URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2010, 18:16

"Criza: o să fie şi mai rău!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Considerat unul dintre cei mai informaţi şi bine orientaţi consultanţi în afaceri, Dacian Palladi oferă cititorilor BIHOREANULUI o diagnoză a crizei şi o prognoză, din nefericire foarte pesimistă, asupra consecinţelor ei imediate. Concluzia lui Palladi este că destulă vreme de acum înainte românii "o să-şi numere victimele"...

"Nu mai putem împuşca francul"

- De unde criza asta?

- S-a trecut prin etape. Iniţial a fost o criză financiară, determinată de relaţia nepotrivită dintre marile bănci şi fonduri speculative. Apoi criza a devenit economică, a început să influenţeze producţia, serviciile, comerţul. Acum e deja o criză culturală: societatea a ajuns să nu mai ştie încotro s-o ia şi pe ce să se bazeze. Multă vreme am fost dominaţi de conceptele liberaliste, care considerau că interesul privat e suficient, alături de piaţă, ca să asigure stabilitatea societăţii. Ultimii ani arată că nu e suficient, de unde şi reconsiderarea rolului statului. Statul tinde să devină mult mai normator şi mai activ, să fie şi arbitru, dar şi în mai mare măsură jucător.

Unele teorii încep să spună că nu are rost să mai reinventăm roata, ci trebuie să ne întoarcem la modelele vechi, în care aveam graniţe şi în care schimbul de mărfuri şi servicii putea fi planificat, controlat, în care statul putea stimula anumite activităţi economice sau tempera altele. Cam aşa cum face şi acum China. Alţii discută în ce măsură se pot regla lucrurile prin instrumente monetare. A fost o vreme când cantitatea de bani trebuia să aibă acoperire în cantitatea de aur, apoi în petrol, în fine, în mărfuri şi servicii. Deci ar trebui să ne întrebăm dacă nu am exagerat abandonând acoperirea banilor şi înlocuind-o cu speculaţii financiare de tot felul. N-ar trebui, oare, să ne întoarcem la un sistem de valori în care chiar Dumnezeu să fie mai prezent, iar setea de profit să nu ne domine?

- Criza e globală sau există mai multe crize locale, de diferite tipuri, inclusiv una românească?

- Şi una şi alta. E o criză globală, pentru că la nivel internaţional banii circulă foarte greu, deci investiţiile se fac mai rar şi mai puţin. Tot la nivel mondial există o contracţie a consumului. Sigur, în Germania, să zicem, o persoană nu mai cheltuie 1.000 de euro, ci 600, iar la noi nu mai cheltuie 1.000 de lei, ci 200. Tot restrângere de consum este, chiar dacă la nivel diferit.

Problema e că pe noi criza ne-a prins decapitalizaţi. Un european, la pensionare, are în bancă între 50.000 şi 100.000 de euro. La noi nu-i are omul nici când e activ. Similar se întâmplă cu firmele: o companie capitalistă are nişte rezerve, aşa-numitele provizioane, în timp ce, să fim serioşi, câte firme româneşti au pus ceva de-o parte? Dimpotrivă, la noi mai toate au angajat credite pentru a face afaceri în baza unor planuri care acum sunt depăşite, pentru că nu mai există consumul care era. Concluzionând, putem vorbi de o criză specific românească în contextul unei recesiuni globale.

- De ce la noi e criză, dar nu şi în Polonia, Cehia, Suedia, sau în alte ţări unde există creştere economică?

- Simplu: pentru că acolo oamenii muncesc. De la mic la mare. De la individul de rând la politicianul care elaborează politici publice.

- Şi la noi de ce nu muncesc oamenii? Nu pot, nu vor sau nu au unde?

- Explicaţia nu e complicată. În ultimii 20 de ani ne-am repezit să recuperăm diferenţele de consum faţă de capitalişti, deci să consumăm la fel de mult ca ei. Dar nu ne-am grăbit să şi muncim ca ei. La noi nu există un cult al muncii. Mai mult, pe fondul exuberanţei ultracreditării, la noi s-a speculat foarte mult. De ce să fi muncit cineva pământul, de pildă, când era mai simplu să cumpere un hectar cu 1.000 de euro şi să aştepte să-l revândă cu 2.000? La noi oamenii nu muncesc fiindcă nu se mulţumesc cu un randament de 8%. Dacă bagă 100 de euro într-o afacere, românul vrea să scoată 200 de euro, nu se mulţumeşte să scoată 108 euro. Deci, noi nu am gândit pe termen lung. Nu ne-a interesat decât ziua de azi sau, cel mult, cea de mâine. Nu ne-am gândit la poimâine. Trebuie să ne "resetăm" cultural, să ne dezvăţăm de vechile năravuri, să conştientizăm că nu mai putem, cum se spune, să împuşcăm francul.

"Statul român e nesătul"

- Ce greşeli au făcut politicienii români de ne-au adus sau ne-au lăsat să ajungem aici?

- În primul rând nu au construit o credibilitate care să aducă investitori. La noi dominante sunt afacerile mici, fără mize. Cu excepţia mărcii Logan, ce producem noi ca să ne cunoască lumea? Suntem cunoscuţi prin producţia de vapoare, de electronice, de legume? Nu.

Apoi, dincolo de lipsa curajului de a-şi asuma reconstrucţia statală  - nici nu mai povestesc că statul încurajează mentalitatea de asistat social a cetăţeanului, nu pe cea de întreprinzător - statul a permis ca angajaţii săi să fie şi privaţi. Există categorii profesionale întregi care sunt în două luntrii - medici, profesori, finanţişti...

Altă eroare e că au creat mecanismele evaziunii fiscale aproape la lumina zilei şi la scară naţională. Să fim înţeleşi, peste tot se eludează fiscul, dar ca la noi la nimeni. Acuma s-au trezit să lupte cu evaziunea, să ia impozitele de la speculatorii imobiliari când ei nu mai au bani. Deci e mereu atitudinea asta dubioasă de a ajunge în gară după ce trenul a plecat. Iar când politicienii fac asta regulat, sigur că-ţi pui probleme asupra corectitudinii lor. Poate n-ar strica să ne gândim la ideea utopică a unei legi a lustraţiei prin care cei care ne-au condus în ultimii 20 de ani să nu mai aibă acces la deciziile politice şi pe viitor.

- Se tot vorbeşte de datoria statului. Dar dacă România are datorii mici comparativ cu vecinii şi raportat la PIB, de ce nu poate să mai ia alte credite?

- Specific datoriei externe a României este că în ultimii doi ani a crescut constant şi periculos modul în care statul s-a îndatorat ca să-şi finanţeze cheltuielile curente, nu pe cele de capital. Înainte, acum trei ani, datoria crescuse, dar prin intrările de capital de la băncile-mamă străine care dădeau banii pentru creditarea privată, pentru finanţarea consumului, dar şi a afacerilor. Datoria publică este însă acum uriaşă, iar statul nu-şi poate acoperi cheltuielile aiuristice. Statului român, oricâţi bani îi dai, tot nu-i ajung.

- Curba de sacrificiu decisă de Guvern poate duce la redresare?

- O analiză responsabilă ar presupune să ai cifrele, dar Guvernul nu ni le spune. În atare situaţie, eşti nevoit să foloseşti datele care circulă public, iar acestea spun clar că măsurile nu sunt nici cele mai fericite, şi nici suficiente. Soluţia? Noi, la firmele cărora le dăm consultanţă, deja lucrăm pe scenarii cu taxe şi impozite majorate, fiindcă asta se va întâmpla. Noi trebuie să ne luptăm cu piaţa, să creăm bunuri şi servicii, să găsim pieţe, să supravieţuim. Iar dacă statul român o ia razna rău de tot, şi văd că aici e un tratament fiscal trist, o să mă duc să-mi fac firmă în Luxemburg sau unde o să pot.

"Mulţi îşi vor pierde minţile"

- Sunt voci care avertizează că reducerea subvenţiilor la încălzire va face ca la anul un apartament cu 3-4 camere să se vândă cu 10.000 de euro, întrucât oamenii vor fi evacuaţi pentru neplată. Atunci se mai poate vorbi de mobilizare, de solidaritate, de păstrarea moralului?

- Nu exclud nimic. E limpede că mulţi români vor fi într-o imposibilitate matematică de a supravieţui. Şi acum e o mirare cum reuşesc unii să supravieţuiască. O să vedem depresii, sinucideri şi altele din astea, pentru că limita de rezistenţă fizică va fi mult încercată. Mulţi îşi vor pierde minţile...

Vor supravieţui cei care vor avea ancore în credinţă sau într-un psihic solid, ori cei care sunt obişnuiţi să caute soluţii cu tenacitate. Cei care pictează din pasiune ar putea să vândă tablourile, iar cei care sunt mai flexibili vor face lucruri pe care până acum nu erau dispuşi să le facă.

Perspectivele sunt însă triste, pentru că principalul atribut al puterii actuale este că amestecă într-o formă extrem de experimentată minciuna cu adevărul pentru a manipula oamenii. Iar fără a avea repere şi informaţii sigure, fără a şti ce este adevărat şi ce e fals, oamenii nu vor putea face paşi înainte, nu vor putea să planifice nimic.

- O să fie, deci, şi mai rău?

- În logica de acum a lucrurilor, da. Nu trebuie să fii mare specialist ca să observi că în ultimele trei săptămâni, după vizita FMI şi după anunţul măsurilor de reducere a veniturilor populaţiei, totul s-a contractat fantastic. Aproape nimic nu mai mişcă. Până şi spălătoriile auto au căzut brusc. Cum să-ţi mai speli maşina când nu ştii dacă peste un an o mai ai, sau dacă o să mai ai casă? Perspectivele sunt triste. O să iasă la liman doar cei care se vor mobiliza şi care vor fi dispuşi să facă orice şi care se ridică şi după ce cad de două-trei ori la rând. Trebuie, însă, să ne obişnuim cu gândul că urmează o perioadă în care o să numărăm multe victime...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
are dreptate
are dreptate vad un viitor ff decazut pentru l singurul consultant pregatit din BIHOR......saracul sunt pe putin 100 in bihor si o fac gratuit asa ca schimba ti startegia..........ca altfel vei murii de foame.....FALIMENTUL e o boala care decimeaza afaceriile.............dar consultanta gratuita le intretine.......ups.
Postat 12 Iunie 2010, 10:48 de pentru el
paparazzi
ne lipsesc paparazzi cu imagini incendiare sa stiti cand semnati cu contract si strangeti mana cui? si de ce? e plin de oamenii cu o moralitate mai mult sau mai putin multumitoare...dar lipseste o revista de scandal in Bihor........cine o deschide....sa ne distram putin ca prea linistiti dormiti si sunt fapte demne de acuzat la propriu.......BIHORUL e un oras DESFRANAT? si noi ii acceptam tacit si umili....mai mult ii chiar RESPECTAM
Postat 06 Iunie 2010, 21:43 de de ce bihorul nu are
duel Delia Ungur&Dacian Palladi
da urata abordare Delia este administrator nu trebuie sa stie prea multe se vede ca e un cobai nu un profesionist dar de ce ne miram, nimic nu se obtine pe merit totul este in functie de cat de prost esti ca sa raspunzi, cum sustine ceva in care viitorul previziuniile sunt ff importante............e problema ei, ea va raspunde oricum penal..... WOW Palladi ranit in orgoliul profesional.......aspiratorul de banii...daca nu da bacis in natura ce sa i faci pierde si el......
Postat 06 Iunie 2010, 21:23 de RAMAi cu mine
si declar deschis ca e ce este oricine
nimic deosebit aspirator de banii cand va acorda consultanta gratuita voi apela la un consultant cu ff multa experienta cand ai criterii de selectie doar a clientilor cu banii nu vad randamentul decat la incasarii, restul e relativ..... nu stiu de ce dar dupa chip are inclinatii fizice de homosexual = baietel frumos dar e dreptul lui, era o observatie nevinovata....
Postat 06 Iunie 2010, 21:00 de eu sunt satisfacuta
DACA SUNTETI IN CRIZA apelati la mine
nvitat la a doua ediţie de business networking organizată de Junior Chamber International (JCI) Oradea, consultantul în afaceri Dacian Palladi a “făcut” toţi banii. Nonconformistul personaj, a avut o expunere despre necesitatea ca firmele să găsească modalităţile pentru a-i convinge pe oameni să scoată bani. Oricât de puţini ar fi, dar să-i scoată şi să fie convinşi că au procedat bine. Palladi (foto) a făcut un real show în preambulul succesiunii de mini-întâlniri de business dintre participanţi, antrenând în discuţie şi auditoriul. Deşi era presat de timp (fiind aşteptat la o întâlnire cu un businessman care îl şi plăteşte), specialistul în afaceri nu s-a sfiit să critice: şi preţurile prea mari practicate de Hotelul Ramada (gazdă a evenimentului!), şi modul defectuos de gândire a patronilor bihoreni, şi dezvoltarea defectuoasă a Oradiei, şi lipsa cultului pentru atragerea şi păstrarea pe termen lung a clienţilor.
Postat 06 Iunie 2010, 20:56 de mai rau ca o polita
dupa tine opinia libera oa au doar nebunii de pe strada
Palladi a.k.a. "The best" Condimentată şi cu expresii şi cuvinte care nu pot fi publicate nici măcar pe Internet, luarea de cuvânt a lui Dacian Palladi s-a vrut şi o reclamă fără perdea pentru serviciile oferite de acesta firmelor aflate în debusolare generată de criza economico-financiară. “Dacă vreţi să supravieţuiţi, luaţi-vă consultant!”, a declarat vorbitorul, provocând zâmbete în ciuda extremei seriozităţi cu care a rostit cuvintele. Mai mult, Palladi nu s-a jenat să se recomande, mai ales prin desenarea unui portret-robot al consultantului care poate fi investit cu încredere: “Să aibă peste 35 de ani, să fie căsătorit, să aibă copii şi experienţă internaţională. Şi să fie scump!”. Cu alte cuvinte însuşi consultantul de faţă, care se consideră singurul (cel puţin în Oradea) capabil să elaboreze strategii menite a palladi2ţine pe linia de plutire business-urile confruntate cu probleme. Cu toată încredere în sine, Dacian Palladi recunoaşte că un consultant, deci inclusiv el, nu riscă nimic sfătuind clienţii (care plătesc înainte pentru serviciile lui) şi susţine că afaceriştii români trebuie să înveţe să şi piardă- “Consultantul poate însemna supravieţuire şi creştere”, a menţionat invitatul JCI Oradea, adăugând că se poate încerca şi fără ajutorul unui astfel de specialist. “Dar nu prea veţi reuşi”, i-a încurajat Palladi pe tinerii oameni de afaceri prezenţi într-una din sălile de conferinţe ale Hotelului Ramada.
Postat 06 Iunie 2010, 20:52 de curiozitatea bat o f
dupa tine opinia libera oa au doar nebunii de pe strada
Palladi, spionul Dacian Palladi, zgomotosul consultant financiar orădean, a apărut brusc, fără somaţie, în echipa care-l sprijină pe Ilie Bolojan să ocupe funcţia de primar al municipiului Oradea. Gestul lui Palladi este surprinzător, dacă ne gândim la relaţiile strânse pe care acesta le are cu fostul edil-şef Petru Filip, politicianul care s-a îmbogăţit peste măsură cică în urma sfaturilor sale. Deci, specialistul în bani a schimbat barca şi a început să-i sufle lui Bolojan, duşman declarat al lui Filip, în pânze. Şi toate par să aibă sens: şi Palladi, şi Bolojan sunt tineri, deschişi la minte, hotărâţi să schimbe în mai bine viaţa orădenilor. Problema e alta. Vulpilor bătrâne din PNL nu le vine să creadă că Palladi a trecut în cealaltă echipă de… florile mărului. Vechii activişti sunt convinşi că analistul economic e spion, trimis de Filip să-i saboteze pe liberali şi pe Bolojan din interior…
Postat 06 Iunie 2010, 20:28 de curiozitatea bat o f
dupa tine opinia libera oa au doar nebunii de pe strada
tu esti in spitalul de nebuni am inteles, aud prima oara despre acest om sunt atatia consultanti in Bihor, de acea mi am exprimat uimirea si sincer stiinta este renumita ca comentariu filozofic dar practiac este exact cum ai spus pentru nebunii de pe strazi ca daca ar fi normali nu stiu cum s ar descurca cei din spitale......esti penibil si jenat ai mancat CIUPERCI HALUCINANTE? te inteleg....... liberul arbitru rataceste undeva departe, nimeni nu comenteaza aiurea..........doar demagogii se intrec in arta ipocriziei
Postat 06 Iunie 2010, 20:21 de Montesquieu@
Interesant
Articolul este foarte interesant si binevenit. Dar comentariile de sub articol chiar nu le inteleg. Ce legatura au cu articolul? Bine zicea unul din distinsii profesori: "probleme nu sunt cu nebunii din spitale, ca ei sunt sub tratament, ci cu cei care circula liber" si as adauga - "scriu comentarii aiurea pe net, doar ca sa se afle in treaba"...
Postat 06 Iunie 2010, 17:05 de Montesquieu
Foarte buna analiza
Foarte buna, limpede si la obiect analiza. Felicitari, domnului Palladi!
Postat 06 Iunie 2010, 02:59 de Lucian
ff rau ca pensionarii sunt folositi ca
pensionarii pioni nu vad de ce sa iasa in strada oricum pensia este un drept castigat si nu pot diminua pensiile daca o fac castiga la CEDO oricum, eu cred ca tRAIAN basescu creaza o ambuscada celor care stau in calea dispozitiilor lui, e ff urat ca opozitia se foloseste de pensionari si nu numai ii va sacrifica cu sange.....niciodata nu ti faci dreptate pe strada,esti o victima sigura e cea mai grava greseala.
Postat 05 Iunie 2010, 12:15 de imi pare
criza unde?
da criza la credite, dar cine are nevoie de ele? criza la spaga dar ce nevoie avem de proiecte? criza la mita dar ce nevoie avem de procuratura? criza e la cei care nu mai pot sustine sistemul, relelele in care au intrat......BOC urla intruna masuri antievaziune....nu se refera la cei mici.....luati arme si ucideti va intre voi, au ajuns LUPII sa se sfasie, lasati, nu interveniti...............jos mafia politica, bugetara, jos CANCERUL ROMANIEI si sanatate lui BASESCU nu va place biciul lui , vreti sa va schimbati prea tarziu....muriti cu el de gat....destepti au fost cei care l au votat.
Postat 05 Iunie 2010, 11:17 de ha, ha, ha
sinceritatea arma prostului!
dar eu o consider arma inteleptului in primul rand Palade omite un aspect ff importanta ROMANIA s a dezvoltat numai si numai din Evaziune, infractiuni nenumarate : auto, leasinguri, cerelale si am avut banii la negru ff multi asa ne am permis camapnii electorale........... dar criza nu a mai dezvoltat aceasta ramura a infractiuniilor acum aflam peste cati anii ca x a facut aia, si aia de ce daca continua era lasat in pace.......urmeaza confiscarea in masa si decimarea bogatiilor daca nu mai produc........ altfel ar fi lasati sa fure in continuare........ asta este Romania dar sa nu uitam am trait si traim mai bine si ca nemtii, ungurii pentru ca nu am platit impozite......amenziile, sunt una dar IMPOZITE nu prea............. pierdere fiscala majoritatea firmelor mari, impozite salarii neplatite.....ati vazut luxul din campaniile electorale asa este si in prezent.....la noi nu criza decat la cei saraci, dar a fost intodeauna........deci care e noutatea: STRATEGIA.
Postat 05 Iunie 2010, 10:53 de nca
ALEXHD28@YAHOO.COM
DRUM PROST BRAD -ORADEA ,DE 10 ANI NU SAU GASIT FONDURII EUROPENE PENTRU ACEST DRUM ????? SE CIRCULA CU MAXIM 30 KM ORA,IAR PE TRASEU MAI VIN PLITAI SA TE INTREBE DE ROVIGNETA!!!!!!!RUSINE
Postat 05 Iunie 2010, 08:53 de CORNELFLORE
curiozitate
e un gunoi si un afemeiat consultant in afaceri curvele de la karaviem io supt *
Postat 05 Iunie 2010, 08:46 de h
fiul cui mai este?
Considerat unul dintre cei mai informaţi şi bine orientaţi consultanţi în afaceri, Dacian Palladi,,,,,,,,,,,,,,, sigla : puneti deoparte banii albi pentru zile negre e valabil pentru cei bogatii care au ajuns mult mai saraci decat cei care au o pensie.........nimeni nu ti cumpara pamantul, casa, masina.....vine potopul pentru cei bogatii..........ha, ha, ha
Postat 04 Iunie 2010, 21:49 de cine e asta?
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON