URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2011, 08:23

"Fostul" comandă, actualul plăteşte: Primarul din Tileagd achită lucrări ilegale comandate de fostul edil

"Fostul" comandă, actualul plăteşte: Primarul din Tileagd achită lucrări ilegale comandate de fostul edil MANIA PERSECUŢIEI. După ce procurorul care l-a cercetat a preferat să-l amendeze cu 500 de lei în loc să-l trimită în judecată şi, astfel, să-l pună în pericol de condamnare, fostul primar Gheorghe Groza (foto) îl acuză pe magistrat de cârdăşie cu actualul edil. "Procurorul e omul primarului de-acuma. S-au înţeles să mă aresteze ca să nu mai pot candida în 2012!", acuză bărbatul, nerăbdător să revină în fruntea bucatelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primar al Tileagdului între 2000-2008, PDL-istul Gheorghe Groza pierdea usturător alegerile de acum trei ani. Şi-a luat însă revanşa: aproape tot bugetul comunei pe acel an îl dăduse unei singure firme, pe care a ales-o singur, fără licitaţie, ca să repare drumuri sub pretextul că acestea fuseseră... calamitate. Şmenul nu s-a oprit aici: recepţia lucrărilor a semnat-o tot el, împreună cu un fost consilier şi cu un ţigan analfabet, actele fiind scrise în casa sa de nevasta patronului firmei.

Culmea e că, deşi fostul edil şi-a recunoscut o parte din fapte, procurorii nu l-au trimis în judecată, aşa încât Primăria e obligată acum să achite firmei toţi banii. Chiar dacă asta ar însemna să nu mai aibă fonduri pentru nimic altceva şi să încalce o altă lege, a finanţelor publice locale, care obligă instituţiile să nu plătească achiziţii făcute în condiţii nelegale.

Pic cu pic se face grosul

La începutul anului 2008, cu doar câteva luni înainte de alegeri, fostul primar al Tileagdului, Gheorghe Groza, încheia prin încălcarea tuturor prevederilor legale în materie de achiziţii publice nu mai puţin de 9 contracte, toate cu aceeaşi firmă, SC M&V Univers, şi cu acelaşi obiect: repararea unor străzi şi drumuri pietruite din comună.

Fără a exista obligatoriile caiete de sarcini care să descrie lucrările ce trebuiau făcute ori sumele estimative pentru efectuarea acestora, contractele au fost încheiate pe 29 februarie, pe 3, 4, 7, 8 (două într-o zi), 11, 14 şi 19 aprilie, valoarea lor totalizând 381.434 lei. Scopul fărâmiţării în contracte separate a lucrărilor echivalente atunci cu peste 100.000 euro era evident căci, conform legii, de la 50.000 de euro în sus trebuia să se facă licitaţie! Nu doar că nu s-a organizat această procedură, dar nu s-a urmat nici procedura de cerere de oferte, prin care unitatea achizitoare, Primăria, să fi comparat preţurile mai multor firme, astfel încât s-o aleagă pe cea mai ieftină. Iar asta s-a întâmplat deşi valoarea fiecăruia din cele nouă contracte depăşea pragul minim obligatoriu pentru această procedură, adică echivalentul a 10.000 de euro.

De capul lui

04 Adrian Codrean.jpgPrimarul care i-a urmat în funcţie lui Groza, liberalul Adrian Codrean (foto), spune că a aflat aceste lucruri abia în august 2008, când s-a trezit că firma M&V Univers i-a trimis spre decontare facturile aferente contractelor, emise în lunile mai şi iunie. Şi, pentru că nu ştia nimic despre lucrări, a refuzat plata şi a început să facă muncă de detectiv prin actele instituţiei, pentru a descoperi ce anume a stat la baza contractelor şi ce alte documente s-au emis aferent acestora.

Aşa a descoperit, spune Codrean, că predecesorul său a încălcat şi alte prevederi legale. "Împărţirea unor lucrări de acelaşi tip în mai multe contracte cu acelaşi obiect este interzisă prin legea achiziţiilor publice, la fel cum e sancţionată, ca abuz în serviciu, atribuirea unor lucrări de către primar. Aceasta sunt de competenţa unei comisii de evaluare din care trebuie să facă parte funcţionari din compartimentul de achiziţii publice al Primăriei", spune Codrean, convins că "fostul primar a găsit, pur şi simplu, o firmă căreia să-i dea bani". În plus, zice el, Groza a încălcat legea şi prin faptul că valoarea contractelor încheiate de el reprezenta 70% din bugetul comunei pe un an întreg (care în 2008 era de circa 600.000 lei), şi totodată depăşea de aproape patru ori limita celor 80.000 lei alocaţi prin Hotărâre de Consiliu Local pentru asemenea lucrări. "Legea finanţelor publice locale nu permite ca o primărie să cheltuie mai mult decât hotărăsc consilierii, dar nimeni din Consiliu şi din Primărie nu ştia la noi despre contractele dintre Groza şi firmă", afirmă Codrean.

La Parchet, primar!

Cum, între timp, patronul firmei M&V Univers, Vasile Maliţa, a dat Primăria în judecată ca să-şi ia banii, Codrean a decis să-şi reclame predecesorul la Parchetul Aleşd. "Am făcut plângere penală, arătând toate ilegalităţile. Am arătat şi faptul că graba cu care a operat Groza l-a făcut să neglijeze corelarea datelor de înregistrare a actelor cu cele la care pretindea că au fost întocmite", spune actualul primar, exemplificând: "M-am trezit cu procese-verbale de recepţie încheiate pe 16 iunie pentru lucrări despre care se arăta că au fost finalizate la 20 iunie, deci la patru zile după recepţie, sau procese-verbale din 13 iunie pentru lucrări chipurile finalizate pe 25 iunie, deci după 12 zile de la recepţie".

Un alt aspect sesizat era că Groza a semnat decontarea către firmă a banilor pentru lucrări chiar şi după ce nu mai era primar, folosindu-se de o ştampilă falsificată a Primăriei, dar şi de complicitatea unui funcţionar, rămas neidentificat, care a înregistrat documentele furnizate de Groza pe poziţii din Registrul Primăriei lăsate libere înainte de alegeri.

Abandonat

Începută în 2009, ancheta Biroului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Aleşd, sub coordonarea procurorului Cristian Ardelean de la Parchetul local, a strâns o mulţime de probe incriminatorii la adresa fostului primar.

04 Florian Demeter.jpgLa audieri, până şi fostul viceprimar PDL Florian Demeter (foto) a declarat negru pe alb că nu a ştiut nici măcar el de lucrările contractate de Groza, în timp ce fostul consilier din aşa-zisa comisie de recepţie, Nicolae Ficuţ, spunea că a semnat aşa-zisele procese-verbale de recepţie doar fiindcă i-au fost aduse în acest scop de către patronul firmei M&V Univers, Vasile Maliţa. Cât despre ţiganul din aceeaşi "comisie", pe nume Varga Francisc, şi care nu era nici angajat la Primărie, nici ales local, fostul consilier declara doar că "îl cunosc că este din satul Poşoloaca şi nu îmi amintesc ca acesta să fi fost cu mine şi cu Groza Gheorghe în teren pentru a vedea lucrările de reparaţii". De asemenea, Varga le declara oamenilor legii că "nu ştie să scrie şi să citească"! Ba, cireaşă pe tort, însuşi patronul M&V Univers şi soţia acestuia, Graţiana Maliţa, au recunoscut, la rându-le, că procesele-verbale nu au fost întocmite acolo unde s-ar fi efectuat lucrări ori la sediul Primăriei, ci "la domiciliul lui Groza Gheorghe din Tileagd", de către nevasta patronului.

Ilegal!

Procurorul Cristian Ardelean avea să-l scape totuşi pe fostul primar, chiar dacă acesta îşi recunoştea el însuşi o parte din ilegalităţi.

"Nu au fost emise cereri de oferte de către Primărie, nu există decizii prin care să fi fost numite comisii de licitaţii sau de evaluare a ofertelor înaintea încheierii contractelor, nu există dispoziţii pentru a se numi comisii de recepţie după finalizarea lucrărilor şi nu s-au adoptat Hotărâri ale Consiliului Local privind executarea acestora. Învinuitul a întocmit el însuşi propuneri de achiziţii, pe care tot el le-a aprobat, fără a exista devize din partea SC M&V Univers", a consemnat procurorul de caz. Magistratul adăuga inclusiv amănuntul că Groza nu a putut dovedi nici măcar că drumurile pe care le-a dat spre reparare ar fi fost calamitate, deoarece nu exista niciun document în acest sens. "Având în vedere aceste aspecte - continua procurorul - rezultă că învinuitul Groza Gheorghe şi-a îndeplinit defectuos, cu intenţie, atribuţiile de serviciu, fapta sa constând în aceea că nu a respectat dispoziţiile legale privind achiziţia de lucrări publice".

...dar iertat

Numai că, surpriză, la finalul anchetei, în 2010, procurorul a decis să-l ierte pe fostul primar, pe motiv că efectele faptelor acestuia ar fi... lipsite de pericol social. "În cauză lipseşte urmarea socialmente periculoasă a faptei, şi anume cauzarea unei tulburări însemnate bunului mers al Primăriei". Motivul? "Nu s-a dovedit că nerespectarea dispoziţiilor legale privind atribuirea directă a lucrărilor a produs o pagubă bugetului comunei, nestabilindu-se că în cazul în care aceste lucrări ar fi fost atribuite unui alt executant costurile ar fi fost inferioare celor contractate", arăta magistratul.

Urmarea? Procurorul l-a scos pe Groza de sub urmărirea penală, netrimiţându-l în judecată, şi i-a aplicat doar o amendă administrativă de 500 de lei pentru că a semnat acte în locul primarului aflat în funcţie şi pentru că a depăşit bugetul aprobat de Consiliul Local pentru repararea drumurilor. "Cu privire la aceste două fapte, constatăm că prin modul şi mijloacele de comitere a faptelor rezultă o atingere minimă a valorilor ocrotite de lege, astfel că învinuitul nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni" arăta procurorul, adăugând în final că "faptele nu au produs consecinţe deosebite, deoarece au fost semnate de o persoană necompetentă, iar Primăria Tilegd poate refuza decontarea facturilor, în contextul în care acestea nu au fost întocmite conform legii".

Lege facultativă

04 Cristian Domocos.jpg"Să citeşti şi să nu crezi!", exclama avocatul Cristian Domocoş (foto), angajat de Primăria Tileagd atât pentru a urmări stadiul anchetei privindu-l pe fostul edil, cât şi pentru a o reprezenta în procesul în care a contestat, la Tribunalul Bihor, plata facturilor emise de M&V Univers. "E ca şi cum ai spune "şi ce dacă hoţul a furat omului porcul din coteţ şi l-a mâncat, căci oricum şi proprietarul l-ar fi mâncat, deci porcul oricum nu mai avea multe zile de trăit! Practic, procurorul consideră că legea nu este obligatorie, ci are caracter de recomandare", comenta avocatul care, în numele Primăriei, a contestat la Tribunal şi rezoluţia Parchetului Aleşd.

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean şi-a apărat, însă, punctul de vedere. "Nu vreau să mă pronunţ, deoarece există un proces pe rol, dar totuşi subliniez că am aplicat o amendă administrativă, nu mai mult, deoarece învinuitul, pe de o parte, nu mai are nicio calitate oficială, iar pe de alta am ţinut seama de vârsta sa înaintată, de 70 de ani", a spus magistratul. Cât despre amănuntul că, în pofida aprecierilor sale, consecinţele faptelor lui Groza au un impact major asupra "bunului mers al Primăriei Tileagd" de vreme ce acesteia i se cere în instanţă plata facturilor, procurorul afirmă şi acum că efectele pot fi anulate în instanţă, la cererea Primăriei.

Buni de plată

Dar, oricât de incredibil pare, în procesul civil dintre M&V Univers şi Primărie, desfăşurat la secţia comercială a Tribunalului, câştig de cauză a avut firma privată, iar de pierdut a pierdut instituţia publică. Cum a fost posibil? Deşi în instanţă avocatul Primăriei arătase ilegalităţile săvârşite de fostul primar şi sublinia că "toate procesele-verbale de recepţie a lucrărilor au date ulterioare înregistrării lor la Primărie, ceea ce înseamnă că există serioase dubii privind caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor", astfel încât chiar şi facturile emise în baza acestor procese-verbale sunt nejustificate legal, în luna aprilie a acestui an instanţa a decis ca SC M&V Univers să-şi primească banii.

"În esenţă, s-a reţinut existenţa în favoarea creditoarei a unei creanţe certe, lichide şi exigibile, rezultată din contractele de execuţie a lucrărilor", consemnează sentinţa prin care judecătorii au ignorat complet ilegalităţile săvârşite în lanţ de la încheierea contractelor şi până la emiterea facturilor.

Astfel, aşa cum se întâmplă de obicei în România, instituţia publică se vede în situaţia clasică: şi bătută în procese cu dreptatea-n mână, şi pusă la plată! "De unde să dau banii ăştia? Reprezintă mai mult de două treimi din bugetul pe un an întreg, ceea ce ar însemna că Primăria nu-şi va putea achita celelalte cheltuieli şi va avea de suferit toată comuna, iar pe de altă parte ar însemna să încalc legea finanţelor publice locale, care nu mă lasă să fac plăţi pentru cheltuieli neaprobate de Consiliu!", spune actualul edil, Adrian Codrean.

Lucrătură politică

BIHOREANUL a încercat să dea de patronul M&V Univers, Vasile Maliţa, la sediul firmei, aflat într-un apartament de bloc din cartierul Nufărul, dar cele trei tentative au eşuat, deoarece nimeni n-a fost de găsit la adresa din acte.

În ceea ce-l priveşte, fostul primar Gheorghe Groza a preferat să nu-şi comenteze prea mult faptele. "Tot ce pot spune este că aveam o datorie morală ca firma să-şi încaseze banii şi după ce n-am mai fost primar, fiindcă pe vremea mea s-au încheiat contractele", a zis Groza. Cât despre motivul pentru care a comandat lucrările de unul singur, n-are nicio apăsare. "Au fost inundaţii prin 2005 şi s-au afectat drumurile! Nu mai aveam curajul să trimit maşina şcolii pe drumurile alea!", a susţinut fostul primar. Iar mai departe, întrebat de ce nu are documente care să-i ateste spusele şi pe care să le fi arătat şi procurorului, a răbufnit: "Da' chiar aşa am ajuns, un primar să meargă cu hârtii la procuror despre treaba Primăriei?..."

Culmea e că, deşi a scăpat ieftin cu o amendă infimă, omul e convins că ancheta la care a fost supus nu e decât o conspiraţie pusă la cale de succesorul său cu procurorul Cristian Ardelean: "Procurorul e omul primarului de-acum, sunt prieteni şi umblă să mă aresteze, ca să nu mai pot candida în 2012!", zice Groza. Cu tupeu, aşa cum s-a obişnuit şi să-şi exercite funcţia în paguba celor care odinioară l-au ales...


UITE CINE VORBEŞTE
Miliard portocaliu în latrine

Tileagdul nu e pentru prima oară scena luptelor politice a căror motivaţie e banul public. În toamna lui 2008, la nici jumătate de an după alegeri, alianţa PDL-PSD de atunci a boicotat luni la rând şedinţele Consiliului Local al comunei pentru a provoca alegeri anticipate, scopul fiind ca democrat-liberalii, deşi aveau doar 2 consilieri din 15, să-l pună viceprimar pe Florian Demeter, cel care ocupase şi până atunci funcţia.

04 Filip Jozsef.jpgViceprimarul UDMR Filip Jozsef (foto) explica atunci pentru BIHOREANUL că miza reală a PDL era continuarea afacerilor începute de fostul vice şi fostul primar cu firmele "agreate". Filip dădea în acest sens exemplul a două "investiţii" la şcolile din satele Tilecuş şi Poşoloaca, unde cei doi cheltuiseră 80.000 de lei pentru amenajarea a două WC-uri.

"Fostul viceprimar Demeter a semnat recepţia, deşi în realitate lucrările nici măcar nu erau făcute. La şcoala din Poşoloaca a fost săpată, pe acte, o fosă septică de 60 de metri cubi cu 17.400 de lei, dar în realitate fosa nu avea nici 10 metri cubi. După alegeri, primarul Adrian Codrean şi cu mine am coborât preţul la 2.000 de lei!", spunea Filip. Adăugând că exemplele despre isprăvile fostei administraţii pot continua...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
eu
cat a furat groza in comuna tileagd, acest primar condus de nevastasa si de voloseniuc asta de zece ori mai mult. Unde sunt interesele mari pentru ajutarea comunei. ce a facut bun pentru comuna asta? cine este acest avocat angajat al acesteicomuni? in care zile din saptamana are orar cu publicu? la ce ne trebuie jurist daca avem avocat? de ce a luat stoica si neagra toate lucrarile din comuna? asta este cel mai mare mincinos primar de cand este tileagdul. casa din oradea din ce banii a facut-o? baza de la gara cum a ajuns la laviniu?
Postat 11 Decembrie 2011, 19:09 de ade
nmk
santeti destepti findaca vedeti ca se face ceva in comuna si va pare rau ca voi nati facut nimic pentriu aceasta comuna numa ati furat !!!!! si aveti impresia ca el fura ca voi dar va inselati se vede ce a facut si sunteti doar gelosi pace fraierilor
Postat 07 Decembrie 2011, 21:33 de +florin
la fel ca bodea
furtul de bani e interesul cel mai mare nu ce fac pentru comuna ,fac mai multe fura mai mult.si rudeniile primarului sau pus pe picioare cu masini din lucrarile facute la primarie scoli dispensare si sa fim seriosi si el a profitat de pe urma lor.
Postat 06 Decembrie 2011, 21:53 de pdl
..............
daca ar fi facut toti cat a facut asta pentru sat era bine fraierilor!!!!!!
Postat 06 Decembrie 2011, 21:41 de istvan
sursa
e foarte simplu sa acuzi fara dovezi si ascuns in spatele calculatorului; eu stiu ca exista sentinta judecatoreasca in baza careia s-a retrocedat terenul de fotbal fostei proprietare..... care este problema daca la cumparat.....l-a cumparat pentru comuna nu pentru el.....baza de receptie a fost prorietatea firmei Interoil nu a primariei Tileagd......referitor la compexul primarului ...nu era primar cand l-a cumparat....vad ca ai remarct faptul ca s-a facut scoli , dispensar , piata,drumuri,camin curtural etc........ se puteau face si in mandatele anterioare......nu sa faca doar pietruiri....
Postat 06 Decembrie 2011, 21:31 de localnic
@pisti
e un concurs acolo, care poate fura mai mult ?
Postat 04 Decembrie 2011, 19:22 de mda
hotii striga hotii
Ce a furat Groza fata de actualul primar este ooooooooooooooooo. Numai inpozitul cumnatului sau si chiriile fac miliarde de lei sa nu mai vorbim de motorina platita de primarie pentru datoriile cumnatului sau care noroc cu Adi Codrean astazi este in libertate. Tilegdenii nu sant prosti stiu asta si vad totul.Ar avea minte daca s-ar retrage singur sa nu ajunga ca Groza un 0 barat. Sa traiti mai bine in Tileagd nu cum va fura acuma primarul pe fata si fara putin tupeu.Megfelelnek szavazni.
Postat 03 Decembrie 2011, 21:47 de pisti
voturi
nu-i mai votam pe niciunul din astia doi
Postat 03 Decembrie 2011, 20:42 de @alt localnic
Ciocoii vechi si noi
Doi hoti se cearta intre ei care au furat mai mult in timpul mandatelor ....au dat terenul de fotbal si l-au l-au cumparat la pret triplu....Acutualul primar s8i-a angajat sotia ca jurist in cadrul primariei...a vindut baza de receptie a cereealelor la cumnatul sau ..A cumparat pe nimica blocul coo7perativei de consum (patru etaje)...Lucrarile de costructie din Tileagd (scoala,dispensar,sediul primariei etc ) au fost facute de vecinul lui si un coleg de al lui de la P>NL toate au fost supraevaluate ...Toti locuitorii din Tileagd vor sa stie cum poate justifica acutualul primar Adrian Codrean,faptul ca si-a cumparat atitea bunuri si isi construieste o vila cu etaj in Oradea....din salaru de bugetar...Locuitorii din Tileagd vor explicatii de la domul primar pina la alegeri...lcuitorii din Tleagd string deja semnaturi pentru demiterea acestui ciocoi mai nou dar cu naravuri vechi si nedemne de un primar care a pierdut friele conducerii comunei ...conduce doar nevasta sa comuna si doar in interes propriu ...
Postat 03 Decembrie 2011, 09:44 de Alt localnic
tileagd
fostul primar de la Tileagd este condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare pentru fals ,uz de falas si abuz in serviciu,pentru vinzarea cu acte false a unui teren in centrul comunei.Articolul din bihoreanul mai arata inca o data incompetenta si nebunia acestui om care in primul mandat si-a facut studiile juridice <LA ZI> semna condica in primarie si pleca la facultate ,in al doilea mandat pleca zilnic la instantele din Oradea si Alesd in calitate de primar-jurist unde a fost amendat in nenumarate cazuri pentru tulburarea bunului mers a sedintei de judecata, amenzi in valoare de 3000Ron .
Postat 30 Noiembrie 2011, 20:42 de localnic
coruptia si coruptii
cine fura o gaina face parnaie. cine fura miliarde umbla liber pe strada.
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:48 de fm
Hotii
cei care fura din banii comunitatii, sa plateasca din buzunar. nu e normal ca tot locuitorii comunei sa plateasca furturile.
Postat 30 Noiembrie 2011, 13:23 de JOS CORUPTIA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON