URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2012, 14:40

"Cartea cărţilor": O profesoară de la Facultatea de Medicină a plagiat mai multe cărţi într-una singură

"Cartea cărţilor": O profesoară de la Facultatea de Medicină a plagiat mai multe cărţi într-una singură VINA RECUNOSCUTĂ, PE JUMĂTATE IERTATĂ? "Autoare" a unei cărţi publicate acum 10 ani, dar copiată mot a mot după altele, Simona Cavalu (foto) îşi recunoaşte fapta, dar se apără spunând că, tânără fiind, n-a ştiut ce face. "Eram proaspăt asistent universitar, nu ştiam rigorile. Acum n-aş mai face la fel", se scoate profesoara...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu bine a mai uitat lumea de scandalul de plagiat al cărui "erou" este fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, că Universitatea orădeană se confruntă cu un nou caz similar. O carte semnată de Simona Cavalu, profesoară de biofizică la Facultatea de Medicină şi Farmacie, conţine numai pasaje copiate din alte cărţi şi niciun rând care să fi izvorât din munca ei de cercetare.

Deşi îşi recunoaşte culpa, Cavalu susţine cu tupeu că nu a plagiat, întrucât la finalul cărţii a înşiruit lucrările din care s-a "inspirat". Ca şi cum asta ar putea s-o scuze, profesoara dă vina pe lipsa de experienţă de care suferea atât în 2000, când a lansat cartea, cât şi în 2005, când a reeditat-o, făcând, fără emoţii, un copy-paste cu repetiţie...

În formă continuată

15 carte.jpgSub acoperirea anonimatului, cu câteva săptămâni în urmă un universitar orădean semnala BIHOREANULUI un plagiat grosolan comis de prof.univ. Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe deasupra membru al Senatului Universitar şi vicepreşedinte al Consiliului Cercetării, for care coordonează cercetarea ştiinţifică din instituţie. Cavalu era acuzată că volumul "Medical biophysics and electronic medical devices" (Biofizică medicală şi aparatură medicală electronică), publicat în 2000 sub semnătura sa şi a Mioarei Tripşa, şi re-editată în 2005, tot la Editura Universităţii din Oradea, doar cu semnătura ei, nu este altceva decât un plagiat "ad litteram" după lucrarea "Medical Physics" (Fizică medicală), publicată de americanul Martin Hollins cu 10 ani înainte, în 1990.

BIHOREANUL a procurat şi comparat ambele cărţi şi, stupoare: nu pasaje, ci capitole întregi din cartea editată şi re-editată la Oradea sunt identice, la virgulă, cu cea originală a cercetătorului american. Frauda sare în ochi încă de la pagina de cuprins: din cele 13 capitole ale Simonei Cavalu, 9 - cu subcapitole cu tot - poartă exact denumirile de capitole din cartea lui Hollins.

Tratat de plagiat

La compararea textelor propriu zise, plagiatul se adevereşte din plin: fiecare cuvânt din lucrarea originală publicată în SUA, dar şi imaginile explicative, se repetă în cea a orădencei. Nicio expresie n-a fost măcar modificată, la fel cum n-a fost uitată nicio virgulă.

De pildă, în subcapitolul "Energy expenditure", Cavalu scrie: "Energy is rather like wealth - a description of a situation or condition, rather that a thing in itself. We are usually interested in changes of energy and of wealth, not absolute values, and the currency we use is the joule". În cartea lui Hollins, la subcapitolul intitulat la fel, adică "Consumul de energie", textul e identic şi, tradus, sună aşa: "Energia este ca o avuţie - o descriere a unei situaţii sau a unei condiţii, mai mult decât un lucru în sine. De obicei suntem interesaţi în schimbări de energie sau de bogăţie, nu de valori absolute, iar moneda pe care o folosim este joule". Iar exemplele pot continua, luând la întâmplare oricare paragraf din cele 9 capitole din cartea orădencei. În capitolul 5, de pildă, despre urechea internă, Cavalu a copiat inclusiv o exclamaţie a lui Hollins, care încerca să explice cum funcţionează organul: "This is where things get rather complicated!". Adică "Aici lucrurile se complică!".

De-a lungul celor 188 de pagini ale cărţii semnate de Cavalu nu se regăseşte niciun citat şi nicio notă de subsol prin care "autoarea" ar fi trebuit să semnaleze că rândurile scrise provin din opera unui alt cercetător, aşa cum ar fi cerut rigorile ştiinţifice. Doar la finele "lucrării", profesoara a anexat o pagină de bibliografie, unde a înşirat 18 volume pe care le-a consultat, inclusiv cel al lui Hollins, dar fără a preciza unde şi cât a citat din fiecare, astfel încât cititorul să înţeleagă care este contribuţia originală a "autoarei". Altfel spus, o înşelare a cititorilor, lăsaţi să creadă că, per ansamblu, lucrarea îi aparţine.

O carte o face pe alta...

Chestionată de BIHOREANUL, Cavalu - spre deosebire de alţi plagiatori prinşi cu mâţa-n sac - a reacţionat surprinzător, recunoscându-şi fapta încă de la bun început. "Ce pot să vă spun?... Cărţile se scriu din cărţi!", şi-a schiţat profesoara primele scuze. În apărarea sa, universitara afirmă însă că volumul plagiat s-a dorit doar un "suport de curs" pentru studenţii FMF, chit că a avut grijă, şi în 2000, şi în 2005, s-o declare ca fiind o carte cu acte în regulă, marcată şi cu codul internaţional de identificare specific (ISBN).

15 mioara tripsa.jpgPe de altă parte, însă, profesoara a dat - voalat, ce-i drept - vina şi pe fosta ei şefă, spunând că a publicat cartea la iniţiativa Mioarei Tripşa (foto), doctor în biofizică medicală la FMF, între timp decedată. "Regretata doamnă Tripşa a adus din SUA documentaţia. Am selectat-o, am pus lucrurile cap la cap, astfel încât să iasă un volum din care studenţii să poată învăţa", povesteşte Cavalu procesul de "compilaţie".

Profesoara a recunoscut chiar şi că volumul semnat de ea este doar o "culegere de capitole" luate atât din cartea lui Hollins, cât şi din cele ale altor specialişti, însă cu toate acestea pretinde că nu a plagiat. "E o selecţie, nu un plagiat. Şi era firesc să îmi pun numele pe copertă, atât timp cât referinţele bibliografice sunt precizate la final", s-a apărat ea, garantând că "lucrarea" nu i-a adus beneficii pe linie didactică, fiindcă n-a contat la promovarea sa în grad didactic. "În fizică, criteriile de promovare se bazează strict pe contracte de cercetare şi pe rezultatele cercetării", a susţinut femeia, ajunsă la cel mai înalt titlu universitar cu putinţă.

Greşeală de începător

Fără să se teamă de ridicol, Simona Cavalu a invocat ca circumstanţă atenuantă până şi... ignoranţa. "În anii 2000 eram proaspăt asistent universitar, iar doamna Tripşa o persoană foarte cunoscută, cu autoritate în domeniu. Nu am îndrăznit să îmi exprim foarte mult părerile personale în faţa dânsei", zice Cavalu, sugerând că ea doar a executat indicaţiile unei somităţi care i-a fost mentor.

În finalul discuţiei cu reporterul, profesoara a mărturisit că, la experienţa de acum, nu ar mai "scrie" o altă carte în aceleaşi condiţii. "Viitoarea ediţie a cărţii, dacă va exista, va conţine, fără doar şi poate, citări la fiecare capitol, extrem de riguroase, pentru că aceeaşi pretenţie aş avea-o şi eu de la oricine. Şi ar avea şi contribuţii proprii, pentru că din 2000 până în prezent am adunat contribuţii proprii", s-a lăudat femeia, admiţând că "această carte e un punct vulnerabil pentru mine", dar nevoind nici în ruptul capului să o numească plagiat.

"Vom analiza"

15 Constantin Bungau_2.jpgNoul scandal de furt intelectual în care a picat Universitatea nu i-a picat deloc bine rectorului Constantin Bungău (foto). "Nu o cunosc foarte bine pe doamna Cavalu, dar ce ştiu despre dânsa e că are un punctaj mare în clasamentul privind cercetarea, că e implicată în numeroase proiecte importante şi că este o colegă cu care mă mândresc", este tot ce a reuşit Bungău să spună după ce BIHOREANUL i-a adus la cunoştinţă situaţia.

Luat prin surpridnere, rectorul s-a ferit să formuleze verdicte. "Ce se va întâmpla acum, greu de zis. Vom analiza situaţia şi vom vedea ce e de făcut", a spus, sec, Bungău. Rămâne de văzut care va fi, pe mai departe, poziţia Universităţii. Variante nu sunt decât două. Ori fermitate şi delimitare, ori muşamalizare şi joc de glezne, în speranţa că lumea va uita şi, vorba ceea, "ce e val" Cavalu trece?


CLUBUL SORBONEILOR
Plagiatori mici sau mari

Subiectul plagiatului nu e unul străin de Universitatea din Oradea. În 2003, fosta decăniţă de la Textile-Pielărie, Daniela Ionescu, era dovedită de instanţă că a plagiat o carte a unei profesoare din Iaşi, fiind şi condamnată la amendă penală şi despăgubiri. Demonstrat că a furat a fost şi conferenţiarul Ioan Stanca, de la Ştiinţe, care anul trecut a fost dat afară pentru aceeaşi josnică faptă. Cel mai notoriu este, însă, cazul încă nerezolvat al soţilor Ioan şi Erica Mang, care anul acesta, când liderul PSD Bihor a fost numit ministru al Educaţiei, au fost "bombardaţi" de acuze de plagiat. Mang este în continuare cercetat de Consiliul Naţional de Etică. Sub semnul corectitudinii a fost pus, anul acesta, şi doctoratul fostului rector Cornel Antal, lucrare despre care Comisia de Etică a Universităţii orădene a stabilit însă că este originală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
PLICTISIT
Daca o tinem tot asa, acuzatiile de genul acesta vor deveni plictisitoare... Ziarele astea chiar sunt disperate? Mai bine v-ati concentra asupra genului de acuzatii provenite de la un anonim....Eu cred ca dna Cavalu s-ar descurca mai bine fata in fata cu lasul...ca doar are cuvintele la ea, si mai are si alte arme cum ar fi farmec personal, umor si inteligenta.De aia lasul sta ascuns....
Postat 01 Noiembrie 2012, 20:47 de PLICTISIT
sergent major la pensie
E normal ca rectorul bungau s-o apere, ca e amica de-a nevestisii, prof.univ.dr simona bungau, blonda lui bumbu cum o numesc studentii. daca o condamna pe cavalu, urmatoarea turnata va fi nevastasa care a plgiat si ea la greu, si nici ea nu stia mititica ce faca ca era tanara si fara experienta... la fel si alta amica din acelasi club, prof.univ.dr. mariana muresan, toate au carti, lucrari si doctorate plagiate si iau salarii de 40-70 milioane, in functie da cate comisii le-au incaput... madam cavalu e si directoare de grant, din care isi trage sume frumusele pe care, probabil le va folosi ca sa astupe niste guri rele si flamande. Bihorele, ia sa vedem daca stii tu cate mii de euroi a incasat plagiatoarea mititica cavalau in ultimele sase luni din grantul castigat pe baza fisei ei de prof univ, cu cel putin doua carti la activ (nu conteaza ca le-a mai scris un american inaintea ei, sau poate ca da... e un plus). Asa se traieste... bine.. in sorbonica...
Postat 13 Octombrie 2012, 16:52 de Sa traiti, raportez
si madam Mang?
Si madam Mang ce-a patit? cu toate ca a plagiat la greu??? Absolut nimic, e bine, mersi, leafa mare merge, titlu universitar e acelasi, cu ea ne mindrim; idem madama din imagine... Piele pe obraz n-au, ca, daca ar avea, s-ar ascunde in fundul pamintului, sa nu le mai vada nimeni vreodata. Ce valoare poti avea, daca esti atit de PROASTA incit sa crezi ca furi si nu te prinde nimeni?
Postat 12 Octombrie 2012, 22:14 de Eu
Si ?!
Acu' ce-o sai faceti, o veti promova ca pe pontone sau ca pe mang-litor ?! Eu zic sa fie pt. inceput prorector, un an, doi, dupa care rector sau si mai bine ministru al (ne)invatamantului !
Postat 12 Octombrie 2012, 21:15 de .
BRAVA
E FRUMOASA, IN TOT CAZUL, FOTOGRAFIA ASTA N-O AVANTAJEAZA !
Postat 12 Octombrie 2012, 08:00 de CARLA
cind vreau sa fluier, suflu si-n caval...
Citez din cv-ul d-nei prof. care n-a 'stiut' ca nu e etic si profesional sa plagiezi, adica sa furi: Referent stiintific de specialitate pentru reviste internationale: Modern Physics Letters, Acta Biomaterialia, Int. J. Current Chemistry. Profesor invitat (invited lecture) la Universitatea din Meerut,India. Visiting professor ITU Istanbul, Universitatea din Debrecen. Membru in comitetul de redactie al revistei International Journal of Current Chemistry. Expert evaluator national/international al proiectelor de cercetare UEFISCDI perioada 2011-2012
Postat 12 Octombrie 2012, 00:35 de UnivJr.
d-ale carnavalului
nu, dupa CV e fizician. Sigur ii poarta cineva de la medicina sambetele dar nici fum fara foc nu iese. Ei sau sustinatorului ei...ca ea nu a ajuns din profesor de liceu profesor universitar in 8 ani doar ca putea de desteptaciune. Poate sustinatorul ei e vizat...
Postat 12 Octombrie 2012, 00:11 de David
INTREBARE
CAVALU ASTA E MEDIC?
Postat 11 Octombrie 2012, 22:48 de ADINA
usual
sorbonel are perfecta dreptate ....ce e la Oradea e in toata tara , de fapt. Doctoratul inseamna studiu si cercetare . Deunazi vorbeam cu un prieten din copilarie care a facut facultate ( la oradea ) in vreo 8 ani ( habar n-am daca are masterat sau nu ) . Ideea e ca nevasta-sa care are vreo 26 , 27 de ani a primit propunerea de a-si da doctoratul ....????....la varsta asta ? ...ma rog , eu sunt di generatia dinainte de ' 89....pe-atunci trebuiau niste ani de cercetare pe tema aleasa , etc ...nu intru iin amanunte . Am povestit aceste "chestii" prietenului meu , ideea era ca la bugetari un dictorat conteaza la banutii lunari .....eeee, asa da , se explica . Vai si-amar !
Postat 11 Octombrie 2012, 21:17 de gabriel
O impertinenta infumurata cu aere de mega profesoara univeristara....
CERCETATOARE....... Ar trebui sa demisioneze de rusine. Din pacate mi-a fost profesoara la Facultatea de Medicina dentara si am facut biofizica cu ea desi aceasta materie nu stiu ce legatura are cu Medicina Dentara si nu voi uita niciodata cu cata aroganta ne batjocora si vorbea de sus ca nu stim formulele ei care nu aveau nici o legatura cu materiile pe care trebuia noi sa le facem. Ne-a obligat sa ii cumparam cartea pt ca altfel nu luam nota de trecere la examen...... Sa nu mai spun ca daca cumva erai mai simpatica sau mai bine imbracata te asculta toata ora si te jignea. ASTA se poate numi profesoara???? DEMISIAAAA mai sunt multi la Facultatea de Medicina pe care doar functia ii intereseaza,renumele iar ei nici nu stiu despre ce e vorba in materia pe care o preda au ajuns acolo datorita pilelor si mitei data unde trebuie.........
Postat 11 Octombrie 2012, 20:35 de Simona
opinie
Sa fim seriosi! Certetator de valoare si nu stie ce inseamna un plagiat! Evolutia ei accelerata, in nici 12 ani a ajuns de la asistent docil profesor universitar spune multe despre ea dar si despre sustinatorii ei din sorbonica.
Postat 11 Octombrie 2012, 19:50 de sorbonel
@c.p.
Nu zic ca nu a plagiat. Chiar am ramas socat ca a si reeditat cartea. Daca nu facea, treaba cu sefa ei putea sa fie plauzibila. Oare pe cati nu au pus sefii de discipline sa redacteze materiale pe care astia apoi au si publicat facand complice si pe "tehnoredactor"...(stiu, ea a publicat fara sefa, tot o problema)... Nu zic, puteai sa scapi, ca n-ai timp, amu nu poti, etc.... si asteptai pensionarea/moartea sefului... Asta in cazuri ideale, cand stiai ca in cativa ani seful se pensioneaza, deci dispare din joc... Multe chestii de acest gen am auzit, chiar de la universitari din alte centre, zise prestigioase.
Postat 11 Octombrie 2012, 19:36 de sorbonel
valoare!
Un cercetator de valoare este prins cu ocaua mica, adica cu furtisaguri... poate fi prins ca a incalcat legea circulatiei (sa zicem). Bun si ce facem? il iertam ca a contribuit la binele omenirii, spunind ca las' ca el are voie, ca e bun! Doamna din poza nu poate fi o cercetatoare de valoare daca are astfel de practici, iar declaratia rectorul e emblematica si ilustrativa: parerea lui e buna, deci continuati ;)
Postat 11 Octombrie 2012, 19:26 de Constanta Popescu
nivel national
Este o situatie generala pe nivel national. Nu este ceva specific Oradiei... Dupa parearea mea in alte centre numarul de plagiate este si mai mare avand in vedere si vechimea lor. Greseala ei este ca a reeditat-o cartea. In rets nu stiu sincer ce sa zic... pentru plagiat trebuie sa raspunde, in schimb femeia este chiar cercetator de valoare (adica din cate stiu)...
Postat 11 Octombrie 2012, 19:21 de sorbonel
Bravo fă !?!
Nu e plagiat tu fată !?! Tu trebuie să primeşti chiar o medalie, pentru că ai adunat (procedură ce se numeşte sinteză), mai multe într-una singură, pentru că studentul din ziua de azi nu are timp suficient de citit şi, aşa, reuşeşte cu o singură carte să termine toată facultatea.
Postat 11 Octombrie 2012, 16:32 de Carp III
nu e prima nici ultima
in 2000 a considerat oportun sa faca ce zice sefu, de atunci vremurile nu s-au schimbat , sigur si azi ar face la fel, nu pacaliti pe nimeni nici in ziua de azi, cei buni nu sunt promovati in Romania ci cei care le fac pe plac superiorilor(catzelusii); e o mostenire veche ce clasa politica existenta nu o va schimba , doar ar fi in detrimentul lor; iar daca se gaseste unul mai bun ca ei, prefera sa-l dispretuiasca sau sa se foloseasca de el prin promovare personala, asa fiecare are grija de postul lui; si va mai mirati ca Romania bate pasul pe loc in domeniul cercetarii,sanatatii etc.? romanii ce studiaza ca si cei care nu studiaza au un singur drum de urmat: IMIGRAREA , caci monopolul instaurat este indestructibil
Postat 11 Octombrie 2012, 16:06 de e normal la Oradea
Standarde europene
”este o colegă cu care mă mândresc" zice rectorul unei universitati europene despre o persoana care nici macar ea nu neaga compilatia care in fapt e un plagiat de cea mai joasa speta! Daca acestea-i sunt standardele, poate ca ar trebui verificate si cartile domniei sale.
Postat 11 Octombrie 2012, 16:05 de TITI
Plagiatori
O cunostinta care lucreaza la o universitate din vestul Europei mi-a povestit cazul unei colege de-a ei care si-a adunat articolele proprii publicate in ultimii ani intr-o carte pe care a depus-o in dosarul pentru titularizarea ca profesor plin. Ca si cum ar avea o lucrare in plus. Lucrul nu e ilegal, dar faptul ca ar fi sugerat ca a publicat o carte in plus i-a atras dispretul colegilor. Este profesor, dar nu mai are onoare, a spus ea categoric despre colega pe care o considera demna de dispret. Asta ca sa vedem la cati ani lumina suntem de lumea civilizata. Daca tot a abordat subiectul Bihoreanul, de ce nu face o cercetare serioasa a cartilor profesorilor de la UO, poate le iese de un doctorat?!
Postat 11 Octombrie 2012, 15:33 de Iftimie
VAI SI AMAR
La Universitatea Oradea se mai face ceva treaba concreta? Cine mai merge acolo? Cu asa profesori ...VAI SI AMAR!!
Postat 11 Octombrie 2012, 15:29 de oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON