URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2012, 14:38

"Îngerii" alinării

"Îngerii" alinării BUNĂTATE ÎN ECHIPĂ. Formată dintr-un medic, un psiholog şi şapte asistente medicale şi sociale, echipa Hospice Emanuel îngrijeşte muribunzii de cancer, dar şi copiii cu boli incurabile, oferindu-le atât ajutor medical, cât şi moral
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că moartea e singurul adevăr. Dar pentru mii şi mii de bihoreni, ea vine prea devreme. Trimişi acasă din spitale şi secătuiţi de putere, mulţi bolnavi de cancer în faze terminale îşi aşteaptă sfârşitul între patru pereţi, adesea ajungând chiar să şi-l dorească, pentru a le scurta suferinţele.

Atât ei, cât şi familiile lor, primesc ajutor doar de la o mână de oameni plini de compasiune şi dăruire: voluntarii Fundaţiei Hospice îi ajută să-şi trăiască ultima parte a vieţii în pace şi, greu de crezut, uneori chiar în bucurie.

Înainte de adio

09 Marinela Murg.jpgFundaţia Hospice s-a înfiinţat în Oradea la sfârşitul anului 1996, cu sprijinul Bisericii Emanuel şi al mai multor ONG-uri din Marea Britanie, primii paşi fiind făcuţi de Marinela Murg (foto), o studentă la sociologie a Universităţii Emanuel. Tânăra urmase un curs de îngrijiri paliative la Fundaţia Hospice din Anglia şi văzuse chinul prin care trec bolnavii de cancer care nu mai răspund la tratamente, având nevoie de aşa-numitul control al durerii. "O prietenă a murit de leucemie la 31 de ani şi a lăsat în urmă o fetiţă de 4 ani. Am văzut nemijlocit că asemenea bolnavi au multe nevoi, pe lângă cele strict medicale", povesteşte Marinela, devenită directoarea executivă a fundaţiei.

ONG-ul oferă sprijin chiar şi atunci când nici măcar familiile, doborâte de greutăţi, nu mai ştiu ce să facă. Altfel, bolnavii de cancer în stadiu terminal ar fi lipsiţi de ajutor, căci îngrijiri specializate mai există doar în două mici secţii paliative, cu câteva paturi, la Spitalul Judeţean şi cel de Pneumoftiziologie. Cu o echipă formată dintr-un medic full-time, un psiholog, trei asistente medicale pentru adulţi, două pentru copii şi doi asistenţi sociali, fundaţia ajută în fiecare an peste 200 de bolnavi din Oradea şi judeţ, voluntarii parcurgând chiar şi 50 de kilometri până la domiciliul unora dintre aceştia.

Din 1999, Hospice ia în grijă şi copii. Nu numai pe cei suferinzi de cancer, ci şi pe cei cu malformaţii congenitale, SIDA şi alte boli cu prognostic limitat. "Pe copii îi îngrijim încă din perioada în care sunt spitalizaţi, dar apoi, după externare, continuăm să ne ocupăm de ei şi acasă. Mergem şi la aniversările lor, povestim, ne jucăm. Facem cât mai multe lucruri împreună", explică Annamaria Boroş, una dintre asistentele medicale ale fundaţiei, care a rămas singura din judeţ specializată în îngrjiri paliative la domiciliu.

Durerile morţii

Fiecare bolnav aflat în îngrijirea fundaţiei are un plan individualizat de tratament. "De obicei, persoanele cu metastaze au dureri foarte mari, le apar pe corp tot felul de răni, au sângerări şi alte probleme la fel de mari. Familiile, epuizate de situaţie, nu ştiu cum să facă faţă", spune Marinela Murg. În sprijinul lor intervin asistentele medicale care, în afara vizitelor programate de câteva ori pe săptămână, vizitează bolnavii ori de câte ori sunt chemate.

De la înfiinţare, membrii fundaţiei au militat pentru utilizarea stupefiantelor în cazul pacienţilor cu dureri mari, altfel insuportabile. "Reprezentanţii noştri au fost printre cei care au propus modificarea legislaţiei, pentru lărgirea accesului la medicaţia opioidă pentru controlul durerii, fiindcă noi suntem conduşi de principiul că orice fiinţă are dreptul să nu sufere", spune directoarea Hospice.

Deşi materialele sanitare sunt scumpe, unele chiar exorbitante, îngrijirea e în totalitate gratuită. "Primim de la CAS doar 8% din necesarul de cheltuieli, dar în rest ne descurcăm din donaţii de la firme şi oameni cu suflet mare. Ne-am înfiinţat să-i ajutăm pe alţii", spune, simplu, femeia.

Ultima dorinţă...

09 Delia Sass.jpgPe lângă alinarea durerilor trupului, Hospice încearcă să "asiste" şi sufletele suferinzilor. "Mulţi se tot întreabă de ce i-a pedepsit Dumnezeu, alţii regretă că nu-şi pot vedea copiii crescând şi aşezându-se la casele lor", povesteşte Marinela. În astfel de cazuri intervine psihologul Delia Sass (foto). "Trebuie încurajaţi să se deschidă sufleteşte. Îi îndrumăm şi spre Biserica din care fac parte, fie că sunt ortodocşi, catolici sau altceva", spune femeia. Căci, deşi fundaţia este înfiinţată de o biserică baptistă, ea îngrijeşte pacienţi indiferent de apartenenţa la un cult sau altul.

Pentru a-i face să uite de boală chiar şi pentru câteva ore, echipa Hospice îi adună pe bolnavi la sediul din strada Redutei, pentru socializare, dar şi pentru diverse activităţi artistice. "Am îngrijit o doamnă care a vrut neapărat să facă singură două obiecte artizanale, pe care să le lase familiei în amintirea ei", spune asistenta Annamaria Boroş. Uneori, voluntarii le fac şi câte o surpriză pacienţilor. "O profesoară nu ieşise din casă de 6 luni. Ne-a spus că vrea să mai vadă o dată copiii jucându-se în parc şi, fireşte, am scos-o, cum-necum, ca să-i îndeplinim dorinţa", îşi aminteşte Marinela. De asemenea, Hospice găzduieşte anual o tabără de vară, destinată bolnavilor de orice vârstă.

Pâinea lui Dumnezeu

În sprijinul pacienţilor lucrează şi 50 de voluntari ai fundaţiei. "Colegii noştri voluntari povestesc cu bolnavii, le taie lemne de foc, le fac cumpărăturile, îi ajută la curăţenie, orice i-ar ajuta...", explică directoarea Hospice. De aceea nici nu-i greu de ghicit cât de recunoscători le sunt bolnavii.

"Oamenii ăştia sunt pâinea lui Dumnezeu. Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără ei", se destăinuie o septuagenară, suferindă de cancer tiroidian, afectată în plus şi de o boală rară la picioare, care a ţinut-o doi ani într-un scaun cu rotile. În urmă cu ceva vreme, a reînceput să umble în cârje datorită ajutorului primit de la asistentele care au venit regulat s-o îngrijească.

Dăruiţi şi pasionaţi, membrii fundaţiei au o muncă deloc uşoară, misiunea lor fiind să rămână alături de fiecare pacient până în ultima clipă. "Am îngrijit o fetiţă cu leucemie de când avea 12 ani. După trei ani de tratament părea că se făcuse bine, dar la 17 ani boala a revenit puternic. Pe când alte adolescente vor haine sau bijuterii, ea îşi dorea de ziua ei doar o perucă...", spune, emoţionată, Annamaria, povestind despre o tânăra care, înainte să moară la doar 20 de ani, îi devenise una din cele mai bune prietene.

Centru non-stop

Fiindcă în Bihor mor în fiecare an peste 1.400 de bolnavi de cancer, este limpede, totuşi, că Hospice nu poate birui la fel ca acum. Aşa că, pentru a-i ajuta şi mai bine pe cei ajunşi în stadiu avansat al bolii, când au nevoie de supraveghere şi tratament non-stop, fundaţia a început un proiect ambiţios: construirea unui centru de îngrijire paliativă, întins pe 4.000 de metri pătraţi.

Pentru realizarea lui, Hospice a primit de la Primărie, în concesiune gratuită, un teren pe strada Toamnei. "Centrul va avea 15 paturi pentru adulţi şi 5 pentru copii. Separat, va exista şi un apartament, în care să poată fi cazaţi şi aparţinătorii copiilor, astfel încât aceştia să le stea alături", explică Marinela. Toţi pacienţii vor fi internaţi, însă, pe perioade limitate, până ce starea lor se stabilizează.

Tratament cu joacă

Proiectul prevede şi amenajarea unui ambulatoriu, a unei farmacii, a unei camere mortuare la subsol, dar şi a unei parcări proprii. În plus, pentru ca suferinzii care nu sunt internaţi să poată ieşi din case într-un loc primitor, ei vor avea la dispoziţie aici şi un centru de îngrijiri de zi pentru adulţi şi unul pentru copii. "Va exista inclusiv un bazin cu apă unde să poată face hidroterapie sau masaj, şi vrem să asigurăm şi servicii de fizioterapie şi aromaterapie", spune directoarea fundaţiei.

În ceea ce-i priveşte pe copii, va fi chiar o prioritate ca aceştia să fie, pe cât se va putea, înveseliţi, deoarece - arată femeia - "vom miza pe terapii prin joc, prin muzică şi prin artă". Pentru că, încă o dată, deviza fundaţiei este aceea că până şi bolnavii fără speranţă merită să-şi trăiască viaţa decent şi cu demnitate. Cât timp se mai pot bucura de ea...


PUNE SUFLET!
Construcţie din bunătate

09 proiect centru.jpgPentru realizarea Centrului de Îngrijire Paliativă, Fundaţia Hospice Emanuel a estimat costuri de 2,5 milioane de euro. O sumă mare, pe care vrea s-o obţină din sponsorizări. În sprijinul proiectului, Primăria l-a inclus în campania "Oradea pune suflet", în cadrul căreia oamenii de afaceri pot direcţiona 20% din impozitele pe profit sau 3% din cifrele de afaceri în scopul construirii centrului.

Până acum, campania a strâns doar 47.000 de lei, însă Hospice a găsit şi un filantrop dispus să pună umărul la realizarea proiectului: Mircea Nistreanu, proprietarul companiei Repcon, în colaborare cu firma Madrugada, s-a oferit să ajute la construcţia centrului. Orădenii de rând se pot implica şi ei, făcând donaţii într-un cont deschis pe numele fundaţiei la sucursala Oradea a BCR: RO83RNCB0032070239470010.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
un ajutor va rugam mult
buna ziua ma numesc Stefan Florin . vin cu o rugaminte la dumneavoastra daca vreti si daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca toti oamenii. Ma gandesc ca vin sarbatorile de iarna iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna, iar din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la oamenii care ne dau bani pe datorie si la magazinele care ne dau de mancare pe datorie iar noi numai ramanem cu nimic. Tata a picat intr-o depresie din cauza neajunsurilor, a fost la spital iar acum are pensie pe caz de boala, si are o pensie de 150 de lei. eu sunt la liceu, ma duc in fiecare zi la scoala fara mancare, fara nimic, cand vin acasa daca e de mancare mananc, daca nu, nu/ mergem la magazin sa ne dea pe datorie. Apa a dat-o in judecata pe mama ca nu a mai platit-o de foarte mult timp si are de dat 18 milioane de lei vechi, si nu avem de unde. iar din cauza asta tata a intrat in depresie si are pensie pe caz de boala. Nici nu vreau sa ma gandesc ca vin sarbatorile de iarna pentru ca nu avem nici macar un cozonac sa punem pe masa. va rog sa ma credeti. va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem si noi ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cum puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca orice om.Dumnezeu sa va binecuvinteze si multa sanatate celor ce citesc. va las numarul meu de telefon sa ma sunati daca vreti sa ma ajutati 0731806200 va multumesc
Postat 08 Decembrie 2013, 14:51 de florin
Pentru Daniela si Cosmin
Draga Daniela, minorii sunt automat asigurati. Micutul tau beneficiaza de servicii medicale gratuite. De unde stiu ca CNAS plateste pentru Hospice? Intra pe sit-ul CNAS Bihor si vei vedea ca Hospice e in relatie contractuala cu CNAS Bihor. Daca te vei uita pe pagina de web a fundatiei vei vedea ca acolo scrie clar ca asigura asistenta pacientilor ELIGIBILI. (adica doar acelora pentru care plateste CNAS). Aceste lucruri sunt foarte clare. Si referitor la cat plateste CNAS, aceste servicii sunt bine platite cum am spus, 85 Ron pe zi (minim 30Min/zi) fiind incluse in acest tarif, manopera si materialele sanitare (fara medicamente). Sa nu intelegeti gresit, fac un lucru bun, respect pentru asta, dar atata timp cat preiau doar pacienti eligibili (conform sit-ului lor) si pozeaza intr-o fundatie care asteapta si sponsorizari pe langa platile CNAS sunt ............ . ASA ca sa lamurim lucrurile, ei ingrijesc bolnavii in faza terminala, nu pentru ca ar fi buni samariteni, ci pentru ca incaseaza bani frumosi. Foarte bine fac, dar sa nu le mai ridicati statuie si e mult prea mult sa le spunem "ingeri".
Postat 26 Februarie 2012, 22:17 de Diana
PENTRU DIANA
DIANA de unde stii ca CNAS plateste pt.Hospice? Eu te asigur ca pentru baiatul meu nu am platiti nici un leu si am cunsocut aceasta Fundatie in spitalul de copii. Sunt niste oameni extraordinari toti, dar mai ales Lidia Dan care a fost alaturi de noi timp de un an de zile in care am luptat cu cancerul dar din pacate boala ne a invins si baiatul meu a plecat dintre noi. Pe aceasta cale multumesc tuturor de la Hospice Emanuel care au fost alaturi de familia mea in acele momente grele si le doresc succes in realizarea planurilor propuse. Daniela
Postat 11 Februarie 2012, 21:32 de Daniela
pentru Diana
Ar fi bine daca din ceea ce plateste CNAS s-ar putea asigura serviciile acestei fundatii pentru cei suferinzi, dar fara donatii nu ar putea sa asigure decat foarte putin.
Postat 07 Februarie 2012, 10:01 de cosmin
pentru Diana
Diana, de unde stii tu ca CNAS plateste fundatiei prestarile. Vreau sa spun, da, sunt cateva servicii platite de CNAS, dar nesemnificative. Toate lucrarea pe care o face aceasta fundatie e din donatiile pe care le primesc din partea unor oameni cu INIMA. Asa ca nu mai fii carcotasa...
Postat 07 Februarie 2012, 09:46 de un amanunt
Multumesc din suflet
Multumesc pe aceasta cale personalului de la Hospice Emanuel, care a fost alaturi de mine si de copiii mei in ultimile 9 luni de viata a sotului meu drag. Medicul si asistentele care l-au ingrijit pe sotul meu s-au remarcat printr-o inalta tinuta morala, profesionalism si multa caldura sufleteasca Le multumesc ca exista si le doresc mult succes in realizarea tututor planurilor pe care si le-au propus.
Postat 06 Februarie 2012, 15:04 de Maria
Sova
Din pacate \\"Fundatia\\" preia doar pacientii eligibili, adica pe cei pentru care plateste CNAS . Cat plateste? 85 Ron( Conform Contractului Cadru) pentru o vizita pe zi, cu manevrele terapeutice si materialele sanitare (pansamente, creme antiescare, etc) (30 Min). Asistentii care fac munca principala au salariul de 800 ron. Acum faceti un calcul al veniturilor 85 ron/zi X 40 pacienti(minim)= 3400 ron pe zi. (minim). De multe ori bolnavii nici nu stiu ca serviciile acestea sunt platite de CNAS asa ca fundatia, cere buletinul pacientului, si intocmeste cererea de ingrijire si depune toate actele la CNAS. De asta majoritatea pacientilor au impresia ca sunt ingrijiti gratuit. Cine se ascunde in spatele Fundatiei? (Consiliul de administratie- fratii Baptisti) Asa ca atata timp cat foarte multi bolnavi sunt respinsi pe motiv ca nu sunt eligibili, aceasta imagine de Maica Tereza este o ipocrizie. ( serviciile fiind platite foarte bine de CNAS) Asa ca si acest Centru de Paleatie va fi un business de mare anvergura sub masca bonomiei bisericesti.
Postat 05 Februarie 2012, 11:08 de Diana
tot respectul
Averatai specialisti... Le multumesc ca au fost alauturi de tatal meu in cele mai grele clipe. Felicitari echipei1
Postat 04 Februarie 2012, 22:02 de Anamaria Facalet
adevarati ingeri
Sunt niste oameni adevarati care fac mult bine pentru semenii lor aflati in suferinta. Asemenea oameni merita mai mult sprijin de la societate. Primesc mult Sprijin - ofera mult mai multa Alinare a suferintei.
Postat 04 Februarie 2012, 18:41 de Cosmin
bravo
Felicitari! Astfel de organizatii ar trebui sprijinite financiar mai mult si nu tot felul de concursuri de miss-piss:) cred ca fiecare dintre noi avem rude, prieteni sau cunostiinte care au fost afectate de aceasta boala. Ce ar fi daca fiecare locuitor al orasului ar ajuta cu cate ceva? Oricum spor la munca!! Este greu dar frumos ceea ce faceti!
Postat 04 Februarie 2012, 10:49 de lisa
Dumnezeu sa va binecuvanteze!!!
Felicitari!!!! Sunteti oameni cu suflete mari,oameni buni,cum in ultimul timp intalnesti tot mai rar!! Dumnezeu sa va ajute !!!
Postat 03 Februarie 2012, 19:09 de Dobai Lia
carcotasi
unde sunteti carcotasiilor,sa-i injurati pe pocaiti si sa-i acuzati ca fura??numai lucruriile rele sunteti in stare sa le observati,lucruriile bune trec cu vederea de parca nu ar exista,din popor crestin ne-am transformat intr-un popor plin de scepticisme si ura fata de semeni nostri.nu vedem adevarul nici cand este in fata ochiilor dar minciuna si presupuneriile tin loc de adevar oare? asa am ajuns?oare...mai exista oameni demni de a se numi OAMENI,cred ca sunt mai multi de atatia,doar ca nu-i "vedem",trec pe langa noi si nu-i bagam in seama,credem ca EU-l nostru e mai destept si mai puternic fara sa faca nimic doar sa critice,fara sa ajute ci doar sa injure,fi OM pe urma vino si arata cu degetul.
Postat 03 Februarie 2012, 15:11 de real
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON