în Timişoara, iar Patriarhul vrea să ferească Biserica de vâltoarea electorală.

Pe lista favoriţilor se mai află şi arhiepiscopul Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei, care a candidat până acum şi pentru scaunul mitropolitan de la Cluj, şi la conducerea Patriarhiei, şi care a reuşit să păstreze flacăra românismului evitând conflictele interetnice. PS Ioan este însă prea valoros Bisericii Ortodoxe în Secuime pentru a fi lăsat să plece, aşa că şansele sale sunt ceva mai reduse.

Deşi el însuşi nu poate candida la şefia Mitropoliei, Paisie Lugojanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va avea un cuvânt greu de spus în alegerea viitorului arhipăstor, deoarece el va da glas propunerii făcute de oamenii locului. Fost secretar al lui Sofronie în Ungaria şi apropiat al lui Lucian în România, Paisie le-ar fi promis nominalizarea ambilor candidaţi, urmând să-l susţină pe cel cu şanse mai mari pentru a putea avansa episcop în locul respectivului. Nu este însă exclus să fi făcut înţelegeri şi cu alţi episcopi.

Oricum ar fi, pentru niciunul nu se va ruga o întreagă eparhie cu atâta căldură ca pentru Sofronie al nostru. Dacă trebuie şi-i musai, să ajungă mitropolit, numai să plece!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sugestie
Nu i se potriveste mai bine prea-grasul sau prea-burtosul ,pentru ca e un un om mic si la propriu si la figura !
Postat 08 Octombrie 2014, 17:18 de sergiu Bara
sofronie dute
Daca va merge, pe bani va merge, nu pe altceva, ca nu e capabil, decat de scandaluri, amenintari, fanfaronade...oricum, nici nu se compara nici cu Lucian, nici cu Selejan...asa ca...SOFRONIE, DUTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Postat 07 Octombrie 2014, 21:06 de moraru
Putina decenta
Anonimule nu ti-e putina rusine,se poate asa ceva?Succes doctore!
Postat 07 Octombrie 2014, 15:06 de g
MARETIE SI TRUFIE
EGO-ul, marele obstacol , pe CALEA lui IISUS.
Postat 07 Octombrie 2014, 09:13 de UNSU
SOFRONIE
Sa mearga invirtindu-se sa scape oradea de o ****!
Postat 07 Octombrie 2014, 08:28 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON