URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2013, 08:33

"Nemuritorii" şpăgari: Corupţii din ARR - protejaţi de şefi, denunţătorul - concediat

"Nemuritorii" şpăgari: Corupţii din ARR - protejaţi de şefi, denunţătorul - concediat PENTRU UNII CIUMĂ, PENTRU ALŢII MUMĂ. Pus în 2005 în fruntea unei instituţii care colcăia de corupţi, Ioan Curpaş (medalion) a încercat să facă ordine, dar n-a reuşit decât să atragă mânia superiorilor care, acum, l-au concediat. Asta în vreme ce inspectorii judecaţi pentru corupţie au rămas pe loc, iar unul dintre ei, Sorin Derban (foto), a ajuns chiar locţiitor al şefului agenţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La Autoritatea Rutieră Română regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Şase inspectori din Bihor, trimişi în judecată acum doi ani pentru corupţie, sunt păstraţi în slujba statului, deşi regulamentul instituţiei prevede îndepărtarea din funcţii până la încheierea procesului. Motivul e abracadabrant: inspectorii prinşi colectând şpăgi de la transportatori n-au fost reclamaţi de conducerea instituţiei!

În schimb, fostul şef al Agenţiei Bihor, Ioan Curpaş, cel care a dezvăluit învârtelile, a ajuns în stradă. Supăraţi că "strică atmosfera de lucru" cu desele sesizări pe care le face împotriva lor, colegii l-au reclamat şefilor din Capitală, care l-au concediat.

Afaceri la stat

În ultimii ani, BIHOREANUL a dezvăluit în mai multe rânduri afacerile inspectorilor ARR Bihor care transformaseră instituţia în propriul SRL, încasând "comisioane" pentru te miri ce: poliţe de asigurări, servicii de consultanţă oferite transportatorilor aşa încât aceştia să iasă "curaţi" la controale, ba chiar şi pentru cursurile de formare profesională la care îi trimiteau pe angajaţii acestora. De altfel, în martie 2011, şase inspectori - Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri, Gheorghe Lupu - au fost trimişi în judecată de DNA Oradea, după ce au fost prinşi că cereau şi primeau bani, carburanţi, băuturi, materiale de construcţii ori alte favoruri pentru a nu sancţiona transportatorii. Procesul se judecă şi acum la Tribunalul Bihor, fiind tergiversat de peste un an. Ultima găselniţă vizează autenticitatea interceptărilor telefonice, cei inculpaţi cerând să asculte toate înregistrările pentru a se confirma că vocile sunt ale lor.

Deşi au fost suspendaţi din funcţii la începutul procesului, cei şase inspectori şi-au reluat activitatea şi afacerile "extra-profesionale". Telibaşa, de pildă, a fost mutat în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Siguranţa şi Controlul Traficului Rutier, iar Derban a fost avansat ca locţiitor al noului şef ARR Bihor, Alin Peti, fiind singurul cu drept de semnătură în absenţa acestuia. Un alt inculpat, Butiri, supraveghează la ARR întocmirea şi prelucrarea documentelor pentru autorizarea şcolilor de şoferi, şi, pe lângă job-ul de bugetar, coordonează prin socrul său o şcoală de şoferi din Oradea, Panetirom SRL.

Reguli pentru alţii

02 Supuran Sorin.jpgÎn urmă cu două luni BIHOREANUL a adus aceste practici la cunoştinţa conducerii centrale a ARR, dar degeaba: directorul general, PNL-istul Sorin Supuran (foto), nu vedea nicio problemă căci, zice el, nefiind funcţionari, salariaţii n-ar avea interdicţii: "Legat de relaţiile între angajaţii ARR şi alte persoane care deţin sau administrează societăţi comerciale, nu există incompatibilităţi care să fie prevăzute de normele legale în vigoare".

În privinţa celor şase inspectori judecaţi pentru corupţie, directorul pretindea că aceştia pot lucra întrucât "instanţa nu le-a stabilit nicio interdicţie". Invocând Codul Muncii, care în astfel de cazuri lasă angajatorului decizia, Supuran susţine că oamenii au fost păstraţi pentru că aşa a crezut de cuviinţă. "Considerăm că raporturile de muncă ale acestor salariaţi pot continua", se arată în adresa trimisă de Supuran, care însă nu răspunde la întrebarea pusă clar: ce anume justifică menţinerea în funcţii a inculpaţilor în condiţiile în care reglementările instituţiei impun explicit suspendarea acestora? E vorba de Regulamentul intern al ARR, pe care Supuran a refuzat să-l facă public, care se precizează la articolul 50 că, "în situaţia în care ARR a făcut plângere penală şi s-a început urmărirea penală împotriva unui salariat sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte incompatibile cu funcţia, contractul individual de muncă este suspendat de drept, iar pe perioada suspendării nu se plătesc drepturi salariale".

Du-te, vino

BIHOREANUL a cerut şi punctul de vedere al forului tutelar al ARR, Ministerul Transporturilor. Răspunsul a venit, însă, în mod ciudat, tot sub semnătura directorului general al ARR, semn că reprezentanţii Ministerului au pasat solicitarea fără măcar s-o citească. În noul răspuns, Supuran s-a arătat deranjat de faptul că nu era citată partea din regulament care se referă la persoanele judecate pentru fapte incompatibile cu funcţia, "ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că într-un mod intenţionat şi cu vădită rea credinţă articolul a fost trunchiat", spune şeful ARR, arătând că partea respectivă a cântărit decisiv pentru menţinerea în funcţii a funcţionarilor. "În opinia noastră prevederile Regulamentului ARR nu au fost încălcate, motivat de faptul că nu ARR a formulat plângere penală împotriva angajaţilor". Altfel spus, şefii ARR nu i-au reclamat la procurori pe inspectorii şpăgari, dar asta nu pentru că nu le-ar fi cunoscut isprăvile din moment ce chiar din 2005 şeful de atunci al Agenţiei Bihor, Ioan Curpaş, i-a informat cu privire la acestea.

Afară!

Cert e că, în timp ce şpăgarii au protecţia conducerii instituţiei, Curpaş a ajuns în stradă. Pe 9 mai, fostul şef al ARR Bihor, degradat anul trecut ca simplu referent, a fost chemat la Bucureşti, ca să lămurească în faţa comisiei de disciplină o sesizare făcută de colegi, potrivit căreia nu a respectat procedurile de lucru şi a înregistrat, peste rând, cererile unei firme de transport pentru obţinerea cartelelor tahograf şi a certificatelor de pregătire profesională. "De fapt, era o firmă maghiară şi este o uzanţă să oferim asistenţă în completarea formularelor pentru operatorii de maghiari sau slovaci. I-am ajutat să completeze documentele şi am înregistrat cererea. Nu a fost nimic nelegal", spune Curpaş.

În locul comisiei de disciplină, însă, în biroul unde a fost condus îl aştepta un funcţionar de la Resurse Umane. Care, fără nicio introducere, l-a înştiinţat că e concediat!  

Era stresant

În decizia de desfacere a contractului de muncă, lui Curpaş i s-au imputat "abateri disciplinare repetate", ultima fiind că a înregistrat "absenţe în timpul programului şi fără aprobare".

"Mi s-a spus că aş fi lipsit 4 ore în cursul lunii martie. Că am ieşit din instituţie fără aprobare, în timpul orelor de serviciu. Să fim serioşi, e o invenţie. În 8 ani de activitate nu am avut absenţe nemotivate. Pot dovedi prin rapoartele stocate pe serverul instituţiei, care monitorizează pe zile, ore şi minute activitatea fiecăruia. Eu am operat peste 3.000 de cartele tahograf şi atestate în acest an", spune Curpaş, convins că e victima foştilor subalterni cărora le era ca un ghimpe în coastă şi care l-au şi reclamat de mai multe ori la Bucureşti, pentru că "menţine un climat de lucru permanent încordat şi stresant".

Omul refuză totuşi să depună armele. Zilele trecute, el a solicitat Tribunalului Bihor anularea deciziei prin care i s-a desfăcut contractul de muncă şi e convins că va avea câştig de cauză. "Nu am furat şi nu am dosare pentru mită", se apără el. Dacă ar fi avut, cu siguranţă ar fi rămas pe funcţie, poate chiar şef!


GHERILĂ
Acuzat de dictatură

Divergenţele lui Ioan Curpaş cu foştii subalterni au început în 2005 când, proaspăt instalat la şefia ARR Bihor, a declanşat o ofensivă împotriva afacerilor ilicite care se desfăşurau în instituţie, dispunând mutarea inspectorilor suspectaţi de corupţie şi chiar sancţionarea lor. În replică, inspectorii l-au reclamat şi ei, acuzându-l de comportament excesiv, dictatorial.

Curpaş a şi fost sancţionat în două rânduri. În 2007 a fost suspendat disciplinar pentru un an. Apoi, în 2011, în urma anchetei DNA, a fost din nou suspendat, de astă dată pentru 2 luni, odată cu subalternii trimişi în judecată, deşi nu fusese la conducerea instituţiei în perioada în care au fost comise faptele acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
U.S.L.=HOTI
DU-TE DRACULUI DE POVESTITOR CU POPA CORNEL ,NEMERNICI SI MINCINOSI ORDINARI A-TI MINTIT POPORUL IN DECEMBRIE 2012 SI NU A-TI FACUT NIMIC ,DOAR POVESTI ,SA VA MAI VOTEZE DRACU ,EU NU O SA VA MAI VOTEZ NICIODATA,VOI SUNTETI NISTE EXCREMENTE IMPUTITE ,HOTI SI DERBEDEI CE SUNTETI SI POPA CORNEL ARE NUMAI GUNOAIE IN JURUL LUI SI-A ADUNAT TOTI HOTII DIN ZONA BEIUSULUI IN STAFUL SAU .PACAT!CU PRIMA OCAZIE O S-A MA INSCRIU IN P.D.L..PE VREMEA LOR A FOST MULT MAI BINE ,AM SPERAT INTR-O SCHIMBARE IN BINE ,DAR SCHIMBAREA A FOST DAR IN RAU SI DIN CE IN CE MAI RAU.MINCINOSILOR DIN U.S.L.CERETI-VA DEMISIA DE ONOARE MACAR ATAT PUTETI S-A FACETI!
Postat 06 Septembrie 2013, 23:26 de BH
Cine-i asta !?
Cine-i asta de toti il improasca cu noroi . Parca ar Osama bin Laden ! Eu stiu ca l-au impuscat americanii pe Osama .
Postat 13 Iulie 2013, 11:03 de Oradean
ARE PALAT IN BETFIA !
Ala din poza incercuit cu rosu ,cred ca Derban il cheama are un palat in Betfia !? Acum stiu din ce bani l-o facut !
Postat 12 Iulie 2013, 23:11 de BETFIAN
Sa creada ei ca vor fi ,,NEMURITORI '' in spaga !
E vremea catuselor la toamna ! Sa creada ei ca vor ramne ,,NEMURITORII SPAGARI'' de la ARR-BIHOR. Vine o vreme pentru fiecare ! Si a lor vreme va veni la toamna .
Postat 12 Iulie 2013, 16:50 de transportator
PE CAND !?
Pe cand vor fi condamnati si ,,Fenechii'' de la ARR-Bihor !?
Postat 12 Iulie 2013, 15:47 de politicos
Sa va fie rusine
La fel si la RAR. Grebenisan este pe liber coruptii la putere.
Postat 12 Iulie 2013, 12:55 de Oradean scarbit
Uniforma, ochiul drecului
Nerusinati ce sunteti! Gunoiae. Mafioti in uniforma...
Postat 11 Iulie 2013, 14:28 de Buruiana
compatibilitate
Uitati-va si la IEPURE , are toata familia implicata in transporturi , oare de ce! Pentru a avea masini,case,apartamente , pentru asta se mentin in functii oameni corupti.Pentru verificari fictive,ptr. adeverinte de absolvire a cursurilor necesare conducerii firmelor de transport. STOP!AJUNGE!
Postat 11 Iulie 2013, 09:53 de silvia
revoltator
acest lucru nu exprima altceva decat faptul ca balanta inclina de acum inainte in favoarea infractorilor. au preluat oficial "conducerea". cu toate arestarile televizate, cu dosarele penale ale unor politicieni, se pare ca de fapt toate sunt ineficiente. tai un cap si cresc alte 7 capete la loc, din ce in ce mai agresive. spagarii, politrucii, pseudospecialistii si-au facut loc in poztiile cheie la stat (si nu numai) si incep sa faca ei regulile. azi-maine si bihoreanul va fi trecut pe linie moarta de vreun "deranjat" si ne putem pregati pentru o noua era "fanariota".
Postat 11 Iulie 2013, 09:07 de ioan si nu ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON